Tammikuun 1.-viikolla 2024 hakuun Haso Samoankuja, Länsisatama H:ki.

Anonyymi-ap

Seuraavaksi hakuun tulevat uudiskohteet
Hakuajat ja markkinointimateriaalit julkaistaan ensin Helsingin kaupungin Asuntotuotannon sivuilla. Annetut ajat ovat arvioita ja voivat muuttua.

2025 valmistuvat asunnot
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Haso Samoankuja, Länsisatama
Samoankuja, 00220 Helsinki
Kerrostalo, 58 asuntoa, 1h+kt–5h +kt, 33,0-111,0 m²
Kohde on savuton.

Esite: Rakennustapaseloste ja pohjakuvat

Asuntojen arvioitu valmistumisaika on 3/2025–5/2025.

Asuntojen hakuaika alkamassa arviolta viikolla 1/2024.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

25

2261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmettelin ensin että mistä on tieto, että "1/2024" viitaisi tällä kertaa ei kuukauteen vaan viikkoon, kun noilla Asuntotuotannon sivuilla sellaista täsmennystä ei ollut. Mutta Hason sivuilta tuollainen tieto (mikäli nyt pitää paikkansa) todellakin löytyi:

      https://www.haso.fi/fi/kohteet/valmistuvat-haso-kohteet - ... Seuraavaksi hakuun tulevat uudiskohteet - 2025 valmistuvat asunnot - "... Haso Samoankuja... Asuntojen hakuaika alkamassa arviolta viikolla 1/2024..."

      Ja mitä muihin vielä hakuun tulossa oleviin Hason uudiskohteisiin tulee, niin vain Saariseläntiestä on jo jotain tietoa tuolla Hason omalla sivullakaan - josta sielläkin on vasta sama karkea hakuaika-arvio kuin Asuntotuotannollakin eli "alkuvuosi 2024". Hieman kyllä ihmetyttää, että Saariseläntielle ei ole vieläkään tuon tarkempaa hakuaika-arvioita, koska ARA:n osapäätös tälle hankkeelle on saatu jo hyvän aikaa sitten (20.6.23). Kohteen pääurakoitsija on Lujatalo - ja maanrakennustyöt alkoivat tontilla yli kuukausi sitten (ks: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6279502 ). No, tulee nyt milloin tuleekaan hakuun, niin tämän kohteen pääpiirustukset sentään löytyvät jo täältä: https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2021-003156/ylja-2021-6/

      Arvatenkin "jo" alkuvuoden 2024 aikana tulee kuitenkin hakuun toinenkin Lujatalon urakoima Hason uudiskohde, vanhalta nimeltään Haso Pomeranssi eli tuleva Haso Gustav Pauligin katu 2: https://www.lujatalo.fi/ajankohtaista/2023/09/11/lujatalo-rakentaa-attlle-nelja-kerrostaloa-yhteensa-197-asuntoa-vuosaareen/ - "Haso Pomeranssi on 16-kerroksinen pistetalo, johon valmistuu 79 asumisoikeusasuntoa... Hankkeen rakentaminen on aloitettu elokuussa ja se on kokonaan valmis keväällä 2026." Tämänkin kohteen pääpiirustukset löytyvät kaupungin päätössivuilta, ks: https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2021-013851/

      Vuoden 2024 jo alkupuoliskon aikana hakuun tullee myös Haso Postiljooninkatu 10 (entinen Haso Postitorni). Ks: https://www.skanska.fi/tietoa-skanskasta/media/uutiset/276373/Postipuistoon-uusia-Hitas-ja-asumisoikeusasuntoja/ - "Haso Postitorni -niminen asumisoikeusasuntokohde käsittää 12-kerroksisen tornin ja siihen liittyvän 7-kerroksisen lamelliosan, joissa asuntoja on yhteensä 88 kappaletta... Rakentaminen käynnistyy marraskuun alussa, ja kaikki kohteet valmistuvat syksyllä 2025." (Tämän kohteen rakennuslupapäätös on tehty nähtävästi suoraan virkamiespäätöksenä, koska lupapäätöstä, jonka liitteenä pääpiirustukset olisivat olleet, ei kaupungin sivuilta löydy.)

      Ja jossain vaiheessa ensi vuonna hakuun on varmaankin tulossa ainakin vielä myös Haso Maapadontie 9, eli entinen Haso Tanhumäki, jolle on saatu ARA:lta osapäätös 25.10.23. Kohteen pääurakoitsija on Jalon Uusimaa, joka ei vielä tätä kirjoitettaessa ollut tiedottanut hankkeen aloituksesta tahi vielä lisännyt sitä sivustollaan käynnissä olevien työmaiden listaan (https://jalon.fi/yhteystiedot/tyomaat/), joten hankkeen aikatauluista ei vielä mitään tarkempia tietoja. Tämän kohteen pääpiirustukset kuitenkin löytyvät jo täältä: https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2023-001625/ - ja arkkitehtitoimiston havainnekuvia taas täältä: https://olla.fi/tyot/haso-tanhumaki/

      Mistään muista Hason mahdollisista uudiskohteista ei ole vielä investointipäätöksiä ja/tai ARA:n osapäätöksiä. Orpon hallitushan päätti ajaa asojen uudistuotannon tuet alas siten, että alustavia lainavarauksia voi uusille asokohteille hakea enää tämän vuoden loppuun asti ja myönnettyjen varausten jatkoksi osapäätöksiä pitää hakea viimeistään 31.8.2024. Osapäätösvaiheessa kun hankkeella pitää olla jo valmiit suunnitelmat, rakennuslupa ja alustava urakkasopimus, niin Hason hankkeista ei taida tähän aikatauluun enää monikaan pystyä - jos välttämättä enää mikään.

      Todennäköisimmin tuohon ARA:n ankaraan aikatauluun ehtinee mukaan Hasolla vireillä olevista hankkeista Haso Käskynhaltijantie 48 eli entinen Haso Konsuli. Sen lainavaraushakemusta kaupunki on puoltanut 26.10.23 ja sille varattu tontti on vuokrattu asuntotuotannolle rakennusluvan hakemista varten 16.11.23 alkaen. Minkään vielä muun Hason hankkeen tähän "Orpon kyytiin" ehtimisen puolesta en tämänhetkisten tietojen valossa sitten kyllä ainakaan löisi vetoa. Eli aika vähiin näyttävät tällä erää käyvän Hason uudiskohteet - mutta tiedä sitten mitä seuraava hallitus aikanaan asohankkeiden tukemisista puolestaan päättää.

      • Anonyymi

        No voi voi... Postipuiston kainalo kiinnostaa mutta uusilla nueroilla toivo on menetetty vuosiin 2024-2025...
        Postipuistoon uusia Hitas- ja asumisoikeusasuntoja.

        Kiinnostavaa että yhä vaan tämä lopetettavaksi määrätty/ päätetty Hitas - rakentaminen jatkuu sielläkin.
        Ja Hason ja Hitasin oheen ei tule tuossa kohteessa Hekaa!
        Kerrankin näin.
        Jos rahoitus järjestyisi voisi jopa Hitastakin ajatella!


    • Anonyymi

      elikkä tähän ei voi enää hakea pitkään hillotulla wanhalla numerolla.. mielenkiintoista

    • Anonyymi

      Mitenkähän suurella uudella numerolla tuonne viitsii hakea?

      • Anonyymi

        Miettii mitkä asunnot on kaikkein halutuimmat siinä koko luokassa josta aikoo asunnon hakea ja vältää niitä. Koska pienimmät numerot hakee juuri niitä, ekakerros ei ole kai koskaan suosituin mutta onhan se kuitenkin asunto josta voi ajan kanssa muuttaa parempaan kun kuitenkin joku aina muutta pois (sisäinen haku).


      • Anonyymi

        Numeroilla 1- 20 hakevat saavat tarjouksen -ei suoraan mitään asuntoa tietenkään!?
        Vai miten on...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miettii mitkä asunnot on kaikkein halutuimmat siinä koko luokassa josta aikoo asunnon hakea ja vältää niitä. Koska pienimmät numerot hakee juuri niitä, ekakerros ei ole kai koskaan suosituin mutta onhan se kuitenkin asunto josta voi ajan kanssa muuttaa parempaan kun kuitenkin joku aina muutta pois (sisäinen haku).

        Tämä mainitsemasi "sisäinen haku" on kusetusta, jos hakee pienemmästä isompaan asuntoon täytyy olla lapsia ja jos taas hakee pienempää, lapsien täytyy olla poissa ja kaikki tämä täytyy todistella luukulla jollekin herleville ja jos ei täytä ehtoja, haku mitätöidään ja kämppä annetaan pakolaisille. Hirveä neuvostosontaa koko proseduuri


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tämä mainitsemasi "sisäinen haku" on kusetusta, jos hakee pienemmästä isompaan asuntoon täytyy olla lapsia ja jos taas hakee pienempää, lapsien täytyy olla poissa ja kaikki tämä täytyy todistella luukulla jollekin herleville ja jos ei täytä ehtoja, haku mitätöidään ja kämppä annetaan pakolaisille. Hirveä neuvostosontaa koko proseduuri

        ??? - Hekalla tms. kuvio menee ehkä jotenkin noin - mutta asumisoikeusasuntojen kohdalla on tänä syksynä tullut voimaan uusi lakipykälä kohteiden sisäisistä hauista, jossa on säädetty sisäisten hakijoiden etusijasta muihin hakijoihin nähden ja mahdollisten samaan vapautuvaan asuntoon kohdistuvien useampien sisäisten hakijoiden etusijajärjestyksestä - ja tarveharkintaa ei tähän uuteen sisäisten hakujen käytöntöön kyllä sisälly. Ks esim:

        https://www.haso.fi/fi/asunnon-hakijalle/talon-sisainen-haku - "...Sisäisellä hakemuksella voit hakea vain vapautuvia asuntoja siitä kohteesta, jossa tällä hetkellä asut – et muista Hason taloista. Sisäiset hakijat, jotka ovat tehneet sisäisen hakemuksen, ovat ensisijalla, kun asuntoja omassa kohteessa vapautuu.

        Jos talossa on useampi sisäisen hakemuksen tehnyt nykyinen asukas, tarjotaan asuntoa sille, jonka sopimus on vanhin. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, tarkastellaan sopimukseen aikoinaan johtanutta järjestysnumeroa. Sisäinen hakemus on voimassa yhden kalenterivuoden."

        (Mainittakoon kuitenkin, että ympäristöministeriön asettama valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta päätti lokakuun kokouksessaan tehdä ministeriölle esityksen asumisoikeuslain sisäisiä hakuja käsittelevän pykälän muuttamisesta juuri tuohon suuntaan, kuin millaista "kusetusta" kommentoija virheellisesti uskoi asumisoikeusasuntojen sisäisten hakujen jo nyt olevan. Ks:

        https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/15f45601-33c2-4380-9883-e48cd97055dd/acd144f8-4aef-4a9e-aced-859bc75b4116/POYTAKIRJA_20231009090450.PDF - ASUMISOIKEUSASIOIDEN VALTAKUNNALLINEN NEUVOTTELUKUNTA - KOKOUS 3/2023 - PÖYTÄKIRJA - 8 § ALOITTEET - "...Esitys: Neuvottelukunta esittää asumisoikeuslain 17 §:n 2. momentin 3-
        kohdan täydentämistä seuraavasti: ”3) asumisoikeuden haltijat, jotka asuvat samassa
        asumisoikeuskohteessa, missä haun kohteena oleva
        asumisoikeusasunto sijaitsee, jos haettava asunto poikkeaa
        huoneluvultaan hakijan nykyisestä asunnosta, on asuinpinta-alaltaan
        merkittävästi nykyistä asuntoa pienempi tai suurempi tai hakijan
        asumiskustannukset muuttuisivat asunnonvaihdon myötä
        olennaisesti." - Päätös: Hyväksyttiin yksimielisesti."

        (Kun uusi asumisoikeuslaki kuitenkin tulee kokonaan voimaan vasta ensi vuoden alusta alkaen, niin ministeriö ei varmaankaan vielä tässä vaiheessa lähde esittämään muutoksia tähän lakiin, vaan ministeriössä haluttaneen ensin kerätä kokemuksia siitä, miten toimivalta uusi asumisoikeusasuntolaki kaiken kaikkiaan vaikuttaa, ennen kuin sitten mahdollisesti lähtee valmistelemaan (samalla ehkä muitakin) muutoksia lakiin. Eli kaiketi ainakin jokunen vuosi mennään tällä systeemillä, että kohteiden sisäisissä hauissa ei ole mitään tarveharkintaa - ja mikäli tämä "vapaamielinen" käytäntö ei mitään suurempia ongelmia aiheuta, niin tuskinpa lakia lähdetään tältä osin kuitenkaan sitten muuttamaan. Mutta mahdollista siis kuitenkin on, että tämä täysin tarveharkinnasta vapaiden sisäisten hakujen "lysti" jossain vaiheessa loppuisi ja kuvioon tuotaisiinkin jotain tarveharkintaa.)


      • ptjp kirjoitti:

        ??? - Hekalla tms. kuvio menee ehkä jotenkin noin - mutta asumisoikeusasuntojen kohdalla on tänä syksynä tullut voimaan uusi lakipykälä kohteiden sisäisistä hauista, jossa on säädetty sisäisten hakijoiden etusijasta muihin hakijoihin nähden ja mahdollisten samaan vapautuvaan asuntoon kohdistuvien useampien sisäisten hakijoiden etusijajärjestyksestä - ja tarveharkintaa ei tähän uuteen sisäisten hakujen käytöntöön kyllä sisälly. Ks esim:

        https://www.haso.fi/fi/asunnon-hakijalle/talon-sisainen-haku - "...Sisäisellä hakemuksella voit hakea vain vapautuvia asuntoja siitä kohteesta, jossa tällä hetkellä asut – et muista Hason taloista. Sisäiset hakijat, jotka ovat tehneet sisäisen hakemuksen, ovat ensisijalla, kun asuntoja omassa kohteessa vapautuu.

        Jos talossa on useampi sisäisen hakemuksen tehnyt nykyinen asukas, tarjotaan asuntoa sille, jonka sopimus on vanhin. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, tarkastellaan sopimukseen aikoinaan johtanutta järjestysnumeroa. Sisäinen hakemus on voimassa yhden kalenterivuoden."

        (Mainittakoon kuitenkin, että ympäristöministeriön asettama valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta päätti lokakuun kokouksessaan tehdä ministeriölle esityksen asumisoikeuslain sisäisiä hakuja käsittelevän pykälän muuttamisesta juuri tuohon suuntaan, kuin millaista "kusetusta" kommentoija virheellisesti uskoi asumisoikeusasuntojen sisäisten hakujen jo nyt olevan. Ks:

        https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/15f45601-33c2-4380-9883-e48cd97055dd/acd144f8-4aef-4a9e-aced-859bc75b4116/POYTAKIRJA_20231009090450.PDF - ASUMISOIKEUSASIOIDEN VALTAKUNNALLINEN NEUVOTTELUKUNTA - KOKOUS 3/2023 - PÖYTÄKIRJA - 8 § ALOITTEET - "...Esitys: Neuvottelukunta esittää asumisoikeuslain 17 §:n 2. momentin 3-
        kohdan täydentämistä seuraavasti: ”3) asumisoikeuden haltijat, jotka asuvat samassa
        asumisoikeuskohteessa, missä haun kohteena oleva
        asumisoikeusasunto sijaitsee, jos haettava asunto poikkeaa
        huoneluvultaan hakijan nykyisestä asunnosta, on asuinpinta-alaltaan
        merkittävästi nykyistä asuntoa pienempi tai suurempi tai hakijan
        asumiskustannukset muuttuisivat asunnonvaihdon myötä
        olennaisesti." - Päätös: Hyväksyttiin yksimielisesti."

        (Kun uusi asumisoikeuslaki kuitenkin tulee kokonaan voimaan vasta ensi vuoden alusta alkaen, niin ministeriö ei varmaankaan vielä tässä vaiheessa lähde esittämään muutoksia tähän lakiin, vaan ministeriössä haluttaneen ensin kerätä kokemuksia siitä, miten toimivalta uusi asumisoikeusasuntolaki kaiken kaikkiaan vaikuttaa, ennen kuin sitten mahdollisesti lähtee valmistelemaan (samalla ehkä muitakin) muutoksia lakiin. Eli kaiketi ainakin jokunen vuosi mennään tällä systeemillä, että kohteiden sisäisissä hauissa ei ole mitään tarveharkintaa - ja mikäli tämä "vapaamielinen" käytäntö ei mitään suurempia ongelmia aiheuta, niin tuskinpa lakia lähdetään tältä osin kuitenkaan sitten muuttamaan. Mutta mahdollista siis kuitenkin on, että tämä täysin tarveharkinnasta vapaiden sisäisten hakujen "lysti" jossain vaiheessa loppuisi ja kuvioon tuotaisiinkin jotain tarveharkintaa.)

        ...tuo ASO-neuvottelukunnan kokous 3/2023 pidettiinkin tarkemmin katsoen jo kesäkuussa. Ministeriön ko. hankesivulle tuon kokouksen pöytäkirja oli postattu kuitenkin vasta 9.10. - joka päiväys siellä linkin kohdalla hämäävästi vain näkyi. Ja jos ASO-neuvottelukunnan edesottamukset kiinnostavat muutenkin, niin ks. täältä kohta "Asiakirjat": https://ym.fi/hankesivu?tunnus=YM018:00/2023)


      • Anonyymi
        ptjp kirjoitti:

        ??? - Hekalla tms. kuvio menee ehkä jotenkin noin - mutta asumisoikeusasuntojen kohdalla on tänä syksynä tullut voimaan uusi lakipykälä kohteiden sisäisistä hauista, jossa on säädetty sisäisten hakijoiden etusijasta muihin hakijoihin nähden ja mahdollisten samaan vapautuvaan asuntoon kohdistuvien useampien sisäisten hakijoiden etusijajärjestyksestä - ja tarveharkintaa ei tähän uuteen sisäisten hakujen käytöntöön kyllä sisälly. Ks esim:

        https://www.haso.fi/fi/asunnon-hakijalle/talon-sisainen-haku - "...Sisäisellä hakemuksella voit hakea vain vapautuvia asuntoja siitä kohteesta, jossa tällä hetkellä asut – et muista Hason taloista. Sisäiset hakijat, jotka ovat tehneet sisäisen hakemuksen, ovat ensisijalla, kun asuntoja omassa kohteessa vapautuu.

        Jos talossa on useampi sisäisen hakemuksen tehnyt nykyinen asukas, tarjotaan asuntoa sille, jonka sopimus on vanhin. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, tarkastellaan sopimukseen aikoinaan johtanutta järjestysnumeroa. Sisäinen hakemus on voimassa yhden kalenterivuoden."

        (Mainittakoon kuitenkin, että ympäristöministeriön asettama valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta päätti lokakuun kokouksessaan tehdä ministeriölle esityksen asumisoikeuslain sisäisiä hakuja käsittelevän pykälän muuttamisesta juuri tuohon suuntaan, kuin millaista "kusetusta" kommentoija virheellisesti uskoi asumisoikeusasuntojen sisäisten hakujen jo nyt olevan. Ks:

        https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/15f45601-33c2-4380-9883-e48cd97055dd/acd144f8-4aef-4a9e-aced-859bc75b4116/POYTAKIRJA_20231009090450.PDF - ASUMISOIKEUSASIOIDEN VALTAKUNNALLINEN NEUVOTTELUKUNTA - KOKOUS 3/2023 - PÖYTÄKIRJA - 8 § ALOITTEET - "...Esitys: Neuvottelukunta esittää asumisoikeuslain 17 §:n 2. momentin 3-
        kohdan täydentämistä seuraavasti: ”3) asumisoikeuden haltijat, jotka asuvat samassa
        asumisoikeuskohteessa, missä haun kohteena oleva
        asumisoikeusasunto sijaitsee, jos haettava asunto poikkeaa
        huoneluvultaan hakijan nykyisestä asunnosta, on asuinpinta-alaltaan
        merkittävästi nykyistä asuntoa pienempi tai suurempi tai hakijan
        asumiskustannukset muuttuisivat asunnonvaihdon myötä
        olennaisesti." - Päätös: Hyväksyttiin yksimielisesti."

        (Kun uusi asumisoikeuslaki kuitenkin tulee kokonaan voimaan vasta ensi vuoden alusta alkaen, niin ministeriö ei varmaankaan vielä tässä vaiheessa lähde esittämään muutoksia tähän lakiin, vaan ministeriössä haluttaneen ensin kerätä kokemuksia siitä, miten toimivalta uusi asumisoikeusasuntolaki kaiken kaikkiaan vaikuttaa, ennen kuin sitten mahdollisesti lähtee valmistelemaan (samalla ehkä muitakin) muutoksia lakiin. Eli kaiketi ainakin jokunen vuosi mennään tällä systeemillä, että kohteiden sisäisissä hauissa ei ole mitään tarveharkintaa - ja mikäli tämä "vapaamielinen" käytäntö ei mitään suurempia ongelmia aiheuta, niin tuskinpa lakia lähdetään tältä osin kuitenkaan sitten muuttamaan. Mutta mahdollista siis kuitenkin on, että tämä täysin tarveharkinnasta vapaiden sisäisten hakujen "lysti" jossain vaiheessa loppuisi ja kuvioon tuotaisiinkin jotain tarveharkintaa.)

        Onhan se uudistettu asolaki tullut jo voimaan kaikilta osin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan se uudistettu asolaki tullut jo voimaan kaikilta osin.

        ARA: "1.1.2024 alkaen

        Siirtymäajat päättyvät. Uutta asumisoikeuslakia (393/2021) sovelletaan kaikilta osin."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ARA: "1.1.2024 alkaen

        Siirtymäajat päättyvät. Uutta asumisoikeuslakia (393/2021) sovelletaan kaikilta osin."

        Vanhan kumotun lain soveltaminen päättyi kokonaan viime elokuussa ja kaikki numerot vanhenee nyt tämän uuden lain mukaisesti, aiemmat kuntien antamat vuoden lopussa ja uudet sitä mukaa kuin niiden voimassaolo päättyy.
        Se uusi laki on siis tullut voimaan jo kaikilta osin ja vanha on kumottu, eikä ole sidottu siihen miten järjestysnumerojen voimassaolo päättyy.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vanhan kumotun lain soveltaminen päättyi kokonaan viime elokuussa ja kaikki numerot vanhenee nyt tämän uuden lain mukaisesti, aiemmat kuntien antamat vuoden lopussa ja uudet sitä mukaa kuin niiden voimassaolo päättyy.
        Se uusi laki on siis tullut voimaan jo kaikilta osin ja vanha on kumottu, eikä ole sidottu siihen miten järjestysnumerojen voimassaolo päättyy.

        ARA on toistamieltä, mutta jos sun mielestä ARA ei tunne asumisoikeuslainsäädäntöä niin ei se ole ARAn syy vaan ihan sun omaa typeryyttä.

        Ja ARA sanoo: suora lainaus "1.1.2024 alkaen
        Siirtymäajat päättyvät. Uutta asumisoikeuslakia (393/2021) sovelletaan kaikilta osin."

        Mutta intä, kinaa, vänkää ja kitise vaan, ei se ole multa pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ARA on toistamieltä, mutta jos sun mielestä ARA ei tunne asumisoikeuslainsäädäntöä niin ei se ole ARAn syy vaan ihan sun omaa typeryyttä.

        Ja ARA sanoo: suora lainaus "1.1.2024 alkaen
        Siirtymäajat päättyvät. Uutta asumisoikeuslakia (393/2021) sovelletaan kaikilta osin."

