näöntarkastus ja ajokortti

Voisko joku viisaampi kertoa että mitä tapahtuu jos menen näön tarkastukseen ja näkö on liian huono ajokorttiin?
Tarkoitan että lähteekö tieto suoraan optikolta poliisille vai ilmoitanko asiasta itse?
Miten vaikuttaa aikaisempaan ajokorttiin ja tulevien hankintaan?

11

1605

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos menet silmälääkäriin ja haet lääkärin lausuntoa ajokyvystä, niin varaudu mahdollisuuteen, että lääkäri toimittaa lausunnon poliisille. Siis lääkäri ilmiantaa sinut. Tämä asia kannattaa selvittää.

      Eräs keino varmistua oman näkökyvyn riittävyydestä kortin uudistamiseen on varata silmälääkärin vastaanotto, jonka aiheena ei ole lääkärinlausunto ajokyvystä. Koska et ole vastaanotolla lausuntoa varten, lääkäri ei tee lausuntoa ja mahdollisesti ilmianna sinua poliisille.

      Voit kysyä lääkäriltä, että olisiko näkökykysi riittänyt kortin uudistamiseen. Jos olisi, varaa lääkäriltä uusi aika lausuntoa varten.

      Jos alustavassa lääkärinvastaanotossa näkökykysi olisi lääkärin mielestä riittämätön kortin uudistamiseen, voit kysyä neuvoja näön parantamiseksi. Ehkä parhaassa tapauksessa kaihileikkaus riittää. Voit jopa kysyä lähetettä leikkaukseen.

      On hyvin huolestettuvaa, että lääkäreistä on ilmeisesti tehty poliisille ilmoitusvelvollisia potilaistaan. Myönteisen lausunnon antamatta jättämisen pitäisi riittää. Tietysti tämä johtaisi toiselle lääkärin luokse menoon, jos sieltäkin tulisi hylky, niin sitten kolmannelle. Mutta useamman lääkärin mielipiteen hankkimista ei tulisi estää.

    • Anonyymi

      Jos saat lääkäriltä puoltavan lausunnon ja menet sen kanssaAjovarmaan uúdistamaan korttisi, saat täytettäväksesi lomakkeen, jossa on kohta, jonka ruksaamalla annat viranomaisille oikeuden tarkastella terveystietojasi.

      Mieti kannattaako antaa oikeuksia viranomaisille, esimerkiksi poliisille tarkastella terveystietojasi, vaikka saamasi lausunto mahdollistaa korttisi uusimisen. Itse en laittaisi ruksia. Jos on erehtynyt antamaan oikeudet terveystietojen tarkasteluun, kannattaa katsoa kanta.fi -palvelusta voiko suostumuksen peruuttaa.

    • Anonyymi

      "Tarkoitan että lähteekö tieto suoraan optikolta poliisille vai ilmoitanko asiasta itse?"

      Minä vein lausunnon paperiversion Ajovarmaan. Mutta Traficomin sivuilla on kohta:

      "Jos olet kuitenkin käynyt lääkärissä ja terveydenhuollon palveluntuottajasi on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystä (F122) Potilastiedon arkistoon siihen tarkoitettua lomakesovellusta käyttäen, voit halutessasi hakea ajoterveystietosi kirjauduttuasi palveluun. "
      https://traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/uudista-ajokorttisi

      Siis lääkäri voi tallentaa lausuntonsa sinusta potilastiedon arkistoon. Traficomin sivuilla on sana "jos". Tässä on kumminkin vaaran paikka. Mitä jos lääkäri on tehnyt väärän diagnoosin ja tallentaa sinusta sinulle haitallisia tietoja joihinkin arkistoihin?

      • Anonyymi

        Hain lääkärinlausunnon ajokortin uudistamista varten Helsingissä terveyskeskuslääkäriltäni ja lausunto tuli vain paperisena. Oli siis käytävä viemässä paperit Ajovarman toimistoon. Olisin voinut muuten hakea kortin uudistamista sähköisesti, mutta lääkärinlausunnon vuoksi oli vietävä itse paperit.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hain lääkärinlausunnon ajokortin uudistamista varten Helsingissä terveyskeskuslääkäriltäni ja lausunto tuli vain paperisena. Oli siis käytävä viemässä paperit Ajovarman toimistoon. Olisin voinut muuten hakea kortin uudistamista sähköisesti, mutta lääkärinlausunnon vuoksi oli vietävä itse paperit.

        Koska lääkärinlausuntosi oli myöntävä ajokortin saamiselle eli terveysesteitä kortin saamiselle ei ollut, sait itse viedä paperisen lausunnon Ajovarmaan.

        Jos lausunto olisi ollut ajokortin uudistamisen kieltävä, lääkäri olisi ollut velvoitettu ilmoittamaan asiasta poliisille ja tämä ilmoitus olisi voinut tapahtua sähköisesti.

        Lääkäri ei halua pilata omaa elämäänsä, joten hän on valmis pilaamaan sinun elämäsi. Lääkäri ei ota riskiä siitä, että joutuessasi onnettomuuteen joku voi väittää, että lääkärin olisi pitänyt huomata sinun olevan ajokyvytön. Siksi lääkäri varmuuden vuoksi voi antaa hylkäävän lausunnon, vaikka olisit todellisuudessa ajokykyinen. Siksi lääkäri etsimällä etsii perusteita hylkäämiselle.

        Tämän vuoksi lain ei tulisi velvoittaa lääkäreitä ilmiantajiksi. Pelkkä myöntävän lausunnon antamisen tulisi riittää. Jos ei saa myöntävää lausuntoa, ei saa korttiakaan. On liioittelua varmistaa tutkittavan kortin uusimattomuus velvoittamalla lääkäri ilmiantajaksi.


    • Anonyymi

      Valitettavasti lääkäri on velvoitettu ilmoittamaan poliisille, jos näkösi on liian heikko. Kyse on lainkohdasta "terveydentilan muun kuin tilapäisesti tapahtuneen heikentymisen takia". Olen pahoillani. Elämme dystopiassa.


      "Sen estämättä, mitä tietojen salassapitovelvollisuudesta säädetään, lääkärin on ilmoitettava poliisille, jos hän toteaa, ettei ajokorttiluvan hakija tai ajo-oikeuden haltija enää täytä 17 tai 18 §:ssä säädettyjä terveysvaatimuksia jatkuvan päihteiden käytön tai terveydentilan muun kuin tilapäisesti tapahtuneen heikentymisen takia."
      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110386#L3P17

    • Anonyymi

      Ajokortti-infossa on kerrottu kunkin ajokorttiluokan näönvaatimukset. Optikolta saanee näöntarkastuksessa selville mikä on oma luokitus. Henkilöautokorttiin vaatimukset ovat aika lievät.

      • Anonyymi

        Hyvä huomio. Laki ei edellytä optikoiden tekevän ilmoitusta poliisille tutkittavan näkökyvystä, jos se on ajokyvyn kannalta riittämätön. Näin optikoilla ei ole paineita varmuuden vuoksi hylätä tutkittavaa.

        Optikolla käynti on vaaratonta. Mutta silti korttiin tarvitaan lääkärin lausunto ja lääkäreille on valitettavasti asetettu ilmoitusvelvollisuus.


    • Anonyymi

      On se minusta aika piittaamatonta, että autolla lähdetään liikenteeseen, vaikka näkökyky ei riitä ajamiseen. Kuten joku näyttää haluavan tehdä.

      Jos muiden turvallisuus ei kiinnosta, eikö edes oma turvallisuus merkitse mitään?

      • Anonyymi

        Täällä on ollut esillä lainsäädännön epäkohta, joka aiheuttaa lääkäreille paineita hylätä ajokykyisiä kortin uusijoita ja pakottaa lääkärin tekemään ilmoituksen poliisille.


    • Anonyymi

      ” Tarkoitan että lähteekö tieto suoraan optikolta poliisille vai ilmoitanko asiasta itse?”

      Tieto ei lähde lain velvoittamana optikolta poliisille. Lääkäriltä lähtee. Jos saat hylkäävän päätöksen, niin miksi veisit sen poliisille itse? Kortti raukeaa, kun sen voimassaoloaika päättyy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe