Mikä meni taas pieleen?

Aloitteleva emäntä

isäntä on tuolla ulkona lopettamassa kahdesti poikinutta ay-lehmää, tämä on jo toinen kerta kahden viikon aikana. Mieli on tosi raskas. Mitä me tehdään aina vain väärin? Lehmä poikii, kaikki sujuu ihan ok. Pian ei enää nouse parresta, ei syö eikä juo. Eka tapauksessa jalkoihin tuli makuuhaavoja jotka tulehtu.Antibiooteilla hoidettiin, mutta jalat ei enää kantanu.

Tämä jälkimmäinen poiki 28.5, parin päivän päästä ilmeni poikimahalvauksen merkkejä. Annettiin kalsiumia, josta se alkoi sitten lämmetä. Vaivoin nousi jaloilleen, mutta pääsi kuitenkin jotenkin ylös ja kävelikin vielä ulos lopetettavaksi. Mutta ei syönyt ei juonut. Vettä vähän lipoi kielellä ja maisteli vähän tuoretta heinää.

Niin, eläinlääkärihän siinä vois auttaa, vaan tälle oli jo teurasauto muutenkin tilattuna, ennen kuin se näin huonoksi meni. Utareet sillä oli huonot, maavara poikimisen jälkeen 5 cm.

Kuitenkin, sitä minä tällä yritän selvittää, että mikä eteen kun heittäytyy syömättömäksi ja juomattomaksi. Onko meidän ruokinta jotenkin pielessä vai vitamiineista ja hivenaineistako on kysymys. Vai siitä kalsiumista...

Ollaanko me jotenkin tyhmiä tai jotain. Eihän meillä oo kohta enää yhtään eläintä navetassa. Enkä kyllä tiiä tarttisko tällasillä ollakaan, kun ei saada pysymään hengissä niitä. Hirvittää seuraava poikiminen, tuleeko taas raatoja.

Ite koitan ajatella, että jos näistä jotain viisastuu. On kyllä kaikki into poissa koko touhusta.

10

2361

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nuori isäntä

      Ei varmaankaan ruokinnassa mitään vikaa ollut, tunnutettukin sitä kait oli? Kuinkas umpeen laittaessa oliko lihava. Kuntoluokka sais olla umpeen laittaessa 2,5-3.Mielummin laihahko kuin lihava. Entäs liikunta? tekis todella hyvää jos ummessaolokauden sais käyskennellä poikimakarsinassa tai jossakin olla vapaana.
      Kyllä se siitä pitäis onnistua, älä lannistu jos vähä on huonoa säkää. TSEMPPIÄ!!!

    • höh

      Moi!
      Tsemppihalit sinulle - näitä päiviä tulee meille kaikille joskus. Itsekin tuskailen vasikoiden virusinfektion kanssa. Juottaa, lääkitsee, desinfioi ja hoitaa niin tai näin, aina vaan sonta lentää kaaressa...:( Kuume nousee ja laskee ja taas sama rumba uudelleen...

      Mutta tuohon teidän juttuun...poikimahalvaushan se saattaa uusia vaikka jo kerran olisikin noussut ylös. ja jos niitä halvauksen oireita on jo ilmassa, niin silloin pitäisi antaa vaan suonensisäisesti Ca, kun pötsistä ei tahdo imeytyä ja nieleminenkin saattaa olla sitä sun tätä noiden pastojen ja litkujen kanssa.

      Meilläkin juuri toista kertaa (vasta 2. krt!) poikinut lehmä sai ensin 5. vrk (vasta 5. vrk!) poikimahalvauksen, el. hoiti kalsiumilla kuntoon, nousi ja söi. Kahden päivän päästä uudelleen sama hoito ja silloin myös todettiin heng.tie infektio. Nyt tämä raiskio ei juuri syö, kunhan hengailee, maitoa tulee muutama hassu litra vaikka sesongin pitäisi olla huipussaan;( joskus yskäisee, joskus on lämpöä, mutta minkäs teet?

      Mutta kuten jo todettiin, kyseessä voi olla ihan vaan huonoa tuuriakin..

      • Aloittaja

        Eipä se juuri kyllä lypsänyt tuo meidänkään jälkimmäinen, minusta silläkin oli nuha. Ainakin viimesinä hetkinään...Heinää pakkosyötettiin...Aina vaan turhaa työtä. Kai sitä on jotenkin pöljä, aina kantapään kautta oppii, jos mitään oppii ikinä. Ei vaan haluais noita ihania eläimiä kiusata omalla tyhmyydellään. Kai sitä vois vähän herkemmin sitä eläinlääkäriä kutsua.

        Meidän eläinlääkäri kerran vitsaili ( toivottavasti) että tyhmästä päästä kärsii hieho.

        Mutta, näiltä molemmilta lehmiltä jäi yksi lehmävasikka, jotain positiivista sentään. Ensimmäisen lehmän, joka oli peräti sonninemä, jälkeläinen on nyt siemmennysikäinen, jälkimmäisen vasikka on ihan pikkunen, Ulpukka.

        On tämä kuitenkin niin masentavaa.


    • Juha

      Voisiko olla piilevä poikimahalvaus? Meillä oli jopa yhdellä hieholla, ei syönyt, liikkui huonosti. El ei osannut sanoa mikä sitä vaivasi, kaikki litkut kokeiltiin kunnes satuin antamaan kalsium tuubin. Vaivat loppui siihen sillä erää. Kolmannen poikimisen jälkeen sitten leikattiin juoksutusmaha.

    • MaaJustiina

      Fosforikivennäistä umpilehmälle ja niukka tunnutus. Tunnutusaikana väkirehumäärä (joka siis on pieni) kannattaa antaa yhdessä erässä, että lehmä tottuu syömään väkirehua muutenkin , kuin murusia nuolemalla. Tämä valmentaa lehmää syömään poikimisen jälkeistä väkirehumäärän nostoa ajatellen. Jos poikimahalvaukset ovat yleisiä, kannattaa säilörehusta ottaa kivennäisanalyysi, jospa lehmät saavat umpiaikana s.rehusta liikaa kalsiumia?

      Ennaltaehkäisynä lehmille voi antaa itse näitä kalsium-valmisteita pulloista (jo ennen poikimista), mutta minä kyllä kehottaisin _heti_ soittamaan eläinlääkärille, jos eläin alkaa viiletä/ei nouse ylös/on syömätön. Maksaahan se, mutta niin se maksaa lehmän poistaminen karjasta ja roudaaminen Honkajoellekin.
      Poikimahalvaukset saattavat joskus olla niin sitkeitä, että on joutunut käyttämään eläinlääkäriä kahteenkin kertaan.

      Itse annan poikineelle lehmälle poikimisen jälkeen lämmintä vettä niin paljon, kuin jaksaa juoda, siihen voi vielä lisätä propyleeniglykolia ja seosmelassia (ja sen kalsiumin), jos vain suostuu ämpäristä lisukkeineen juomaan. (Tämähän ei nyt oikeastaan vaikuta halvaantumiseen, mutta ehkäpä lehmän yleiskuntoon ja oloon muuten). Väkirehumääriä nostetaan hiljalleen, ettei syönti tökkää (syömään voi houkutella vaikka laittamalla seosmelassia pöperön päälle.)

      Kyllä se masentaa, kun tuollaisia vastoinkäymisiä tulee, mutta vastoinkäymisitä viisastuu, ja tekemällä oppii!
      Suosittelen (jos ei hyllystä jo löydy) Helena Rautalan kirjaa "Tavoitteena terve karja", siitä meillä yritetään aina ensin etsiä "ensiapua" ongelmaan kuin ongelmaan.

    • tiksu

      Halvauksessa kun kaikki suoliston toimintakin hidastuu, eipä siinä nälkä yllätä. Pastat eivät myöskään samalla lailla imeydy siinä tilassa! Missään tapauksessa en alkaisi lehmää pakkosyöttää jos se halvausoireisena makailee. Siinä tehdään vaan pahempaa asialle. Myöskään ei mitään suun kautta annettavia pastoja jos lehmä näyttää siltä ettei itse syö. Eläinlääkäri toki maksaa, mutta ehdottomasti kalliimmaksi tulee tappaa lehmä jolla voi hoidon jälkeen olla vuosia edessä maidontuotannossa.

      Meillä on pidetty rajana että yhdelle lehmälle eläinlääkäri laittaa kolme pulloa suoneen ennen kuin aletaan harkita lopettamista. Lehmää myös pyritään nostamaan (meilläpäin on yhteinen nostolaite) jos ei itse ala nousta, noin neljä kertaa vrk hilataan ylös ja katsotaan josko seisoisi itse.

      Vanha emäntä juuri kertoi että heillä lehmä makasi neljä vuorokautta ja sitten nousi, lypsivät sen makuullaan sinä aikana. Ell antoi hoidot ja sitten vaan odoteltiin. Halvaus usein vie maidot mennessään ainakin muutamaksi päiväksi.

      Eläinlääkärille voi myös soittaa pelkästään kysyäkseen neuvoa, ei se laskuta jos ei paikalle tule ;) Itsekin olen kysellyt lehmien oireista ja saanut avun pelkästään puhelimessa ja neuvoja seuraamalla.

      Kalkkipasta lehmälle juuri ennen poikimista, toinen heti poikimisen jälkeen jne mutta ei ikinä jos näkyy halvauksen oireita.

      • iiu

        Poikimahalvauksen ja juoksutusmahan lisäksi voisi sanos asetonitauti sehän iskee jos lehmä ei syö. Vie lehmän heikkoon kuntoon yms... eikä maitoa tule. Acetona Energyä ennen ja jälkeen poikimisen sapuskan sekaan auttaa. Ja asetona tuubeja saa myös.


    • meppis

      Onko lehmä saanut tarpeeksi ennen poikimista kivennäistä, kalkkia, muita vitamiineja? Meillä annetaan niitä pastoja lehmille kun ne on poikinu, estää halvauksen aika hyvin. Ja juotetaan pullolla niitä ruokahalulääkkeitä (en nyt muista sen aineen nimeä). Näissä pitää vaan osata antaa pasta/juoma niin ettei mene lehmän henkeen. Ja ihan perinteinen kuiva heinä on usein hyvä lääke, sitä vaan ei nykyisin kovin moni taida enää tehdä kun on niin työlästä, meillä sitä tehdään aina sen verran, että riittää välillä vaihteluksi ruuan kanssa ja "lääkkeeksi" jos on poikinut tai esim. ripulia.

    • Anonyymi

      Poikimahalvaukseen kalkkia ja fosforia, oikeanlainen tunnutus ennen poikimista. Kalkkia annetaan 4h välein, ei pelkästään ennen ja jälkeen! Letkutus auttaa lehmän syöntiin ja nesteen saantiin! Jos ei viitsi eläinlääkäriä soittaa niin ei tarvi kyllä elukoitakaan.

    • Anonyymi

      Eläinlääkäri antamaan kortisonia.
      Poikimisvaiheessa eläin herkästi sairastui.Parsimatot.Ei saa lihottaa ummessa ja tuotantokauden loppuvaiheessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2285
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      71
      1923
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      158
      1649
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe