Maalla on mukavaa!

Muuttoaalto laskelmien mukaan tapahtuu asutuskeskittymiin ja pääkaupunkiseudulle vielä seuraavienkin parinkymmenen vuoden aikana;

.. maaseutu autioituu ja palvelut kuihtuvat - tyypillistä uutisointia päivästä toiseen, mutta mitä tuleekaan tapahtumaan?

Kesäisin joka viikonlopun autojonot matkaavat maaseudulle, rannoille - vetten äärelle, mökeille | kalavesille mummolaan verenperinnön synnyinsijoille.

Moni suomalainen kaipaa vettä kohdukseen ja maaseudun hiljaisuutta sekä vihreyttä rauhakseen. Mummon mökit nousevat arvossaan ja kaupunkilainen ahertaa yhä useammin omassa lintukodossaan palauttaen mieliin isoisien ja -äitien työnjälkeä.

Päivä uusmaalaisen kaupunkilaisen maatilalla ei ole viljelyä ammattitarkoituksessa, se ei ole lypsyaikoja aamuisin, se ei ole myöskään jatkuvaa halkometsää, kuten oli vielä maalla niin tavallista muutamia vuosikymmeniä sitten.

Päivä kaupunkilaisen "maalla" on saunapuiden tekoa, aitan laudoitusta, saunan lattian laatoittamista - se on kaikkea sitä pientä puuhastelua, mistä peruskaupunkilainen on jäänyt paitsi toimistoissaan ja konttoreissaan.

Päivä maalla talkoissa on ruumiintyötä, joka yllättää monen fyysiseen työhön tottumattoman lihaskunnon. Moottorisaha, puhumattakaan pokasahasta, onkin väsyttävä ilmestys, mutta se tuntuukin mukavalta auringon paahtaessa ylivoimaisella ultraviolettisäteilyllä selkään.

Maalla on mukavaa - sanoo jo muinoinen laulu, ja niin se onkin: Rauha, hiljaisuus, yksinolo - 'hilippaseminen' alastomana oman pikku peltotilkun ympäri on halpa ja luontoa säästävä toimi omaksi viihdykkeeksi.

Nyt olevat aktiivisukupolvet ovat saamassa historiamme suurimmat perinnöt

Nämä perinnöt tuovat eloa maaseudulle. Kaupunkilaiset ostavat enenevästi omia maatilkkujaan - maaseutu saa uusia asukkaita, meille syntyy uusmaalaiset, joille elämänarvot ovat muuttumassa luonnoksi, harmoniaksi ja arvostukseksi maata kohtaan, joka meidät kuitenkin viime kädessä elättää.

Suomi on suuri maa asua - juuri maaseudulle mahtuu paljon toivottuja maahanmuuttajiakin!
[ ~ https://yle.fi/a/74-20007638 -, Yle-otsikoituna näin:
"Juuso Joonan kolumni: Maatalous tarjoaisi mahdollisuuden maahantulijoiden kotoutumiseen" |1
-toimittajana maanviljelijä Juuso Joona.]

Meillä on ainutlaatuisen rehevä, ihmisistä miltei autio rauhan tyyssija ja luonnoltaan rikas ja puhuttava maaseutuluonto, jossa ihmisen mieli lepää. Tähän miljööseen lähivuosina hakeutuu yhä useampi kiireeseen, ruuhkiin, saasteisiin ja jatkuvaan meluun kyllästynyt väestön osa - ainakin osaksi aikaa. Tämän kaiken monelta osin mahdollistavat mittavat perinnöt.

Monelle myös avautuu mahdollisuus palata luontoon ja juurtua uudelleen sukunsa maille, mistä Suomen väkevyys, voima ja keskinäinen yhtenäisyys on vaikeina hetkinä hätää hoitamaan lähtenyt.

Päivä maaseudulla on henkistä voimaa uupuneelle kaupunkilaiselle, se on terapiaa vetten ja humisevien metsien ääreltä.

