Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Pesänjakaja

Anonyymi-ap

Yritin jakaa veljeni kanssa vanhempieni kuolinpesää. Veljeni saisi metsäpalstat, joiden arvoksi perunkirjaan merkittiin tila-arvion summa-arvo 92000. Kyse summa-arvosta, joten todellinen markkinahinta luultavasti
on jopa korkeampi. Minä olisin halunnut asunto-osakkeen (muistoarvo, lapsuudenkoti), jonka kiinteistövälityksen näkemättä tekemä arvio perunkirjaan oli 110 000 e. Ongelma syntyi siinä, että minun näkemykseni mukaan osake ei ole todellisuudessa tuon arvoinen. Se on erittäin huonokuntoinen sisältä, jopa vesieristeissä on puutteita. Ennen pesänjakoa se oli jo myynnissä, eikä tuolla hintapyynnöllä kiinteistövälitys saanut edes yhtään näyttöä aikaiseksi. Niinpä esitin veljelleni, että, olisin saanut osakkeen ja veljeni metsät ja olisimme olleet minun mielestä sujut. Mutta tämä ei veljelleni käynyt. Esitin veljelleni myös osien vaihtoa toisinpäin, minulle metsät ja hänelle osake, mutta sekään ei passannut. Hän haluaa riihikuivaa rahaa metsän lisäksi. Siksi aikamme kiisteltyämme päädyimme hakemaan käräjäoikeudelta pesänselvittäjää ja -jakajaa.

Yritin tavoittaa pesänjakajaa jaon alkuvaiheessa ja ehdotin hänelle , että minulle sopii mm. osakkeen myynti. Raha olisi helpompi jakaa ja samalla selviäisi asunnon todellinen arvo. Mutta pesänjakaja ei vastannut mihinkään viesteihin. Ei siirtoihin, ei sähköposteihin. Outoa, sillä oletin hänen tehtävänään olevan sovun löytäminen. Tiedän veljeni myös vastustavan asunnon myyntiä kynsin hampain ja sen hän on varmasti tehnyt selväksi pesänjakajallekin.

Nyt sitten tuli jakopäätös postissa. Pesänjakajan esityksen mukaan saisin tosiaan osakkeen, mutta minun pitäisi ottaa lainaa ja maksaa veljelleni välirahaa 15000 euroa sekä pesänjakajan kustannukset kokonaan 2800 e, sillä pesässä ei ole likvidejä varoja.

Päätös järkytti. Eikö pesänjakajan pitäisi jakaa pesä olemassa olevien omaisuuserien pohjalta ja tarvittaessa vaikka realisoida pesän omaisuutta jakamisen mahdollistamiseksi? Vai voiko pesänjakaja asianosaisia kuulematta vaatia minua ottamaan lainaa välirahan maksamiseksi? Sekä hänen kulujensa? Ja eikö tuo väliraha ole veljelleni myös verollista tuloa, sillä sehän on pesän ulkopuolista rahaa . Pesänjakaja ei ole korvaansa lotkauttanut minun näkemyksille, että osakkeen arvo ei vastaa todellista markkinahintaa tai että metsän arvo saattaa olla korkeampi kuin summa-arvo. Hän ei ole pyytänyt uusia arviota tai edes yrittänyt myydä pesän varoja. Kiistaa hän ei ole edes yrittänyt sovitella, vaan jakoesitys on pilkulleen sama kuin lähtötilanne. Veljeni esitys.

Voiko tämä tosiaan mennä näin? Minun pitää ottaa lainaa tai vaihtoehtoisesti luopua perinnöstä kokonaan? En pysty muuten maksamaan tuota 17800 euron summaa.

9

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Perinnönjaossa jaetaan jäämistö. Tarkoitus ei ole myydä mitään eikä se ole mahdollistakaan.

      Pesänjakaja on tehnyt jakoehdotuksen, jonka voit hylätä halutessasi. Prosessi jatkuu ja pesänjakaja tekee lopulta toimitusjaon.

      Sinun ei tietenkään tavitse maksaa mitään, ellet halua.

    • Anonyymi

      "Nyt sitten tuli jakopäätös postissa. Pesänjakajan esityksen mukaan saisin tosiaan osakkeen, mutta minun pitäisi ottaa lainaa ja maksaa veljelleni välirahaa 15000 euroa sekä pesänjakajan kustannukset kokonaan 2800 e, sillä pesässä ei ole likvidejä varoja."

      Puhut toisaalta jakopäätöksestä ja toisaalta pesänjakajan esityksestä. Jos yhtään jakokousta ei ole pidetty, tuo ei voi olla jakopäätös, vaan jakoehdotus, jota sinun tietenkään ei tarvitse hyväksyä. Ei pesänjakaja voi suostumuksettasi päättää, että asunto tulisi sinulle sitä vastaan, että pesän ulkopuolisilla varoilla maksaisit lunastusta veljellesi.

      Miksi et ole hankkinut asianmukaisia arvioita asunnosta ja metsästä? Perukirja-arvot eivät jaossa sido.

      • Anonyymi

        Sinulla on 6 kuukautta aikaa moittia.
        Älä allekirjoita mitään, ennen kuin kaikki on kunnossa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinulla on 6 kuukautta aikaa moittia.
        Älä allekirjoita mitään, ennen kuin kaikki on kunnossa!

        Kyllä kysymys on ehdotuksesta, mikä on pesänjakajan velvollisuus sovinnolliseksi jaoksi. Sitähän aloittaja on halunnut, mutta nyt sitten katuukin. Hänen ei tarvitse hyväksyä jakoehdostusta ja prosessi jatkuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä kysymys on ehdotuksesta, mikä on pesänjakajan velvollisuus sovinnolliseksi jaoksi. Sitähän aloittaja on halunnut, mutta nyt sitten katuukin. Hänen ei tarvitse hyväksyä jakoehdostusta ja prosessi jatkuu.

        Parasta että sovit veljesi kanssa.
        Tulee erittäin kalliiksi pesänjakaja. Parempi kun käytätte ne rahat itsellenne.
        Sopikaa kiireesti ja ilmoittakaa että ette tarvitse enää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Parasta että sovit veljesi kanssa.
        Tulee erittäin kalliiksi pesänjakaja. Parempi kun käytätte ne rahat itsellenne.
        Sopikaa kiireesti ja ilmoittakaa että ette tarvitse enää.

        Jos pesänjakaja toimii väärin, niin tulee tehdä ilmoitus asianajajaliiton Valvontalautakunnalle.
        Lue myös
        https://asianajajaliitto.fi/tapaohjeet/


    • Anonyymi

      Pesänjakaja täyttää nyt velvollisuuttaan saada sopimusjako aikaan. Jos se ei onnistu, hän joutuu hakemaan lupia omaisuuserien myyntiin. Sitten se viimeistään selviää, minkä arvoista mikäkin on ollut.

    • Anonyymi

      Oletko siis jäämässä taloudellisesti asiassa voitolle vai tappiolle? Jos myyt asunto-osakkeen, jääkö sinulle lainojen jälkeen rahaa?

      Mistä tilan summa-arvio on peräisin? Paljonko puuston nykyarvo on, mitä puuta ja mihin hintaan? Onko puustoa lupa hakata?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2278
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1974
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      87
      1783
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1618
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1532
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1413
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1372
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      39
      1359
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1341
    Aihe