Mikä rotu?

palveluskoira

Olen kiinnostunut siis pk koirista (tai pk luvan omaavista). Koiran tulisi olla energinen reaktioherkkä, työkykyinen, hyvä hermoinen, sen tulisi omata hyvä koulutettavuus ja sillä saisi olla kokoa, mutta samalla keveyttä, jotta pyörän ja rullisten kanssa liikkuminen kävisi sillon tällöin kyseeseen.
Luonnetoivesta vielä sen verran, että:
- hyvän koulutettavuuden omaava
- hyvä hermoinen
- energinen
- reaktio herkkä
- työkykyinen
- suojeluviettinen, mutta ei agresiivisesti vieraisin suhtautuva, pikemminkin välinpitämätön, vieraista välittämätön
- hyvät ominaisuudet tokoon, raunioille, pk jälkeen, suojeluun. Vaeltaminen olisi aikeissa.
- Koiran tulisi pysyä karkaamatta vapaana (eli siis ei liikaa metsästysviettiä, tottakai mikä koira tahansa voi karata, mutta tarkoitan sitä että, koiralla on luontainen halu pitää oma lauma koossa, kuten paimenilla).

Haen siis haasteellista koiraa ja mielessä on ainakin:
- bordercollie
- Briard (mites pyöräily ja rullikset, ei oikein sovi, vai?)
- pk holsku (hollanninpaimenkoira)
- picardienpaimenkoira (millainen koulutettavuus ja riistavietti?)
- sakemanni
- bokseri
- dobberi
- hoffi
- alaskanmalamuutti (mutta sillä on suuri riistavietti, eli vapaana? Ja se taitaa tykätä elellä vain laumassa ja vetokoirana)
- rhodesiankoira
- gordoninsetteri (mettään)
- weimarinseisoja (mettään)

Sinne tosin eksyi muutaman mettäkoira, mutta kertokaas niistä enemmän:)

Näitä ominaisuuksia ei rodussa saisi olla:
- herkkähaukkuisuus
- vieraita rakastava (siis ei tartte syödä jokasta ihmistä, mutta ei saisi rakastaa jokasta murtoveikkoa kuoliaaksi, kuten labbis ja bokserikin taitaa kyllä olla semmonen:))
- perinnölliset sairaukset todella yleisiä
- huonot lonkat rodunomaisesti tai liian hidas kasvu
- metsästysviettisyys, joka hankaloittaisi vapaana pitämistä.

Rotuehdotuksia ja tietoja eri roduista. Koiran on oltava borderia suurempi. Minulla todella löytyy aikaa, motivaatiota, johdonmukaisuutta ja halua kasvattaa koirasta kunnon koirakansalainen. Koira tulisi ystäväksi jonka kanssa harrastettasiin ja liikuttasiin paljon. Ei siis mikään harrastusväline tai sohvaperuna.
Piipahdan sitten kommentoimassa vastauksia, ettei jokainen sano samaa:)

Kiitos edelleenkin todella paljon. Tämä ei mitään ratkaise, mutta muun nettisurffailun, kirjojen lukemisen ja kasvattajien haastattelemisien lomasta olisi kiva kuulla vastauksia täältäkin päin:)

21

1211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muksis

      Itse ottaisin saksanpaimenkoiran, mutta en ole kovinkaan puolueeton lausunnossani.. Meillä on nyt puolivuotias sakemannityttö ja sen kanssa voi harrastaa oikeastaan kaikkea mitä luettelit, ei siis tietenkään vielä, mutta kun se kasvaa.. Omasta kokemuksesta voin sen verran kertoa, että saksanpaimenkoira on kiltti ja laumaansa vahtiva kaveri. Luonnetta löytyy, mutta se tekee harrastuksesta haasteellisemman ja onnistumisista entistä hienompia. Päätöksen teet tietysti itse ja sitä kannattaa kyllä tarkkaan pohtia, mutta onnea oikean koirarodun etsintään.

      • palveluskoira

        Sakemanni on pitkään ollutkin ihan ykkösvaihtoehto. Mutta rodun terveys huolestuttaa ja sitten se nykyinen selkälinja, joka on siis aivan järkky. Jos sakemanniin päädyn oliis se ehdottomasti pk suoraselkä ja luultaavsti narttu.


      • Outi
        palveluskoira kirjoitti:

        Sakemanni on pitkään ollutkin ihan ykkösvaihtoehto. Mutta rodun terveys huolestuttaa ja sitten se nykyinen selkälinja, joka on siis aivan järkky. Jos sakemanniin päädyn oliis se ehdottomasti pk suoraselkä ja luultaavsti narttu.

        Älä sitten unohda kiinnittää huomiota muihinkin koiran ominaisuuksiin. Suora selkä ei valitettavasti todellakaan takaa, että koira olisi kaikin puolin terve. Selkälinjan lisäksi kannattaa siis huomioida myös muita ominaisuuksia ellet halua kuluttaa aikaasi vain suoran selän ihasteluun...;)


      • muksis
        palveluskoira kirjoitti:

        Sakemanni on pitkään ollutkin ihan ykkösvaihtoehto. Mutta rodun terveys huolestuttaa ja sitten se nykyinen selkälinja, joka on siis aivan järkky. Jos sakemanniin päädyn oliis se ehdottomasti pk suoraselkä ja luultaavsti narttu.

        Onhan kaikilla koirilla omat heikot kohtansa, mutta se vaan on nykypäivää ja sen kanssa on elettävä. Kuten varmaan tiedät pitkäkarvaisuus on ns. virhe, mutta se estää vain näyttelyt mutta ei muita harrastuksia. Narttu koira on mukava ja ehkä jossain määrin helpompi tapaus kun uros.


    • Meiju

      Tietenkinhän kaikki sulle alkavat ehdottelemaan sitä omaa rotua, että se ois paras. Meillä itsellä on dobberi, pentu kylläkin vielä, mutta rotuna omaa kyllä noita toivomiasi piirteitä. Perinnöllisiä sairauksia löytyy, mutta niistä vapaata rotua et varmaan löydäkään. Ehkä jotkut alkukantaiset voivat olla, mutta niistä taas ei välttämättä löydy sellaista rotua, joka muuten sopisi vaatimuksiisi.

      Mielestäni voit unohtaa malamuutin, gordoninsetterin ja weimarin, koska ne tosiaan ovat aika lailla muuhun tarkoitukseen kuin PK:hon. Rhodesialainen menee muuten, mutta sillä et taida päästä PK-kokeisiin, koska se ei kuulu PK-rotuihin. Picardiesta minulla ei ole tietoa, bokserista sen verran, että nekin ovat kuuluisia näistä perinnöllisistä sairauksistaan. Borderi taas ei välttämättä ole suojeluun, en ainakaan muista koskaan nähneeni. Rodunomaisesti huonot lonkat löytyvät lähes syrjää myöten sakemanneista.

      Kovin raskasrakenteistä rotua en suosittelisi, jos haluat tosiaan paljon pyöräillä ja rullaluistella koiran kanssa. Monet raskasrakenteiset ovat lisäksi ravaajia, joten vauhti olisi paljon hitaampaa. Näihin harrastuksiin sopii paremmin laukkatyylinen koira (ruumiinrakenteeltaan korkearaajainen, "vinttikoiramainen").

      Dobberista vielä, omaa hyvän koulutettavuuden, tosin mieheni mielestä se oppi välillä karkaa sieltä päästä, vaikka sen sinne hyvin saakin menemään :). Hermoista hankala sanoa, yksilökohtaista, löytyy sekä hyvä- että huonohermoisia. Energinen - vaikka varageneraattoriksi, jos sähköt katkeaa. Reaktio herkkä, meillä ainakin koira syttyy älyttömän nopeasti, melkein turhankin pienestä. Työkykyinen, kyllä, suojeluviettinen, kyllä. Ei suhtaudu vieraisiin aggressiivisesti, mutta jollakin tapaa epäluuloisesti. Hieman varauksellinen, mutta kuitenkin hyvin luoksepäästävä. Taas niin yksilökohtainen asia. Hyvät ominaisuudet mainitsemiisi harrastuksiin, on todella monipuolinen. Karkaavuus, no jaa, sehän riippuu paljon koulutuksesta.

      Onnea koiran valintaan, toivottavasti sait jotain selkoa mielipiteistäni :)

