Jäätävän kokoinen kasa ilmestyi keskellä tietä. Hätäkeskus ei ottanut ilmoittajia tosissaan

Anonyymi-ap

”Jäätävän kokoinen kasa” ilmestyi keskellä tietä – Hätäkeskus ei ottanut ilmoittajia tosissaan, nuoret joutuivat ohjaamaan liikennettä
Paikalle saapuneet nuoret soittivat tielle ilmestyneen kasan takia useita kertoja hätänumeroon, mutta hätäkeskuksessa asiaa ei otettu tosissaan.

Nuorten kaveriporukka oli viime perjantain ja lauantain välisenä yönä noin kello kahden aikaan matkalla Paimion S-marketista kotiin Sauvoon. Paluumatka kotiin tyssäsi yllättäen äkkijarrutukseen, kun tielle oli menomatkan jälkeen ilmestynyt suuri kasa hiekkaa, puuroskaa ja kiviä. Kasaa ei ollut paikalla heidän ajaessaan Paimioon päin.

– Oli todella pimeää, ja katsoimme ensin, että onko tiellä hirvi. Mutta ei, siinä oli vaan sellainen jäätävän kokoinen kasa keskellä tietä, yksi nuorista, sauvolainen Kia Mäkirinne kertoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kunnallislehti.

Mäkirinne kertoo, että tiellä oli todella pimeää, joten tilanne olisi voinut olla hyvinkin vaarallinen.

Lounais-Suomen poliisista vahvistetaan, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus ja tilannetta tutkintaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Kunnallislehti kertoo tilanteen olleen rikosilmoituksen perusteella vakava ja poikkeuksellinen.
Soitto hätäkeskukseen

Nuoret saivat kasan väistettyä. He ajoivat sorakasan viereen ja laittoivat hätävilkut päälle.

Loput heidän ystävistään olivat tulossa toisella autolla perässä. He soittivat ystävilleen ja varoittivat kasasta. Ystävät ajoivat kasan toiselle puolelle ja laittoivat hätävilkut päälle.

Tämän jälkeen he soittivat hätäkeskukseen, mutta vastaus ei ollut sitä, mitä nuoret olisivat toivoneet. Hätäkeskuksessa asiaa ei otettu vakavasti, vaan käskettiin soittamaan tieliikennekeskukseen. Yöllisen ajankohdan takia tieliikennekeskuksesta heidät ohjattiin soittamaan takaisin hätäkeskukseen.

Mäkirinne ystävineen arvelee, että soittajien nuoren iän tai epätavallisen aiheen vuoksi huolta ei haluttu ottaa tosissaan, vaan sitä luultiin ehkä pilasoitteluksi.

Nuoret soittivat kasan takia lopulta Mäkirinteen arvion mukaan 11 kertaa.

– Ehkä viidennellä kerralla hätäkeskuksesta sanottiin, että he eivät aio meidän kanssamme tästä koko yötä jankata.
Liikenteen ohjaus

Nuoret viettivät paikan päällä lopulta noin kaksi tuntia ohjaten liikennettä. Mäkirinne korostaa, että jo pelkästään tieliikennelain valossa heidän oli jäätävä paikalle ehkäisemään se, että joku törmää kasaan pimeällä tiellä.

– Jos joku olisi ajanut siihen, se ei olisi ollut kovin nättiä.

Mäkirinteen mukaan myös muut paikalle saapuneet soittivat hätäkeskukseen. Lopulta paikalle tulleen naisen soiton jälkeen hätäkeskuksesta reagoitiin asiaan.

Nuoret pääsivät lopulta poistumaan paikalta, kun paikalle saapunut vapaaehtoinen henkilö sai siivottua kasan tieltä. Tämän jälkeen palokunta siivosi tien.

Nuoret laittoivat hätäkeskuksen toiminnasta viestiä asiakaspalautteeseen, josta vastattiin, että he ovat pahoillaan hätäkeskuspäivystyksen suhtautumisesta.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ea6e8dbe-31c2-4ddb-aa63-e967259733cf

22

1617

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hätäkeskuksen tädit. Ne todella jättää sut kylmäksi!

   ”Luojan kiitos” – Hätäkeskuksen päällikkö kiittää nuoria, joita hätäkeskus ei auttanut ”jäätävän kokoisen kasan” kanssa
   Turun hätäkeskuksen päällikkö Mauri Turula sanoo, että Sauvossa tielle ilmestyneen kasan tapaus on jo otettu sisäiseen selvitykseen.

   Turun hätäkeskuksen päällikkö Mauri Turula myöntää, että hätäkeskus teki virheen käsitellessään perjantain ja lauantain välisenä tielle ilmaantuneen sorakasan tapausta.

   – Voin nostaa käden ylös virheen merkiksi. Ei ole mennyt kaikki putkeen.

   Varsinais-Suomen Sauvossa sijaitsevalle tielle ilmestynyt kasa koostui hiekasta, puuroskasta ja kivistä. Sen havaitsivat tiellä päin autoilleet sauvolaiset nuoret.

   Joukkoon kuulunut Kia Mäkirinne arvioi Iltalehdelle aikaisemmin, että kasa oli ollut ”jäätävän kokoinen”. Nuoret jäivät paikalle ohjaamaan liikennettä, koska he katsoivat keskellä pimeää tietä olleen kasan vaaralliseksi.

   Nuoret soittivat hätäkeskukseen useita kertoja, mutta apua ei tullut. Lopulta he joutuivat olemaan paikalla kaksi tuntia ennen kuin paikalle saapunut vapaaehtoinen sai siirrettyä kasan syrjään.

   Mauri Turula toteaa, että nuoret toimivat tilanteessa esimerkillisesti.

   – He ovat varoittaneet muita tiellä liikkujia ja estäneet mahdollisia onnettomuuksia. He ovat tehneet nimenomaan sen, mitä tieliikennelaki tienkäyttäjiltä edellyttää. Luojan kiitos, näiden paikalle olleiden ansiosta mitään pahempaa ei päässyt tapahtumaan.

   Nuoret kokivat, että hätäkeskuksessa heitä ei otettu vakavasti. Mauri Turula kertoo, että kaikkinensa asiasta oli tullut hätäkeskukseen 11 puhelua. Apua lähetettiin paikalle vasta puolitoista tuntia ensimmäisen puhelun jälkeen.

   – Olisiko ollut rikkinäisen puhelimen efektiä, että ei ole päivystyspäässä ymmärretty, kuinka vakavasta ja isosta ongelmasta tien päällä on ollut kyse, Turula pohtii.

   Turula sanoo ymmärtävänsä, että hänen esittämänsä pahoittelut eivät välttämättä kaikkia lohduta. Hän kuitenkin vakuuttaa, että tapahtunut selvitetään perusteellisesti.

   – Tapaus ei meillä missään nimessä jää tähän. Hätäkeskuslaitoksen sisäinen laillisuusvalvonta on jo ottanut tapahtuneen selvitettäväksi. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/59c9e388-2fa3-4e3e-ae2b-100788498e96

  • Anonyymi

   Normi menoa suomessa nykyään...

   Vi-tut me teitä varten täällä olla!

   Mehän saadaan palkkaa tästä ja te ette!

  • Anonyymi

   Minulla on hätäkeskuksesta aivan samanlaisia kokemuksia. Mutta toisaaltahan kyse on heidän koulutuksestaan ja työnjohdon laatutasosta.

   • Anonyymi

    Aika moneen valtiolliseen hätäkeskukseen valittiin armeijan upseeri johtajaksi, vaikka tarjolla oli pelastustoimen koulutuksen saaneita.

    Ja nyt se huutamalla johtaminen alkaa näkyä tuloksissa.


  • Anonyymi

   Nimimerkki "HÄTÄPUHELU" kirjoitti turun sanomissa että miksi hätäkeskukseen ei voi soittaa vaikka videopuhelua jotta tilanteet aukeaisi vähän tyhmemmällekin. Ei ainakaan vielä ole viranomaistaho kommentoinut. Taitaa olla niin että koko pelastusalalla on töihinpääsy ehtona se että mitään ei saa ajatella järkevästi. Tai sitten onnistuvat löytämään sellaisia tolloja jotka luulevat tietävänsä miten kuuluu toimia, kuitenkaan tietämättä oikeasti yhtään mitään.

   • Anonyymi

    Mene vit-tu kuvaamaan niitä paloautojasi ja älä vaivaa päätäsi aikuisten asioilla!


  • Anonyymi

   No nyyyt tuli oikee PALOMIIIEEHEN kommentti....😂🤭

  • Anonyymi

   Nuoret olisivat voineet lähettää kuvan kasasta, jos ei hätäkeskukseen voinut, niin paikallislehteen tai paikallispoliiutikoille. He olisivat myös voineet alkaa siirtää kasaa tien syrjään. Puoli tuntia maansiirtoa kasan tienpuoleista päästä ojaan olisi jo auttanut. Hiekkaa olisi voinut lappaa käsin tai johonkin astiaan tai vaatteeseen, joka varmaan olisi autoista löytynyt. Mutta erittäin upeaa, että he jäivät paikalle vaikka sitten tumput suorinakin. Saattoivat estää ihmishenkien menetyksen.

   • Anonyymi

    Tai siis kasa oli keskiviivalla, joten molemmilta sivuilta olisi voinut alkaa siirtää sitä.


  • Anonyymi

   Mitä varten rahaa tärvätään järjettömän kalliisiin pelastusalan systeemeihin ja kalustoon kun alalla on osaamisessa puutteita liian monella. Ammattiylpeys on niin tapissa ettei järjen neuvoja ja ohjeita ulkopuolisilta kuunnella. Opittavaa olisi asenteissa ja kouluttajista lähtien.

  • Anonyymi

   Ja sama meno jatkuu!

   MITÄÄN EI OLE OPITTU!

   Mies taisteli hengestään tuntikausia autossa keskellä tietä – Hätäkeskus ei ollut uskoa Annen avunpyyntöä
   Valkoinen pakettiauto oli pysähtynyt keskelle tietä Mikkelin Otavassa keskellä yötä. Anne sitkeästi yritti saada ambulanssia paikalle, vaikka hätäkeskuksesta sitä ei meinattu lähettää.

   Maanantaiyönä Mikkelin Otavasta Hirvensalmelle päin matkalla ollut Anne Paavilainen ja hänen miehensä huomasivat kello kahden aikaan yöllä poikittain keskelle tietä pysähdyksissä olevan valkoisen pakettiauton.

   Pakettiauto oli osittain molemmilla kaistoilla, joten sitä joutui väistämään. Paavilaisen mukaan yötaivas oli pimeä ja sateinen, mikä teki auton havaitsemisesta hankalampaa.

   – Ihmettelimme, että ei tässä mitään kolaria ole käynyt, että minkä takia se on tuolla keskellä yötä ilman valoja, Paavilainen kertaa.

   Hetken tarkastelun jälkeen pariskunta huomasi, että pysähtyneen auton moottori oli kuitenkin käynnissä. He parkkeerasivat autonsa samalle kohtaa ja laittoivat hätävilkut päälle. Paavilainen soitti heti hätäkeskukseen.
   Vänkäsi ambulanssin paikalle

   Hätäkeskuksesta pyydettiin mennä katsomaan, onko autossa ketään sisällä. Paavilaisen mies huomasi autossa nukkuvalta näyttävän mieshenkilön, joka oli valunut ratin alle. Hän näytti ikkunalasin läpi hengittävän.

   Paavilainen kertoi tilannetta hätäkeskukseen, mihin sieltä sanottiin, että autosta oli tullut jo monta ilmoitusta yön aikana, ja että mies varmasti vain nukkuu.

   – Sanoin, että jos siitä on tullut monta ilmoitusta, miten te ette ole laittaneet tänne apua.

   Hätäkeskuksesta suostuttiin lähettämään paikalle ambulanssi, kun Paavilainen ei antanut asiassa periksi. Ambulanssi tuli paikalle noin 15 minuutin kuluttua.

   – En antanut periksi. Täytyy tänne joka tapauksessa joku laittaa, Paavilainen kertoo.

   Useita tunteja tiellä

   Ensihoitajat noukkivat autosta puoliksi tajuttoman miehen, joka ei pystynyt tilanteessa muodostamaan kokonaisia sanoja. Pariskunta auttoi ensihoitajaa siirtämään miehen pakettiauton tienreunaan, jotta siitä ei olisi liikennehaittaa.

   Paavilaisen mukaan mies oli saanut autossa sairauskohtauksen. Hänestä huolestuttavinta tilanteessa oli se, että sairauskohtauksen saanut mies oli ollut oman onnensa nojassa useita tunteja pysähtyneessä autossa keskellä tietä.

   Itä-Suomen poliisi kävi tiistaina merkitsemässä pakettiauton. Poliisin tiedossa ei ole, että asiasta olisi tehty rikosilmoitusta. Poliisin tietojen mukaan henkilö oli tiistaina edelleen sairaalahoidossa.
   ”Ohi ei saa ajaa”

   Hätäkeskuslaitos ei kommentoi yksittäistä hätäpuhelua julkisuuslain salassapitosäännöksiin nojaten.

   Kuopion hätäkeskuksen päällikkö Kari Nevalainen ohjeistaa kuitenkin kansalaisia soittamaan matalalla kynnyksellä hätäkeskukseen, jos henkilö on keskellä tietä nukkumassa autossaan. Kysymyksessä saattaa olla esimerkiksi sairauskohtaus tai nukahtanut rattijuoppo.

   – Joka tapauksessa keskellä tietä pysähdyksissä oleva auto on vaaraksi muille tiellä liikkujille, joten tehtävä tulee välittää viranomaisille. Ohi ei saa ajaa, vaan paikalle on pysähdyttävä. Itseään ja muuta liikennettä vaarantamatta yhteistyössä hätäkeskuspäivystäjän kanssa selvitetään, mitä on tapahtunut, Nevalainen sanoo.

   Hätäkeskuspäivystäjä välittää tehtävän saamien tietojensa perusteella esimerkiksi ensihoidon yksikölle tai poliisille. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/61378402-4c9d-4975-b68e-243c04feb7c4

  • Anonyymi

   Ambulanssi ei nähnyt tarvetta lähteä tehtävälle Lahdessa - potilas löytyi kuolleena seuraavana päivänä
   Päijät-Hämeen ensihoitokeskus selvittää parhaillaan tapausta.

   Ambulanssi ei nähnyt tarvetta lähteä hätäkeskuksen kautta tietoon tulleelle tehtävälle vakavin seurauksin. Ensihoitajat katsoivat puhelimitse tehdyn hoidontarpeen arvioinnin jälkeen, ettei paikan päälle ole tarvetta mennä. Potilas löytyi kuolleena seuraavana päivänä. Tapaus sattui Lahdessa huhtikuun alussa.

   Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ensihoitokeskuksen ensihoidon vastuulääkäri Timo Jama vahvistaa tapauksen Iltalehdelle. Jaman mukaan tapauksessa potilasta oli kehotettu ottamaan yhteyttä perusterveydenhuollon puolelle.

   - Saimme tiedon tapauksesta heti seuraavana päivänä ja sen jälkeen asiaa on alettu selvittää, Jama sanoo.

   Vastuulääkäri ei voi kommentoida tapauksen yksityiskohtia.

   - Tapauksesta on selvitys kesken, hän toteaa.

   Selvityksen valmistuttua ensihoitokeskus saa tiedon siitä, mitä opittavaa prosessissa on.

   Jama toteaa, että Päijät-Hämeen ensihoidossa noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön yhtenäiset päivystyshoidon periaatteet - työryhmäraportin mukaisia kriteereitä potilaan tilan arvioinnissa.

   Jaman mukaan hoidontarpeen arviointia on tehty Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä puhelimitse useamman vuoden ajan.

   - Tämä on ensimmäinen tapaus, joka tulee minun työpöydälleni. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201804232200896339

  • Anonyymi

   Nuo tapauset selviäisivät perustamalla niin sanottu EVA-yksikkö, joka on matalan kynnyksen "ambulanssi" joka voidaan lähettää epäselvään tapaukseen tekemään arvio potilaan ensihoidon tarpeesta.

   Kuvaus EVA-toiminnasta:

   "Kuljettavien ensihoitoyksiköiden lisäksi ensihoitokeskus tuottaa ensihoitojärjestelmän osana toimivat ensihoidon vastaanottopalvelua tuottavat yksiköt (EVA – yksiköt), jotka ovat hoitoyksikön valmiudella ja vaativaan hoidon tarpeen arvioon varustettuja yhden kokeneen vähintään hoitotason ensihoitajan miehittämiä ei-kuljettavia yksiköitä.

   EVA – yksikkö tuottaa vaativaa hoidon tarpeen arviointia, kotisairaalatehtäviä, tukee tehostettua kotiutusprosessia erikoissairaanhoidosta ja terveyskeskuksista sekä lisäksi ensihoitovalmiutta yöaikaan alueella ja lyhentää kriittisesti sairaan potilaan hoidon aloitusviivettä." '

   Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa näin onkin tehty jo.


   Ambulanssikyytien tarve vähenee ja ikääntyneitä hoidetaan yhä enemmän kotona.

   Syys-lokakuussa ensihoitotehtävien määrä väheni 15 prosenttia. Kuljetukset Akuutti24:een vähenivät 12 prosenttia.

   Toimialajohtaja Tuomo Nieminen ennakoi, että ambulanssikyydit päivystykseen korvautuvat yhä enemmän hoidon viemisellä kotiin. Jos kuljetusta ei tarvitse, paikalle voidaan lähettää yhden hengen ensihoitoyksikkö. https://yle.fi/a/3-11651175

   Yhden ensihoitajan yksikkö hoitaa kiireettömiä ensihoitotehtäviä potilaan kotona

   Kymenlaakson hyvinvointialueella on huhtikuun alussa aloittanut yhden ensihoitajan miehittämä ensihoitoyksikkö eli EVA-yksikkö, joka hoitaa hätäkeskuksen kautta tulevia kiireettömiä ensihoitotehtäviä. Yksikön tavoitteena on vapauttaa ensihoidon resursseja kiireettömiltä tehtäviltä ja vähentää turhia päivystyskäyntejä hoitamalla potilas kotona. https://kymenhva.fi/uutiset/yhden-ensihoitajan-yksikko-hoitaa-kiireettomia-ensihoitotehtavia-potilaan-kotona/

  • Anonyymi

   Tapauksia on paljon ja varmasti päivittäin kun resurssikohdennukset eivät mene oikein.
   Valtatiellä tapahtui pari vuotta sitten onnettomuus kun henkilöautoilija osui ohittaessaan ohitettavan kuormaauton etukulmaan singahtaen kulkusuunnassaan oikealle kokonaan ulos tieltä. Ohi kulkeva liikenne soljui onnettomuuspaikan ohi hitaasti mutta turvallisesti kahden paikalle osuneen autoilijan ansiosta jotka jäivät ohjaamaan liikennettä. Liikenne puuroutui vasta kun pelastuslaitoksen kaksi isoa sammutusautoa pysäköitiin keskelle kaistaa tukkien koko kaistan liikenteen. Ohitettava kuormaauto oli pysäköity reunaviivan ulkopuolelle eikä haittaa muulle liikenteelle ollut ennen pelastuslaitoksen tuloa paikalle. Kaistan tukkiminen aiheutti parikin vakavaa vaaratilannetta kun onnettomuuspaikan kohdalla ei kukaan ohjannut ja viittoillut muuta liikennettä jatkamaan onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä .
   Pelastuslaitoksen toiminta oli osaamatonta ja tilanteessa vaarantui muidenkin tielläliikkujien turvallisuus. Samaa mieltä olen siitä että osaamattomuutta on alalla paljon ja mitoituksissa ja työn suorittamisessa oikein on paljon kehittämistä. Alalla on liikaa henkselinpaukuttajia ja täydellisiä ammattihenkilöitä jotka ei myönnä omia virheitään ja osaamattomuuttaan.

  • Anonyymi

   Kuuluvat vähän parempaan joukkoon jossa vallitsee koskemattomuus. Jos teet vakavan virheen työssäsi vaikka rakennustyömaalla saat kenkää samantien. Jos teet virheen pelastusalalla poliisina palomiehenä virkamirhenä tms olet työsuhteessasi turvassa .
   Muitakin aloja on jossa ei nokita vaikka toimisi kuinka väärin. Eihän niitä saa edes moittia eikä arvostella.

   • Anonyymi

    Aina kun suomalainen saa univormun päällensä, se keltainen liemi nousee ihan pakostakin päähän.

