Lopen perunamämmi

Anonyymi-ap

Itse tehty Lopen perunamämmi.

LOPEN PERUNAMÄMMI. Kotitekoinen.

Perinteiseen Lopen perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Itse kotona tehty LOPEN PERUNAMÄMMI; ainekset:

Vähäinen määrä keittovettä perunoiden kypsentämiseen, vesi jää soseeseen
2 kg Lopen hyvin soseutuvia perunoita
3½ l vettä
½ kg mämmimaltaita
1 kg ruisjauhoja
1-2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta tai muita sopivia mausteita.
Monien mielestä Lopen perunamämmi on maustamatta paras.
1 teelusikallista suolaa

Päälle:
Siirappivettä (1/2 dl vettä/ runsas 1/4 dl siirappia)

Itse kotona tehty LOPEN PERUNAMÄMMI valmistuu näin:

Laita sähkölieden uuni kuumenemaan 70-75 asteiseksi.

Pese ja kuori Lopen hyvin soseutuvat perunat, halkaise isot perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vähäisessä vesimäärässä ja soseuta perunat kuumina vähäiseen keittoveteen, niin että saat notkean lähes juoksevan perunasoseen mikä sisältää ainoastaan vettä ja perunaa. Lisää tarvittessa kuumaa vettä.

Kuumenna mämmiseoksen vesi 3,5 litraa 70-74 asteiseksi.
Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot vähitellen ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen, niin että saat sakeahkon puuromaisen seoksen.
Varmista että perunasose on jäähtynyt 70-74 asteiseksi. Lisää perunasose mämmiseokseen.
Laita kansi kattilaan.

Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä välillä sekoittaen noin 5 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistelemalla joitakin kertoja. Imeltymisen aikana mämmiseos notkistuu.
Nosta mämmiseoskattila uunista liedelle.

Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron /sakean vellin vahvuista. Lisää vain tarvittaessa kuumaa vettä.
Lisää suola ja jos haluat, niin voit maustaa esimerkiksi jauhetulla pomeranssin kuorella
Kuumenna imeltynyt mämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista. Siirrä mämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 20-30 minuuttia.

Laita Imeltynyt mämmiseos kunnolliseen lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Paista Lopen perunamämmiä aluksi 170-190 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Lisää mämmin päälle paistamisen aikana vuokiin 3-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä kuorettumista ja korppuuntumista estämään. Tai 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä kuorettumisen estämiseksi, mutta jos haluat välttää sokeria niin jätä siirappivesi pois.
Paista mämmiä noin 4-5 tuntia.

Annä mämmin seisoa viileassa 2-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan.
Sopivia lisukkeita mämmille on kerma/kermamaito ja sirotesokeri, sekä appelsiinikuorihillo.

Tee kiesäinen Lopen perunamämmiannos annoskulhoon. Laita Lopen perunamämmiä kerros jälkiruoka-annoskulhoon alimmaiseksi ja sen päälle sopivasti kerros kesäisillä väreillä höystettyä kermavaahtoa ja pinnalle sopivia helmiä esimerkiksi viipaleina ym. .

2

665

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Computer says no.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sä et pääse yli, mä en pääse yli

      Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V
      Ikävä
      128
      1488
    2. Hirvittävä onnettomuus.

      Voimia ja lohdutusta suuressa surussanne🙏🙏.
      Rovaniemi
      37
      1401
    3. Missä väleissä ollaan

      Jatkossa? Vai ollaanko missään? Koetko ikäväksi näkemisen)
      Ikävä
      67
      1215
    4. Hei sinä nainen

      Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa
      Ikävä
      54
      1149
    5. Riittääkö vielä

      Pelkät kuvat? 😉
      Ikävä
      69
      994
    6. Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?

      Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi
      Maailman menoa
      255
      961
    7. Kelan perkeleellinen käytäntö

      Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei
      Maailman menoa
      195
      948
    8. Mitä toivot

      Välienne olevan?
      Ikävä
      73
      911
    9. Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää
      Suomalaiset julkkikset
      16
      830
    10. Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta

      Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps
      Maailman menoa
      106
      818
    Aihe