Albert Kivikas julkaisi 1936 Virossa kirjan "Nimet marmoritaulussa", joka suomennettiin 1944, mutta joutui sitten neuvostovastaisena "kiellettyjen kirjojen listalle".
Kirjassa oli joitakin hyviä ajatuksia, joiden voi sanoa olevan hyvä analyysi Viron historiasta, ja pätevän tänäänkin:
”Minusta tuntuu, ettei meidän heikkoutemme suinkaan ole vain ulkoisen avun puutteessa, vaan se on meissä itsessämme”, jatkoi opettaja. ”Meillä odotetaan vain apua ulkoa eikä uskota omiin voimiin. Ei ainoastaan kansa vaan myöskin sivistyneistö potee orjuusajan perintönä voimattomuutta. Meistä tuntuu, ettemme jaksa mitään elleivät muut auta, ettemme tohdi mitään elleivät muut anna meille lupaa. Yleinen välinpitämättömyys, saamattomuus ja pelkuruus on juurtunut niin syvälle kansan sieluun, että tokko sellainen kansa on pystyvä itsenäisyyttään puolustamaan. Ja tämä kaikki johtuu siitä, että meillä ei ole oikeata vakavaa, syvää kansallistunnetta, oman rodun itsetietoisuutta. Mitä siis auttaisi, jos vieraat taistelisivat meille itsenäisyyden ja lahjoittaisivat sen meille, kun emme oman sisäisen voimattomuutemme takia pystyisi sitä kuitenkaan säilyttämään. Sehän se tässä on, mikä saa mielen niin murheelliseksi!”
(Albert Kivikas: Nimet marmoritaulussa , s.34)
Elmo Nügasen elokuva tosin on hyvin kirjasta poikkeava. Peter Franzenin saamaa Sulo Kallion roolia ei kirjassa ole lainkaan. Suomalaiset vapaaehtoisetkin tulevan mukaan vasta viimeisillä sivuilla. Naispääosaakaan ei ole.
Ilmeni myös, että kirja saisi kyllä satikutia tänä päivänäkin ilmestyessään, eikä vain siksi, että se kiusaisi Neuvostoliittoa. Kirjassa on paljon antisemitistisiä juttuja juutalaisia vastaan, ja loppupuolella hahmotellaan Virolle kansallissosialistista tulevaisuutta natsi-Saksan mallin mukaan.
Albert Kivikas: Nimet marmoritaulussa
3
855
Vastaukset
- Jooseppi R.
Eipä ollut tuttu teos ennestään, kiitos vihjeestä. Elokuvaa katsoin pätkittäin.
- Elmeri
Sulo Kallio on kyllä todellinen ihminen. Sen niminen suomalainen vapaaehtoinen todella osallistui Viron-retkeen 1919. Kaveri olisi ollut tuon jälkeen valmis lähtemään myös Inkerinmaata vapauttamaan, mutta retkikuntaa siihen ei saatu kokoon.
Leffassa todellisuus kosketti fiktiota. Hyvä Peter Franzen!
- Raile
Sulo Kallio oli todellinen henkilö. Hänen kokoamansa suomalaisvahvistus Pohjan pojat osallistui vapaustaisteluun ja mm. eteläisessä Virossa on useampi muistotaulu / merkki näiden joukkojen kunniaksi. Suomalaiset kukittavat näitä paikkoja vuosittain. Sulo oli mieheni mummon veli.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik83316MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar681848Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5411556Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin751156Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja60966Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s32940Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt208861- 170813
Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o59806Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3758