Alaskan mestitsot: mitä venäläisten ja intialaisten avioliittojen jälkeläiset tekivät Alaskassa

Anonyymi-ap

google translate
cyrillitsa.ru
Аляскинские метисы: чем занимались на Аляске потомки русско-инде

Alaskan hallintaan venäläiset pioneerit kohtasivat paikallisen väestön. Toisin kuin eurooppalaiset uudisasukkaat, jotka asettivat alkuperäiskansat selviytymisen partaalle, venäläiset olivat vuorovaikutuksessa paikallisten intiaanien kanssa paljon hyväntekeväisemmistä syistä. Ei ollut harvinaista, että kolonistit menivät naimisiin paikallisten heimojen intiaaninaisten kanssa, ja heidän lapsensa kasvoivat kahden kulttuurin risteyksessä. Ne, jotka olivat valmiita palvelemaan Venäjän kehityksen asiaa, palkattiin ja ansioituneita palkittiin.

kreolitulkit
1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla intiaanien kanssa käydyissä neuvotteluissa käytettiin aktiivisesti kreolia Dmitri Larionovia, Yakutan linnoituksen pään poikaa ja intialaista naista. Dmitryn isä kuoli yhteenotossa intiaanien kanssa vuonna 1805, ja hänen poikansa vangittiin intiaanien keskuudessa, joiden keskuudessa hän asui useita vuosia, mutta vuonna 1819 hän onnistui pakenemaan ja pääsemään Novo-Arkangeliin. Hän palveli merimiehenä, sitten hänestä tuli tulkki-kääntäjä satamassa, ja sen jälkeen hänet siirrettiin Stakhin-joelle Dionisevsky Redoubtiin, missä hänelle myönnettiin 50 ruplan palkinto - historioitsija Andrei Valterovich Grinev kirjoittaa tästä artikkeli "Alkuperäistulkit venäläisessä Amerikassa". Kun redoubt vuokrattiin briteille, Larionov palasi Novo-Arkangeliin, missä hän kuoli vuonna 1846.

Päätulkki 1800-luvun puolivälissä oli kreoli Ivan Zhukov, venäläisen teollisuusmiehen poika. Hänen isänsä jätti hänet tarkoituksella lapsuudessa Tlingitin luo, jotta poika oppisi kielen. 1840-luvulla Žukov toimi pappien tulkkina Novo-Arkangelissa, opetti venäläisille lapsille intiaa ja intialaisille venäjää ja jopa teki useita käännöksiä Raamatun teksteistä tlingitiksi, mistä hän sai palkinnon St. Innokentylta ( Veniaminov). Mutta sitten ura ei toiminut, ja Zhukov "moraalittomasta käytöksestä" lähetettiin Kodiakiin kreolien siirtokunnalle. Žukov ei rauhoittunut, vietteli paikallisen vanhimman tyttären Marfan, pakeni, jäi kiinni ja ruoskittiin. Pian rangaistuksen jälkeen he kuitenkin säälivät häntä ja palauttivat hänet "pääkaupunkiin".

Keväällä 1863 hän meni korvetilla "Rynda" etsimään kultaa Stakhin-joella ja työskenteli myöhemmin RAC:ssa Amerikan myyntiin asti.

Kreolivirkailijat, papit ja päälliköt
Tunnettu pioneeri, joka osasi kieliä, oli RAC:n virkailija, kreoli Athanasius Ilyich Klimovsky. Kalifornian tutkimusmatkan aikana espanjalaiset vangitsivat hänet ja venäläiset vapauttivat hänet kaksi vuotta myöhemmin "Discovery"-aluksesta.

Klimovsky vaelsi Amerikan jokia pitkin osana tutkimusmatkoja, mutta vuodesta 1819 lähtien hän alkoi varustaa tutkimusmatkoja itse. Etsin kultaa Nushagak- ja Koper-joilta. Muutamaa vuotta myöhemmin hänet määrättiin "Discoveryn" sloopiin, joka lähti tutkimusmatkalle Beringinmerelle. Palattuaan Klimovsky palveli RAC:ssa ja oli jopa Konstantinovskin redoutin (Nuchek Island) päällikkö.

Toinen kreoli, Semjon Lukin, oli tulkki - hän käänsi eskimolta. Hän osallistui moniin tutkimusmatkoihin syvälle Amerikkaan, ja vuonna 1834 hänestä tuli kauppapaikan päällikkö - Khulitnakin yksinäinen. Lukin ja hänen jälkeensä hänen poikansa tekivät paljon rauhanomaisten suhteiden luomiseksi venäläisten ja paikallisen väestön välille. Tiedetään, että Lukin jopa perusti koulun Kolmakovin redouttiin ja rakensi ortodoksisen kappelin. Lukinin jälkeen hänen poikansa jatkoivat liiketoimintaa - Ivan kävi kauppaa paikallisten kanssa ja osasi neljää kieltä - venäjää, eskimoa, ingalikkiä ja tananaa, ja Konstantin työskenteli tulkina RAC:ssa, palveli alttaripoikana ja jopa vihittiin diakoniksi. .

Kreolit ​​riippuivat RAK:sta
Kreolien edistäminen sosiaalisilla tikkailla Venäjän Amerikan olosuhteissa oli vaikeaa. Sama historioitsija Grinev huomauttaa artikkelissaan "Venäjän Amerikan kreoliväestön vertikaalisen sosiaalisen liikkuvuuden erityispiirteet", että kreolien muodostuminen sosiaaliseksi yhteisöksi tapahtui samanaikaisesti Venäjän-Amerikan Companyn (RAC) muodostumisen kanssa. Mestizot voivat saavuttaa korkean aseman kahdella tavalla: miehet - tekemällä uran yrityksessä ja naiset - menemällä menestyksekkäästi naimisiin. Venäläisten naisten puuttuessa jopa upseerit ja kauppiaat eivät kiinnittäneet huomiota vaimojensa kansallisuuteen - he saattoivat olla mulatteja, kreoleja tai intialaisia. Mutta koska kaikki olivat ortodokseja, oli tärkeää, että mestizo-lapset syntyivät laillisessa avioliitossa. Kreolistatuksen määräsi isä.

RAC antoi kreoleille peruskoulutuksen ja rohkaisi heitä jatkamaan korkea-asteen koulutusta Pietarissa. Erityisen menestyksen saavuttivat ne, jotka Konstantin Lukinin tavoin käyttivät RAC:ia edetäkseen henkisellä polulla ja ryhtyivät papeiksi.

RAC:n uralle kreolin henkilökohtaiset ominaisuudet olivat tärkeitä - älykkyys, vastuullisuus, tahdonvoima, tieto. Kuitenkin yhdistäessään elämänsä RAC:iin kreolit ​​tulivat siitä riippuvaisia ​​- RAC

1

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      tulkittiin kiertokulkuksi ja siitä seurasi rangaistus. Sama tapahtui kuitenkin venäläisten kanssa.

      Kirjanpitäjät, navigaattorit ja kätilöt
      RAC oli kiinnostunut työvoimasta ja yritti antaa kreoleille ammatin. Yritys tarvitsi kauppiaita, metsästäjiä, virkailijoita, puuseppiä, melojia, kääntäjiä, kirjanpitäjiä, navigaattoreita ja merimiehiä. Suunnitelmissa oli, että kreolit ​​voisivat lopulta korvata venäläiset Amerikan mantereella.

      Historioitsija Grinevin analyysin mukaan, joka jäljitti 651 kreolin kohtalon, 331 ihmistä palveli merimiehinä ja työskenteli työmiehenä. Erillinen kreoliluokka oli 12 tulkkia RAC:n palveluksessa - he saivat eri tavoin: 50 - 450 ruplaa seteleinä vuodessa (venäläinen teollisuusmies sai 350 ruplan tuloja), mutta he eivät voineet luottaa nousuun .

      Vain ammattikoulutuksen saaneilla oli mahdollisuus kiivetä yrityksen tikkaat.

      Kreoli Ilja Tšetšenev Pietarista tuli laivanrakennuksen mestariksi. Novo-Arkangelissa hän työskenteli avustavana työnjohtajana, sitten virkailijana, käy kauppaa Tlingitien kanssa, vuodesta 1847 lähtien hän toimi Novo-Arkangelin RAC:n kirjanpitäjänä.

      Kreolit ​​työskentelivät esimiehinä, johtivat arteleita ja puolueita, pitivät pieniä kauppapaikkoja ja olivat redoubttien päälliköiden avustajia. Jotkut nousivat kreolien siirtokuntien päälliköiden riveihin, jotka hallitsivat saaria, redoutteja ja toimistoja. Grinevin tilastojen mukaan navigaattoreina ja kippareina toimi 25 henkilöä, laivaston upseereina 4 henkilöä, käsityöläisiä 56, toimistossa 21, insinööreistä 2 kreolia, 14 virkailijaa, 14 huoltopäällikköä, 7 kirjanpitäjää, 24 ihmiset olivat alttarpalvelijoita ja sekstonia, 13:sta tuli pappeja; Kätilönä työskenteli 6 naista, yksi naissairaalan hoitajana, ensihoitajana 13 henkilöä.

      Kuten näette, kreolin asema oli lähellä metropolin kotoisin olevaa asemaa. Todennäköisimmin yhteiskunnallisten roolien lähentyminen olisi mennyt pidemmälle, mutta tämä esti Venäjän alueiden myynnin Yhdysvalloille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 129
      3521
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3219
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2388
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1841
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1569
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1476
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1451
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1390
    Aihe