    Ja sitten sitä pitää laikyttää säänöllisin väliajoin kansalaisten päälle, koska muutenhan se annettu pienikin valta jää käyttämättä!


   • Anonyymi

    Etenkin poliisit ovat erittäin herkkähipiäisiä kritiikille.

    Tiedän tapauksen jossa toimittajaa uhkailtiin oikeustoimilla, kun hän uutisoi poliisin epäasiallisestä käytöksestä.

    Ja kansalaisia on uhkailtu poliisin halventamisella, kun he ovat keskustelleet mediassa julkaistuista oikeuden päätöksistä, joissa poliisi on saanut tuomion väärinkäytöksestä.

    Eli toisin sanoen asiasta joka on jo oikeudessakin todettu tapahtuneeksi ja siitä on annettu lainvoimainen rangaistus.

    Suomessa virkamies on kuningas ja kuningas ei ole koskaan väärässä!


  • Anonyymi

   Hätäkeskuksen sillinhajuiset kantturat taas vauhdissa!

   Me ollaan tärkeitä!

   • Anonyymi

    Ja me osataan vastata puhelimeen!

    Se on meidän työnkuva. (se ainoa)


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ja me osataan vastata puhelimeen!

    Se on meidän työnkuva. (se ainoa)

    Syyte: Hätäkeskuspäivystäjä katkoi tahallaan puheluita ja jätti ihmisiä pulaan Turussa

    Lukuisat hätäpuhelut olivat katkenneet kesken kaiken, mies ei ollut lähettänyt tarvittavaa apua paikalle, ja lisäksi hän oli kirjannut aiheellisia soittoja aiheettomiksi.

    Tammikuussa 2018 mies oli myöhäiseen ilta-aikaan vastaanottanut hätäpuhelun, joka oli katkennut. Takaisinsoiton sijaan hän oli kuitannut soiton tehtävälajiksi "virheen tai tahattoman soiton".

    Soittaja oli soittanut hätäkeskukseen uudelleen, jolloin toinen päivystäjä oli välittänyt tehtävän kiireellisenä henkeen tai terveyden suojaan kohdistuvana tehtävänä poliisille.
    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/syyte-hatakeskuspaivystaja-katkoi-tahallaan-puheluita-ja-jatti-ihmisia-pulaan-turussa/8225508#gs.3osfka


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kerro kaivatustasi jotakin mukavaa.

   Itse aloitan: hyvännäköinen ja ahkera ❤️‍🔥
   Ikävä
   111
   1779
  2. Missä päin suomea kaivattusi asustelee?

   Oma kaivattuni (mies(J) asuu Uudenmaan läänissä.
   Ikävä
   76
   1303
  3. Tietääkö kaivattusi

   Että kaipaat häntä?
   Ikävä
   56
   890
  4. Koulutus ja parisuhde

   Haluatko että sun kumppani on korkeasti koulutettu?
   Ikävä
   94
   799
  5. Paljonko on sinun ja kaivattusi välimatka?

   Kuinka paljon on matkaa hänen syliin?Vastaan 165km 😪💔🚙
   Ikävä
   51
   768
  6. Mitäs mä oon sanonnu

   "Kaupungissa asuminen lisää tutkimusten mukaan mielenterveyden ongelmia." https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/24b
   Sinkut
   178
   755
  7. Minä haluan sinut

   Rakkaakseni... Vain sinut kukaan muu ei kelpaa olet sydämeni valittu rakas rakastan sinua. 💗
   Ikävä
   30
   750
  8. Tänään rohkaisin

   Mieleni (tai siis eilen jos tarkkoja ollaan ja kävelin ihan sun kodin ohi molemmin puolin 😂😆🤭 katelin tarkkaan ympäri
   Ikävä
   68
   708
  9. Hurraa! Olen alkanut tulla järkiini.

   Minulla on vielä kuukausi aikaa yrittää unohtaa sinut, mies. Sitten kun tapaamme, en tarvi teeskennellä neutraalisuutta,
   Ikävä
   53
   690
  10. Ja heti tuli ensimmäinen rajanylittäjä Venäjältä

   Ei ehtinyt edes kissaa sanoa, kun persujen mamuimuri lähti käyntiin. "Yksi henkilö on ylittänyt Suomen ja Venäjän välis
   Maailman menoa
   152
   643
  Aihe