Miten opin

opiskelemaan?!

Olen eräässä koulutuksessa, jossa opiskellaan anatomiaa; luusto, lihaksisto jne. Termit tulisi oppia sekä suomeksi että latinaksi ja olen aivan paniikissa, koska opiskelutekniikkani on "hauki on kala" -pänttääminen, joka ei tuota tulosta...

Miten opin opiskelemaan, löytyisikö vinkkejä?!

-Surkimus-

4

881

  Vastaukset

  • Tässä vähän ohjeita, olen noita joskus itsekin tankannut. Älä ainakaan opiskele luita ja lihaksia samaan aikaan, keskity ensin toisiin, älä panikoi. Alkuosathan voi unohtaa (musculus, os/ ossa), sillä ne on kaikilla lihaksilla ja luilla samat. (Muistat tietysti kirjoittaa ne tenttivastauksiin :))

   Kirjoita sitten lista esim. ensin lihaksista siten, että ne luetellaan päästä varpaisiin suunnilleen järjestyksessä, siis ilman musculus-alkuosaa. Laske montako lihasta pitää opiskella: huomaat, että määrä ei ole mahdoton, selviät siitä, tilanne hallinnassa. Lue listaa läpi noin 10 kertaa, älä vielä yritä opetella ulkoa, maistele sanoja ja yritä muodostaa assosiaatioita ja mielikuvia: miksi juuri tämän lihaksen nimi on tällainen ja mihin sen voisi assosioida mielessä muistista palauttamisen helpottamiseksi.

   Nyt siis tunnistat, minkä nimisten lihasten kanssa olet tekemisissä, vaikka et niitä vielä osaa ulkoa luetella.

   Koulussa on ehkä jaettu monisteita, joissa lihasten nimet pitää kirjoittaa oikealle kohdalle kuvaan? Jos ei ole, etsi tällainen kuva käsiisi jostakin anatomian alan tehtäväkirjasta tai kysy opettajaltasi, mistä sellaisen voi saada. Ota monta kopiota kuvasta, johon ei ole kirjoitettu oikeita vastauksia.

   Leikkaa lihasten nimet lappusiksi. Sitten vain palapeliä kokoamaan... Kymmenennen kerran jälkeen osaat asettaa jo aika monta nimilappua oikean lihaksen kohdalle!

   Et kuitenkaan ehkä vielä osaa tuottaa itse lihasten nimiä? Ota nyt esim. 20 kopiota kuvasta, josta lihasten nimet puuttuvat. Sitten vain kirjoitat ensimmäiseen paperiin niin monta lihksen nimeä kuin muistat ulkoa. Merkitse muistamiesi lihasten lukumäärä ylös paperin ylälaitaan. Täytä loput kohdat kirjaa apuna käyttäen. Tee samalla tavoin toisen paperin kanssa, ehkä muistit jo pari lihasta enemmän ulkoa? Tee sama 20 kertaa, huomaat, miten muistat joka kerta enemmän ja itseluottamuksesi kasvaa!

   Kohtahan osaatkin jo kaikki lihakset, tee sama luiden kanssa!

   Kun uskot osaavasi jo melko hyvin, muodosta opintopiiri 1-2 opiskelukaverin kanssa tai pyydä jotakin muuta perheenjäsentä/ tuttua kuulustelemaan. Yhdessä opiskelu ja keskustelu ovat todella tehokkaita opiskelumenetelmiä. Lukupiiriä ei kuitenkaan kannata koota, ennen kuin kaikki osaavat opiskeltavan asian melko hyvin, muuten juttu menee "tankkaamiseksi", eikä oppiminen etene.

   Jutun opetus: älä pelkästään lue, kirjoita myös! Älä lue vain yksin, hyödynnä kavereita! Näillä konsteilla et pyri pelkästään tunnistamaan asioita, vaan pystyt myös itse tuottamaan tietoa ja sinulla on muistamisen tukena käytössäsi oppimisprosessin aikana kehittynyt assosiaatioverkosto, johon voit tukeutua tenttitilanteessa. Näin ei tapahdu hauki on kala -menetelmällä.

   Tsemppiä!

  • Onko kenelläkään muilla näiden opiskeluista kokemuksia? Oliko koe loppujen lopuksi vaikea ja kysyttiinkö ihan kaikkia lihaksia/luita suomeksi ja latinaksi? Itselläni kuukauden päästä tulossa koe ja ahdistaa jo nyt aivan kauheasti :( ope sanoi, että kaikki pitäisi opetella..

   • https://quizlet.com/en-gb

    Kannattaa tehdä Quizlettiin omia harjoituksia. Kun olet tehnyt tietokoneella itsellesi sinne harjoitukset ja tulostanut lihaksisto- ja luustokartat netistä avuksi hahmottamaan missä kaikki on, niin siitä lähtee niiden varsinainen oppiminen. Quizletin saa ladattua myös kännykkään sovelluksena.

    En ala valehtelemaan, se on iso urakka mutta siinä oikeasti oppii. Aluksi on pahinta kun joutuu käyttämään enemmän omaa aikaa siihen että saa hyvät lähtökohdat oppia, mutta sen jälkeen se on vaikka vain joka päivä kännykän kautta sovelluksella harjoittelua suomesta latinaksi, kun odotat tunnin alkua, bussin tuloa jne. Pääasia että siitä tulee tapa ja kertaa jo käydyt sanat läpi.

    Riippuu hyvin paljon opettajasta ja koulutuksesta millainen se koe todellisuudessa tulee olemaan. Kaikkia ei tulla kumminkaan kysymään, koska niitä on tolkuton määrä. Röntgenhoitajakoulutuksessa koe olikin helppo verrattuna siihen miten paljon oli lukenut, mutta hierojakoulutuksessa tentissä vaadittiin hyvää osaamista.


  • aloittaja on varmaankin jo päässyt eläkkeelle aivokirurgin työstänsä. Hyviä eläkepäiviä vaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   193
   6814
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   109
   5216
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   3827
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3110