Punainen planeetta

"Joonatan Tola on opiskellut kotimaista kirjallisuutta ja suomen kieltä Helsingin yliopistossa. Nykyään hän asuu Joensuussa ja tekee parhaillaan väitöskirjaa, jossa tutkii Suomi24.fi-keskustelupalstan kieltä. "

https://www.is.fi/menaiset/ihmiset-ja-suhteet/art-2000007771348.html

Olisikohan tuo väitöskirja nyt jo valmis, olisi mielenkiintoista lukea Tolan havaintoja ja analyysejä palstan keilestä.

Tolan esikoiskirja "Punainen planeetta" on nyt puolivälissä. Kirja on sukuhistoriaa ja autofiktiota parhaasta päästä. Traagista, koomista, raastavaa ja hätkähdyttävää. Mustaa huumoria, lämpöä ja rakkautta.

13

449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vaikuttaa mielenkiintoiselta joten varmaan avaa asioita joita ei itse ole havainnut.
      Ja monta kertaa ajatellut että tälläinen juttu pitäisi tutkia, sillä on niin paljon syitä ja seurauksia aiheesta . Hyvin tervetullut sinänsä .
      Kirjahan on häneltä samalla nimellä myynnissä . Kiinnostavaa

    • Tolan sisaruksia Joonatania ja näyttelijä Pamelaa on viime aikoina on medioissa haastateltu, käsitelty heidän kovaa lapsuuttaan ja varhain orvoiksi jäämistään. Joonatan on kertonut saaneensa voimaa terapioista ja puhuu kauniisti myös sijaisperheestään. Minullakin on lukusuunnitelmassa tuo hänen esikoiskirjansa, ja hän on julkaissut jo toisenkin, nimeltä Hullut ihanat linnut. Samoin kiinnostaa tuo väitöskirja ja kävin googlaamassakin, mutta en löytänyt tietoa väitöksestä, puhutaan vain tohtoriopiskelijasta. Joonatan Tola tuntuu olevan monilahjakkuus : itseoppinut pianisti ja shakinpelaaja, joka harrastaa dériveä, päämäärätöntä harhailua. Mielestäni tuo harhailu, kuljeskelu, vaeltelu, käppäily, miksi sitä on kutsuttukaan, taitaa olla hyvinkin yleinen suomalaisten ajanviete ja terapeuttistakin se on. Metsät ovat perinteisiä ympäristöjä, mutta varsinaisesti sitä määritellään kaupunkilajiksi.

      Näitä äidinkielen maistereita on useampiakin suomalaisen kirjallisuuden edustajina. Tommi Kinnunen ja Minna Rytisalo tulevat ensimmäisinä mieleen, ja vaikka kielellisesti virheetön teksti ei ole romaanissa tärkein puoli, kielen monipuolinen hallinta ja kirjallisuuden tuntemus on ikäänkuin työkalupakkina valmiina. Tietenkään se ei takaa kielellistä tuoreutta ja lahjakkuutta, ilmaisuvoimaa tai motivaatiota kirjailijaksi.

      itselläni on luettavana satunnaisesti uutuushyllystä nappaamani ja takakannen esittelyn innoittama Jens Liljestrandin kirja nimeltä Vaikka kaikki päättyisi. Aihe on ajankohtainen Euroopassakin raivonneiden ja raivoavien suurpalojen johdosta. Tämä on Ruotsiin sijoitettu dystopia, mutta ilmeisen tärkeä paitsi kansalaisten, myös poliittisena herättäjänä Pohjoismaissa. Kirjassa tulee esiin ihmisten avuttomuus, itsekkyys, pikkumaisuus ja kaaos luonnonkatastrofien sattuessa. Lapset kärsivät eniten, heitä annetaan vieraisiin autoihin ja heitä katoaa. Jopa äidinmaidonvastikkeesta ja vaipoista tapellaan verissä päin eikä muiden kanssa jaeta vähiä varastoja. Toisaalta raskas kirja, mutta erittäin taitavaa kerrontaa ja terävää ironiaa nykyistä piittaamatonta ökymeininkiä kohtaan. Musta huumori tässäkin keventää. En ole vielä puolessavälissäkään, juuri nyt isä vauvoineen on päässyt junalla Tukholmaan, äiti ja kaksi isompaa lasta ties missä.

    • Anonyymi

      Siis Mars?

      • Ei tässä tapauksessa. Punainen planeetta on Joonatan Tolan esikoisteoksen nimi ja se viittaa hänen dystooppiseen lapsuuteensa ja etenkin isänsä mielisairauteen.


    • Anonyymi

      "Kaj Stenvall Paintings"

      Tästä pitäisi löytyä "hienoja" kuvia Putinista.

      Harmi, että en osaa laittaa parempaa kuvakoostetta.

    • Anonyymi

      Olisi todella mielenkiintoista tutustua Tolan kielentutkimukseen.
      Mkr.

    • Anonyymi

      "Punainen planeetta" on kielellisesti hyvin monipohjainen ja siinä sekoitetaan ennakkoluulottomasti arkikieltä ja yleiskieltä. Minulle tulee aina mieleen että en käyttäisi juuri tuota sanaa tuossa yhteydessä, mutta ehkäpä se onkin juuri kielellisesti oma heikkouteni: pyrin aina käyttämään sanoja jotka tuntuvat mahdollisimman tyylipuhtailta juuri siinä yhteydessä.

      Tolan tilitys suvustaan, lapsuudestaan ja nuoruudestaan on osittain täysin koomista ja kaikessa traagisuudessaan hupaisaa. Musta huumori kukoistaa ja rivien välistäkin pitäisi pystyä lukemaan. Minulla meni jokunen pari-kolmekymmentä sivua ennen kuin tajusin että hänhän kirjoittaa ihan tosissaan omasta perheestään ja suvustaan "jonka tapaamisissa ja perheenjäsenten välisissä keskusteluissa on aina oltava asianajaja paikalla". Olen tosin vasta puolessavälissä ja kirjailijan molemmat vanhemmat ovat vielä elossa.

      Palatakseni vielä tuohon väitöskirjaan jota Tola oli kirjoittamassa vielä pari vuotta sitten; ehkäpä se ei ole valmis vielä. Sen kyllä haluaisin lukea. Minähän tulin alunperin Suomi24:ään tarkoituksenani päivittää jo hieman ruostumassa olevaa äidinkieltäni. Olen oppinut paljon täällä.

      • kuittaan edellisen, kirjautuminen oli lipsahtanut vanhaksi


    • Anonyymi

      Hienosti ovat Joonatan ja siskonsa Pamela edenneet kulttuurin portailla lapsuuden traumoista huolimatta. Ehkäpä peräti siitä siitä syystä ovat taiteen ja kirjallisuuden piiriin päätyneet. Mahdollisuus löytää niitä kaikista tummimpia sävyjä sisimmästään mistä muut ovat vain lukeneet.
      Pamela on nykyisin palkittu myös ohjaajana. Teräsleidit esikoisohjaus (?) palkittiin. Itse en siitä pitänyt, olisiko ollut liian rehellinen kuvaus vähän hupsahtaneista ja repsahtaneista naisista ;)
      Toivottavasti Pamela ja tulevan lapsensa isä pystyvät solmimaan pysyvän parisuhteen.

      • Guugletin Pamelaa ja hänhän taitaa olla se sisko jolla on "silmät eriparia", toinen tummempi . Kaunis ja herttaisen näköinen nainen kertakaikkiaan. Minulle aivan uusi tuttavuus.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Guugletin Pamelaa ja hänhän taitaa olla se sisko jolla on "silmät eriparia", toinen tummempi . Kaunis ja herttaisen näköinen nainen kertakaikkiaan. Minulle aivan uusi tuttavuus.

        Juurikin hän. Uskoisin hänen olevan herttainen "oikeassa elämässäkin". Oli tv-haastattelussa juurikin tuon Teräsleidit-leffan tiimoilta ennen ensi-iltaa. Siitä on jo aikaa.


      • Anonyymi

        Toivottavasti liitoissa kolmas kerta toden sanoo. Googlen mukaan Pamela on lyhyt , 157 cm . Onkohan nimi tullut Dallasin Pamelasta.


    • Anonyymi

      Pamela oli naimisissa komean Lauri Tilkasen kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2592
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      327
      2411
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      94
      2136
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1817
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1733
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1704
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1443
    9. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      60
      1427
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe