Oskari erosi tuomion tultua miten ristilliset

Anonyymi-ap

Korkein oikeus ei antanut
valituslupaa hovioikeuden päätökseen
Toholampilaisen Finn Springin ja Leader Snack Factoryn ja johdon hovioikeudelta saamat tuomiot saivat lainvoiman.
Antti Savela, STT

Toholammilla lähdevedestä virvokkeita valmistavan Finn Spring Oy:n ja toisen elintarvikeyrityksen Leader Snack Factory Oy:n hovioikeudessa helmikuussa 2022 saamat tuomiot ympäristön turmelemisesta jäävät voimaan. Korkein oikeus päätti joulukuussa 2022, että yhtiöille ja heidän vastuuhenkilöilleen ei myönnetä valituslupaa hovioikeuden päätökseen.

Vaasan hovioikeus tuomitsi helmikuussa 2022 kaksi toholampilaista elintarvikealan yritystä ja kolme heidän vastuuhenkilöään sakkorangaistuksiin ympäristörikoksista. Rikosnimikkeenä oli sekä yrityksiä että vastuuhenkilöitä kohtaan ympäristön turmeleminen. Rikokset tapahtuivat vuosien 2005-2019 välillä, kun Keski-Pohjanmaalla toimineiden yritysten jätevesiä päätyi Lestijärveen ja Lestijokeen.

Finn Spring Oy määrättiin maksamaan yhteisösakkoa 40000 euroa ja Leader Snack Factory Oy 15000 euroa. Lisäksi ne määrättiin menettämään valtiolle yhteensä 300000 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Kolmen vastuuhenkilön saamat sakkorangaistukset vaihtelevat 2280-8100 euron välillä.

Hovioikeus katsoo, että Finn Spring ei ollut ryhtynyt tarvittaviin toimiin, jotta jätevedessä olevien päästöjen määrä saataisiin laskuun. Yhtiö ei oikeuden mukaan myöskään ollut suunnitellut jätevesien käsittelyä etukäteen tai varautunut mahdollisiin ongelmiin.

-Ottaen huomioon syytteen pitkä tekoaika, yhtiön on voitu edellyttää havaitsevan nopeammin, mistä väkevimmät sokerivedet syntyvät ja ryhtyä tekemään ongelmalle jotain, kirjoittaa oikeus tuomiossaan.

Hovioikeus katsoo molempien yhtiöiden toimineen syytteissä ilmoitetun tekoajan ilman ympäristölupaa. Oikeuden mukaan yhtiöiden olisi tullut myös huolehtia siitä, että niiden käyttämällä jätevedenpuhdistamolla on ympäristölupa ja että jätevedet käsitellään asianmukaisesti.

Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi aiemmin kaikki syytteet katsottuaan, että yhtiöiden toiminta oli omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista, vaikkakin ympäristölle aiheutettu konkreettinen vahinko jäi vähäiseksi. Käräjäoikeuden mukaan syytetyt eivät kuitenkaan olleet syyllistyneet asiassa tahalliseen rikokseen tai toimineet törkeän huolimattomasti. Sen sijaan käräjäoikeus kiinnitti huomiota paikallisten viranomaisten toimintaan.

Oikeusasteissa pohdittiin myös sitä, kenelle kuluu vastuu silloin, jos ympäristölupa juuttuu byrokratian rattaisiin.

Finn Spring oli hakenut ympäristölupaa laitokselleen jo vuonna 2004, mutta lisäselvityksistä huolimatta hakemus ei ollut johtanut mihinkään.

Länsi-Suomen ympäristökeskus oli siirtänyt lupa-asian Toholammin kunnalle, missä taas oltiin käsityksessä, että jätevesiä koskevat lupa-asiat kuuluivat valtion viranomaisille.

Käräjäoikeus katsoi, että Toholammin lupaviranomainen vaikutti lainvastaisen tilan syntyyn laiminlyömällä olennaisesti hyvän hallinnon periaatteita. Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoi, että yhtiön olisi tullut ymmärtää toimintansa olevan luvanvaraista.

-Se, että hakemukseen ei anneta päätöstä, ei voi kuitenkaan vapauttaa toiminnanharjoittajaa ympäristönsuojelulaissa säädetyistä velvollisuuksistaan ympäristöä kuormittavan toiminnan jatkuessa, kirjoittaa puolestaan hovioikeus tuomiossaan.

0

293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

        Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
        Ikävä
        81
        1916
      2. Tietysti jokainen ansaitsee

        Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
        Ikävä
        18
        1719
      3. Millä voin

        Hyvittää kaiken?
        Ikävä
        16
        1584
      4. 50+ naiset kyl

        Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
        Ikävä
        20
        1316
      5. En voi sille mitään

        Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
        Ikävä
        12
        1244
      6. Välitän sinusta mies

        Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
        Työpaikkaromanssit
        6
        1242
      7. hieman diabetes...

        Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
        Pattaya
        12
        1216
      8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

        siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
        Tunteet
        10
        1192
      9. Annetaanko olla vaan

        Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
        Ikävä
        29
        1181
      10. Jotain puuttuu

        Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
        Ikävä
        44
        1176
      Aihe