Eettinen totalitarismi

Anonyymi-ap

Esitän tässä näkemyksen totalitaristisesta yhteiskunnasta, jonka toiminta perustuu moraalisesti oikeanlaisen toiminnan varmistamiseen. Kutsun sellaista yhteiskuntaa eettiseksi totalitarismiksi.

Keskeistä eettisessä totalitarismissa on yksilönvapauksien radikaali ja pitkäkestoinen rajoittaminen, jotta yksilöiden toiminta voi noudattaa moraalisesti mahdollisimman oikeita periaatteita. Moraalisesti vääränlainen toiminta tuomitaan ankarasti ja siitä jaetaan rikosoikeudellisia rangaistuksia myös kaikkein pienimmissä rötöksissä.

Ihmisten vapautta elää omanlaistaan elämää valvotaan ja rajoitetaan, jos se ei sovi valtion määrittelemiin moraalisen toiminnan normeihin. Tämä koskee esimerkiksi yksilön oikeutta toimia yrittäjänä, sillä vääränlaiset yritykset joutuvat valtion syyniin ja lakkautettaviksi.

Yritysten lisäksi seulaan joutuvat myös vapaa-ajan toiminta, kuten urheiluseurat ja vapaaehtoistyö. Jos niissä harjoitetaan valtion määrittelemää epämoraalista toimintaa, ne lakkautetaan välittömästi.

Epämoraalista voi olla valtion sääntökirjassa mikä tahansa, sillä kyseessä on ihmisten laatima määritelmä, joka on siten mielivaltainen. Esimerkiksi alkoholin käyttö, lentäminen, esiaviollinen seksi, liian pitkät työtunnit, kiroilu, valehtelu, roskien heittäminen maahan tai liian runsas saunominen voivat olla ehdottomasti kiellettyjä. Periaatteessa mikä tahansa toiminta, joka voidaan jostain näkökulmasta käsin nähdä epämoraalisena, koska sillä on haittavaikutuksia kolmansille osapuolille.

Jossain määrin mikä tahansa yhteiskunta valvoo moraalia. Tekeehän näin Suomikin. Nykyjärjestelmän ero eettiseen totalitarismiin onkin vain sääntöjen tiukkuus. Siinä missä nykyjärjestelmä sallii virheet ja yksilönvapauden, eettinen totalitarismi vie valvonnan äärimmilleen. Se sallii ainoastaan moraalisesti nuhteettoman toiminnan, puheen ja elämäntavan.

Toinen keskeinen idea eettisessä totalitarismissa on, että sitä toteutetaan hyvää tarkoittaen. Tarkoitus on luoda täydellinen yhteiskunta, joka on täydellisen hyveellinen esimerkki muille. Siksi sen hallitsijat uskovat vilpittömästi tekevänsä hyvää. Valitettavasti kansalaisten mikromanagerointi johtaa silti herkästi kapinaan, mikä johtaa kurinpitomenetelmien kovenemiseen ajan myötä. Eettinen totalitarismi muistuttaakin vanhan ajan sotilasperheen siistiä ja nuhteetonta kotia: Vieraat ihailevat kodin siisteyttä ja asukkaiden käytöstä, mutta suljettujen ovien takana asukkaita piestään.

Historiassa ei vielä ole suoranaista esimerkkiä eettisestä totalitarismista. Lähimmäksi pääsevät ehkä antiikkiset uskonnolliset yhteisöt, ehkä keskiajan kirkko, joka ylläpiti Euroopassa tiukkaa moraalikontrollia myös väkivallan keinoin. Toinen esimerkki lienee 1930-luvun kansallissosialismi Saksassa. Kansallissosialismiin kuului olennaisena osana yli-ihmisen käsite, joka painotti myös moraalista ylivertaisuutta. Saksassa olikin kova kurinpito, jolla pyrittiin lasten nuhteettomaan käytökseen. Kolmas esimerkki voisi olla antiikin Sparta. Sotilasyhteiskuntana spartalaiset ihailivat sotilashyveitä ja valvoivat niiden pikkutarkkaa noudattamista myös päivittäisessä elämässään.

Eettinen totalitarismi on totalitarismia, koska kansalaisten elämän pikkutarkka managerointi vaatii ehdotonta kuuliaisuutta vallanpitäjiä kohtaan. Siksi se resonoi parhaiten järjestelmien kanssa, joissa hallitsijoita ei kyseenalaisteta, eikä valita valtaan vapailla vaaleilla. Järjestelmien kuten monarkismi ja fasismi. Niissä vallanpitäjillä on työkalut kansalaisten rankaisemiseen pienimmästäkin rikkeestä joutumatta itse vastuuseen.

Eettisen totalitarismin ydinidea on, ettei kansalaisten nuhteetonta käytöstä voi taata ilman, että yksilönvapaus käytännössä tukahdutetaan, koska moraalisesti nuhteeton käytös määritellään ylhäältä käsin ja sallii vain yhden tavan elää. Toisin sanottuna, valtio kertoo kansalaisille pikkutarkat ohjeet ja valvoo näiden ohjeiden noudattamista ankaralla kädellä.

9

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minä taas esitän näkemyksen, että ihmisessä itsessään on "ryhdistävä voima". Sitä voi kutsua Jumalaksi, selkärangaksi, Auringon valoksi, Qi-energiaksi, joka kasvattaa puutkin ryhdikkäiksi, tavoittelemaan taivaita.

      Jos tuo ryhdistäytävä voima on heikko, syystä tai toisesta, syntyy epäjärjestyksellisyytta ja hajottavat voimat vetävät meitä sinne sun tänne. Jos esim. perheessä vanhemmat on eksyksissä, juoppoja tms., niin lapsen on vaikea löytää itsestään tuota ryhdistävää voimaa. Voidaan sanoa, että eksytään maailman tuuliin. Se ei palvele yksilöä eikä yhteiskuntaa.

      • Anonyymi

        ""ryhdistävä voima". Sitä voi kutsua Jumalaksi, selkärangaksi, Auringon valoksi, Qi-energiaksi, joka kasvattaa puutkin ryhdikkäiksi, tavoittelemaan taivaita"

        Voisiko olla sama, jota New Age-ajattelussa sanotaan "korkeammaksi minäksi" (higher self)?


      • Anonyymi

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        ❤️ ­­N­y­­­m­­f­o­­­m­­a­­­a­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17742206C

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Eettisen totalitarismin esimerkit paljastavat asian kauheuden,
      valtio pakottaa ihmiset käyttäytymään eettisesti, mutta on itse
      on itse mahdollisesti täysin moraaliton.

      Pahin vika kehitelmässä realisoituu esim Natsi-saksan tapauksessa,
      se eettinen dogmi jota yhteiskunta noudatti, oli yksinkertaisesti väärä.
      Valtio pyrki sotaan joka rikkoi kaikki kaikki eettiset sopimukset omia
      kansalaisia kohtaan.

      Myös koko idea yli/ali-ihmisistä oli kestämätön, johtajat itse olivat
      kaikkea muuta kuin yli-ihmisiä, he toisin sanoen valehtelivat kaikille
      muille ihmisille.

      Eettisen totalitarismin filosofit, perustajat, johtajat ja ylläpitäjät joutuvat
      ristiriitatilanteeseen, kun he yllä pitävät epäeettistä systeemiä jäseniään
      vastaan.

      Voihan tietysti filosofit käsitteellisillä tempuillaan luikerella vastuustaan,
      mutta eettisen totalitarismin käsitteen sisälle jää paha epäilys systeemin
      mädännnäisyydestä, johdon motiivien eettisyydestä.

      Toisaalta voitaisiin kehitellä yhteiskuntaa jonka jäsenet olisivat sisäistäneet
      sosiaalisen käyttäytymisen periaatteet.

      Ihmiset ovat lapsina hyvinkin empaattisia, paitsi eräät jotka voitaisiin
      sijoittaa yhteiskunnan toimesta hyvinkin riskialttiisiin toimintoihin,
      kuten rynnäkköjoukkojen sotilaiksi, vaarallisen teknologian koekäyttäjiksi yms.

      Psykopaatit ja vastaavat saataisiin toimimaan yhteiskunnan hyväksi.

      Nämä spekuloinnit ovat filosofointia, eivätkä edusta allekirjoittaneen
      mielipiteitä yhteiskunnallisesta käyttäytymisestä.

      R.

    • Anonyymi

      Kaikki totalitarismi perustuu ennaltamäärättyihin tiukkoihin sääntöihin tai oppeihin, joiden vastainen menettely on ankarasti sanktioitu, tarkoitusperällä ei merkitystä.

      Se mitä säännöt ovat tai mihin perustuvat, silläkään ei ole merkitystä, koska normeista riippumatta, todennäköisesti on olemassa joukko ihmisiä, jotka vastustavat niitä. Ja joiden kohtaloista sanktiointien seurauksena tulee paitsi varoittava esimerkki muille, myös syntyy kasvava vastustus.

      Vastustuksen seurauksena syntyy vastareaktio ja muutos, jonka seurauksena vallitseva järjestys kaatuu ja uusi syntyy.

      Totalitäärisen järjestyksen ei tarvitse olla (eikä juuri koskaan myöskään ole ollut) enemmistön fanaattisesti kannattamaa. Tyypillisesti noin 30% kannatus on riittänyt. Loput väestöstä ovat perässähiihtäjiä, hiljaisia hyväksyjiä, kunnes joku raja ylittyy, hiljainen hyväksyntä häviää ja syntyy uusi noin 30% fanaattisen kannatuksen saava järjestys, jonka perässä sen jälkeen taas valtaväestö hiihtelee.

      Kunnes taas mullistaa, jostain toisesta syystä.

    • Pitäisi siis laatia laki sille miten pikkutarkkoja lakeja saa säätää?

      • Anonyymi

        Ei kun pitää kokonaan olla säätämättä moraalilakeja. Jos kiellolle tai käskylle ei löydy muuta perustetta kuin (jonkun) moraali niin tuota kieltoa tai käskyä ei pidä laiksi vahvistaa.

        Tappaminen, ryöstely ja pahoinpitely on kiellettyä siksi, että siitä on helposti mitattavissa olevaa haittaa yhteiskunnalle.


    • Anonyymi

      Kuulostaa hyvältä idealta. Kunhan tosiaan muistetaan että toisia ihmisiä ilman hyvää syytä vahingoittava toiminta = aina rangaistavaa ja mikä ei haittaa muita = aina sallittua.

    • Anonyymi

      Tutustu astrologiaan (myös kiin.), niin opit tuntemaan ihmisen, ja pystyt ehkä suhteuttamaan ajatuksesi eri luonneyhtälöihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3103
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      60
      2834
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2395
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2208
    5. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      60
      2043
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2016
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1606
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1567
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1410
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      35
      1408
    Aihe