    • Outi

      Jäin ihmettelemään tuota kohtaa "huonot lonkat rodunomaisesti tai liian hidas kasvu". Lonkathan on selvä juttu, mutta mitä tarkoitat liian hitaalla kasvulla? Kaikki nuo mainitsemasi ovat melko isokokoisia ja melko hidaskasvuisia. Eli tarkoittaa sitä, ettei niiden kanssa pahemmin pyöräillä tai harrasteta rajuja lenkkejä ennen yksivuotissynttäreitä. Jos sinulla on aivan valtava into päästä heti harrastamaan, niin ota jo aikuinen koira. Samoin lonkkavika vaivaa aika montaa noista roduista (tosin onhan niissä tervelonkkaisiakin). Tässä tilastoja vuodelta 2001 (julkaistiin viimeisimmässä Koiramme-lehdessä) eli sairaiksi katsotaan koirat, joilla C, D tai E lonkat (ja huonompi lonkkahan määrää sen "arvosanan"). Eli sairaslonkkaisia: sakemanni 45 %, bokseri 48,5 %, bordecollie 14,6 % (parina aiempana vuonna ollut kyllä noin 30%), dobberi 19 %, briard 51,5 %, gordoninsetteri 42,9 %, alaskanmalamuutti 19,2 %, hoffi 15,5 % ja pk holsku 43,5 %. Tosin alaskanmalamuutteja, holskuja ja gordoninsettereitä on kuvattu niin vähän, että en kiinnittäisi noihin prosentteihin suurempaa huomiota. Ja picardienpaimenkoiraa, rhodesiankoiraa ja weimarinseisojaa ei koko listassa ollut.

      Alaskanmalamuutti ei ainakaan sovi toiveisiisi. On sen verran alkukantainen koira, että ei varmasti ole helposti koulutettava. Ja samoin hylkäisin weimarinseisojan ja gordoninsetterin, mikäli metsästys ei ole toivelistallasi. Metsästyskoirat eivät yleensä myöskään ole koulutettavuudelta sieltä helpoimmasta päästä ja kuuluvat enemmänkin sinne metsään kuin pk-harjoituksiin. Rhodesiankoirasta ja picardienpaimenkoirasta en tiedä juurikaan mitään, joten jätän kommentoimatta.

      Onko kyseessä muuten ensimmäinen koirasi? Tuo harrastelistasi tuntuu aika pitkältä... Siis tokihan tuollaisten rotujen kanssa pitää harrastaa, mutta ainakin aluksi kannataa aloittaa maksimissaan parilla lajilla. Muuten on omistajakin solmussa, jos ei lajeja entuudestaan jo tunne (siis käytäntöpohjaltakin). Koiran tulisi periaatteessa jo kunnolla osata yksi laji ennen kuin aloittaa toista (no tokoa nyt voi harrastella jonkun muun lajin rinnallakin, koska se on kaiken perustana). Ja mikään koirahan ei pysy karkaamatta vapaana, jos sille ei esim. tänne-käskyä opeta. Tottelevaisuus ei ole pk-koirillakaan geeneissä, vaan kovaa työtä niidenkin kouluttaminen vaatii. Tämä vain siltä varalta, että jotkut ihmiset tuntuvat ajattelevan, että sakemanni on tottelevainen jo geneettisen pohjansakin puolesta... Hyvin monet noista mainitsemistasi ominaisuuksista ovat koirakohtaisia (esim hyvät hermot) eivätkä niinkään riipu rodusta. Ja esim. raunioille tai johonkin hakuun ei sovi koira, joka ei välitä ihmisistä (tai etenkään niihin aggressiivisesti suhtautuva), vaan koiran nimenomaan pitää olla ihmisistä kiinnostunut. Tämä taas ei tietenkään tarkoita sitä, että tällainen koira hyppii kadulla jokaisen ihmisen kumoon...

      Mutta nämä olivat minun mielipiteitäni. Mitään koiraehdotusta en noiden jäljelle jääneiden pohjalta aio antaa, sillä kaikissa niissä on varmasti omat hyvät ja huonot puolensa.

      • Tellus

        omakohtaisia kokemuksia. Arka sakemannini on oppinut lähes kaiken paljoa ponnistelematta. Ei tarvi mitään muuta kuin namin ja kuiskauksen ja toimii niin veto,agility,pyöräily,toko ja jälki monta muuta temppua. Ei kuitenkaan ole niin arka että ei sen kanssa pärjäisi, joka paikkaan voi mennä. Johtajuuskamppailua ei tarvittu, opetus aloitettiin hiukan tavallista myöhemmin kun oli enemmän rohkeutta ja sitten asiat alkoivatkin sujua. Tarkoitankin tässä sitä että joskus sopiva luonne voikin olla etu. Itse aluksi olin pettynyt arkaan koiraan mutta helpompaa koiraa saa etsiä.

        Sitten olisi vinkki jos vauhdikkaasta pyöräilystä (vinttikoiratyyppinen)pidät ja haluat harrastaa myös kaikkea edellä luttelamaani, pk-oikeudetkin on mutta tämän koiran opettamisessa on haastetta! Ei ole luonteeltaan palveluskoira vaan itsenäinen vahti, oppii kaiken kerrasta, mutta toisto onkin se ongelma. Täyttää kaikki muut toiveesi paitsi helpon koulutettavuuden ja on metsästysvaistoakin jäljellä eikä pihassa pysy kovinkaan hyvin. Kyseessä on Estrelanvuoristokoira, kokemusta myös;)


    • kekkuli

      mitenkäs belgianpaimenkoira??? kaikki kuvailemasi osuvat nappiin...

    • Tiitus

      Black Russian Terrier eli mustaterrieri.Tietoo löytyy varmaan vaikka Koirat.comista

    • Mia

      olis ne mitä ehdottasin ensin. Ja malinois on noista kahdesta se terveempi. Missään nimessä ei kannata ottaa näyttelyhullua belggaria, ei mitään muunnosta jos aikoo tosissaan töitä tehdä koiransa kanssa.

      Dobberi, rotikka ja bokseri ois varmaan muuten ihan ok koiria, mutta se terveys... :/

      Paimensukuinen bordercollie voisi myös olla ok, itselläni oli sellainen vuosia sitten hoidossa 3kk ja oli kyllä vaativa koira, mutta kertakaikkisen ihana. Kun päästiin samalle taajuudelle niin koira toimi suunnilleen ajatuksen voimalla.

    • kokemuksella

      -boksu rakastaa kyllä kaikkia, mutta on silti aivan erinomainen vahti.
      -boksu omaa kyllä äärimmäisen hyvän koulutettavuuden, mutta vaatii vaivannäköä ja auktoriteettiä. narttu on urosta huomattavasti helpompi
      -hermot on terästä, mutta tietty yksilölliset
      -energiaa on liikaa vaikka harrastaisitte päivittäin ja juoksisitte koirapuistossa tunteja. tätä energiaa puretaan sitten huonekaluihin
      -reagointi on huippuluokkaa
      -työskentely boksun kanssa on lähes välttämätöntä ja työkyky todella hyvä. käytettäisiin kuulemma poliisikoirana jos vaan olisi arvokkaampi (=ei niin leikkisä), pitkäikäisempi ja rauhallisempi. käytetään poliisikoirana jossain päin maailmaa...
      -suojeluvietti on mahtava kun vaan ottaa rohkean pennun
      -välinpitämätön boksu on harvoin
      -raunioilla käymme, hakua kuulemma harrastetaan, tokossa mainio, suojelutoimintaa on myös rotujärjestöllä, kestävä, eikä kovin metsästysviettinen
      -karkaa kyllä kiusallaan, pusyttelee muutaman metrin päässä ja yrittää saada sinut saalistamaan sitä. tätä leikkiä voidaan jatkaa vaikka koko yö, sillä boksu ei väsy. sinun on oltava sitä ovelampi. ei onneksi livistä kauas, joten metsässä ollessa huolta ei ole. tosin oma boksupentuni on äärimmäisen huolissaan minun toimistani eikä siksi karkaile, -vielä
      -ei hauku herkästi, paitsi vahtiessaan päästää syvän kurkkuhaukun. juttelee kyllä inisemällä, murisemalla ja möyryämällä... raunioilla meillä on ongelmia haukun aloittamisessa.
      -rakastaa tosiaan vieraita, mutta suojeluviettinsä ja reviiritietoisuutensa takia ei toivota kaikkia yön hiippareita tervetulleiksi
      -sydän ja lonkkaviat yleisiä, ei kestä kylmää eikä kovin kuumaa, samoin allergiat hankalia -> valitettavasti ei maailman tervein rotu. elinikäkin vain noin 10 vuotta, jonka se tosin elää täysillä viime sekunttiin asti. monesta eläkeläisestä on ihmetelty sen energiaa, jos ei ole rotua ennen tunnettu
      -rodunomaisesti huonot lonkat, mutta niihinhän voi vaikuttaa oikeilla valinnoilla


      jos kärsivällisyyttä riittää suosittelen sinulle tätä ihanaa rotua... aika ei koskaan tule pitkäksi boksun kanssa. kuulostat todella ihanneomistajalta. vastaan mielelläni lisäkysymyksiisi. onnea koiran hankintaan, päädyit sitten boksuun tai et...

      • palveluskoira

        Tunne kaksi bokseria, toinen on hoitokoirani. Tunne rodun aika hyvin ja kumpikaan ei ole koskaan asuntoa tuhonnut. Eroja siis on. Todella vilkas koira, mutta sakemannia ei voita:)
        Belggareista sen verran, että mulla niistä semmonen kuva, että ovat hermoheikkoja. Olennähnyt sekä hermoheikkoja, että varmoja yksilöitä. Mutta tykkään enemmän holskusta.


    • reetta

      käyttölinjaisesta suvusta. Itselläni on ja harrastetaan kaikenlaista(jäljestämistä,raunioo,tokoo..) TOSI HYVÄ KOIRA!!

    • Mia M

      Katsoessani ominaisuuksia mitä koiraltasi haluat jättäisin vähintäänkin pois seuraavat (mm perinnölliset sairaudet):

      - sakemanni
      - bokseri
      - dobberi

      Ja kun aletaan puhumaan "suojeluvietistä" (mikä IHME on SUOJELUVIETTI?!).

      Jos olet ostamassa ensimmäistä PK-harrastuskoiraa, keskittyisin sinuna mielummin lajeihin: Toko, raunio ja PK-jälki. En suojeluun. Laji on HYVIN vaativa ja vaatii myös teoreettista osaamista erittäin paljon ennen kentälle marssimista.

      - bordercollie
      - picardienpaimenkoira (millainen koulutettavuus ja riistavietti?)

      • Mia M

        pikakirjoitusta.. Eli picardin ja bortsun jättäisin pois puhuttaessa "suojeluvietistä".


      • palveluskoira
        Mia M kirjoitti:

        pikakirjoitusta.. Eli picardin ja bortsun jättäisin pois puhuttaessa "suojeluvietistä".

        Empäs kerennyt vastaamaan joka viestin jälkeen:)
        Hitaalla kasvulla tarkoita neljä vuotiaana "valmista" olevaa koiraa, esim nöffiä, joka kasvaa todella hitaasti. Harrastamaan ei ole kiirettä ja pennun otan ehdottomasti. Tiedän toki ettei suora selkä takaa terveyttä, en mä tyhmä ole ja en mikään aloittelija koirien terveyden kanssa, tuntemuksen ja psykologian (ehdoton lemppari aihe) mutta kyllä sakemannin suoraselkä on aina suoraselkä eli terveempi selkä. Luisut ovat rumuuden lisäksi, myös alttiita kaikenmoisille selkäsairauksille ym muille mukaville.
        Sakemanniin olen 99% päätynyt.


      • Mia M
        palveluskoira kirjoitti:

        Empäs kerennyt vastaamaan joka viestin jälkeen:)
        Hitaalla kasvulla tarkoita neljä vuotiaana "valmista" olevaa koiraa, esim nöffiä, joka kasvaa todella hitaasti. Harrastamaan ei ole kiirettä ja pennun otan ehdottomasti. Tiedän toki ettei suora selkä takaa terveyttä, en mä tyhmä ole ja en mikään aloittelija koirien terveyden kanssa, tuntemuksen ja psykologian (ehdoton lemppari aihe) mutta kyllä sakemannin suoraselkä on aina suoraselkä eli terveempi selkä. Luisut ovat rumuuden lisäksi, myös alttiita kaikenmoisille selkäsairauksille ym muille mukaville.
        Sakemanniin olen 99% päätynyt.

        Ei kuule se suora selkä takaa minkäänlaista terveyttä millekkään osalle koiraa. Yhtä suuri todennäköisyys on saada sairas koira oli selkälinja mikä tahansa.

        Ja muista, ei sakemanni ole mikään "suojelusviettinen" koira. Jos sellaista etsit, on parempi jättää koiranhankinta.


    • Fani

      Yksi hyvä rotu on Polski Owczarek Nizinny.
      Pon on luonteeltaan varautunut, mutta ei saa olla arka. Poneja käytettiin ja käytetään yhä ainakin Puolassa paimennukseen ja on myös erittäin hyvä vahtikoira.
      Pon ei hauku paljon ja on myös helppo opettaa olemaan irti.
      Tosin jos et halua hoitaa pitkää karvaa niin sit Pon ei sovi sinulle, niillä on nimittäin erittäin runsas ja pitkä turkki.
      Jos rotu kiinnostaa, niin käy sivuillamme: http://sivut.koti.tpo.fi/sarvis/pon

    • Jenni

      Heips..mietin vähän tässä sinulle sopivia koiria ja selailin koira kirjoja ja sain päähäni että sinulle VOISI sopia nämä rodut..
      - Saksanpaimenkoira
      - Belgianpaimenkoira Malinois

      ..enenpää en tiedä..

    • Anonyymi

      Meillä on gordonin pentu ja on kyllä energinen rotu ja voi touhuta sen kanssa paljon kaikkea!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      100
      1929
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1450
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      92
      1333
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1327
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1134
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      474
      1046
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      47
      928
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      913
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      862
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      836
    Aihe