Hetket maalla ovat vaihtelua, se on myös kysyntää muutoin toistaiseksi autioituvalle maaseudulle, jossa usein on erinomaiset ja kiireettömät palvelut myös kaupunkilaisille.

Suomi virallisten tilastojen mukaan kasautuu väestökeskuksiin

Epävirallinen tieto kertoo, että monet ovat jo kyllästyneet hälinään, oravanpyörälliseen juoksukiertoon, ruuhkaisiin terveyskeskuksiin, pinnan alta ryöpsähtäneeseen väkivaltaan kuin muihin vaikeuksiin, mitä kasautuvat ihmislaumat yhä suuremmissa kerrostaloissa synnyttävät.

Huomenna monille avautuu aivan uusi mahdollisuus -

.. se on muutto maalle, perintömaille tai muutoin omistusjärjestelyjen kautta punaiseen mökkiin oman perunamaan viereen. Kaupunkiin saattaa siitä huolimatta jäädä monelle koti satunnaisia käyntejä varten.

Huominen maaseutu työllistää - kiireettömämmin, luomua ja hitaammalla toiminnan kellotaajuudelle - mieli lepää ja loivemmat maahanmuuttajatkin tykkäävät ---

Maaseutu on luonnon väkevyyttä, se on aidon lehmänlannan tuoksua, kuin myös ääniä, jotka ovat monien korvasta jo kadonneet

Maalla on käden työlle aina tehtävää. On vain omasta tahdosta kiinni, kuinka palauttaa sitä tekemisen riemua ja havaintoa, että osaa se konttoristi, myyntimies, filosofi kuin sairaanhoitaja ja pappikin vääntää muutakin kuin allekirjoituskynää, rattia ja kirjaa - niin suurta kuin pientäkin.

Lisääntyvä etätyökin muutattaa jopa maalle!

Maaseutu on tullut vaihtoehdoksi. Paluumuutto on tullut piristykseksi riutuville pienkunnille. Kansalaiset eivät kaikki halua tornitaloja, neljiä maanalaisia kerroksia, metroja kuin jalkapallokentän kokoisia parkkipaikkoja autoilleen, joita jo pitää olla kaksi per perhe.

Maallakin tuo auto tarvitaan - ehkä se huomenna tankataan sianpaskasta tehdyllä biopolttoaineella omasta tilabiotankista - tai yhteisomistuksessa olevan tuulimyllyn sähköllä.

Ehkä muutoinkin paluumuutto innostaa ideoimaan aivan uusia ratkaisuja kiihtyvään ilmastomuutokseen, joka ajaa ylitsemme vääjäämättä.

--
101771

49

415

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   no ei huono tämäkään

   • Anonyymi

    Ainoat reaaliomaisuudet ovat maa, mielellään viljavana, rannat ja maasta kasvava metsä - kasvillisuus! Niin, kyllä maalla voisikin olla mukavaa!


  • 2

   Maaseutua odottaa uusi investointien aalto - ellei sitten kaupunkilainen vaadi aivan kaikkeen sähköä, energiaa ja apuvälineitä kätensä helpotteeksi.

   Maalla kulutus voisi olla pienempää ja luonnollisempaa - ehkä paluu maalle ratkaisee luomun, omavaraistuotannon ja riippumattomuuden sekä tuottaa mielenrauhan vedestä, metsästä ja pöllön huhuilusta kuin suden ulvonnasta - olemmehan osa luontoa, jota olemme jo nyt raiskanneet ylitse sen kestokyvyn.

   --
   e

  • |1 Yle-ingressi: "Maatilallamme on työskennellyt vuosikymmenten saatossa vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä, turvapaikanhakijoita sekä vanhoja isäntiä ja emäntiä. Kaikki ovat hyötyneet, mutta helppoa työllistäminen ei ole ollut." -edelleen Juuso Joona.

  • Anonyymi

   Sodan aikana maalla selviää paremmin hengissä ja ollen samalla enemmän omavarainen nälän yllättäessä.

   • Anonyymi

    Samoin vihreän siirtymän jälkeen. Todennäköisesti sen seurauksena tapahtuu kaupunkilaisten massamuutto maalle.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Samoin vihreän siirtymän jälkeen. Todennäköisesti sen seurauksena tapahtuu kaupunkilaisten massamuutto maalle.

    Tähän on helppo uskoa ja jopa x-aikajänteellä samaistua!


   • Anonyymi

    Lähestymmekö sotaa?


   • Anonyymi

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ehkä. Ei hyvältä näytä tulevaisuus. Vihreyden nimissä on tuhottu paljon hyvää. Saksassa jo tapellaan.

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009328663.html

    Maalla on tosiaan mukavaa, kunhan sen oikein oivaltaa ,🤩🥰☀️😍


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ehkä. Ei hyvältä näytä tulevaisuus. Vihreyden nimissä on tuhottu paljon hyvää. Saksassa jo tapellaan.

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009328663.html

    Maailma myös vihertyy, yllättäen Kiinassa ja Intiassa!


   • Anonyymi

    Ravinto kasvaa mullasta, aiemmasta elämästä!


   • Anonyymi

    USA on maailman sotinein valtio, lähes koko 2000-luvun.


  • Mitä teemme Suomessa lähivuosina?
   ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/mit-teemme-suomessa-seuraavina-vuosina.html - [BLOG/il]


   Lyhennelmä: Ennen Joulua kaupunkilaissilmä havaitsi tien varsilla, kiiruhtaessaan maalle, täyden kympin arvoisen tempauksen. MaaseutuNuoret olivat vieneet viestinsä esi-isien lailla nuotiotulien ääreen. Viesti oli kirkas.

   MaaseutuNuoret olivat sytyttäneet tulia kaupunkilaisten kulkureiteille kohti maaseutua muistuttamaan aidosta lämmöstä ja yhteiselosta tulen loimujen heitellessä varjojaan kiireisen kaupunkilaisen kasvoille, tämän pysähtyessä viettämään lyhyttä ja lämmintä hetkeä muistaen samalla juurensa.
   [ … tämä kirjoitettiin siis jo vuonna 2005 … ] Ensi vuonna saamme uuden presidentin ja toivottavasti uuden esimerkin yrittämisestä, osallistumisesta, yhtenäisyydestä ja hyväksynnästä. Ensi vuosi voisi olla löytämisen vuosi, jolloin lomakaipuumme lisäksi löytäisimme uuden maaseudun, sen maaseudun, jonka mullasta suurin osa suomalaisista on kasvanut.


   Vastakkainasettelun aika on ohitse

   Suomi on yhtenäinen maa ja meillä on selkeä yhteinen äidinkieli. Meillä ei ole varaa eriarvoistaa kaupungistunutta maatamme luokitukseen maaseudusta - kärjistäen esitettynä - alkutuottajina ja kaupungeista, lähinnä kuluttajina.


   Tarvitsemme molemmat!

   Kaupunkilainen tarvitsee maaseudun rauhaa ja maaseutu tarvitsee tyhjenemisen estämiseksi työtä ja osallistumista. Ensi vuosi voisi olla maaseutulomien ja etätyön vuosi "kotimaista suomalaisille", jolloin maatalous pontevasti loisi matkailuelinkeinoaan sivutuloksi pääelannon vankaksi tukijalaksi.

   Suomalainen ruoka ei pärjää hinnaltaan ulkomailta tulevalle vyörylle. Emme kilpaile hinnalla, vaan kokonaisuudella: kaupunkilainen voisi ostaa lomailunsa ja etätyönsä päätteeksi aitoa kotimaista tilaruokaa, -viinejä, ruoan raaka-aineita ja puolijalosteita ilman ketjuuntunutta kaupan välistävetoa, tuotteissa lukien aidosti Finnmade.

   ...Emme pärjää Suomessa kaukoidän maiden liukuhihnoille,

   emmekä perussuunnittelussakaan kehittyvien maiden insinöörimassoja vastaan ennenkuin palkkatasot tasaantuvat. Meille jää erikoisosaaminen. Suomessa on lähtökohdiltaan erinomainen koulutusjärjestelmä, jota tullaan mm. Kiinasta tutkimaan ja oppimaan.

