Puhelimen kuulokeliitännän äänenlaatu. Mikä siinä on niin vaikeaa tehdä laadukas audiosignaali?

Anonyymi-ap

Minulla on Samsung Galaxy A70, jossa on 3,5 mm:n kuulokeliitin. Kuulokkeina on Audio-Technican ATH-908-hifi-kuulokkeet, joiden impedanssi on 40 ohmia. Näiden kuulokkeiden äänenlaatu on rehellisesti sanottuna kuin silkkiä ja samettia, siis todella erinomaiset.

Puhelinkäytössä ääni kuitenkin on matalien äänien osalta lattea, diskantista puuttuu ylimmät äänet, ja äänessä on jotain "likaista" mikä ärsyttää. Likaisuutta on vaikea kuvailla, mutta jotain ihmeen p...aa siinä äänessä on. Lisäksi stereokuva ei ole lähimainkaan niin avara kuin erillisellä D/A-muuntimella missä on kuulokelähtö.

Kun puhelimeen USB:hen kytkee D/A-muuntimella varustetun kuulokevahvistimen, ääni muuttuu jykevämmäksi, kirkkaammaksi ja äänikuva paljon avarammaksi. Näin käytettäessä säädän puhelimen volyymin maksimiin ja säädän äänen kuulokevahvistimen potentiometrista. Kuuntelusessiot venyy.

Tuo ei ole mitään henkimaailman juttu vaan ääni todella muuttuu paljon puhtaammaksi ja raikkaammaksi. Häviöttömistä WMA-tiedostoista saa paljon enemmän hyötyä, kun on kunnon DA-muunnos ja kuulokevahvistin käytössä. DA-muunnin ja kuulokevahvistin on itse suunnisteltuja ja tehtyjä. Ei ole mitään rakettitiedettä eikä mikään sikahintainen DA-piirikään.

Ihmettelen miksi puhelinvalmistajien on niin vaikea saada toteutettua kunnon äänipuolta puhelimiin? Johtuuko matalasta yksipuolisesta käyttöjännitteestä ja potentiometrin puuttumisesta? Ehkä jollain merkillä tämä asia on kunnossa.

PS. Samsungin A-sarja puskee USB:stä kaiken ulos 48-kilohertisenä, myös 44,1 kHz:n äänitiedostot. Sekin heikentää ääntä. Paras ääni tulee CD/DVD-soittimesta alkuperäisenä 44,1-kilohertsisenä.

11

315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Likaisuutta on vaikea kuvailla, mutta jotain ihmeen p...aa siinä äänessä on."

      Mikä pakko on kuunnella ihmisten paskapuheita kännykän välityksellä ja sitten suoltaa samaa tavaraa palstalle oikein urakalla?

      • Anonyymi

        😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍

        😍 ­­­N­­y­­­m­f­­­o­­m­­a­­­a­­­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Katsopa sellaiset termit kuin A-Law ja u-Law. Puhelin siis käyttää ITU-T G.711 standardin mukaista koodekkia joka pakkaa ääntä lankapuhelimissa. GSM:ssä pakkaus on itse asiassa vielä rajumpaa ja itse puhetta ei lähetetä vaan suodatinparametreja joista rekonstruoidaan sitten puhe. Muistelisin, että 3G:ssä on hiukan parempi äänen pakkausalgoritmi joka nojaa G.722.2-standardiin ainakin VoLTE:ssa. Wideband-puheessa taajuusalue on 300-7000Hz(AMR-WB).
      Kaistassa, joka vaaditaan 48kHz/16bit stereolle pakkaamisen jälkeen pystytään lähettämään n. 20 puhekanavaa - koodekki neuvotellaan yleensä päästä päähän mutta voidaan myös joutua vaihtamaan matkalla jolloin äänenlaatu voi hiukan kärsiä. Puhelinvalmistajilla ei siis ole mahdollisuutta oikein vaikuttaa siihen, millä tavalla ääni koodataan koska kaikki perustuu nykypäivänä standardeihin ja jos niistä poikkeaa on seurauksena kapula, jolla ei oikeastaan tee enää mitään.

      • Anonyymi

        Kyse on musiikinkuuntelusta, ei puheluista. Ap


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse on musiikinkuuntelusta, ei puheluista. Ap

        Minkä kokoinen fyysisesti on se vahvistin, johon vertaat puhelimesta kuulokkeisiin saamaasi äänenlaatua? Puhelimessa vahvistimelle on tarjolla hyvin pieni tila ja vielä vähemmän tehoreserviä.

        Puhelimen elektroniikassa hyötysuhde ja akun kestävyys on tärkeämpää kuin äänentoiston täydellisyys. Jos haluat parempaa äänenlaatua niin valitset ulkoisen DAC - muuntimella varustetun vahvistinlaitteen puhelimen ja kuulokkeiden väliin. Niin tekevät muutkin.

        Hakusanaksi: external amplifier dac for phone

        Hintaluokka 100...300 euroa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minkä kokoinen fyysisesti on se vahvistin, johon vertaat puhelimesta kuulokkeisiin saamaasi äänenlaatua? Puhelimessa vahvistimelle on tarjolla hyvin pieni tila ja vielä vähemmän tehoreserviä.

        Puhelimen elektroniikassa hyötysuhde ja akun kestävyys on tärkeämpää kuin äänentoiston täydellisyys. Jos haluat parempaa äänenlaatua niin valitset ulkoisen DAC - muuntimella varustetun vahvistinlaitteen puhelimen ja kuulokkeiden väliin. Niin tekevät muutkin.

        Hakusanaksi: external amplifier dac for phone

        Hintaluokka 100...300 euroa.

        Kesällä 2017 tuli ostettua puhelin: Huawei Y5 II (linkki teknisiin tietoihin):
        https://www.gsmarena.com/huawei_y5ii-8036.php

        Ostopaikka: dna Kauppa, Helsinki, Kaivokatu
        Hinta: 79€ (tarjous, norm. 99€)

        Äänentoisto musiikinkuuntelussa:
        Basso: puuttuu kokonaan
        Diskantti: heikohko
        Keskiäänet: näitä tulee lujaa, jos volumen säätää isomalle

        Latauksen merkkivalo-LED: Ei ole

        Puhelin kävi takuuhuollossa kesällä 2019...

        Mutta alkukesästä 2021 puhelin kieltäytyi latautumasta asiallisesti ; ilmeisesti latausliittimen juotos piirilevylle pettänyt.

        Niinpä kesällä 2021 ostin uuden puhelimen, tällä kertaa sellaisen, josta löytyy kaikki nämä ominaisuudet:

        1) Käyttäjän vaihdettavaksi tarkoitettu akku (on helposti irrotettavissa)

        2) Latauksen merkki-LED

        3) Äänentoisto musiikinkuuntelussa: Sekä bassot että diskantit kuuluvat, kuten pitääkin. Kuulokkeet ovat ikivanhat Sonyn sangalliset nappikuulokkeet jostain 1990 -luvulta.
        Nuo Sonyn sangalliset nappikuulokkeet käyttävät korvakäytävää kaikukammiona, ja tämän ansiosta saadaan aikaiseksi hyvä bassotoisto myös nappikuulokkeilla.

        4) Mahdollisuus rajoittaa akun lataus käyttäjän haluamaan asetukseen (itse asetin heti puhelimen saatuani tuon arvoon 70%). Huom1: Kun lataus on rajoitettu arvoon 70%, niin akku saattaa kestää jopa 10 vuotta, sen sijaan, että se olisi vanhentunut jo 2 vuoden jälkeen. Varoitus: Tämä toiminto toimii vain, jos akkua lataa siten, että puhelin on virta päälle kytkettynä. Sensijaan jos lataa, kun puhelin on sammuksissa, niin sitten lataa aina 100% saakka!

        Eli selkokielellä sanottuna:

        Puhelinvalmistajat pelaavat ns. likaista peliä kuluttajan kustannuksella.
        Jos ostat "liian halpaa" mallia olevan puhelimen, niin valmistaja rankaisee sinua sillä, että tekevät puhelimeen aivan tahallaan huonoja ominaisuuksia.

        Samsungeista minulla ei ole kokemusta, joten en tiedä, mihin hintaluokkaan tuo ostamasi Samsung kuuluu.

        Tuo kesällä 2021 ostamani puhelin maksoi silloin 199 USD (Hinta sisältää kuriiritoimituksen asiakkaan toivomaan osoitteeseen) eli silloisella valuuttakurssilla 179 €.

        Yllättäen, sen lisäksi että euron arvo jenkkidollariin verrattuna on pudonnut, niin myös USD -määräinen hinta tuolle puhelimelle on noussut huomattavasti.
        Eli kun puhelin kesällä 2021 maksoi 199 USD, niin nyt on ainakin 299 USD jollei ylikin.

        Jos kyselet puhelimista dna:n, Elisan tai Telian kaupoista, myyjä väittää sinulle, ettei sellaisia android -puhelimia ole enää markkinoilla, jossa olisi kuluttajan itse vaihdettavissa oleva akku.

        Tämä väite ei kuitenkaan oikeasti ole totta, vaan tarkoittaa vain sitä, että operaattorikaupat eivät halua olla mukana aidossa kestävässä kehityksessä (= myydään puhelin, jota ei tarvitse korvata uudella 2 vuoden päästä, ja niinpä puhelimella onkin 4 vuoden takuu), vaan operaattorikauppojen käsitys kestävästä kehityksestä on pelkkä materiaalikierrätys, eli osta uusi luuri 2 vuoden välein, ja korkeintaan vanhan luuri otetaan materiaalikierrätykseen.

        Mutta niinpä tilasinkin oman puhelimeni ulkomaisesta nettikaupasta, ja n. viikon sisällä kuriiri toimitti puhelimen kotiovelle.

        Itse en halua olla edistämässä riistoahneiden operaattorien touhuja.

        Esimerkkinä riistoahneudesta vaikkapa se, että kun uusi laki (tulee voimaan 31.12.2023) asettaa maksimihinnan yritysnumeroihin soittamiselle:

        "Lain sähköisen viestinnän palveluista 65 §:n muutoksen tullessa voimaan 31.12.2023 soittaminen valtakunnallisiin tilaajanumeroihin (entiseltä nimeltään yritysnumerot) saa maksaa enintään paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun (pvm/mpm)."

        Lisää aiheesta:
        https://www.traficom.fi/fi/viestinta/laajakaista-ja-puhelin/yritysnumeroihin-soittamisen-hinnat

        niin teleoperaattorit *edelleen* tulkitsevat tuota niin, että kun muut puhelut sisältyvät usein kuukausimaksuun, niin nuo valtakunnalliset numerot ja valtion virastojen numerot (Kela, Traficom jne.) rahastetaan erillisveloituksella, joka Telialla (1.1.2024) alkaen on 0,17 €/min.

        Eli Vuoden 2024 alusta Telia rahastaa vaikkapa Kelaan tai TE -toimistoon soittavaa työtöntä 17 eurosenttiä/min, ja veloitus peritään myös jonotusajalta.

        Kohtuullista?
        Minun mielestäni ei.

        Boikotoikaa siis kaikki operaattorikauppoja, ja tilatkaa ne puhelimenne / tablettinne ulkomailta.

        Uuden tietokoneen taas voi ostaa vaikkapa:

        verkkokauppa.com
        jimm's PC store (joka toisaalta sekin rahastaa asiakkaitaan valtakunnallisella yritysnumerolla)

        https://www.multitronic.fi/
        (Multitronic sentään tarjoaa asiakaspalvelua normaalissa lankanumerossa, eli 06 -alueen numero)

        Tai Gigantti, jos ei Gigantien myyjien lisäpalveluiden pakkotyrkytys haittaa.

        Yllämainituista multitronic on ainoa, johon soitot yleensä sisältyvät liittymäsi kuukausimaksuun, kaikki muut rahastavat valtakunnallisella yritysnumerolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse on musiikinkuuntelusta, ei puheluista. Ap

        Puhelimella kuunnellaan kylläkin puheluita - musiikin kuunteluun on aivan eri laitteet!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse on musiikinkuuntelusta, ei puheluista. Ap

        Hei haloo, kyse on puhelimesta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kesällä 2017 tuli ostettua puhelin: Huawei Y5 II (linkki teknisiin tietoihin):
        https://www.gsmarena.com/huawei_y5ii-8036.php

        Ostopaikka: dna Kauppa, Helsinki, Kaivokatu
        Hinta: 79€ (tarjous, norm. 99€)

        Äänentoisto musiikinkuuntelussa:
        Basso: puuttuu kokonaan
        Diskantti: heikohko
        Keskiäänet: näitä tulee lujaa, jos volumen säätää isomalle

        Latauksen merkkivalo-LED: Ei ole

        Puhelin kävi takuuhuollossa kesällä 2019...

        Mutta alkukesästä 2021 puhelin kieltäytyi latautumasta asiallisesti ; ilmeisesti latausliittimen juotos piirilevylle pettänyt.

        Niinpä kesällä 2021 ostin uuden puhelimen, tällä kertaa sellaisen, josta löytyy kaikki nämä ominaisuudet:

        1) Käyttäjän vaihdettavaksi tarkoitettu akku (on helposti irrotettavissa)

        2) Latauksen merkki-LED

        3) Äänentoisto musiikinkuuntelussa: Sekä bassot että diskantit kuuluvat, kuten pitääkin. Kuulokkeet ovat ikivanhat Sonyn sangalliset nappikuulokkeet jostain 1990 -luvulta.
        Nuo Sonyn sangalliset nappikuulokkeet käyttävät korvakäytävää kaikukammiona, ja tämän ansiosta saadaan aikaiseksi hyvä bassotoisto myös nappikuulokkeilla.

        4) Mahdollisuus rajoittaa akun lataus käyttäjän haluamaan asetukseen (itse asetin heti puhelimen saatuani tuon arvoon 70%). Huom1: Kun lataus on rajoitettu arvoon 70%, niin akku saattaa kestää jopa 10 vuotta, sen sijaan, että se olisi vanhentunut jo 2 vuoden jälkeen. Varoitus: Tämä toiminto toimii vain, jos akkua lataa siten, että puhelin on virta päälle kytkettynä. Sensijaan jos lataa, kun puhelin on sammuksissa, niin sitten lataa aina 100% saakka!

        Eli selkokielellä sanottuna:

        Puhelinvalmistajat pelaavat ns. likaista peliä kuluttajan kustannuksella.
        Jos ostat "liian halpaa" mallia olevan puhelimen, niin valmistaja rankaisee sinua sillä, että tekevät puhelimeen aivan tahallaan huonoja ominaisuuksia.

        Samsungeista minulla ei ole kokemusta, joten en tiedä, mihin hintaluokkaan tuo ostamasi Samsung kuuluu.

        Tuo kesällä 2021 ostamani puhelin maksoi silloin 199 USD (Hinta sisältää kuriiritoimituksen asiakkaan toivomaan osoitteeseen) eli silloisella valuuttakurssilla 179 €.

        Yllättäen, sen lisäksi että euron arvo jenkkidollariin verrattuna on pudonnut, niin myös USD -määräinen hinta tuolle puhelimelle on noussut huomattavasti.
        Eli kun puhelin kesällä 2021 maksoi 199 USD, niin nyt on ainakin 299 USD jollei ylikin.

        Jos kyselet puhelimista dna:n, Elisan tai Telian kaupoista, myyjä väittää sinulle, ettei sellaisia android -puhelimia ole enää markkinoilla, jossa olisi kuluttajan itse vaihdettavissa oleva akku.

        Tämä väite ei kuitenkaan oikeasti ole totta, vaan tarkoittaa vain sitä, että operaattorikaupat eivät halua olla mukana aidossa kestävässä kehityksessä (= myydään puhelin, jota ei tarvitse korvata uudella 2 vuoden päästä, ja niinpä puhelimella onkin 4 vuoden takuu), vaan operaattorikauppojen käsitys kestävästä kehityksestä on pelkkä materiaalikierrätys, eli osta uusi luuri 2 vuoden välein, ja korkeintaan vanhan luuri otetaan materiaalikierrätykseen.

        Mutta niinpä tilasinkin oman puhelimeni ulkomaisesta nettikaupasta, ja n. viikon sisällä kuriiri toimitti puhelimen kotiovelle.

        Itse en halua olla edistämässä riistoahneiden operaattorien touhuja.

        Esimerkkinä riistoahneudesta vaikkapa se, että kun uusi laki (tulee voimaan 31.12.2023) asettaa maksimihinnan yritysnumeroihin soittamiselle:

        "Lain sähköisen viestinnän palveluista 65 §:n muutoksen tullessa voimaan 31.12.2023 soittaminen valtakunnallisiin tilaajanumeroihin (entiseltä nimeltään yritysnumerot) saa maksaa enintään paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun (pvm/mpm)."

        Lisää aiheesta:
        https://www.traficom.fi/fi/viestinta/laajakaista-ja-puhelin/yritysnumeroihin-soittamisen-hinnat

        niin teleoperaattorit *edelleen* tulkitsevat tuota niin, että kun muut puhelut sisältyvät usein kuukausimaksuun, niin nuo valtakunnalliset numerot ja valtion virastojen numerot (Kela, Traficom jne.) rahastetaan erillisveloituksella, joka Telialla (1.1.2024) alkaen on 0,17 €/min.

        Eli Vuoden 2024 alusta Telia rahastaa vaikkapa Kelaan tai TE -toimistoon soittavaa työtöntä 17 eurosenttiä/min, ja veloitus peritään myös jonotusajalta.

        Kohtuullista?
        Minun mielestäni ei.

        Boikotoikaa siis kaikki operaattorikauppoja, ja tilatkaa ne puhelimenne / tablettinne ulkomailta.

        Uuden tietokoneen taas voi ostaa vaikkapa:

        verkkokauppa.com
        jimm's PC store (joka toisaalta sekin rahastaa asiakkaitaan valtakunnallisella yritysnumerolla)

        https://www.multitronic.fi/
        (Multitronic sentään tarjoaa asiakaspalvelua normaalissa lankanumerossa, eli 06 -alueen numero)

        Tai Gigantti, jos ei Gigantien myyjien lisäpalveluiden pakkotyrkytys haittaa.

        Yllämainituista multitronic on ainoa, johon soitot yleensä sisältyvät liittymäsi kuukausimaksuun, kaikki muut rahastavat valtakunnallisella yritysnumerolla.

        Mikähän se sun mainostamasi ihmepuhelin sitten on?


    • Anonyymi

      Olet käsittänyt ihan väärin puhelimen käyttötarkoituksen.

    • Anonyymi

      Poraa puhelimen kylkeen 6,3 mm eli varttituumaiseiie plugille aukko. Siitä mahtuvat matalatkin äänet kulkemaan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      189
      7566
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4362
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2145
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2069
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1899
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      37
      1708
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1706
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1649
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1613
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1438
    Aihe