Lopen perunamämmi

Anonyymi-ap

Itse tehty Lopen perunamämmi.

LOPEN PERUNAMÄMMI. Kotitekoinen.

Perinteiseen Lopen perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Itse kotona tehty LOPEN PERUNAMÄMMI; ainekset:

Vähäinen määrä keittovettä perunoiden kypsentämiseen, vesi jää soseeseen
2 kg Lopen hyvin soseutuvia perunoita
3½ l vettä
½ kg mämmimaltaita
1 kg ruisjauhoja
1-2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta tai muita sopivia mausteita.
Monien mielestä Lopen perunamämmi on maustamatta paras.
1 teelusikallista suolaa

Päälle:
Siirappivettä (1/2 dl vettä/ runsas 1/4 dl siirappia)

Itse kotona tehty LOPEN PERUNAMÄMMI valmistuu näin:

Laita sähkölieden uuni kuumenemaan 70-75 asteiseksi.

Pese ja kuori Lopen hyvin soseutuvat perunat, halkaise isot perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vähäisessä vesimäärässä ja soseuta perunat kuumina vähäiseen keittoveteen, niin että saat notkean lähes juoksevan perunasoseen mikä sisältää ainoastaan vettä ja perunaa. Lisää tarvittessa kuumaa vettä.

Kuumenna mämmiseoksen vesi 3,5 litraa 70-74 asteiseksi.
Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot vähitellen ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen, niin että saat sakeahkon puuromaisen seoksen.
Varmista että perunasose on jäähtynyt 70-74 asteiseksi. Lisää perunasose mämmiseokseen.
Laita kansi kattilaan.

Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä välillä sekoittaen noin 5 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistelemalla joitakin kertoja. Imeltymisen aikana mämmiseos notkistuu.
Nosta mämmiseoskattila uunista liedelle.

Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron /sakean vellin vahvuista. Lisää vain tarvittaessa kuumaa vettä.
Lisää suola ja jos haluat, niin voit maustaa esimerkiksi jauhetulla pomeranssin kuorella
Kuumenna imeltynyt mämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista. Siirrä mämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 20-30 minuuttia.

Laita Imeltynyt mämmiseos kunnolliseen lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Paista Lopen perunamämmiä aluksi 170-190 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Lisää mämmin päälle paistamisen aikana vuokiin 3-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä kuorettumista ja korppuuntumista estämään. Tai 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä kuorettumisen estämiseksi, mutta jos haluat välttää sokeria niin jätä siirappivesi pois.
Paista mämmiä noin 4-5 tuntia.

Annä mämmin seisoa viileassa 2-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan.
Sopivia lisukkeita mämmille on kerma/kermamaito ja sirotesokeri, sekä appelsiinikuorihillo.

Tee kiesäinen Lopen perunamämmiannos annoskulhoon. Laita Lopen perunamämmiä kerros jälkiruoka-annoskulhoon alimmaiseksi ja sen päälle sopivasti kerros kesäisillä väreillä höystettyä kermavaahtoa ja pinnalle sopivia helmiä esimerkiksi viipaleina ym. .

2

651

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Computer says no.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2691
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      154
      1290
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1145
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      1018
    5. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      979
    6. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      974
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      15
      939
    8. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      42
      879
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      875
    10. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      865
    Aihe