Menossa kalaan Storträskille? – Lue tämä ensin

kalastajat hki

Olimme kaverini kanssa kalastamassa Storträsk nimisellä lammella sunnuntaina 15.5.2005. Olemme käyneet kyseisellä lammella pari kolme kertaa aiempien vuosien aikana ja niiden kertojen perusteella olemme todenneet, että mielestämme miellyttävin paikka kalastukseen on lammen rannalla sijaitsevan nuotiopaikan lähellä, mistä löytyvät myös pöytä ja tuolit. Tullessamme lammelle totesimme tyytyväisinä, että kyseinen nuotiopaikka oli vielä siinä vaiheessa vapaana kalastajista, joten menimme sinne suoraan harkitsematta muita paikkoja. Matkan varrella näimme muiden kalastajien nostavan jo kirjolohia, mikä innoitti meidät pitämään vauhtia kalastusvälineiden kasaamisessa – olihan edelliseen kalastuskertaamme liki lähes vuosi aikaa. Oletimme, ettei nuotiopaikan läheisyys ole varmastikaan paras kalapaikka, koska siinä ei ollut muita kalastajia, mutta koska emme pidä kalan saamista itseisarvona kalastuksessa, sai se toimia ensimmäisenä yrityspaikkana. Nopeasti saimme heitettyä onget kalastamaan ja samaan aikaan, kun olin etsimässä paikkaa mihin vavan saisi tukevasti pystyyn rantaan, huomasin, että kalastuksenvalvoja tulee kovaa vauhtia paikalle. Annoin luvat kalastuksenvalvojalle hieman huvittuneena siitä, että en ennen lupien tarkastamista ehtinyt kalastamaan paikassa edes täyttä minuuttia. Lupien tarkastaminen ei toki ole pahasta, sillä sen avulla pystytään estämään luvaton kalastus ja siitä aiheutuvat tulonmenetykset. Kuitenkin Storträskin kalastuksenhoitokunnan kalastuksenvalvojan Niilo Haatajan toimet yllättivät meidät täysin. Haataja katsoi nopeasti, että luvat olivat kunnossa ja repi ne kahteen palaan sanoen samalla, että sääntöjä oli rikottu kalastamalla rauhoitusalueella.

Tullessamme alueelle kävelimme mielestämme suorinta reittiä, emmekä havainneet ko. rauhoitusalueen laidoille kiinnitettyjä, kolmea A4-kokoista kylttiä. Kalastuksenvalvoja Haataja väitti, ettei kylttejä voi ohittaa huomaamatta, vaikka kylttien välissä onkin kohtalaisen suuria aukkoja sekä tallottuja polkuja, joista yhdestä satuimme kulkemaan. Itse nuotiopaikalla havaitsimme toki kylttien selkäpuolet sen jälkeen, kun Haataja oli niistä meille huomauttanut. Haatajan pikaisen arvion mukaan meidän molempien täytyi olla sokeita, koska emme huomanneet kylttejä. Myöskään luvan ostamisen yhteydessä annettu Storträskin kalastuksenhoitokunnan kalastusmääräyskokoelma ei kerro mitään kielletystä kalastusalueesta. Sen 8 §:ssä sanotaan, että ”...alue on täydellisesti rauhoitettu huhtikuun 15 päivästä alkaen noin kuukauden... myös istutuspaikka on rauhoitettu istutusten yhteydessä…”. Olisiko meidän pitänyt vain tietää, mikä on istutuspaikka, vaikkei sitä ole mitenkään tai missään yhteydessä sen tarkemmin yksilöity? Istuksia ei ollut myöskään meneillään käyntimme aikana. Toisaalta täytyy myös mainita, että luvanmyyntipisteen kalastajille annettava kalastusmääräyskokoelma poikkeaa Storträskin alueella olevasta kokoelmasta. Kalastuksenvalvojan osoittama määräyskokoelma nimittäin kertoi sen, että kyseinen rauhoitettu istutuspaikka oli juuri meidän valitsemamme nuotiopaikka. Mielestämme olisi kuitenkin ollut kohtuullista, että olisimme voineet luottaa siihen tietoon, mikä meille on annettu luvan ostamisen yhteydessä.

Jos joku väittää, että tarkoituksella olisimme asettuneet rauhoitetulle alueelle, eikä paikan valintaan olisi vaikuttaneet muut tekijät, voi kyseisen väitteen helposti kumota. Mikäli olisimme toimineet vilpillisessä mielessä ja olleet ns. salakalassa, niin minkä ihmeen takia olisimme edes vaivautuneet ostamaan koko lupia? Sitä paitsi rauhoitusalue on niin pieni, että mikäli joku haluaa, voi hän kalastaa sen laidoilta käsin aivan helposti. Meillä oli yksinkertaisesti vain huono tuuri, koska satuimme valitsemaan juuri kyseisen paikan. Kun laskemme kokonaiskustannukset koko kalastusreissun hinnasta ja otamme huomioon muutkin kustannukset kuin vain luvan hinnan, niin kalastus maksoi yhteensä noin euron/sekunti. Ei mitenkään halpaa hupia varsinkaan opiskelijan kukkarolle.

Valvontaperusteet ja niitä seuraavat toimenpiteet ovat Storträskillä sellaisia, että ne toimivat koko virkistyskalastusta vastaan ja ainakin meille jäi sellainen vaikutelma, että lampi haluttaisiin pitää tietyn sisäpiirin hallussa. Poistuessamme paikalta juttelimme kahden vastaan tulleen kalastajan kanssa ja he totesivat juttumme kuultuaan, että kyllähän jokainen kalastaja täällä tietää sen rauhoitusalueen eikä sinne pitäisi mennä. Ei tainnut heillä tai Haatajalla käydä mielessä se, ettei kaikilla ole aikaa tai mahdollisuuksia olla joka päivä kalassa.

Tämäkö on oikea tapa rohkaista nuoria terveiden harrastusten pariin? Kuinka Stroträskillä on varaa tällaiseen toimintaan varsinkin tänä kesänä, jolloin koko pääkaupunkiseutu tukee kalastusharrastuksen aloittamista ilmaisine onkimistapahtumineen. Mielestämme kalastuksenvalvoja Haatajan tulisi tietää, ettei edes Suomen lakiakaan tulkita kirjaimellisesti, vaan sovelletaan tilanteen mukaan. Pientä maalaisjärkeä käyttäen meidät olisi voitu neuvoa siirtymään alle kymmenen metrin päähän kyltin toiselle puolelle, eikä koko innolla odotettu kalastusretki olisi mennyt piloille. Nyt jäi sellainen olo, että olemme jotain suurrikollisia. Mielestäni kyseistä kalastuskohdetta tukevien tahojen, kuten esimerkiksi Vantaan kaupungin, Tyrskytaimenen ja Woblerin tulisi selvittää käytännön toimenpiteet, joita lammella niin kirjaimellisesti toteutetaan, sekä miettiä uudestaan, onko lampi sittenkään tukemisen arvoinen. Kalastuksessa nimittäin kaikki julkisuus ei ole positiivista, paitsi ehkä kalastuksenvalvoja Haatajan mielestä, joka totesi meille ”...tämä on Storträskille ainoastaan hyvää mainosta, eipähän tule tuollaisia tänne meidän....”. Ja voitte uskoa, että hänen olemuksestaan huokui inho meitä kaupunkilaisnulikoita kohtaan.

Onneksi olemme kokeneet myös hyviä kalastuselämyksiä muissa kalastuskohteissa, eikä käynti Stroträskillä ollut ensimmäinen kosketuksemme kalastusharrastukseen. Muutoin olisi voinut käydä niin, että olisimme menettäneet myös jotain paljon tärkeämpää kuin vain kalastuslupamme – nimittäin intohimomme kalastukseen.

Olli Hiironen ja Nico Karhapää
[email protected]

8

3180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sienestäjä/marjastaj

      Liekö sitten sama MÄNTTI ! mutta vaikeaa oli aikanaan Storträskiä lähestyä edes sienestys mielessä. Joku äijä siellä huuseerasi turpa väpättäen valvomassa myös pysäköintiä vaikka automme oli vielä yleisen tien laidassa kaukana järvelle johtavan polun puomista ( Porvoon tien puolelta aluetta lähestyttäessä).

    • Päivi puhu asiaa???
    • Eegee66

      Oli suunnitelmissa mennä tuonne mutta jätän väliin. Myös lammen säilyttämiseksi kerätty adressi jää allekirjoittamatta.

    • xcvbff

      hyvä asenne valvojalla. toivottavasti.
      toivottavasti hoitokunta huolehtii maanomistajien oikeuksisita jatkossakin..

      • asas

        paviaani


    • Metsäerämies

      On kulunut 15 v kun kävin perheeni kanssa kyseisessä paikassa lapset nuorin taisi olla 3 v ,5 v, 8 v kuuma kesäpäivä ja rämmimme rannalle tietämättä mitään paikasta no rannalla näin hienosti varustettuja kalastajia vavat pystyssä no kun olin varustautunut makkaralla niin teinpä siihen rannalle pienet sormitulet juuri kun sain sytytettyä sen lapset tyytyväisenä katseli no sitten alkoi kuulua ryske ja huuto ettei tänne saa sytyttää nuotiota laiha iäkäs äijällä ämpäri kädessä vettä täynnä ja eikun heitti vedet nuotioon oli se aikamoinen järkytys jos olisinollut yksin enpä tiedä olisiko kääkkä lentänyt lampeen tällaista vielä muistelen elääkö käppänävielä voisin viedä hänelle kukin terveiset ha..

      • Anonyymi

        Juu tämä kääkkä on kuulemma Vantaan kalastusvalvoja onkohan vielä hengissä ,ha,enpä ole paikassa käynyt sen jälkeen ..


    • Karuontotuus

      Koittakaa ymmärtää, ne on rantaruottalaisia...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1445
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1222
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1205
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe