Tuleekohan uusia Hasoja enää myyntiin?

Anonyymi-ap

https://www.rakennuslehti.fi/2023/06/asumisoikeusasuntojen-rakentaminen-lopetetaan-yllattaen-katastrofaalisia-linjauksia-kohtuuhintaisille-asuntotoimijoille/ Jos tämä menee läpi, miten reagoivat Haso, Asuntosäätiö, TA, Avain... Tarkoittaako tämä sitä että tukeminen lopetetaan mutta uusia saa vielä rakentaa? Vaikka kyseessä on vasta esitys eikä päätöksiä ole tehty, kannattaako enää yrittää osallistua syksylle aikataulutettuihin hakuihin? Helsingissä varmasti tarvitaan jatkossa paljon kohtuuhintaisia asuntoja. Monille on tässä tilanteessa mahdotonta saada lainaa edes omistusyksiötä varten. Vanhoissa asoissa asuu hyvätuloisia tai suuren omaisuuden kerryttäneitä. Toivottavasti näitä asioita tarkastellaan jokaisesta näkökulmasta ennen lopullista päätöstä.

9

1164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Huolestuttavan kiivas tahti ollut, kustannukset karkaa käsistä ja vuokrat nousee pilviin vanhoilla siitä hyvästä koska asukkaat vastaavat koko kannasta.

      • Anonyymi
        UUSI

        😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

        🔞 ­­­N­­y­­m­­­f­­o­­m­­a­­­a­n­i -> https://ye.pe/finngirl21#17903352y

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Hallitusohjelman kirjaus asumisoikeusasuntojen uudistuotannon tukemisen kokonaan lopettamisesta alkaa vaikuttaa aikaisintaan ensi vuoden valtion budjetin kautta - jos jo syyskuussa budjettiriihessä Orpon hallitus päättää vetää kylmästi henkselit yli vanhalta pohjalta virkamiesten valmistelemassa pohjaehdotuksessa varmaankin ARA:lle yhä esitettävät valtuudet myöntää vielä vuonna 2024 ainakin nyt jonkin verran valtion takaamia korkotukilainoja edelleen myös asumisoikeusasuntojenkin uudistuotantoon. Itse veikkaan että ensi vuodeksi hallitus vasta esim. puolittaa ARA:n asolainavaltuudet - ja vasta sitten vuoden 2025 budjettiin niitä ei olisi tulossa enää yhtään (jos hallituksen puolueet eivät yhdessä ennen v. 2025 budjetista päättämistä oivalla, että asotuotannon ainakaan ihan kokonaan lopettaminen ei ollutkaan ihan loppuun asti ajateltu päätös).

    • Anonyymi

      Täysin mahdollista, että ei rakenneta uusia ASOja. Aika iso ja merkittävä muutos asuntopolitiikkaan. Tosin hallitus vaihtuu taas viimeistään neljän vuoden kuluttua ja silloin voi taas puhaltaa uudet tuulet. Mutta eiköhän tuo Aso-rakentaminen ehdi mennä sitä ennen jäähylle muutamaksi vuodeksi

    • Anonyymi

      Yhteiskunnan tuki ASOihin on takaus ja korkotuki. Korkotuen omavastuu on uudessa korkotukilaissa 2,5% ja edellisessa 3,5%. Lainan korot huitelee siellä 4prossan tietämissä joten 2017korkotukilain mukaisissa lainoissa valtion tuki on vaan 0,5% koroista.
      Rakentamislainathan tulee ihan tavallisilta rahoituslaitoksilta eli yhteiskunta ei lainaa niitä rahoja. Eli ei ASO-rakentaminen välttämättä pysähdy kokonaan, mutta onko kenelläkään toimijalla enää mitään halukkuutta alkaa rakentamaan asuntoja ASO-lain mukaisesti ilman valtion korkotukea.

      Toisaalta ASO-järjestelmän seisauttaminen nykytilanteeseen voi olla hyväkin asia, koska silloin ASOn idea alkaa jossain vaiheessa toteutua kun talojen lainakanta pienenee ja tämä alkaa näkymään myös vuokrissa. Toki tähän menee 25-40 vuotta koska lainat ovat takapainotteisia ja ASO-rakentaminen on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut paljon vilkkaampaa kun alkuaikoina ja ASOjen rakennuskanta on varsin tuoretta.

      • Anonyymi

        Ainakin pk-seudulla vapautuvat suuremmat aso-asunnot on rakennettu enimmäkseen 90-luvulla, joten enpä tiedä rakennuskannan tuoreudesta. Uudempia ei vapaudu läheskään yhtä usein tarjolle ja joissain kohteissa isompia perheasuntoja ei edes ole, tai on vain pari hassua joissa vaihtuvuus on hyvin vähäistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ainakin pk-seudulla vapautuvat suuremmat aso-asunnot on rakennettu enimmäkseen 90-luvulla, joten enpä tiedä rakennuskannan tuoreudesta. Uudempia ei vapaudu läheskään yhtä usein tarjolle ja joissain kohteissa isompia perheasuntoja ei edes ole, tai on vain pari hassua joissa vaihtuvuus on hyvin vähäistä.

        Ennen vuotta 2000 Hasoja oli rakennettu 13kpl, vuosien 2000-2009 välisenä aikana 41kpl, vuosien 2010-2019 välillä 41kpl ja sitten 2020-2023 valmistuu 25kpl ja sitten ne jotka valmistuu vuoden 2023 jälkeen lienee tällä hetkellä rakenteilla n.8kpl eli kyllä tuo minusta aika tuoreelta rakennuskannalta näyttää.
        Nopeasti laskien vuonna 2022 tai ennen valmistuneiden talojen lainoista on vielä 77 prosenttia maksamatta ja sen jälkeen on vielä rakenteilla tai valmistunut lähemmäs 20 rakennusta.

        Kaukana ollaan HASO-taloissa siitä ajankohdasta, että rakentamislainat olisi maksettu


    • ARA on näyttänyt 27.6.23 vihreää valoa Haso Pomeranssin (ja Heka Vuosaari Maustetehtaankatu 2:n) rakentamiselle - pääurakoitsijana Lujatalo. Jos tämä hanke lähtee rakenteille jo lähiaikoina, niin kohde ehtinee ennen vuoden vaihdetta vielä vanhoilla numeroilla haettavaksi - ja joka tapauksessa kun tällä kohteella on nyt siis jo ARA:n osapäätös, niin Orpon hallituksen tulevat päätökset asouudistuotannon alasajon tukemisen lopettamisesta eivät ainakaan tätä uutta hanketta vielä torppaa.

      Jos Haso Pomeranssi kiinnostaa, niin ks. täältä rakennuslupapäätös ja sen liitteet:

      https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2021-013851/ylja-2022-1/ - Rakennuslupahakemus, 14-kerroksisen asuinkerrostalon (0121) rakentaminen osana korttelikokonaisuutta, 54187/7, Gustav Pauligin katu 2a/Vuotie 51a, Helsingin kaupungin asuntotuotanto/Haso Pomeranssi

    • Anonyymi

      Tämäkin vielä. Katu odottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe