Sosiaalityöntekijä ei tee mitään väärää vankilaakin pahempana

”Moni haastateltavista sanoi, että vankila on parempi paikka kuin lastensuojelulaitos.”

Paitsi että sosiaalityöntekijän mielestä vika on lapsen ja meidän vanhempien terveydessä tai piilossa ajateltuna normien omaksumisessa. Lastensuojelulaitoksen ja sijaisperheet tekevät kaiken oikein eikä sijaisvanhempia tai sosiaalityöntekijöitä voida syyttää perheen tilanteesta. Sosiaalityöntekijä määrittelee tilanteet. Tilanne legitimoi automaattisen kieroilun, salailun, valehtelun ja pakottamisen. Lastensuojelun kuuluu olla pahempi kuin vankila. Sosiaalityöntekijä on onnistunut rajattomassa arvioinnissaan

Helsingin sanomat
HS viikko 20-26.10. 2023
Toimittja Sonja Saarikoski

Sari kommentoi: "Miten Suomi on näin pahasti epäonnistunut ???"


Esko Leipälä vastasi 21.10.2023 : ”Moni haastateltavista sanoi, että vankila on parempi paikka kuin lastensuojelulaitos.” Tämä on mahdollista, koska 1.1.2015 tuli voimaan sosiaalihuoltolain 36 §:n, lastensuojelulain 36 §:n ja sosiaalihuoltolain 48 §:n soveltamisohje (hallituksen esitys 164/2014, sivu 46, oikean palsta, viimeinen kappale), jonka mukaan kuka tahansa sosiaalityöntekijä saa määrätä [”arvioida”] minkä tahansa lapsen huostaanotettavaksi tai määrätä hänet minkä tahansa pakkotoimien kohteeksi, ja – kuten lain soveltamisohje määrää
 ” Kun tarvittavat palvelut on kirjattu [lastensuojelun tai muun sosiaalityöntekijän laatimaan] asiakassuunnitelmaan, SYNTYY KUNNILLE VELVOITE niiden järjestämiseen”.

Se on monin tavoin todistettu, että rajaton ja oikeus ilman rangaistusseuraamuksia käytettävään ihmisten mielivaltaiseen kohteluun tuottaa kauhistuttavaa jälkeä.

Tämä lastensuojelun yksityistämisen maksimointi oli silloisen SOTE-uudistushankkeen ainoa osia, jonka silloinen hallitus ehti toimeenpanna. Sosiaali- ja terveydenhuollon SOTE-uudistuksen uudistamisen seuraavan hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru esti.

Ilmeisesti yksi syy Kiurun vastahakoisuuteen SOTE-uudistuksen edistämisessä oli se, että edellisen hallituksen käskystä jokaisen SOTE-alueen ”tertiäärilääkäriksi” oli tarkoitus nimittää vakuutuslääkäri silloisilla vakuutuslääkärin valtuuksilla.
Hallituksen vuosikertomus 2015 esitteli saavutuksiaan ja pyrkimyksiään lastensuojelun järjestämisetä näin: ” KÄRKIHANKE 3: Toteutetaan lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma Tavoitteena on rakentaa nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut. Kärkihanke on muutosohjelma, jossa lapsi- ja perhelähtöisiä palveluja kehitetään koko palvelujärjestelmän laajuudella hallintorajat ylittäen. Hanke painottaa lasten ja perheiden omien voimavarojen vahvistamista, lähtökohtana lapsen etu ja perheiden monimuotoisuus. Hanke muokkaa palveluita yhteen sovitetuiksi, oikea-aikaisiksi ja pysyviksi.”

Pysyviksi jäivät huostaanotot, vaikka lastensuojelulain 4 § velvoittaa kuntia laatimaan huostaanottoihin liittyen aina perheiden yhdistämissuunnitelman. Huostaanoton julkitavoitteena on ollut sen purkaminen heti, kun mahdollista. Piilottavoita ja toteutuma on ihan toista: huostaanottoja ei juurikaan sallita enää purkaa. Lastensuojelun yksityiset palveluntuottajat tarvitsevat vakaan, kestävän tulovirran. Se voidaan taata pelkästään siten, että huostaanottojen määrä maksimoidaan ja niitä ei pureta, vaikka huostaanoton perusteet ovat loppuneet (tai vaikka perusteita huostaanotolle ei koskaan ole ollutkaan). Uusi normaali on huostaanotto millä tahansa vaikka keksityllä syyllä. Huostaanotot kohdennetaan varattomien tai muuten puolustuskyvyttömien perheiden lapsiin"

9

426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suomen eduskunta on toiminut epäpätevästi lastensuojelulainsäädännössä ja horjuttaa yhteiskunnan vakautta.

    • Hannes vastasi Eskolle: "Ainakin yksi olennainen tuomioistuinten mädännäisyyden alku tapahtui, kun tuomioistuimet ottivat toimintatavakseen jakaa tuomioita sana - vastaan sana tilanteista, vailla tarvittavia todisteita. Ja se, kun kantelu/valitusviranomaiset ottivat toimintavakseen pyytää vastineen kannellulta viranomaiselta (sosiaalityöntekijältä), ilman että kantelija saa antaa siitä vastaselitystä. Näin kanneltu pääsee tuomariksi (sosiaalityöntekijällä on lastenlääkärin, psykologin ja tuomarin valta) omassa asiassaan. Eli olennaisimmista oikeudenmukaisuuden perusaioista on luovuttu ! Siitä ei tule muuta kuin toinen toistaan törkeimpiä oikeudenmukaisuuden loukkauksia."

      • Anonyymi

        Yritä nyt vihdoin tajuta. että vaikka sinä tietäisitkin, keitä ovat Sari, Esko, Hannes ym., niin kukaan näitä sekavia tekstejäsi lukeva ei sitä tiedä. Jos tarkoituksena on vaikuttaa mielenterveysongelmaiselta ja siten mahdollisimman kyvyttömältä toimimaan vanhempana, niin siihen tarkoitukseen nämä maaniset sepustuksesi ovat varmasti omiaan.

        Kaltaisesi ihminen ajamassa huostaanottojen kieltämistä on paras mahdollinen argumentti huostaanottojen tärkeyden puolesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yritä nyt vihdoin tajuta. että vaikka sinä tietäisitkin, keitä ovat Sari, Esko, Hannes ym., niin kukaan näitä sekavia tekstejäsi lukeva ei sitä tiedä. Jos tarkoituksena on vaikuttaa mielenterveysongelmaiselta ja siten mahdollisimman kyvyttömältä toimimaan vanhempana, niin siihen tarkoitukseen nämä maaniset sepustuksesi ovat varmasti omiaan.

        Kaltaisesi ihminen ajamassa huostaanottojen kieltämistä on paras mahdollinen argumentti huostaanottojen tärkeyden puolesta.

        Petri: olet väärässä. Jätä Teemu rauhaan.


    • Anonyymi

      Onneksi lapsesi on otettu huostaan ja saa siten mahdollisuuden normaaliin lapsuuteen.

      • Anonyymi

        Normaalius on yliarvostettua. "Normaalit" ihmiset on niitä jotka äänestää rikkaat ja kusipäät valtaan joka vuosi, tuhoaa ilmaston ja ajelee kännissä autolla.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        En nähny tossa Teemua? Vai oliko tää jotain trollausta mitä ny en ymmärtänyt


    • Anonyymi

      Eli siis alle 15 vuotias rikoksen tekijä ei joudu vankilaan vaan paljon pahempaan paikkaan lastensuojelulaitokseen?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1857
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1553
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1256
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      8
      1139
    Aihe