Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Eettinen totalitarismi

Anonyymi-ap

Esitän tässä näkemyksen totalitaristisesta yhteiskunnasta, jonka toiminta perustuu moraalisesti oikeanlaisen toiminnan varmistamiseen. Kutsun sellaista yhteiskuntaa eettiseksi totalitarismiksi.

Keskeistä eettisessä totalitarismissa on yksilönvapauksien radikaali ja pitkäkestoinen rajoittaminen, jotta yksilöiden toiminta voi noudattaa moraalisesti mahdollisimman oikeita periaatteita. Moraalisesti vääränlainen toiminta tuomitaan ankarasti ja siitä jaetaan rikosoikeudellisia rangaistuksia myös kaikkein pienimmissä rötöksissä.

Ihmisten vapautta elää omanlaistaan elämää valvotaan ja rajoitetaan, jos se ei sovi valtion määrittelemiin moraalisen toiminnan normeihin. Tämä koskee esimerkiksi yksilön oikeutta toimia yrittäjänä, sillä vääränlaiset yritykset joutuvat valtion syyniin ja lakkautettaviksi.

Yritysten lisäksi seulaan joutuvat myös vapaa-ajan toiminta, kuten urheiluseurat ja vapaaehtoistyö. Jos niissä harjoitetaan valtion määrittelemää epämoraalista toimintaa, ne lakkautetaan välittömästi.

Epämoraalista voi olla valtion sääntökirjassa mikä tahansa, sillä kyseessä on ihmisten laatima määritelmä, joka on siten mielivaltainen. Esimerkiksi alkoholin käyttö, lentäminen, esiaviollinen seksi, liian pitkät työtunnit, kiroilu, valehtelu, roskien heittäminen maahan tai liian runsas saunominen voivat olla ehdottomasti kiellettyjä. Periaatteessa mikä tahansa toiminta, joka voidaan jostain näkökulmasta käsin nähdä epämoraalisena, koska sillä on haittavaikutuksia kolmansille osapuolille.

Jossain määrin mikä tahansa yhteiskunta valvoo moraalia. Tekeehän näin Suomikin. Nykyjärjestelmän ero eettiseen totalitarismiin onkin vain sääntöjen tiukkuus. Siinä missä nykyjärjestelmä sallii virheet ja yksilönvapauden, eettinen totalitarismi vie valvonnan äärimmilleen. Se sallii ainoastaan moraalisesti nuhteettoman toiminnan, puheen ja elämäntavan.

Toinen keskeinen idea eettisessä totalitarismissa on, että sitä toteutetaan hyvää tarkoittaen. Tarkoitus on luoda täydellinen yhteiskunta, joka on täydellisen hyveellinen esimerkki muille. Siksi sen hallitsijat uskovat vilpittömästi tekevänsä hyvää. Valitettavasti kansalaisten mikromanagerointi johtaa silti herkästi kapinaan, mikä johtaa kurinpitomenetelmien kovenemiseen ajan myötä. Eettinen totalitarismi muistuttaakin vanhan ajan sotilasperheen siistiä ja nuhteetonta kotia: Vieraat ihailevat kodin siisteyttä ja asukkaiden käytöstä, mutta suljettujen ovien takana asukkaita piestään.

Historiassa ei vielä ole suoranaista esimerkkiä eettisestä totalitarismista. Lähimmäksi pääsevät ehkä antiikkiset uskonnolliset yhteisöt, ehkä keskiajan kirkko, joka ylläpiti Euroopassa tiukkaa moraalikontrollia myös väkivallan keinoin. Toinen esimerkki lienee 1930-luvun kansallissosialismi Saksassa. Kansallissosialismiin kuului olennaisena osana yli-ihmisen käsite, joka painotti myös moraalista ylivertaisuutta. Saksassa olikin kova kurinpito, jolla pyrittiin lasten nuhteettomaan käytökseen. Kolmas esimerkki voisi olla antiikin Sparta. Sotilasyhteiskuntana spartalaiset ihailivat sotilashyveitä ja valvoivat niiden pikkutarkkaa noudattamista myös päivittäisessä elämässään.

Eettinen totalitarismi on totalitarismia, koska kansalaisten elämän pikkutarkka managerointi vaatii ehdotonta kuuliaisuutta vallanpitäjiä kohtaan. Siksi se resonoi parhaiten järjestelmien kanssa, joissa hallitsijoita ei kyseenalaisteta, eikä valita valtaan vapailla vaaleilla. Järjestelmien kuten monarkismi ja fasismi. Niissä vallanpitäjillä on työkalut kansalaisten rankaisemiseen pienimmästäkin rikkeestä joutumatta itse vastuuseen.

Eettisen totalitarismin ydinidea on, ettei kansalaisten nuhteetonta käytöstä voi taata ilman, että yksilönvapaus käytännössä tukahdutetaan, koska moraalisesti nuhteeton käytös määritellään ylhäältä käsin ja sallii vain yhden tavan elää. Toisin sanottuna, valtio kertoo kansalaisille pikkutarkat ohjeet ja valvoo näiden ohjeiden noudattamista ankaralla kädellä.

9

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minä taas esitän näkemyksen, että ihmisessä itsessään on "ryhdistävä voima". Sitä voi kutsua Jumalaksi, selkärangaksi, Auringon valoksi, Qi-energiaksi, joka kasvattaa puutkin ryhdikkäiksi, tavoittelemaan taivaita.

      Jos tuo ryhdistäytävä voima on heikko, syystä tai toisesta, syntyy epäjärjestyksellisyytta ja hajottavat voimat vetävät meitä sinne sun tänne. Jos esim. perheessä vanhemmat on eksyksissä, juoppoja tms., niin lapsen on vaikea löytää itsestään tuota ryhdistävää voimaa. Voidaan sanoa, että eksytään maailman tuuliin. Se ei palvele yksilöä eikä yhteiskuntaa.

      • Anonyymi

        ""ryhdistävä voima". Sitä voi kutsua Jumalaksi, selkärangaksi, Auringon valoksi, Qi-energiaksi, joka kasvattaa puutkin ryhdikkäiksi, tavoittelemaan taivaita"

        Voisiko olla sama, jota New Age-ajattelussa sanotaan "korkeammaksi minäksi" (higher self)?


      • Anonyymi

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        ❤️ ­­N­y­­­m­­f­o­­­m­­a­­­a­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17742206C

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Eettisen totalitarismin esimerkit paljastavat asian kauheuden,
      valtio pakottaa ihmiset käyttäytymään eettisesti, mutta on itse
      on itse mahdollisesti täysin moraaliton.

      Pahin vika kehitelmässä realisoituu esim Natsi-saksan tapauksessa,
      se eettinen dogmi jota yhteiskunta noudatti, oli yksinkertaisesti väärä.
      Valtio pyrki sotaan joka rikkoi kaikki kaikki eettiset sopimukset omia
      kansalaisia kohtaan.

      Myös koko idea yli/ali-ihmisistä oli kestämätön, johtajat itse olivat
      kaikkea muuta kuin yli-ihmisiä, he toisin sanoen valehtelivat kaikille
      muille ihmisille.

      Eettisen totalitarismin filosofit, perustajat, johtajat ja ylläpitäjät joutuvat
      ristiriitatilanteeseen, kun he yllä pitävät epäeettistä systeemiä jäseniään
      vastaan.

      Voihan tietysti filosofit käsitteellisillä tempuillaan luikerella vastuustaan,
      mutta eettisen totalitarismin käsitteen sisälle jää paha epäilys systeemin
      mädännnäisyydestä, johdon motiivien eettisyydestä.

      Toisaalta voitaisiin kehitellä yhteiskuntaa jonka jäsenet olisivat sisäistäneet
      sosiaalisen käyttäytymisen periaatteet.

      Ihmiset ovat lapsina hyvinkin empaattisia, paitsi eräät jotka voitaisiin
      sijoittaa yhteiskunnan toimesta hyvinkin riskialttiisiin toimintoihin,
      kuten rynnäkköjoukkojen sotilaiksi, vaarallisen teknologian koekäyttäjiksi yms.

      Psykopaatit ja vastaavat saataisiin toimimaan yhteiskunnan hyväksi.

      Nämä spekuloinnit ovat filosofointia, eivätkä edusta allekirjoittaneen
      mielipiteitä yhteiskunnallisesta käyttäytymisestä.

      R.

    • Anonyymi

      Kaikki totalitarismi perustuu ennaltamäärättyihin tiukkoihin sääntöihin tai oppeihin, joiden vastainen menettely on ankarasti sanktioitu, tarkoitusperällä ei merkitystä.

      Se mitä säännöt ovat tai mihin perustuvat, silläkään ei ole merkitystä, koska normeista riippumatta, todennäköisesti on olemassa joukko ihmisiä, jotka vastustavat niitä. Ja joiden kohtaloista sanktiointien seurauksena tulee paitsi varoittava esimerkki muille, myös syntyy kasvava vastustus.

      Vastustuksen seurauksena syntyy vastareaktio ja muutos, jonka seurauksena vallitseva järjestys kaatuu ja uusi syntyy.

      Totalitäärisen järjestyksen ei tarvitse olla (eikä juuri koskaan myöskään ole ollut) enemmistön fanaattisesti kannattamaa. Tyypillisesti noin 30% kannatus on riittänyt. Loput väestöstä ovat perässähiihtäjiä, hiljaisia hyväksyjiä, kunnes joku raja ylittyy, hiljainen hyväksyntä häviää ja syntyy uusi noin 30% fanaattisen kannatuksen saava järjestys, jonka perässä sen jälkeen taas valtaväestö hiihtelee.

      Kunnes taas mullistaa, jostain toisesta syystä.

    • Pitäisi siis laatia laki sille miten pikkutarkkoja lakeja saa säätää?

      • Anonyymi

        Ei kun pitää kokonaan olla säätämättä moraalilakeja. Jos kiellolle tai käskylle ei löydy muuta perustetta kuin (jonkun) moraali niin tuota kieltoa tai käskyä ei pidä laiksi vahvistaa.

        Tappaminen, ryöstely ja pahoinpitely on kiellettyä siksi, että siitä on helposti mitattavissa olevaa haittaa yhteiskunnalle.


    • Anonyymi

      Kuulostaa hyvältä idealta. Kunhan tosiaan muistetaan että toisia ihmisiä ilman hyvää syytä vahingoittava toiminta = aina rangaistavaa ja mikä ei haittaa muita = aina sallittua.

    • Anonyymi

      Tutustu astrologiaan (myös kiin.), niin opit tuntemaan ihmisen, ja pystyt ehkä suhteuttamaan ajatuksesi eri luonneyhtälöihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe