Sanasto käsitteet

Robert Perry - IHMEIDEN KURSSIN SANASTOA
Otteita Robert Perryn teoksen GLOSSARY of Terms from A Course in Miracles
Ihmeiden Oppikurssi on nykyaikainen henkinen polku. Se on kirjoitettu henkisen kehityksen opetusohjelman muotoon, jonka tarkoituksena on muuttaa perinpohjaisesti käsityksemme maailmasta. Osana tätä käsitysten muuttamisen ohjelmaa, Kurssi käyttää kieltä ainutlaatuisella tavalla, joka näyttää aluksi varsin sekavalta. Kun lukija avaa kirjan ensimmäistä kertaa, hän löytää monia varsin tuttuja käsitteitä, jotka eivät kuitenkaan näytä sopivan asiayhteyteen: tavassa, joilla monia käsitteitä on käytetty, ei näytä oleva järkeä. Koska tätä tapahtuu varsin usein, kokonaisista lauseista ja kappaleista tulee sekavia ja vaikeasti ymmärrettäviä.
Kurssin sekavaan tapaan käyttää käsitteitä on kuitenkin syynsä. Asioille antamamme merkitykset kehittyvät niistä merkityksistä, joita kohtaamme elämässä: itsessämme, muissa ihmisissä ja maailmassa. Näitä merkityksiä Kurssi haluaa muuttaa, koska ne pimentävät näköalan ja aiheuttavat meille kärsimystä. Kurssi käyttääkin tämän vuoksi samoja sanoja, joita mekin käytämme, ja varustaa ne uusilla merkityksillä. Ne ilmaisevat ajattelujärjestelmää, jonka Kurssi pyrkii juurruttamaan mieliimme.
Termin uusi merkitys on usein radikaali muutos termin tavanomaisen käyttöön nähden. Uusi merkitys puhdistaa ja oikaisee vanhoja ego-perusteisia sivumerkityksiä. Esimerkiksi käsite ”Jumalan Poika” pitää tavallisesti sisällään, että vain yksi ainutlaatuinen mies – Jeesus – oli Jumalan Poika. Kurssi on muuttanut tämän käsitteen sellaiseksi, että jokainen – mies tai nainen, ihminen tai ei-ihminen – on samalla tavalla Jumalan rakas laajentuma.
Uusi merkitys voi olla myös tavanomaisen merkityksen laajentuma, joka voi käsitellä maailmaa kokonaisuutena, eikä vain pientä osaa siitä. Esimerkiksi voidaan ottaa sana ”mielikuvitus”, jolla tavallisesti viitataan tiettyyn psykologiseen prosessiin. Siinä viihdytämme itseämme kuvitteellisilla tulevaisuuden näkymillä, joita pidämme enemmän tyydyttävinä kuin todellisuutta. Kurssi laajentaa mielikuvitus-käsitteen käyttöaluetta todella paljon. Sen mukaan mielikuvitus on psykologinen prosessi, joka on vastuussa olemassaolosta sellaisena kuin sen tunnemme: ajatuksistamme, käyttäytymisestämme ja jopa koko maailmasta. Kaikki tämä on oikean todellisuuden korvaavaa mielikuvitusta.
Sanan uusi merkitys voi olla myös vanhan merkityksen syventämistä niin, että se laajentuu koskemaan kokonaista opetusta elämästä, ei ainoastaan osoittamaan jotain tiettyä ilmiötä. Termillä ”suuttumus” tavallisesti viitataan johonkin rajalliseen ilmiöön elämässämme, sellaiseen, jota tietyin edellytyksin pidetään aivan luonnollisena ja varsin käyttökelpoisena. Kurssissa suuttumus sen sijaan nähdään elämään kaikenkattavasti liittyvänä, epäoikeutettuna ja mielenvikaisena tunteena, joka tuottaa kärsimystä. Suuttumuksesta on vapauduttava, jos aiomme löytää rauhan tilan.
Nämä esimerkit Kurssin tavasta käyttää sanoja osoittavat, ettei se ole huolimatonta eikä eriskummallista. Termit ja niille annetut merkitykset ovat selkeästi ja äärimmäisen huolellisesti valittuja. Suuri viisaus piilee sekä termien valinnassa että niille annetuissa uusissa merkityssisällöissä. Tutkiessani tähän kirjaan otettuja termejä huomasin, että poikkeuksetta Kurssin tapaan käyttää tiettyä termiä, perustui hyvin syvälliseen oivallukseen sanasta. Kurssin laatija näyttää kirjaimellisesti näkevän kaiken sanaan liittyvän: sekä sen olennaisen eli perusmerkityksen että kaikki psykologiset vivahteet sanan tavanomaisessa käytössä. Seurauksena tästä Kurssi usein kääntää päälaelleen sanan tavanomaisen merkityksen, tuoden kuitenkin samalla esille sanan perusmerkityksen paljon puhtaammin ja täydellisemmin.
Huolimatta siitä, että Kurssin laatija myöntää, ettei Kurssin terminologia ole tiukasti johdonmukaista pinnallisella tasolla, sen ajatusten johdonmukaisuus on todella hämmästyttävää. Kun jotakin termiä on käytetty yli sadalla sivuilla, sen eri käyttökerrat antavat lisävihjeitä termin takana olevasta kokonaiskäsityksestä ja nämä sopivat yhteen kuin jättiläismäisen palapelin palat. Matkan varrella termi on myös vuorovaikutuksessa muiden Kurssin termien kanssa ja näin ne tukevat termien takana olevaa kokonaiskäsitystä. Lopputuloksena tästä on se, että jokainen termi on oppitunti sinänsä ja opetus itsessään. Jokainen termi on pienoismalli Kurssin koko ajatusjärjestelmästä.
Olennaista Kurssin opiskelussa on siis se, että lukijan täytyy opetella uusi kieli, ja se vie aikaa. Tämän kielen oppiminen on aivan erilaista kuin jonkin vieraan kielen oppiminen. Vieras kieli nimittäin käyttää eri sanoja ilmaisemaan samaa merkitysmaailmaa, jota omakin kielemme ilmaisee. Kurssin kieli on täsmälleen päinvastaista. Se käyttää samoja sanoja ilmaisemaan erilaista merkitysmaailmaa. Tämä ainutlaatuinen tapa käyttää kieltä tuottaa ainutlaatuisen psykologisen vaikutuksen.

0

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Haistoin ensin tuoksusi

        Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
        Ikävä
        3
        1223
      2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

        ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
        Tv-sarjat
        18
        966
      3. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

        Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
        Sinkut
        16
        869
      4. En koskaan

        Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
        Ikävä
        49
        860
      5. Olet sä kyllä

        ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
        Ikävä
        13
        859
      6. Hiljaiset hyvästit?

        Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
        Ikävä
        4
        834
      7. Mitä teet mies

        Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
        Ikävä
        20
        760
      8. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

        Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        224
        751
      9. Nainen, olet kaipaillut seuraani

        Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
        Ikävä
        77
        748
      10. 3
        740
      Aihe