Kastiketta, kiitos!

Anonyymi-ap

Ennen tehtiin ruuaksi joko keittoa tai jotain kastiketta ja pottuja. Sianlihakastike oli yleisin, nyt ei raitaläskiä saa. Maitokastiketta tehtiin varsinkin kesällä, keitettyä kananmunaa höysteenä. Nakkikastiketta tein usein , lapset tykkäsivät ja myös lenkkimakkarasta tehtynä. Maksakastike oli herkkua kun kermaa laittoi. Nyt on ruuat kuivia, perunaa tai riisiä ja vieressä kuiva pihvi tai kalan tai broilerin pala. Toiset tursottaa joka paikkaan ketsuppia.

48

658

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valmistan huomenna jauhelihakeiton kahdelle päivälle.
      Kun sian ulkofilettä on tarjouksessa niin saatan ostaa pötkön, joko naturel tai maustetun.
      Vuolen siitö suuren osan maustettua läskiä ja käytän sitä ruskea kastikkeen valnistukseen.
      Uunissa kypsytetystä fileestä syömme kerran kuumana keitinperunoiden ja soosin kanssa.
      Kylmänä käytämme sitä leikkeleenä sekä myös pottujen kera ruskeassa soosissa kuumennettuina sentin paksuisina leikkeinä.
      "Viiruliha" on törkeän kallista, pekonia.

      Ai paikoissa, kuten hyt tulevana jouluna tutussa kylpylässä, aloitan päivän aamiaispöydän reilulla pekoniannoksella kera kahden häränsilmäksi paistetun munan kera. Vuoraa sopivasti vatsaa ottamaan vastaan odotettavissa olevat nestemäiset ärsykkeet.

      Laiskuuttani valmista melko säännöllisesti perunalaatikkoa ja jauhelihakastiketta.
      Käytän 10%:n naudan jauhelihaa pannulla katoavan pyyjauhelihan asemesta.

      Vaimoni on laktoosihäirikkö joten olen varovainen kaiken maitopohjaisen kanssa. Myös maitojauhetta tungetaan moniin tarvikkeisiin.

    • Anonyymi

      On siankylkeä kaupoissa.

    • Anonyymi

      On myös kaskeria ohuina viipaleina ja kypsyy 5 minuutissa.

      • Anonyymi

        Se on keskari eli keskisormi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on keskari eli keskisormi.

        Halusin vaan vastauksen sanaan mitä en ymmärrä, enkä ole kuullut aikaisemmin , joten ikävää että heti ollaan piruilemassa
        Kaksikielisenä tulee aina välillä eteen sanoja mitä ei osaa tulkita .


    • Anonyymi

      Nykyään näitä etnisiä ruokia, kuivaa vehnälettua jonka väliin tungetaan mauttomia kasviksia sun muuta ja sitten suu turrutetaan polttavalla chilikastikkeella jne.
      Kyllä perinteinen silakkalaatikko vie kielen mennessään, perinteisiä jouluruokia pitää myös saada ja kaikki mainitsemasi nami nami.

      • Anonyymi

        Voi miten kauan siitä on aikaa kun söin silakka laatikkoa , siitä pidin aina. Kaupoista en löydä silakoita nykyisin ollenkaan
        Yksi tuttu laittoi silakka laatikkoon läskiäkin, ja olin ensin hieman epäilevä kun itse en niin laatikkoa valmistanut sillä tavalla mutta hyvää se oli läskinkin kanssa kun sain maistaa.


    • Anonyymi

      Niinkyllä monet liemet on rankattu sinne ylämummoriman ylitse.

    • Anonyymi

      Kyllä maukas kastike kruunaa ruuan.
      Ranskassa nuoret kokkioppilaat harjoittelevat eka vuoden kastikkeiden tekoa.

    • Anonyymi

      Joitakin vuosikymmeniä sitten kastikkeiden syönti oli lihottavaa ja epäterveellistä. Huono kokki peitti epäonnistuneet paistoksensa kastikkeella.
      Nyt sitten ääripää. Nyt pitää tehdä salaatteja. Miesväkikin on oppinut syömään, vaikka takavuosina se oli pupujen ruokaa. Tosi miehen salaatti olin HK:n sininen.
      Kyllä aikaisempina aikoina läskisoosi oli se, joka miehen tiellä piti. Joka päivä jatkettiin sitä eilen ylijäänyttä soosia, vuodesta toiseen. Kuoriperunoita, läskisoosi ja lasillinen piimää. Ruisleipäviipale ja kunnolla voita.
      Mkr.

      • Anonyymi

        Minä inhosin jo lapsena kastikkeita , ja en itse syö kastikkeita kun ihan harvoin .
        Joten lapsetkin ovat oppineet kastikkeettoman tyylin ruokailu tavoissaan .
        En tiedä miksi se lapsena oli niin vastenmielistä syötävää Mutta tuumailun että olisko ollut kastikkeen tekijässä syy siihen , sillä äitini ei ollut mikään ruuanlaittaja tyyppi koskaan.
        Mutta kastikkeen sijasta voi käyttää niin monia eri aineita , ja vihjeitä löytyy netistä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä inhosin jo lapsena kastikkeita , ja en itse syö kastikkeita kun ihan harvoin .
        Joten lapsetkin ovat oppineet kastikkeettoman tyylin ruokailu tavoissaan .
        En tiedä miksi se lapsena oli niin vastenmielistä syötävää Mutta tuumailun että olisko ollut kastikkeen tekijässä syy siihen , sillä äitini ei ollut mikään ruuanlaittaja tyyppi koskaan.
        Mutta kastikkeen sijasta voi käyttää niin monia eri aineita , ja vihjeitä löytyy netistä

        Kyllä olen lukemattomat läskisoosit tehnyt. Tosi rasvaisesta siankyljestä, jossa jauhot ruskistuivat hienosti.
        Paakkuista tuli, jos rasvaa oli liian vähän. Suolaa hiukan yli tarpeen, perunaa ja puolukkahilloa, ehkä jopa suolakurkkua, kyllä kelpasi. Nälkäiset veljet tekivät sapuskasta selvää! Pula-aikojen jälkeen rasvainen läskisoosi teki kauppansa monessa huushollissa vuosikausia.
        Nykyisin sellaista siankylkeä ei edes saa, koska possujenkin ruokavaliota tarkkaillaan.
        Mkr.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä inhosin jo lapsena kastikkeita , ja en itse syö kastikkeita kun ihan harvoin .
        Joten lapsetkin ovat oppineet kastikkeettoman tyylin ruokailu tavoissaan .
        En tiedä miksi se lapsena oli niin vastenmielistä syötävää Mutta tuumailun että olisko ollut kastikkeen tekijässä syy siihen , sillä äitini ei ollut mikään ruuanlaittaja tyyppi koskaan.
        Mutta kastikkeen sijasta voi käyttää niin monia eri aineita , ja vihjeitä löytyy netistä

        Lapsena syötiin mitä saatiin. Kotona läskisoosi ja perunat. Perunavelli. Joskus harvoin kaali- peruna ja lanttulaatikkoja. Perunasoppaa.
        Kansakoulussa pohjaan palanut makaronivelli oli inhotus enkä myöskään pitänyt koulun perunasopassa killuvista kookkaista läskikimpaleista. Niistä sai kotona kylläkseen.

        Sen jälkeen kun työnsin jalkani oman pöydän alle olen pitänyt huolen ravinnon järkevästä koostumuksesta. Varsinkin lasten hankkimisen jälkeen.
        Vaimoni ei ole mikään talousihminen ja hänen käsityksensä ravinnosta perustuvat anopin 30-/40-luvun agraarikulttuuriin johon on reunaehtonsa asettanut köyhän työläisperheen taloudelliset mahdollisuudet kuten myös minun kotonani.


    • En taitaisi edes osata valmistaa ruskeaa kastiketta jauhoja ruskistamalla rasvassa ja siihen vettä lisäämällä, ei ole oikeanlaista valurautaista paistinpannuakaan. Muistan kyllä sen sihahduksen ja höyryisen kuohahduksen, mikä seurasi äidin lisätessä veden. sekä paahteisen tuoksun. Piti kiivaasti sekottaa, ettei paakkuja syntynyt.

      Arvostan kyllä hienoja kastikkeita, joitakin pitää keittää kokoon tuntikausia makujen tiivistämiseksi.
      Olkoot ravintolatason antia, minä käytän oikoteitä, jos katson soosit tarpeellisiksi. Maustettuja ruokakermoja ja fondeja saa kaupan hyllystä, kesäkastikkeena ja muutenkin kalan kanssa maistuu raikas kermaviilikastike vihersilpulla ja sitruunalla terästettynä. Sitruunan ja limen mehu pelkästäänkin usein riittävät. Kanttarellikastike on tietenkin eri asia, mutta se onkin jo itsessään ruokalaji, kuten valkokastike kananmunahakkeluksella.

    • Anonyymi

      kyllä meillä tehdään ihan perus ruskeakastike , ja myös jouluna , laatikoiden päälle oikein hyvä sisäpaisti-kastike, kestää kyllä
      kypsyä , noin pari tuntia , mutta on "sen väärtti" .

    • Anonyymi

      Joulukinkun sulaneesta rasvasta saa mainion kastikepohjan ja menee taatusti varteen.

      • Anonyymi

        Jos sen kinkun rasvan kaataa viemäriin, se tukkii putket jähmettyessään.?Se tukkii verisuonetkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos sen kinkun rasvan kaataa viemäriin, se tukkii putket jähmettyessään.?Se tukkii verisuonetkin.

        biojätteeseen kaikki rasvat !


    • Anonyymi

      Ei tietenkään viemäriin, vaan tyhjään maitopurkkiin niin voi nakata Molokin kitaan sekajätteisiin Vantaan polttolaitoksen energiaksi.

    • Anonyymi

      Kokeilin muutama viikko sitten valmistaa kunnon ruskean kastikkeen.

      Poikani oli ostanut neuvostani läskisimmän lihan kappaleen mitä lihatiskistä löysi.

      Tuloksena noin sentin paksuinen rasvakerros punaisen lihan päällä. Viipaloituani lihan huomasin rasvakerroksen koostuvan lähes paksusta nahasta.

      Pannulla tästä lihasta ei juuri irronnut rasvaa sen vertaa ,että jauhot olisivat ruskistuneet, lisäsin oivariinia ja sain kastikkeen tehtyä. Maku oli kyllä ihan hyvä, mutta ei se pärjännyt aidolle sianlihakastikkeelle.

      Liekö makuaistissanikin jo vikaa, vai oliko ennen ruskea kastike paremman makuista.

    • Anonyymi

      Nykyään possut on jalostettu rasvattomiksi.

    • Anonyymi

      Sian rasvainen kylki pilkotaan (vaikkapa) kuutioksi ja liha paistetaan omassa rasvassaan valurautapannulla.
      Voita ei lisätä missään vaiheessa.
      Suurustejauhot tulisi kuullottaa kyljestä irronneessa rasvassa, näin voita ei tarvitse lisätä tässäkään vaiheessa.

    • Anonyymi

      Suunnittelin jotain kanttarelli lihapataa, lihaa tekee hirveesti mieli maun takia, pitää suhteuttaa kun nuo veriarvot pomppaa.
      Joulun jälkeen voi palata terveelliseen ruokavalioon.

    • Anonyymi

      Se on hyvä juttu, että vanhan ajan peruskastike; rasvaa ja vehnäjauhoja, on pantu pannaan. Ei mitään ravintoarvoa, pelkkää suolen tuketta. Jos kastiketta kaipaa, sen voi tehdä vaikka kermaviilistä tai esim. tomaattimurskasäilykkeestä.

      • Anonyymi

        Ei mukamas mitään ravintoarvoa?!
        Runsaasti energiaa! Sitä on joskus tarvittu mahdollisimman tiiviissä muodossa ja siedettävään hintaan.
        Eikö energiapitoisuus ole ravintoarvo?


      • Anonyymi

        Pelkkää korviketta sellanen kasti.


      • Anonyymi

        Ei kai nyt säilykkeistä kastiketta? Niissähän on säilöntäaineita ja mitäs ne suolelle tekee?

        Kamalaa, että KERMAviilistä. Oi oi, eikös kevytkermasta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei mukamas mitään ravintoarvoa?!
        Runsaasti energiaa! Sitä on joskus tarvittu mahdollisimman tiiviissä muodossa ja siedettävään hintaan.
        Eikö energiapitoisuus ole ravintoarvo?

        Ei, energiapitoisuudella ja ravintoarvolla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Ikäsi huomioiden olisiko jo korkea aika sivistyä edes sen verran.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kai nyt säilykkeistä kastiketta? Niissähän on säilöntäaineita ja mitäs ne suolelle tekee?

        Kamalaa, että KERMAviilistä. Oi oi, eikös kevytkermasta?

        Kermaviiliä on jopa vain 3,5 % rasvaisuudella, se on luonnonmukaista, kun kevytkermat täynnä lisäaineita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei, energiapitoisuudella ja ravintoarvolla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Ikäsi huomioiden olisiko jo korkea aika sivistyä edes sen verran.

        Siis väitätkö eläväsi ilman enegriaa?
        Kun heittelet tuollaisia huuhaa juttuja ilmaan niin olisi syytö hieman analysoida ravintofysiologiaa!
        Ravintoarvo ilman energiasisältlöä???? HEUREKA!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis väitätkö eläväsi ilman enegriaa?
        Kun heittelet tuollaisia huuhaa juttuja ilmaan niin olisi syytö hieman analysoida ravintofysiologiaa!
        Ravintoarvo ilman energiasisältlöä???? HEUREKA!

        Totta hlvt:ssä saan ravinnostani myös energiaa, mutta se ei ole sokerin, rasvan ja valkoisen vehnäjauhon tuomaa turhaa ja epätervettä elinvoimaa. Koeta nyt vain selvittää itsellesi, mitä ruuan ravintoarvo ja / tai ravinteet ylipäätään tarkoittavat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta hlvt:ssä saan ravinnostani myös energiaa, mutta se ei ole sokerin, rasvan ja valkoisen vehnäjauhon tuomaa turhaa ja epätervettä elinvoimaa. Koeta nyt vain selvittää itsellesi, mitä ruuan ravintoarvo ja / tai ravinteet ylipäätään tarkoittavat.

        Menehän peilin eteen!
        Normaali kotisapuskani on etupäässä vihannes, juures, lihavoittoista.
        Lihoina broileria, sian ulko- ja sisäfileitä ja jauhelihana 10%n nautaa.
        Kalat kalliita.
        Sian ulkofileestä vuolen suuren osan pintaläskista kastikeainekseksi.
        Käytämme ko. filettä kylmänä myös leikkeleenä koska emme käytä makkaroita missään muodossa. Rasvaisia jauhomössöjä joissa on proteiinia 12%.
        Päivittäinen salaatti. Karvahatullinen jäävuori, sipuli, tomaatti, vv-etikka, oliivineitsytöljy kastiketta jossa minulla lisänä rasvaton raejuusto, kananmuna, valkosipuli, Dijon sinappi, hunaja sekoitusta.
        Omat muut lisukkeeni. Viikoittain noin 10 litraa rasvatonta maitoa (katso tuoteseloste purkin kyljestä)! Rasvatonta raejuustoa noin 1kilo. Proskua 15%. Rasvatonta rahkaa myös yksi kilo. Protskua 10%.
        Viikon kuutena saliaamuna evääksi noin 3dl itse sötkötettyä, veteen tehtyä juomaa jossa 80% proteiinijauhetta 30 - 40g.
        Salin jälkeen omena hiilaritäydennykseksi.
        Salille lähtiessä vesirinkelin puolikas johon imeytän juoksevaa hunajaa. Lisänä lasilline asvatonta maitoa.
        Suojaravinteiden varmistelua.
        Glucosamin 800mg.
        Mg sitraatti 100mg.
        Sinkkisitraatti 15mg + C-vitsku 100mg.
        B1, 1,1mg. B6, 1,4mg. B12 1300 mikrogrammaa. Foolihappo 400 mikrogrammaa.
        Suojaravinteiden varmistelu siksi, että arkikulutukseni on niin vähäistä, etten ole varma saisinko suhteellisen niukasta sekaravinnosta riittävästi kaiken tarpeellisen.

        80v ukon koostumus InBodyn mukaan
        Rasvat 12,9%. Yleinen viitealue 10 -20.
        Vatsaontelo 57,1. Yleine tavoite 100 tai alle.
        Tulin salilta kolme tuntia sitten. Vedin normitagon hackisa 140kg. Ei sani sinulle mitään.
        Täydensin ojentajatreenillä.
        Labrakoeiden tulokset hyvät, viitealueilla.
        On se vaan kumma, vai onkohan tuuria, että täydellisestä tietämättömyysestän huolimatta en ole ollut mullan alla jo vuosikausia.

        Odottelen toivorikkaana asiaa tuntevia ohjeitasi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Menehän peilin eteen!
        Normaali kotisapuskani on etupäässä vihannes, juures, lihavoittoista.
        Lihoina broileria, sian ulko- ja sisäfileitä ja jauhelihana 10%n nautaa.
        Kalat kalliita.
        Sian ulkofileestä vuolen suuren osan pintaläskista kastikeainekseksi.
        Käytämme ko. filettä kylmänä myös leikkeleenä koska emme käytä makkaroita missään muodossa. Rasvaisia jauhomössöjä joissa on proteiinia 12%.
        Päivittäinen salaatti. Karvahatullinen jäävuori, sipuli, tomaatti, vv-etikka, oliivineitsytöljy kastiketta jossa minulla lisänä rasvaton raejuusto, kananmuna, valkosipuli, Dijon sinappi, hunaja sekoitusta.
        Omat muut lisukkeeni. Viikoittain noin 10 litraa rasvatonta maitoa (katso tuoteseloste purkin kyljestä)! Rasvatonta raejuustoa noin 1kilo. Proskua 15%. Rasvatonta rahkaa myös yksi kilo. Protskua 10%.
        Viikon kuutena saliaamuna evääksi noin 3dl itse sötkötettyä, veteen tehtyä juomaa jossa 80% proteiinijauhetta 30 - 40g.
        Salin jälkeen omena hiilaritäydennykseksi.
        Salille lähtiessä vesirinkelin puolikas johon imeytän juoksevaa hunajaa. Lisänä lasilline asvatonta maitoa.
        Suojaravinteiden varmistelua.
        Glucosamin 800mg.
        Mg sitraatti 100mg.
        Sinkkisitraatti 15mg C-vitsku 100mg.
        B1, 1,1mg. B6, 1,4mg. B12 1300 mikrogrammaa. Foolihappo 400 mikrogrammaa.
        Suojaravinteiden varmistelu siksi, että arkikulutukseni on niin vähäistä, etten ole varma saisinko suhteellisen niukasta sekaravinnosta riittävästi kaiken tarpeellisen.

        80v ukon koostumus InBodyn mukaan
        Rasvat 12,9%. Yleinen viitealue 10 -20.
        Vatsaontelo 57,1. Yleine tavoite 100 tai alle.
        Tulin salilta kolme tuntia sitten. Vedin normitagon hackisa 140kg. Ei sani sinulle mitään.
        Täydensin ojentajatreenillä.
        Labrakoeiden tulokset hyvät, viitealueilla.
        On se vaan kumma, vai onkohan tuuria, että täydellisestä tietämättömyysestän huolimatta en ole ollut mullan alla jo vuosikausia.

        Odottelen toivorikkaana asiaa tuntevia ohjeitasi!

        Yksi kaameus unohtui. Voi! Sötkötän itselleni normaalisuolaista voita puserrettujen vakosipulinkynsien kanssa ja käytän sitä levitteenä ruisleivän päällä.
        Toinen kauheus, Leikkeleenä myös Pohjolan Meijerin edamia. Kauheaa. Rasvaista. Vaikka popsin sitä hieman myös käsipaloina niin kolestroli ei ole suostunut nousemaan. Päin vastoin. Hyvä HDL on reilusti viitetavoitteen paremmalla puolella ja inhottava trigly alle puolet viitemaksimista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yksi kaameus unohtui. Voi! Sötkötän itselleni normaalisuolaista voita puserrettujen vakosipulinkynsien kanssa ja käytän sitä levitteenä ruisleivän päällä.
        Toinen kauheus, Leikkeleenä myös Pohjolan Meijerin edamia. Kauheaa. Rasvaista. Vaikka popsin sitä hieman myös käsipaloina niin kolestroli ei ole suostunut nousemaan. Päin vastoin. Hyvä HDL on reilusti viitetavoitteen paremmalla puolella ja inhottava trigly alle puolet viitemaksimista.

        Korjaus juustoon. Kyse ei ole mauttomasta edamista vaan emmentalista.
        Rasva 30%. Voi, voi!
        Protsku 29%.
        Suola 0,6%.
        Kalsium 1000 mikrogrammaa.
        Eiköhän tuon rasvan kavereina ole joitakin rasvaliukoisia vitskujakin.

        Huomenna on huilipäivä mutta olisin TODELLA kiitollinen jos saisin sunnuntain aamupäivänä asiantuntevia ravitsemusohjeitasi!
        Tietysti myöhemminkin olisi hyvä mutta haluaisin pikaisesti korjata syömiseni ohjeittesi mukaiseksi, tietellisen terveelliseksi.
        Etukäteen kiittäen "hauras vanhus"!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Menehän peilin eteen!
        Normaali kotisapuskani on etupäässä vihannes, juures, lihavoittoista.
        Lihoina broileria, sian ulko- ja sisäfileitä ja jauhelihana 10%n nautaa.
        Kalat kalliita.
        Sian ulkofileestä vuolen suuren osan pintaläskista kastikeainekseksi.
        Käytämme ko. filettä kylmänä myös leikkeleenä koska emme käytä makkaroita missään muodossa. Rasvaisia jauhomössöjä joissa on proteiinia 12%.
        Päivittäinen salaatti. Karvahatullinen jäävuori, sipuli, tomaatti, vv-etikka, oliivineitsytöljy kastiketta jossa minulla lisänä rasvaton raejuusto, kananmuna, valkosipuli, Dijon sinappi, hunaja sekoitusta.
        Omat muut lisukkeeni. Viikoittain noin 10 litraa rasvatonta maitoa (katso tuoteseloste purkin kyljestä)! Rasvatonta raejuustoa noin 1kilo. Proskua 15%. Rasvatonta rahkaa myös yksi kilo. Protskua 10%.
        Viikon kuutena saliaamuna evääksi noin 3dl itse sötkötettyä, veteen tehtyä juomaa jossa 80% proteiinijauhetta 30 - 40g.
        Salin jälkeen omena hiilaritäydennykseksi.
        Salille lähtiessä vesirinkelin puolikas johon imeytän juoksevaa hunajaa. Lisänä lasilline asvatonta maitoa.
        Suojaravinteiden varmistelua.
        Glucosamin 800mg.
        Mg sitraatti 100mg.
        Sinkkisitraatti 15mg C-vitsku 100mg.
        B1, 1,1mg. B6, 1,4mg. B12 1300 mikrogrammaa. Foolihappo 400 mikrogrammaa.
        Suojaravinteiden varmistelu siksi, että arkikulutukseni on niin vähäistä, etten ole varma saisinko suhteellisen niukasta sekaravinnosta riittävästi kaiken tarpeellisen.

        80v ukon koostumus InBodyn mukaan
        Rasvat 12,9%. Yleinen viitealue 10 -20.
        Vatsaontelo 57,1. Yleine tavoite 100 tai alle.
        Tulin salilta kolme tuntia sitten. Vedin normitagon hackisa 140kg. Ei sani sinulle mitään.
        Täydensin ojentajatreenillä.
        Labrakoeiden tulokset hyvät, viitealueilla.
        On se vaan kumma, vai onkohan tuuria, että täydellisestä tietämättömyysestän huolimatta en ole ollut mullan alla jo vuosikausia.

        Odottelen toivorikkaana asiaa tuntevia ohjeitasi!

        Edelleen valistumattomana pistelen poskeen yllä kuvaamaani, raejuustosötkötyksellä terästettyä salaattia. Unohtui mainita, että viime aikoina olen tuohon vajaan litran annokseeni lisännyt muutamia paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja.
        Salaatin määrä on sitä luokkaa, että syön sen pari tuntia ennen lämmintä ateriaa.
        Uunissa on muhinut 125 asteessa ennen klo9:ää sinne laitettu pata jossa on pilkottua kasleria ja saman käsittelyn saanutta naudan ulkopaistia. Mukana sipulia, valkosipulia, lanttua ja kertasyömisen kuoritut perunat.
        Hyytävä kauheus! Pyörittelin kuutioidut lihat maustetussa vehnäjauhossa ja ruskistin rasvassa. Kasleri oli niin vähärasvaista, että jouduin käyttämään ruokaöljyä.
        Epäterveellinen, ravintoköyhä ( sinun mukaasi ) kastike on pöydässä klo14 tienoissa.
        Jos terveyteni pettää tuon vuoksi niin osa siitä on laskettava jatkuvan tietämättömyyteni piikkiin. En ole saanut valistustasi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Edelleen valistumattomana pistelen poskeen yllä kuvaamaani, raejuustosötkötyksellä terästettyä salaattia. Unohtui mainita, että viime aikoina olen tuohon vajaan litran annokseeni lisännyt muutamia paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja.
        Salaatin määrä on sitä luokkaa, että syön sen pari tuntia ennen lämmintä ateriaa.
        Uunissa on muhinut 125 asteessa ennen klo9:ää sinne laitettu pata jossa on pilkottua kasleria ja saman käsittelyn saanutta naudan ulkopaistia. Mukana sipulia, valkosipulia, lanttua ja kertasyömisen kuoritut perunat.
        Hyytävä kauheus! Pyörittelin kuutioidut lihat maustetussa vehnäjauhossa ja ruskistin rasvassa. Kasleri oli niin vähärasvaista, että jouduin käyttämään ruokaöljyä.
        Epäterveellinen, ravintoköyhä ( sinun mukaasi ) kastike on pöydässä klo14 tienoissa.
        Jos terveyteni pettää tuon vuoksi niin osa siitä on laskettava jatkuvan tietämättömyyteni piikkiin. En ole saanut valistustasi!

        Mitä minun moittijani hyötyy arvokkaiden tietojensa panttaamisesta?
        Ei vieläkään valistusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä minun moittijani hyötyy arvokkaiden tietojensa panttaamisesta?
        Ei vieläkään valistusta.

        Et ymmärtänyt kommenttiani, mutta omistasi olen saanut käsityksen, että myös parempaa laatua evästä kulutat. Se on hyvä. Valistuksen voit hakea paremmista piireistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et ymmärtänyt kommenttiani, mutta omistasi olen saanut käsityksen, että myös parempaa laatua evästä kulutat. Se on hyvä. Valistuksen voit hakea paremmista piireistä.

        Ymmärsin kommenttisi mutta sen perusteet ontuvat! Sanomasi on, ettei rasvalla ja vehnäjauholla ole ravintoarvoa! Huuhaa! Sitten väität suoraan, etten minä tiedä ravintofysiologiasta mitään.
        Olisikohan sinun syytä perehtyä aiheeseen.
        Käsitys omasta tietotasostasi ei kohtaa todellista tilannetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärsin kommenttisi mutta sen perusteet ontuvat! Sanomasi on, ettei rasvalla ja vehnäjauholla ole ravintoarvoa! Huuhaa! Sitten väität suoraan, etten minä tiedä ravintofysiologiasta mitään.
        Olisikohan sinun syytä perehtyä aiheeseen.
        Käsitys omasta tietotasostasi ei kohtaa todellista tilannetta.

        Riippuu rasvasta ja vehnäjauhosta. Kovat rasvat ja valkoinen vehnäjauho ovat turhaa suolen - ja suonen - tuketta. Kasvisöljyt ja kokojyväinen vehnäjauho ovat aivan eri asia. Perehdy itse. Mulla ei ole aiheeseen enempää kommentoitavaa, vaikka kirjoittaisit kilometrin, kuten yleensä.


    • Anonyymi

      Laiskan ratkaisu. Lihat ja soosit samassa padassa.
      Käyn katsomassa saisinko City-Marketista lampaan potkakiekkoja ossu-bucon valmistukseen.
      Kiekkojen pyörittely maustetussa jauhossa. Ruskistus pannulla ja kiekotvpataan sipulien, juuresten ja mausteiden kanssa. Vettä sen verran, että alkaa näkymään lihojen alta ja sitten uunissa miedossa lämmössä riittävän pitkään.
      Keitinperunoiden kanssa helppo tapa ruokkia päiville vyöryvät lapsemme isoruokaisine jälkeläisineen.

      • Anonyymi

        Liittyy tuohon edelliseen!


      • Anonyymi

        Ten tuon naudan potkista, Aikaa se vaatii, mutta kyllä se sapuska miehen tiellä pitää!
        Mkr.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ten tuon naudan potkista, Aikaa se vaatii, mutta kyllä se sapuska miehen tiellä pitää!
        Mkr.

        Hamassa muinaisuudessa paikkakunnallamme oli lihanjalostamo jonka myymälästä pystyi ostamaan noita naudan potkakiekkoja.
        Valmistin ne samalla tavalla kuin lampan vastaavat. Naudan kiekkojen kookkaat luuytimet antoivat hyvän makuvivahteensa.
        Pitkä haudutus ja murea liha maukkaassa soosissa oli hyvä kaveri keitinperunoille.
        Padassa oli mukana lanttua ja sipulia.


    • Hyvin harvoin teen ruskeakastiketta. Silloin käytän kasviöljyä ja luomujauhoja.
      Eräs ravintoterapeutti suosittaa, että tomaattia pitäisi syödä joka päivä.
      Pyreessä, ketsupissa ja kypsennettynähän lykopeenin hyödyt tehostuu.
      Lapsena sitä oli juuri niitä keittoja, soosia ja perunoita, silakkalaatikkoa. Puuroja ja vellejä arkiruokina.
      Maalla kun elettiin, osaksi oli omavaraisuutta, eikä ollut muuta lisäanettä, kun suola.

    • Teen kastikkeita ika usein, alusta lähtien. Tavallista ruskeaa kastiketta, johon ruskistan jauhot paistinrasvassa, perinteiseen tapaan. Sattuu lorautan vasikkafondia tai lisään puolikkaan lihaliemikuution. suolaa ja mun jokapaikan maustetta karkeaksi rouhittua mustaa pippuria. Loraus ruokakermaa ja siinä se minun peruskastike.

      Teen kantarellikastiketta ja joskus kun innostun teen kalalle hollandaisen alusta lähtien, tosi hyvää, mutta on oltava tarkkana ettei munankeltuainen koaguloidu.

      Muuten turvaudun myös valmiisiin kastikkeisiin, voihan niitäkin muunnella ja piffata lisäämällä sopivia yrteejä ja mausteita.

      Mun "superpowerini" on kuitenkin "hogao", kolumbialaisen keittiön yleishöystö, sopii niin liha-kala- kuin kanaruokienkin kostukkeeksi ja mausteeksi. Tomaatti/sipulimössöä jota haudutetaan pitkään pannussa öljyssä, , paprikaa ja valkosipulia, yrttejä ja mausteita (korianteria, juustokuminaa, mustaa pippuria, oreganoa ja kurkumaa ) lisätään sitten patoihin ja soppiin ja vaikka maissikakkusten päälle höystöksi, Voi tehdä suuren määrän ja pakastaa annoksina. Tarvii vain olla silmä tarkkana, kun mun "otto" on siihen kovasti mieltynyt ja kumoaa kaikki omalle lautaselleen "vihanneksena" ennen kuin ehdin pakastaa.

      • Tuo hoago muistuttaa ratatouillea, jota minäkin teen lisäkkeeksi, ja kyllähän se kastikkeen asian ajaa. Voisi kai sen surauttaa sileäksikin, tosin siinä vihannesten hienot värit ja rakenteet katoaisivat mössöksi. En oiken osaa mieltää kastikkeeksi myöslään pestoja, sekä vihreää että punaista minulla on usein tapana laittaa. Vihreään tulee runsaasti basilikaa, mutta olen tehnyt myös pinaatista ja lehtikaalista, oliiviöljy ja parmesaani kuuluu ilman muuta, pinjansiemenet korvaan usein mantelilla ja valkosipulin voin jättää pois. Punaiseen pestoon käytetään aurinkokuivattuja tomaatteja. Pestot sopivat höysteeksi melkein mihin muuhun tahansa, mutta kaurapuuroon en ole kokeillut. Pakastan pieniä annoksia, maustan esimerkiksi kalakeittoa vihreällä pestolla ja siskonmakkarakeittoa punaisella. Leivän päälläkin me maistuvat.

        Pitäisikö ehkä sittenkin opetella tuo perinteinen ruskea kastike, eikös Suomea ole sanottu ruskean kastikkeen maaksi. Vai saisiko sen paahteisen umamisen aromin jostain fondista. Paistin kanssa tarjoamani kastike on paistinlientä eri tavoin höystettynä, esimerkiksi punaviinillä tai monilla pippureilla ja kermalla, ei pahaksi ole moitittu. Mutta useimmiten ei mitään kastiketta tarvita, kun kala tai liha sekä salaatti on mehukasta ja perunamuusikin on samalla kastike. Parsaan kuuluisi hollandaise, mutta pari kertaa kokeiltuani luovutin. Voisula tuo parsan hienon mauan esiin helpolla.


    • Anonyymi

      "Ei se kala mittää, mutt se soos'", sanos entinenki miäs.

    • Anonyymi

      Ruskeakastikekammoisille. Mitä tahansa elintarvikkeeksi todettua, ei myrkyllistä, pystyy syömään kun on tolkku sen osuudesta ja vaikutuksesta kokonaisuuteen.
      Toisin päin. Mikä tahansa kohtuullisessa määrin harmittomaksi todettu elintarvike muuttuu epäterveelliseksi yliannostuksen seurauksena.
      Pudotin painoani 16kg kuudessa viikossa täydellisellä 0-hiilarilinjalla. Tiesin riskit aloittaessani.
      Vaikka en tietoisesti syönyt rasvaa niin sitä tuli väkisinkin nisäkkäiden lihojen mukana.
      Kokonaiskolestroli nousi 4,8 > 7,0:aan.
      Palautui muutamassa viikossa 5,2:een. HDL oli koko ajan viitearvon paremmalla puolella.

      Tietenkin on usean sortin fanaatikkoja.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. On ikävä sua

      Koko ajan
      Ikävä
      29
      2394
    2. Vielä kerran.

      Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä
      Ikävä
      370
      2012
    3. M nainen tiedätkö mitä

      Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti
      Ikävä
      18
      1494
    4. Pelkään suunnattomasti

      Että olet toiseen ihastunut. Se on lähes sietämätön ajatus koska koen että meidän tilanne on auki, selvittämättä. Eikä k
      Ikävä
      52
      902
    5. Parempi suorituskyky Urheiluharrastajien suosimasta lisäravinteesta hyötyisivät todennäköisesti kaik

      Parempi suorituskyky Urheiluharrastajien suosimasta lisäravinteesta hyötyisivät todennäköisesti kaikki muutkin. Se on ed
      Maailman menoa
      10
      871
    6. Mies, etko ole miettinyt

      että voit menettää yhteytemme ja minut lopullisesti, jos et tee mitään?
      Ikävä
      52
      783
    7. Olet ihan sairaan

      Kylmä mua kohtaan.
      Ikävä
      54
      711
    8. Shellin omistajan vaihdos.

      Uutta tuulta purjeisiin.Uuden yrittäjän toimesta .
      Kuhmo
      18
      710
    9. Mitä kuuluu

      Elämänirakkaus, sielunkumppani, peilikuvani 😘
      Ikävä
      25
      689
    10. Olette kyllästyneet

      Mutta hyvää huomenta kuitenkin. Mukava päivä tämäkin. 😊⚜️🦌🎄✨❤️
      Ikävä
      135
      623
    Aihe