        Mutta intä, kinaa, vänkää ja kitise vaan, ei se ole multa pois.

        Sitä pitää kysyä ARAlta jos joku näkee tuossa ristiriitaa tai että mitä halutaan viestittää siirtymällä, mutta laissa voimaantulo on varsin selvästi.

        //www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2021/20210393#O1L1

        112 §
        Voimaantulo
        Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2022.

        Tällä lailla kumotaan asumisoikeusasunnoista annettu laki (650/1990), jäljempänä kumottu laki. Asukasvalintaan ja enimmäishinnan vahvistamiseen sovelletaan kumotun lain säännöksiä 31 päivään elokuuta 2023. Asukashallintoon sovelletaan yhteishallinnosta vuokrataloissa annettua lakia (649/1990) 31 päivään elokuuta 2022.

        Kuntien kumotun lain nojalla antamat järjestysnumerot ovat voimassa 31 päivään joulukuuta 2023. Kunnan on julkisesti ilmoitettava ennen tämän lain soveltamista annettujen järjestysnumerojen vanhenemisesta. Ennen tämän lain voimaantuloa talonomistajille tehdyt ilmoittautumiset ovat voimassa talonomistajan kumotun lain mukaisesti asettaman määräajan, kuitenkin enintään 31 päivään elokuuta 2023.

        Aluehallintovirastossa vireillä olevat tässä laissa tarkoitetut asiat siirtyvät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen käsiteltäviksi 1 päivänä syyskuuta 2022.

        Asumisoikeustalojen käyttö- ja luovutusrajoitusten merkitsemisestä ja merkintöjen poistamisesta annettu valtioneuvoston asetus (78/2006) jää edelleen voimaan.

        Jos muualla lainsäädännössä viitataan kumottuun lakiin, katsotaan viittauksen koskevan tätä lakia.


      • Anonyymi
        ptjp kirjoitti:

        ??? - Hekalla tms. kuvio menee ehkä jotenkin noin - mutta asumisoikeusasuntojen kohdalla on tänä syksynä tullut voimaan uusi lakipykälä kohteiden sisäisistä hauista, jossa on säädetty sisäisten hakijoiden etusijasta muihin hakijoihin nähden ja mahdollisten samaan vapautuvaan asuntoon kohdistuvien useampien sisäisten hakijoiden etusijajärjestyksestä - ja tarveharkintaa ei tähän uuteen sisäisten hakujen käytöntöön kyllä sisälly. Ks esim:

        https://www.haso.fi/fi/asunnon-hakijalle/talon-sisainen-haku - "...Sisäisellä hakemuksella voit hakea vain vapautuvia asuntoja siitä kohteesta, jossa tällä hetkellä asut – et muista Hason taloista. Sisäiset hakijat, jotka ovat tehneet sisäisen hakemuksen, ovat ensisijalla, kun asuntoja omassa kohteessa vapautuu.

        Jos talossa on useampi sisäisen hakemuksen tehnyt nykyinen asukas, tarjotaan asuntoa sille, jonka sopimus on vanhin. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, tarkastellaan sopimukseen aikoinaan johtanutta järjestysnumeroa. Sisäinen hakemus on voimassa yhden kalenterivuoden."

        (Mainittakoon kuitenkin, että ympäristöministeriön asettama valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta päätti lokakuun kokouksessaan tehdä ministeriölle esityksen asumisoikeuslain sisäisiä hakuja käsittelevän pykälän muuttamisesta juuri tuohon suuntaan, kuin millaista "kusetusta" kommentoija virheellisesti uskoi asumisoikeusasuntojen sisäisten hakujen jo nyt olevan. Ks:

        https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/15f45601-33c2-4380-9883-e48cd97055dd/acd144f8-4aef-4a9e-aced-859bc75b4116/POYTAKIRJA_20231009090450.PDF - ASUMISOIKEUSASIOIDEN VALTAKUNNALLINEN NEUVOTTELUKUNTA - KOKOUS 3/2023 - PÖYTÄKIRJA - 8 § ALOITTEET - "...Esitys: Neuvottelukunta esittää asumisoikeuslain 17 §:n 2. momentin 3-
        kohdan täydentämistä seuraavasti: ”3) asumisoikeuden haltijat, jotka asuvat samassa
        asumisoikeuskohteessa, missä haun kohteena oleva
        asumisoikeusasunto sijaitsee, jos haettava asunto poikkeaa
        huoneluvultaan hakijan nykyisestä asunnosta, on asuinpinta-alaltaan
        merkittävästi nykyistä asuntoa pienempi tai suurempi tai hakijan
        asumiskustannukset muuttuisivat asunnonvaihdon myötä
        olennaisesti." - Päätös: Hyväksyttiin yksimielisesti."

        (Kun uusi asumisoikeuslaki kuitenkin tulee kokonaan voimaan vasta ensi vuoden alusta alkaen, niin ministeriö ei varmaankaan vielä tässä vaiheessa lähde esittämään muutoksia tähän lakiin, vaan ministeriössä haluttaneen ensin kerätä kokemuksia siitä, miten toimivalta uusi asumisoikeusasuntolaki kaiken kaikkiaan vaikuttaa, ennen kuin sitten mahdollisesti lähtee valmistelemaan (samalla ehkä muitakin) muutoksia lakiin. Eli kaiketi ainakin jokunen vuosi mennään tällä systeemillä, että kohteiden sisäisissä hauissa ei ole mitään tarveharkintaa - ja mikäli tämä "vapaamielinen" käytäntö ei mitään suurempia ongelmia aiheuta, niin tuskinpa lakia lähdetään tältä osin kuitenkaan sitten muuttamaan. Mutta mahdollista siis kuitenkin on, että tämä täysin tarveharkinnasta vapaiden sisäisten hakujen "lysti" jossain vaiheessa loppuisi ja kuvioon tuotaisiinkin jotain tarveharkintaa.)

        Valitettavasti asia on jurikin näin HASO:n sisäisen vaihdon suhteen miten kuvailet että Hekalla on, tämä ei sitten ilmeisesti ole julkista tietoa vielä, mutta kyllä näin on, valitettavasti


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valitettavasti asia on jurikin näin HASO:n sisäisen vaihdon suhteen miten kuvailet että Hekalla on, tämä ei sitten ilmeisesti ole julkista tietoa vielä, mutta kyllä näin on, valitettavasti

        "Valitettavasti asia on jurikin näin HASO:n sisäisen vaihdon suhteen miten kuvailet että Hekalla on, tämä ei sitten ilmeisesti ole julkista tietoa vielä, mutta kyllä näin on, valitettavasti"
        Ja höpö höpö. Ei lakeja muuteta keskusteluryhmissä vaan eduskunnassa ja ennen kuin eduskunta saa lakiesityksen käsiteltäväkseen on hallituksen tehtävä esitys eduskunnalle jonka jälkeen se menee valiokuntaan(kuntiin) mietintöä varten ja vasta tämän jälkeen se annetaan eduskunnalle päätettäväksi. Mitään näistä toimenpiteistä ei ole tehty eli se juuri muutettu laki on edelleen voimassa. Ja sittenkin jos ehdotus joskus etenisi lakiesitykseksi ei siinä ole mitään mainintaa pakolaisista vaan se koskisi ainoastaan jo talossa asuvan asumisoikeushaltijan oikeutta vaihtaa asuntoa talon sisällä ja sen muuttamista tarveharkintaiseksi. Eikä asunnon vaihto HEKAllakaan mene niin, että asuva HEKAlainen lempattaisiin asunnosta pois ja tilalle laitettaisiin joku pakolainen eli älä nyt viitsi trollata täällä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Valitettavasti asia on jurikin näin HASO:n sisäisen vaihdon suhteen miten kuvailet että Hekalla on, tämä ei sitten ilmeisesti ole julkista tietoa vielä, mutta kyllä näin on, valitettavasti"
        Ja höpö höpö. Ei lakeja muuteta keskusteluryhmissä vaan eduskunnassa ja ennen kuin eduskunta saa lakiesityksen käsiteltäväkseen on hallituksen tehtävä esitys eduskunnalle jonka jälkeen se menee valiokuntaan(kuntiin) mietintöä varten ja vasta tämän jälkeen se annetaan eduskunnalle päätettäväksi. Mitään näistä toimenpiteistä ei ole tehty eli se juuri muutettu laki on edelleen voimassa. Ja sittenkin jos ehdotus joskus etenisi lakiesitykseksi ei siinä ole mitään mainintaa pakolaisista vaan se koskisi ainoastaan jo talossa asuvan asumisoikeushaltijan oikeutta vaihtaa asuntoa talon sisällä ja sen muuttamista tarveharkintaiseksi. Eikä asunnon vaihto HEKAllakaan mene niin, että asuva HEKAlainen lempattaisiin asunnosta pois ja tilalle laitettaisiin joku pakolainen eli älä nyt viitsi trollata täällä.

        "talossa asuvan asumisoikeushaltijan oikeutta vaihtaa asuntoa talon sisällä ja sen muuttamista tarveharkintaiseksi." No tulihan se sieltä, tarveharkinta, eli sosialismia eli luukulle lippujen ja lappujen kanssa todistamaan että olet köyjä varaton kymmenen lapsen yksinhuoltaja pakolainen trolli


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "talossa asuvan asumisoikeushaltijan oikeutta vaihtaa asuntoa talon sisällä ja sen muuttamista tarveharkintaiseksi." No tulihan se sieltä, tarveharkinta, eli sosialismia eli luukulle lippujen ja lappujen kanssa todistamaan että olet köyjä varaton kymmenen lapsen yksinhuoltaja pakolainen trolli

        Riittää varmaan tulevaisuudessakin jotta perheasunnossa asuva (t) lasten muutettua tai muutoin elämäntilanteen muuttua voi sisäisellä haulla vaihtaa asuntoa pienempään. Oishan se hullua kun perheasuntoja tarvitaan edelleen ettei vaihtoa pienempään enää sallittais.
        Eiköhän tulevaisuudessakin riitä pelkkä asian selvittäminen "ilman luukulta luukulle juoksemista" ko asumisoikeusyhtiön myynnistä vastaavan henkilön kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riittää varmaan tulevaisuudessakin jotta perheasunnossa asuva (t) lasten muutettua tai muutoin elämäntilanteen muuttua voi sisäisellä haulla vaihtaa asuntoa pienempään. Oishan se hullua kun perheasuntoja tarvitaan edelleen ettei vaihtoa pienempään enää sallittais.
        Eiköhän tulevaisuudessakin riitä pelkkä asian selvittäminen "ilman luukulta luukulle juoksemista" ko asumisoikeusyhtiön myynnistä vastaavan henkilön kanssa.

        Mitä te häsläätte, tietysti voi jatkossakin hakea uudella numerolla tai vaihtaa päittäin ihan millaisen tahansa, pelkästään sisäinen haku siihen samaan kohteeseen olisi rajoitetumpaa ettei kaikki hakijat saisikaan etusijaa kuten se nyt on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "talossa asuvan asumisoikeushaltijan oikeutta vaihtaa asuntoa talon sisällä ja sen muuttamista tarveharkintaiseksi." No tulihan se sieltä, tarveharkinta, eli sosialismia eli luukulle lippujen ja lappujen kanssa todistamaan että olet köyjä varaton kymmenen lapsen yksinhuoltaja pakolainen trolli

        "No tulihan se sieltä, tarveharkinta, eli sosialismia eli luukulle lippujen ja lappujen kanssa todistamaan että olet köyjä varaton kymmenen lapsen yksinhuoltaja pakolainen trolli"

        Tarveharkinta ei tässä tapauksessa ole sosiaalinen vaan käytännöllinen. Työryhmä haluaa estää ns. kerros-shoppailun eli sisäiseen vaihtoon ei riittäisi syyksi, että haluaa muuttaa neljännestä kerroksesta kahdeksanteen. Sen sijaan syyksi riittää esim. asunnontarve pienempään tai isompaan. Ei siis kysytä tuloja eikä taloudellista tilannetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "No tulihan se sieltä, tarveharkinta, eli sosialismia eli luukulle lippujen ja lappujen kanssa todistamaan että olet köyjä varaton kymmenen lapsen yksinhuoltaja pakolainen trolli"

        Tarveharkinta ei tässä tapauksessa ole sosiaalinen vaan käytännöllinen. Työryhmä haluaa estää ns. kerros-shoppailun eli sisäiseen vaihtoon ei riittäisi syyksi, että haluaa muuttaa neljännestä kerroksesta kahdeksanteen. Sen sijaan syyksi riittää esim. asunnontarve pienempään tai isompaan. Ei siis kysytä tuloja eikä taloudellista tilannetta.

        Eipä onnistu ihan vaan sanomalla "tarve on toiseen asuntoon kerroksessa 8 koska nykyinen naapuri mamu" vaan täytyy keksiä joku ihme tekosyy???


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "No tulihan se sieltä, tarveharkinta, eli sosialismia eli luukulle lippujen ja lappujen kanssa todistamaan että olet köyjä varaton kymmenen lapsen yksinhuoltaja pakolainen trolli"

        Tarveharkinta ei tässä tapauksessa ole sosiaalinen vaan käytännöllinen. Työryhmä haluaa estää ns. kerros-shoppailun eli sisäiseen vaihtoon ei riittäisi syyksi, että haluaa muuttaa neljännestä kerroksesta kahdeksanteen. Sen sijaan syyksi riittää esim. asunnontarve pienempään tai isompaan. Ei siis kysytä tuloja eikä taloudellista tilannetta.

        Loppupeleissä kaikki on kerros-shoppailua. Kun saan uuden työpaikan jossa teen työtä etänä, haen isompaan asuntoon koska tarvitsen työhuoneen, kun saan uuden lähityöpaikan, haen pienempää asuntoa koska en tarvitse työhuonetta, ainoa kysymys on, miksi tämä mahotoman arka henkilökohtainen asia täytyy kertoa jollekin random henkilölle


    • Anonyymi

      Mulla nro 9xx ja ajattelin hakea. Sittenhän näkee miten käy

    • Anonyymi

      Alle 70. Taitaa olla ainoa kantakaupungin kohde niin kauan kuin numeroni on voimassa. Vapautuvia en ole vielä hakenut. Tätä taidan hakea.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe