Amarylliksen uudelleen kukittaminen

Nyt kun joulun kukat alkavat jo lakastua tuli mieleen, onko kukaan onnistunut amarylliksen uudelleen kukittamisessa? Hyasintit jätän kuivahtamaan ja istutan keväällä kukkapenkkiin, seuraavana keväänä ne kukkivat jo uudelleen. Nyt minulla on kuitenkin useampi todella kaunis amaryllis, punainen, raidalline ja valkoinen jossa on monta kukintaa ja haluaisin kokeilla niiden hoitamista ja uudelleen kukittamista ensi jouluksi.
Googletin ohjeita, mutta olisi mukavaa tietää onko joku muu onnistunut ja millä konsteilla.

5

206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En ole onnistunut uudelleen kukittamaan amaryllistä. Pitäisi kuulemma viedä kylmäkellariin ja ottaa sitten ensisyksynä esiin. Minulla parast'aikaa kukkii jo toinen vana. Raidallinen kukka. Voisin kokeilla tuota kylmäkellaria.

      Hyasintteja olen säästellyt ja kerran sellainen alkoi keskellä kesää yhtäkkiä kukkia uudelleen. Antoi tuoksua, vaikka kukka itsessään ei kasvanut kovinkaan vahvaksi.

      • Anonyymi

        Entäs kun amaryllis on kehittänyt siemenkodan! Kysyin kukkakauppiaaltakin, mitä sen kanssa pitäisi tehdä, ja hän sanoi joskus kuulleensa, että amaryllikseen tulee siemenkota, mutta ei tiennyt, itäisivätkö siemenet.nyt on mielenkiintoista seurata jatkoa. Hedelmä on vielä vihreä. Oletan, että se ei ole vielä kypsä.
        Mkr.


    • Antaisikohan noiden vihreiden siemenkotien tai hedelmien kypsyä ja yrittäisi kylvää siemeniä keväällä ulos? Tai ruukkuihin?
      Guugletin vähän ja jossain kohtaa luki että kuivuneet kukat leikataan pois ja varren annetaan lakastua ja sitten leikataan pois, kasvi siirretään ruukussaan jonnekin ikkunalle ja kastellaan niukasti. Keväällä sen voi viedä ulos puutarhan varjoisaan nurkkaukseen ja syksyllä kaivaa sipulin ylös ja säilyttää pimeässä ja viileässä, kunnen kukanaiheet ovat alkaneet kasvaa. Liikaa lämpöä nahistuttaa sipulin ja liian kylmässä se ei kehitä kukanalkuja.
      Olen yrittänyt monena vuotena istuttaa keväällä amarylliksen sipuleita joita olen joululta säästänyt kukkapenkkiin, mutta enole onnistunut uudelleen kukittamisessa.

    • Minulta puuttuu sellainen viileä tila, johon amarylliksen sipulin voisi laittaa lepoon ennen sen kukittamista, en siis ole yrittänytkään vanhoista sipuleista. Joskus ostan syksyllä uusia "kukitusvalmiita" sipuleita, jotka olen saanut ohjeiden mukaan suunnilleen ajallaan upeasti kukkimaan, mutta vanoista on tullut pitkiä ja honteloita. Toisaalta voi valita erikoisia värejä, joita yleensä edullisten markettiamaryllisten valikoimissa löydy ja pitkät vanat voi leikata maljakkoon, kukat kestävät upeina kauan. Ostan yleensä ruukuissa nuppuisia 2-vanaisia, usein kukinnan runsaus ja värikin on yllätys. Nyt kävi tuuri, sain lyhytkasvuisen tanakan kasvin, jossa molemmat vanat kukkivat yhtä aikaa, yhteensä kymmenen kukkaa, profiilikuva kertoo. Jouluattona oli 2 kukkaa avoinna, nyt nuo kaikki vielä ihan pirteinä.
      Olen joskus lukenut, miten siemenistä voi lisätä amarylliksiä itsekin, mutta ilmeisesti se on haastavaa.

      Suloinen valkea jouluruusu on lempijoulukukkani - eihän se oikeasti ruusu ole, vaan leinikin sukua, helleborus niger. Siihen liittyy legenda, miten pikkutyttö halusi antaa vastasyntyneelle Jeesus-lapselle lahjan, mutta ei keskellä talvea löytänyt edes kukkia. Hän alkoi itkeä, ja joka kyyneleestä puhkesi ruusu hangelle. Istutan keväällä kukkineet jouluruusut pensaiden alle suojaan ja siellä ne puhkeavat kukkaan seuraavana kevättalvena pälviin ensimmäisinä kevään airuina. Istutan joskus hyasintitkin, mutta eivät yleensä kuki uudelleen tai vain heiveröisinä, pääsiäisiajan pikkunarsissit sen sijaan kukoistavat vuodesta toiseen.

    • Anonyymi

      Minulla on 2 pelarhoniaa krs kellarissa. Katkaisin lehdet pois lähes tyngäksi. Ovat paperi muovi pussissa juuret hieman multapaakussa. Säilytys laatikko parvekkeela multineen odottaa kevättä. Pitäiskö niitä kastella hieman ja milloin? Kukkien väri ei ole tavallisin sen takia yritän säästää ensi kesäksi ne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1492
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1319
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1152
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1119
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      26
      901
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      785
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      55
      700
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      636
    9. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      624
    10. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      617
    Aihe