Mariia Kukkakorven ajatuksia: "Syntyykö aikanamme enää klassikoita

Anonyymi-ap

Aikaamme määrittävät nopea tempo, huomiotalous ja lukemattomuus. Jääkö kirjallisuuskentälle jälkeemme enää mitään kestävää?

Vuonna 2022 kotimaista proosaa julkaistiin Suomessa yhteensä 427 teosta ja käännöskirjallisuutta puolestaan 390 teosta (Suomen Kustannusyhdistys 2022). Kuinka monta vuonna 2022 ilmestynyttä kirjaa pystyt nimeämään ulkomuistista?

Ovatko suosittujen teosten elinkaari yhä lyhenemässä? Julkaistiinko vuonna 2022 klassikko?

Mikä on klassikko?
Klassikko tarkoittaa teosta, jonka sanoma pysyy aina ajankohtaisena. Teos herättää tunteita, ajatuksia ja keskustelua. Lukijat löytävät teoksen yhä uudelleen vuosien saatossa ja saavat siitä tarttumapintaa.

Teos muistetaan vuosikymmenien jälkeen ja sukupolvet keskustelevat lukukokemuksesta keskenään. Kirja on jättänyt jälkensä kirjallisuushistoriaan.

Kun mietin klassikkoteosta, mieleeni tulee muun muassa seuraavia kirjoja: J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta, Mary Shellyn Dracula, William Golding Kärpästen herra, George Orwellin 1984, Jane Austenin Ylpeys ja Ennakkoluulo ja Margret Atwoodin Orjatar.

Kotimaisista kirjallisuudesta klassikoksi mainitsisin: Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla ja Tuntematon sotilas, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Märta Tikkasen Miestä ei voi raiskata, Anna-Leena Härkösen Häräntappoase ja Tove Janssonin Kesäkirja.

Mikä tekee klassikon?
Jokainen kirjoittaja haaveilee todennäköisesti kirjoittavansa joskus klassikon. Kirjan, joka muistetaan muulloinkin kuin vain ilmestymisvuonnaan.

Keräsin epävirallisen listauksen piirteistä, jotka mielestäni yhdistävät usein klassikoita. Klassikon ei kuitenkaan tarvitse täyttää jokaista kriteeriä ollakseen klassikko.

Klassikon piirteitä:
teoksen uniikki kulma
yhteiskunnallinen konteksti
ajattomuus
suosio
Klassikko on ilmestyessään usein ensimmäinen: rajoja rikkova, uuden näkökulman tuova tai erilaisia kerronnallisia keinoja käyttävä teos. Ilmestyminen toimii myös vedenjakajana uuden ja vanhan välillä. Teos innostaa muita kirjoittajia lainaamaan uusia elementtejä omiin teoksiinsa.

Tarinan lisäksi klassikolla on usein syvempi yhteiskunnallinen sanoma. Kirjoittaja on saattanut ennustaa tietoisesti tai tietämättään yhteiskunnallisen muutoksen tai muuten esittää teoksessaan yhteiskuntakritiikkiä.

Osa yllä olevista esimerkkiteoksista ovat olleet merkittäviä aikanaan – osa puolestaan ei. Teos voi saada ilmestyttyään jopa suoranaista vihaa aikaan, kuten Tikkasen Miestä ei voi raiskata -kirja sai. Tikkasta paheksuttiin avoimesta ja hänet suljettiin kirjalliselta kentältä. 1984 puolestaan löysi lukijakuntansa ja suosionsa vasta Orwellin kuoleman jälkeen.

DaVinci koodi ei välttämättä täytä kirjallisia meriteettejä, mutta se saattaa siitä huolimatta nousta klassikon asemaan keskustelua herättävän aiheensa ja teoksen valtavan suosion vuoksi. Kohahduttihan teos ilmestyttyään Vatikaania myöten.

Aika näyttäytyy yhtenä tärkeimpänä klassikon kriteerinä. Olennaisinta on se, kuinka hyvin teksti vanhenee. Onko tekstissä samaistumispintaa tuleville sukupolville? Onko teksti tarpeeksi ajaton?

Lukija antaa anteeksi pienet vanhentuneet ilmaisut tai ajatuksen kulut – onhan kirja aikansa tuote. Aika tuo teokseen kuitenkin myös uusia kerroksia, sillä klassikoita luetaan usein nykytiedon valossa, jolloin tarinat saattavat avautua seuraaville sukupolville hieman eri tavalla.

Teos ei ole yksin olemassa kirjallisuuskentällä, siksi klassikon asemaan vaikuttaa myös se, että mitä teoksen julkaisun jälkeen tapahtuu. Minkälainen kritiikki teoksesta ilmestyy, ja miten lukijat ottavat kirjan vastaan? Unohtuuko teos, kun uusi kirjasyksy alkaa? Vai riittääkö teoksen kerronta kantamaan vuosikymmenten yli? Suuri suosio tuo usein automaattisesti lisää vuosia ja käännösoikeuksia teokselle.

Joku voisi sanoa, että rikoskirjallisuus tai jännitys asettuu huonosti klassikoksi. Väite ei kuitenkaan pidä paikkansa. Esimerkiksi Sir. Arthur Doylen kirjoittama Sherlock Holmes osoittaa väitteen vääräksi.

Valtakunnallinen tai kansainvälinen ilmiö ei kuitenkaan tarkoita sitä, että teoksesta tulisi klassikko. Max Seeckin tai Ilkka Remeksen teokset menestyvät kaikilla mittareille. On kuitenkin vaikea arvioida, että lainataanko heidän teoksiaan yhä 20 vuoden päästä?

Kilpailua vapaa-ajasta ja valokeilasta
Moni nykyaikana mielletty klassikko on julkaistu 1900-luvulla tai aiemmin. 100 vuotta sitten kirjallisuustarjonta näyttäytyi rajatumpana kuin nyt. Vapaa-ajasta kilpaili kirjojen kanssa vain gramofoni sekä satunnaiset elokuvakäynnit.

Kirjoja julkaistaan huomattavasti enemmän kuin 100 vuotta sitten. Yhä useampi haluaa nykypäivänä kirjoittaa ja julkaista kirjan. Yhä harvempi on kiinnostunut lukemisesta. Kustantamoille lähetettävien käsikirjoitusten määrä on noussut huomattavasti, mutta samalla laatu laskee väistämättä. Vain harva saa kirjansa kansien väliin.

Mariia Kukkakorpi 23.4.2023 Epilogi - jälkisanat"

12

258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olen miettinyt joskus tätä samaa: yöpöydälleni ja tablettini kirjastoon keräytyy koko ajan lisää kirjoja: kirjoja joita on suositeltu, palkittu. luku(kirja)piirien listoilla ja koska rakastan lukemista (ensirakkauteni, joka ei ole koskaan kokonaan unohtunut olivat kirjat) niin jää miettimään tuleekohan näistä koskaan klassikkoja.

      Satu Rämö myy juuri nyt todella paljon ja Max Seeckin "Loukko" on kesken, hänkin myyntilistojen kärjessä ja monille kielille käännetty. Hänestä puhutaan aikamme uutena pohjoismaisen jännityskirjallisuuden suurena mestarina ja perinteen jatkajana; mutta kiehtoisivatko nämä kirjat sadan vuoden päästä enää lukijaa?

      Luin viime viikolla loppuun Anneli Kannon Rottien pyhimyksen ja siinä oli kyllä mielestäni aineksia suomalaiseen klassikkoon.

      Artikkeli on ansiokas ja luotaa kaunokirjallisuuden roolia ja pysyvyyttä muuttuvassa yhteiskunnassamme.

      • Anonyymi

        Eikös ruo Anneli Kanto ole viihdekirjailija?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eikös ruo Anneli Kanto ole viihdekirjailija?

        Ei taida olla vain viihdekirjailija.
        "Punaorvot", hänen uusimpansa ei ole varmaankaan viihdettä, ei myöskään "Rottien pyhimys", joka on historiallinen romaani Hattulan Pyhän ristin kirkon seinämaalauksista. Ollut myös Finlandia-ehdokkaana.
        On hän voinut kirjoittaa myös viihdettä, monipuolinen kirjailija kun on.


    • Anonyymi

      Kyllä kirjallinen anti on lässähtämässä, tämän kulttuurijakson huippuhetket alkavat olla ohi.
      Ohi menivät Egyptin kulttuurin huippuhetket,
      ohi menivät ns. hedelmällisen puolikuun kulttuurin huippuhetket,
      ohi menivät Hellaan kulttuurin huippuhetket ja ohi menivät muinaisen Rooman valtakunnan kulttuurin huippuhetket.
      Vaikuttaisi siltä että ns. demokratiat mätänevät monin tavoin edellisiäkin nopeammin...
      Missä kävelevät uudet esim. Runebergit, Sillanpäät, Valtarit, Haanpäät, Päätalotkin, tuskin missään?

      • Anonyymi

        En usko ollenkaan, että kirjojen aika olisi ohi. Aika näyttää,
        mitkä viime vuosikymmenien kirjat jäävät elämään klassikkoina.
        Luultavasti kirjat tarvitsevat etäisyyttä ennenkuin niiden arvo
        tulee esiin. Hyvän kirjan pitää kestää aikaa.


    • Anonyymi

      Tullakseen klassikoksi kirjan täytynee olla universaali, yleismaailmallinen,
      koskettaa ihmistä elää hän sitten missä päin maailmaa vain.

    • Anonyymi

      Kyllä kirjallinen anti on lässähtämässä, tämän kulttuurijakson huippuhetket alkavat olla ohi.

      aivan näin
      internetin huippuaika on ohi ...

      ai että oli ihana sen kanssa kun sen nimi oli arpanet bitnet jne
      twitterin tuho on juuri menossa

      keskinkertaisuudet söivät velazquezit shakespearet ....
      sosialidemokratia auttoi tuhossa
      nyt palvotaan vähäosaisia ja ay-pamppuja ja ...

    • Anonyymi

      Aloittaja kertoilee kuinka kirjoja kirjoitetaan ja halutaan julkaista enemmän kuin 100 vuotat sitten...tietysti, se ei kummoinen saavutus olekaan kun katsotaan kuinka vähän silloin 100 vuotta sitten on kirjoja julkaistu.
      Minulla on muutama 1900- luvun alkupuolella kirjoitettu kirja mutta ei niitä edes antikvariaateissa usein vastan tule.

    • Anonyymi

      Voi olla väärä kuva, mutta tuntuu siltä, että enää harvoin kirjoitetaan
      "kansallisesti" merkittäviä kirjoja vai ovatko meidän kaikki suuret käänteemme
      ja "traumamme" jo käsitelty ? Eikö mitään merkittävää ole tapahtunut
      viimeiseen 30-40 vuoteen ?

      Yhteiskunnassa on tapahtunut valtava muutos viimeisinä vuosikymmeninä,
      mutta ei ihan heti tule mieleen yhtäkään kirjaa, joka käsittelisi niitä.
      Varsinkin esikoiskirjailijat ovat käpertyneet itseensä.
      Joka vuosi ilmestyy esikoisromaaneja, joissa kirjoittaja pyörii
      ahdistuksissaan omassa kasvutarinassaan.
      Kaipaa tarinoita, joissa on henkilökohtaisten asioitten ja henkilösuhteiden
      lisäksi laajempaa perspektiiviä.
      1960 ja -70 luvuilla oli viimeinen suurempi murros kotimaisessa kirjallisuudessa,
      kun kirjallisuus vapautui "tabuista".

      • "Kaipaa tarinoita, joissa on henkilökohtaisten asioitten ja henkilösuhteiden
        lisäksi laajempaa perspektiiviä."
        Anonyymi
        2024-02-02 20:56:34
        Olen aivan samaa mieltä. Kirjoitetaan massoittain kielellisesti taitavia, koskettavia ja ansiokkaitakin kasvutarinoita, kehitystarinoita, terapiaromaaneja, jotka kietoutuvat oman lapsuuden ja nuoruuden ympärille, minäkeskesiä omien demonien taltuttamisia.

        Viime aikoina olen lukenut melkein yksinomaan suomalaista proosaa, mutta onko tämä yleismaailmallinen trendi tämän päivän maailmankirjallisuudessa, en tiedä.


    • Anonyymi

      Kirjoja "syntyy", kuin sieniä sateella.

      Siihen on varmaan montakin syytä, mutta yksi on tämän päivän työkalu eli tietokone, jota käyttäen kirjoittaminen, kuin tekstin korjaaminenkin on helppoa ja nopeaa.

      Hiukan huvittaa tämän päivän trendi eli tuntuu, kuin jokainen yli 30-vuotias haluaa kirjoittaa elämänkertaromaanin.

      • Anonyymi

        Samaa ole ajatellut. Nuoret ihmiset, tuskin parikymppiset, kirjoittavat elämänkertansa.
        Ketä kiinnostaa ostaa heidän kirjojaan? Johan kaikki ihmiset, jotka tietävät heidät ovat lukeneet somasta heidän päivityksensä jopa vessa käyntejä myöten.
        Vanhempaa ihmistä ei todellakaan kiinnosta käyttää aikaansa näihin kun paljon kiinnostavaa kirjaa jää lukematta vain siksi että aika loppuu kesken.
        tepa


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2552
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      304
      2289
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2103
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1804
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1717
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1678
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1570
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1387
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      120
      1383
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1351
    Aihe