Raitisilmapatterit ja -ikkunat

Anonyymi-ap

Onko kellään kokemuksia raitisilmapattereista tai -ikkunoista?

Raitisilmapatterilla tarkoitan tässä ratkaisua, jossa korvausilma otetaan patterin takana sijaitsevasta ulkoseinän aukosta. Korvausilma lämpiää tällöin ennen kuin se sekoittuu muuhun huoneilmaan. Näin voidaan järjestää periaatteessa kunnollinen ilmanvaihto ilman vedon tunnetta.

Raitisilmaikkunassa korvausilma tuodaan ikkunalasien välistä, jolloin sekin lämpiää.

Raitisilmaikkuna keksittiin muistaakseni jo 1950-luvulla. Vähän kyllä epäilyttää se, ettei se keksintö yleistynyt, kuten ei myöskään raitisilmapatteri. Olisiko niin, etteivät ne vaan toimi käytännössä vaan vuotavat päin vastoin lämmintä ilmaa suoraan ulos?

3

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nyt huomasin, että ne vaativatkin koneellisen poistoilmanvaihdon toimiakseen eli 50-luvun painovoimaiset raitisilmaikkunat eivät siis toimineet.

      Edelleen silti kiinnostaisi raitisilmapattereiden ja koneellisen poistoilman yhdistelmä. Lähinnä sen vuoksi, että se olisi ehkä hiljaisempi vaihtoehto kuin koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.

      Poistohormista voisi rakentaa periaatteessa kai melko hiljaisen, jos käyttäisi jumalattoman leveää putkea, jossa olisi ehkä jopa ääniloukkuja. (Mitä ne muuten ovat käytännössä?)

      Jos käyttäisi hidasta eli tehotonta poistoilmapropellia, pitäisi raitisilmahormeja olla vastaavasti enemmän. Mutta mikä estää asentamasta niitä vaikka 20 sentin välein? Yhden patterin matkalle mahtuisi melko monta raitisilmaräppänää.

      Tällöin ilman ei tarvitsisi kulkea putkessa niin nopeasti, joten kohinaakin kuulusi vähemmän.

      • Anonyymi

        Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on hiljaisempi kuin tyypillinen 70-luvun kerrostalon koneellinen poisto.

        Näissä vanhoisssa kom. poiston taloissa poistoilmaventtiilit ujeltavat ns. tehostusjaksojen aikana. Korvausilmaventtiilien kautta taas pääsee ulkoilman melua sisään aina.

        Raitisilmaradiaattorit menivät pois muodista siinä missä ulkoseinään asennettavat korvausilmaventtiilitkin, kun kekisittiin käyttää aina ja kaikkialla halvinta mahdollista ratkaisua - karmiventtiiliä. Läpivientien teko ulkoseinään kun maksaa rahaa.

        No, raitisilmaikkunoita on jonkun verran käytössä, mutta ongelmattmia ei ole nekään. Esim. tuloilman suodatin asennetaan lasiväliin ja tämä suodatin pitäisi suositusten mukaan vaihta 6 kk välein ja puhdistaa imuroimalla 3 kk välein. Mikä edellyttää ikkunoiden avaamista... joo, varmaan tapahtuu.

        Jos ongelmia ratkoo tekemällä runsaasti reikiä seinään, saa talon, mistä tuuli puhaltaa läpi. Siis kirjaimellisesti - tuule puolelta liikaakin ilmaa sisään ja muilta julkisivuilta virtaa korvausilmaventtiileistä ilmaa ulos.


      • Anonyymi

        😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

        💋 ­­N­­­y­­m­­f­o­­­m­­­a­­­a­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18121466r

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      1916
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1316
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1216
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1176
    Aihe