   Suomessa on vähemmän asukkaita kuin kolmanneksessa Moskovaa. Me emme pärjää perustuotannossa; me pärjäämme terävillä erityisaloilla. Huippuesimerkkeinä Ponsse, Genelec, Suunto, Marioff, Kvaerner Masa-Yardsin MARC, Silver, Kemppi, Nautor, Vaisala ja Ilmatieteenlaitos. Me pärjäämme myös logistiikassa ja sen hallinnassa; Nokia on luonut ehkä maailman tehokkaimmat tavara- ja informaatiovirtojen logistiikat.


   Swissmade esikuvana Finnmade´ lle -- lyhennelmä päättyy.

   • Anonyymi

    Valitettavasti vihersosialistit ovat kärjistäneet kahtiajakoa. On jo paikkakuntia, joille viherhihhuleita ym. jauhojegiläisiä ei toivoteta tervetulleiksi.

    Maalla luonnosta pidetään hyväähuolta. Maalaiset asuvat luonnossa. Se on meidän koti. Turha tänne on elokapinallisten tulla neuvomaan, kuinka pitäisi elää. Kaupunkilaiset ovat itse pilanneet ympäristönsä. Pysykööt siellä!


   • Anonyymi

    Mielipidekirjoituksesi arvio vuodelta 2005 meni "harakoille".


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Valitettavasti vihersosialistit ovat kärjistäneet kahtiajakoa. On jo paikkakuntia, joille viherhihhuleita ym. jauhojegiläisiä ei toivoteta tervetulleiksi.

    Maalla luonnosta pidetään hyväähuolta. Maalaiset asuvat luonnossa. Se on meidän koti. Turha tänne on elokapinallisten tulla neuvomaan, kuinka pitäisi elää. Kaupunkilaiset ovat itse pilanneet ympäristönsä. Pysykööt siellä!

    Mitä teemme tulevina vuosina - maaseudun tulet kutsuvat

    Kansalaiset muuttavat maaseudulta kaupunkeihin tai suuriin asutuskeskuksiin (nykyhallituksemme sote-kuntauudistushankkeen todellinen tavoite) – jeps, tämä tiedetään. Suomessa on elinvoimainen maaseutu, tuotokseltaan, jos maatalous hoidetaan vaikkapa luomuna, jopa tuottava ja työtä antava – jeps, tämäkin tiedetään.


    Viikonloppuisin ja pyhinä kaupunkilaiset kiitävät pitkinä autojonoina peräkärryineen maaseudulle – vesien äärelle, mummojen mökeille (elleivät ole laitoshoidossa) rauhoittumaan – arjen kasvuhuudosta ja kulutusjuhlakiireistä – jeps, tämäkin vielä tiedetään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mielipidekirjoituksesi arvio vuodelta 2005 meni "harakoille".

    Niin, vastakkainasettelu tuntuu vain kiihtyvän länsiohjattuna manipulaationa itää vastaan? Miten koemme idän?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Niin, vastakkainasettelu tuntuu vain kiihtyvän länsiohjattuna manipulaationa itää vastaan? Miten koemme idän?

    Mitähän propagandaa nyt yrität suoltaa. Tiedätkö, että Euroopassa on käynnissä Venäjän aloittama sota ja se uhkailee Suomeakin?


  • Anonyymi

   .Vihreä siirtymä tarkoittaa sitä, että ihmiset joutuvat luopumaan yrittämisestä kovien sanktioiden ja säädösten alla.

   Hollanti on hyvä esimerkki, mitä vihreät haluavat maataloudelta. Siellä valtio lunastaa konkurssiin ajettuja maatiloja.

   Maataloutta odottaa Suomessa sama kohtalo kuin turvealaa. Turvepellot ovat jo suurennuslasin alla....

   • Anonyymi

    Filosofinen kysymys: "Oletko valmis puolittamaan kulutuksesi?"


  • Anonyymi

   Siitä on aikaa, kun maalla oli mukavaa

  • Anonyymi

   Sota-aikoina kaupunkilaisserkut viihtyvät hyvin maaseutuserkkujensa luona!

   • Anonyymi

    Kerro lisää! Oleko "sukurutsa"`?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kerro lisää! Oleko "sukurutsa"`?

    Jos profiilikuva on oikea niin hänen kannattaa kusta muuntajaan.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kerro lisää! Oleko "sukurutsa"`?

    Puratko turhautuneisuuttasi; oletko syrjäytynyt tai aiempi koulukiusattu/ koulukiusaaja?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Puratko turhautuneisuuttasi; oletko syrjäytynyt tai aiempi koulukiusattu/ koulukiusaaja?

    Kerro vain sukusi serkkujen vehtaillusta keskenään periaatteella "mitä serkumpi sen herkumpi". Näkyykö sukurutsaus perinnöllisinä tauteina suvussanne?


  • Anonyymi

   Maaseutumme vireäksi kaupunkilaisten löytäessä sieltä juurensa sekä lupauksemme tehdä maastamme idän ja lännen portti kauko-idän ja idän kehittyville talousmahdeille matkalla muualle Eurooppaan, unohtamatta uudelleen nousevaa Euroopan veturia, usein Suomea auttanutta Saksaa

   • Anonyymi

    Se "idän kehittyvä talousmahti" sotii itsensä henkihieveriin Ukrainassa.


  • Anonyymi

   Maaseutu elättää kaupunkilaiset.

   • Anonyymi

    Kaupunkilaiset tarvitsevat maalaisia, mutta maalaiset pärjäävät ilman kaupunkilaisia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kaupunkilaiset tarvitsevat maalaisia, mutta maalaiset pärjäävät ilman kaupunkilaisia.

    Typerä kommentti Moni ruuantuottaja ja varsinkin jatkojalostus toimivat kaupunkien alueilla.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Typerä kommentti Moni ruuantuottaja ja varsinkin jatkojalostus toimivat kaupunkien alueilla.

    Mistä (lähes) kaikki ihmiskunnan elintarvikkeet ovat lähtöisin?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kaupunkilaiset tarvitsevat maalaisia, mutta maalaiset pärjäävät ilman kaupunkilaisia.

    "Ennen aurat takoi kyläseppä"


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mistä (lähes) kaikki ihmiskunnan elintarvikkeet ovat lähtöisin?

    Mistähän ne on ? Osaatko itse vastata?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Typerä kommentti Moni ruuantuottaja ja varsinkin jatkojalostus toimivat kaupunkien alueilla.

    Maalla osataan syödä jatkojalostamatontakin ruokaa. Kyllä se niin on, että kun viljelijä pistää pillit pussiin, niin se tuntuu myös kaupungissa.


  • Anonyymi

   Maaseudulta se ruoka kaupunkeihin tulee.

   • Anonyymi

    Moni maanviljelijä onkin kaupukilainen.


  • Anonyymi

   Maalla on omavaraisempaa ja turvallisempaa.

   • Anonyymi

    Löytyykö tilastoja. jotka tukevat väitettä?


  • Anonyymi

   Totta!😍🤩💥🥳

   • Anonyymi

    Riippuu mitä haluaa. Jos saat sairaskohtauksen maalla, niin sairaalaan pääset vasta tuntien päästä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Riippuu mitä haluaa. Jos saat sairaskohtauksen maalla, niin sairaalaan pääset vasta tuntien päästä.

    No se taas riippuu ihan, missä maalla on. Kun Anoppi sai sairaskohtauksen, ambulanssi oli 10 min pihalla. Palokunta tuli 11 min päästä soitosta. Maalle on määritelty vasteajat, jossa avun pitää tavoittaa, ihan niinkuin kaupungissakin. Lapissa se on pitempi kuin keskisuomessa, kaupunkien lähellä lyhempi kuin ison maalaiskunnan äärilaidalla. Maaseutuakin on monenlaista, Suur- Helsinginkin ulkopuolellakin on heti maaseutua.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Riippuu mitä haluaa. Jos saat sairaskohtauksen maalla, niin sairaalaan pääset vasta tuntien päästä.

    Oon kuullu jotta Cityys ei pääse hoitoon. Ambulanssikaa ei tuu hakeen, kun erellinen ns. asiakas makaa vielä paareilla mabulanssis, kun vastaanotto ei verä. Jos hakee, nii 10tuntii saa orotella janoissaan käytävällä.


  • Anonyymi

   Eläimiin sekaantuminen ei ole enää rikos, mikä on Keskustan saavutus. Motiivi oli se, ettei maajusseille riittänyt naisseuraa.

  • Anonyymi

   Maalle muuttavia kaupunkilaisia on niin vähän, että iltapäivälehdet kirjoittavat jutun melkein jokaisesta. Yleensä nämä maallemuuttajat asuvat maalla niin pitkään kuin rahat riittää ja palaavat sitten kaupunkiin.

   • Anonyymi

    Pärjäävät rahoillaan hetken, jos tulot tulevat muualta. Eivät kykene hankkimaan elantoaan maaseudulla.


  • Anonyymi

   Paluu juurillemme, suurimmalla osalla suomalaista sormet ovat mullassa, ainakin toisen tai kolmannen sukupolven takaa!

  • Anonyymi

   Maalle muutto tarkoittaa kyllä tässä johonkin maaseututaajamaan muuttoa.Kyllä liki tiettömään korpeen haluavia on vähemmän

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Seiska: "Naimisissa oleva kansanedustaja Matias Mäkynen (SDP) iski nuoren opiskelijan"

   https://www.seiska.fi/Kotimaa/Skandaalipaljastus-Naimisissa-oleva-kansanedustaja-Matias-Makynen-iski-nuoren-opiskelijan "Opiskelija on kertonut lähip
   Maailman menoa
   639
   5528
  2. Katja Ståhl sai yllätyksekseen masennusdiagnoosin - Yksi asia herätti: "Rupesin hirveesti..."

   Tsemppiä ja voimia, Katja Ståhl! Juontaja, hevosnainen Ståhl avaa yksityiselämäänsä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Lue lisää: https://www.suomi
   Suomalaiset julkkikset
   13
   1668
  3. Olisitko nainen hävennyt mun kanssa

   liikkuessa, vai päinvastoin? Luin jostain lehdestä kauan sitten että naiset miettii tätä kautta asioita. Ja olisitko hävennyt mua faijasi edessä? Ei s
   Ikävä
   133
   1234
  4. Translaki meni läpi...

   Kuuntelin eilen eduskunnan lähetystä, ja monia hyviä perusteita kerrottiin, miksi moinen pitäisi hylätä. Eräs nutturatäti väitti, että kaikki estelyt
   Kokkola
   158
   1107
  5. Hyvää iltaa

   Etenkin yhdelle naiselle täällä :).
   Ikävä
   102
   945
  6. Ota muhun yhteyttä

   Jotakin kautta. Selvitetään asiat..
   Ikävä
   49
   910
  7. Ensi kerralla kun kohdataan

   Älä käännä päätäsi pois. Katso silmiini. Näet siellä anteeksipyynnön ja katumuksen. En torjuisi enää sinua. Miehelle
   Ikävä
   60
   860
  8. Tasot - ikuinen kysymys, johon ei ole vastausta

   Mikä on taso? Miten arvotatte edes tason? Omasta kokemusmaailmastani katsoen ei ole olemassa universaalia tasoa. Taso taitaa olla jokaiselle ihan eri
   Sinkut
   177
   841
  9. Translaki läpi äänin 113-69

   Niinhän sinä kävi kun veikattiin. Lisäksi kaikenlaiset tällä palstalla uutta esitystä veikanneet voivat mennä takaisin peruskoulun yhteiskuntaopin tun
   Luterilaisuus
   174
   811
  10. Olet mielessä ja pysyt

   Haluan nähdä sinua edes vilaukselta vaikka se sattuu toisinaan sydämeen. Hyvää yötä naiselta miehelle.
   Ikävä
   41
   797
  Aihe