Juuri Sinä et saa tätä hoitoa!

Anonyymi-ap

HS toi jälleen esille jo pitkään tiedetyn tosiasian - lukijaltaan, niin sanottuna suoramediana, tosin mitä ilmeisimmin HS-moderoituna ---

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009322421.html -, HS-otsikoituna näin:

"Kaikille ei riitä hoitoa, jos emme toimi nopeasti

Nyt on viimeiset ajat, jolloin voimme vielä vaatia universaalia terveydenhoitoa, sillä monin paikoin julkinen terveydenhoito on jo pahasti rapautunut."
-HS-lukijan mieliteenä.

--
Televisio esitti jo vuosia sitten rehellisen dokumentin Ruotsista, terveyden- ja sairaanhoidon priorisoinnista. Ruotsalainen lääkäri oli suora ja kertoi sen, minkä me käytännössä tiedämme. Kaikki eivät ole yhdenvertaisia jaettaessa niukentuvia sairaan- ja terveydenhoidon palveluita. Olemme priorisoidut –


”Sinä et välttämättä saa juuri tätä hoitoa nyt”

Vuodepaikkaa sairaalan sydänosastolla pidetään tyhjänä, koska on mahdollista, että juuri tähdellisemmin hoitoa tarvitseva saapuu yllättäen seuraavana yönä. Päihteiden käyttäjät, merkittävästi ikääntyneet, monisairaat ja dementikot eivät tuota tyhjää vuodetta saa, vaikka diagnoosi siihen voisi edellyttää.


Vuode- ja hoitopaikat ovat niukkuudessa –

paitsi yksityisellä puolella, jossa raha puhuu. Paksu lompakko avaa hoitopaikan kuin -paikan. Rahanvalta on suuri - -sillä kaikki hoito maksetaan aina rahalla – joko yksityisen massista tai yhteiskunnan tulontasausjärjestelmien tililtä – tämän vuoksi tasaista ja pitkää verokertymää yhteiskunnalle tuottava henkilö on tukijalka ja yhteiskuntapalveluiden takaaja – saako hän etuoikeuksia aktiivikautenaan?


Sairaalakulut nousevat vuosi vuodelta!
[ ~ https://yle.fi/a/74-20012907 -, Yle-ingressiltään näin:

"Juuri aloittaneet hyvinvointialueet ovat valmiiksi talousahdingossa. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan alue joutuu leikkaamaan yli 100 miljoonalla palveluitaan, jos hallitus ei osoita sille lisää rahaa."
-toimittajana Jyrki Hara]


Sairaaloiden rahantarve kasvaa, koska teknologiakustannukset nousevat, laitteiden monimutkaistuessa ja lääkkeiden tuotekehityskustannukset kipuavat, kehitysprojektien haasteellistuessa. Kalleimmat syöpänapit voivat kustantaa pienelle kunnalle jopa 30.000 euron vuosikulut, per henkilö – tuon kuittaamiseen tarvitaan monta tavallista veronmaksajaa.


Kuka on oikeutettu hoitoon ja terveyspalveluihin?

Jos kysyt poliitikoilta – vastaus on aina selkeä, erityisesti ennen vaaleja ”kaikki” -kuuluu napakka vastaus. Jos kysyt lääkäriltä, niin hän saattaa kertoa, että yhteiskunnan sairaanhoitokuluista yli puolet menee potilaiden viimeisten kuuden kuukauden hoitoon – tästä voisi päätellä lääkärin rehellisen vastauksen sisällön. Siksi Ruotsissa pidetään tyhjää vuodetta, ja esimerkiksi dementiapotilas lähetään kotiin – uskomme, että myös meillä Suomessa.


Mitä me nyt sitten teemme?

Pitääkö jokaisen kansalaisen pystyä osoittamaan yhteiskuntakuntoisuutensa verokertymäsaldona, jonka hän on siihen hetkeen mennessä kyennyt maksamaan tai sitten negatiivisen summaluvun, kuinka paljon hän on tähän mennessä tuottanut kustannuksia yhteiskunnalle 1].

Miten syntymästään sairaat, tahattomasti terveytensä menettäneet - ”tahallaan (epähuomiossa) itsensä sairauteen saattaneet” (alkoholistit, narkkarit, ylensyöneet, tupakoitsijat ja esimerkiksi urheiluvammaiset) -miten heidän yhteiskuntarahoitteinen hoito? Miten yhteiskuntatuottoisaksi osaamme arvioida kunkin loppuelämän?

Eläinkunnassa ei ole näitä mittaamisen ja lajittelun ongelmia –

sairaat päätyvät biosfäärikiertoon muiden ravinnoksi. Riittävän kykenemätön ei pääse edes jatkamaan sukua, ei voita naarasta tai ei herätä uroksen testosteroneja. Eläinkunnassa pelaa evoluution kirjoittamattomat lait – heikko menehtyy ja vahvat lisääntyvät. Miten määrität nämä vuosimiljoonaiset ”säännöt” meidän – kaikesta huolimatta – inhimilliseen elämänkäsitteeseen?

Kuka/ ketkä määrittävät mitä ja kuka saa hoitoa?

Pisteytetäänkö meidän hyödyllisyys tai peräti hyödyttömyys? Miten sääntelemme hyödyllisyys- ja hyödyttömyysajan? Kuka rakentaa pisteytystaulukot? Voimmeko nauttia muiden kustannuksella pitkiä vapaa-aikajaksoja, voimmeko vaatia yhteiskuntakustanteisia palveluita – jos emme ole olleet riittävän tuottoisia aktiivikautenamme.

Miten sovellamme meille ihmisille kuuluvaa armeliaisuutta, suopeutta ja empatiaa

– ehkä jopa sääliä, vaikka se ei kuulemma aitoon elämään kuulu. Ketkä ovat niitä kuuluisia voittajia?


Juuri nyt esimerkiksi Sinä, joka elät - olet uskomaton voittajayksilö! –

onhan sinun elämä startannut jatkumon alkulähteenä täsmälleen yhtä kaukaa kuin minkä tahansa eliön/ olion perimätaival – sieltä syanobakteerien (eräs kandidaatti elämän alkulähteeksi *]) maailmasta noin 1000 miljoonan vuoden takaa – olet siis todellinen Hannu tai Hannele Hanhi tai lopultakin synkeydessään Tomi Turmiola!

9

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Maailmamme eriarvoistuu kovaa vauhtia myös täällä lännen rikkaissa kasvuhokemamaissa.

    • Anonyymi

      Suomen sote-uudistus on kopioitu Ruotsista.

      • Anonyymi

        Ruotsi on kaksi kertaa suurempi kansantalous, siis varaa on enemmän!


      • Anonyymi

        Juurisyitä sairastumisiinkin tutkiskellaan!

        HS: Suomessa yli sata­tuhatta ihmistä joutuu turvautumaan vuosittain ”hyvinvointivaltion häpeäpilkkuun” – Miten ruokajonoja saataisiin lyhyemmiksi?

        ~ Suomessa yli sata­tuhatta ihmistä joutuu turvautumaan vuosittain ”hyvinvointivaltion häpeäpilkkuun” – Miten ruokajonoja saataisiin lyhyemmiksi? (hs.fi) -

        https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007708302.html


        Elintaso-Suomessa on noin 150.000 syrjäytynyttä, osaksi ahneen ja hallitsemattoman (joskus myös tahallaan hallitun) talouskehityksen vuoksi. 1990-luvulla tipahti joukko ahkeria ja kilttejä kansalaisia loukkuun. Tämä kansalaisryhmä tapaa toisiaan mm. Seurakuntien ruokajonoissa.

        Suomessa ei tarvitse nähdä nälkää. Seurakunnat ja muut yhteishyvälliset vapaaehtoiset jakavat ilmaista ruokaa sitä tarvitseville.

        Kävin tutustumassa ja tapaamassa ihmisiä, joista yleensä vaietaan. Ruokajonossa seisoo vilkkaan puhelias eri kieliä puhuva keskimäärin keski-ikäinen tai yli oleva ihmisjoukko.

        Mukana on myös vähemmistönä hiljainen ja selvästi ahdistuneempi ihmisryhmä, joka ei enää jaksa pitää niin vahvasti puoliaan kuin esim. vieraita kieliä puhuva ryhmä, tosin myös tyytyväiset suomalaiset ovat joskus hiljaisenpuoleisia. Näyttää siltä, että ruokajonossakin tapahtuu eriytymistä selviytyjiin ja hiljaisiin oloonsa tyytyviin.

        Ihmiset ovat osa luontoa katsomatta koulutukseen, sosiaaliluokkaan, ikään tai palkkaryhmään. Jokaisella ihmisellä on oma tarinansa, joka on juuri se tärkein tarina kullekin.

        Loukkuun putoajat eivät jaksaneet taistella, käyttää kyynärpäitään tai alistuivat useasti vahvemman epäoikeudenmukaiseen tahtoon. Jotkut meistä valitsivat polun, joka vei syrjään valtavirrasta myös sairauden tai myös itse aiheutetun syyn vuoksi. Syntyi vähemmistö, jolle ei ole tehtäviä.

        Yhteiskunnan suurin velvollisuus on aina vahtia työtilanteiden syntymistä kaikille haluaville. Haluttomallekin kannattaa ainakin yrittää järjestää, koska sekin jo itsessään työllistää. Ihmisillä on ikimuistoinen oikeus työhön kuten lappalaisilla maahansa.


      • Anonyymi

        Ruotsi on meille huono esimerkki, he ovat saaneet elää rauhassa yli 200 vuotta - kehittäen omaa yhteiskuntaansa "kansankodiksi".


    • Anonyymi

      Irwin lauloi jo aikanaan:

      "Raha ratkaisee"

    • Anonyymi

      Tyly, mutta totuudenmukainen avaus. Kiitos siitä!

    • Anonyymi

      Kuulutko mielestäsi "väliin putoajiin"?

    • Anonyymi

      Oletko jo varautunut tähän ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe