Valtion menot

Anonyymi-ap

Valtion menot lisääntyivät viime vuonna 5,3 miljardia euroa kun verrataan vuosien 2022 ja 2023 viimeisen lisätalousarvion jälkeisiä lukuja keskenään.

Suurimmat lisäykset olivat puolustusministeriön hallinnonalalla (1,9 miljardia), valtionvelan koroissa (1,5 mrd) ja valtiovarainministeriön hallinnonalalla (1,2 mrd).

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan lisäys oli 0,3 mrd, vaikka sote-menot siirrettiin kunnilta valtiolle.

Sote-muutos on budjetoitu valtiovarainministeriöön. Kuntien verotuloista suuri osa siirrettiin valtiolle. Valtion verotulot lisääntyivät 2023 13,2 miljardia euroa.

Hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän rahoitus kasvatti valtion menoja 19,1 mrd euroa, mutta samalla poistui kuntien tukeminen 7,1 mrd. Kuntien järjestämistä sosiaali- ja terveyshuoltomenoista valtio säästi 0,15 miljardia. Valtio nettosi sote-uudistuksesta miljardi euroa.

Sitten on eri asia, että hyvinvointialueilla alkoivat hullut päivät. Organisaatioportaita lisättiin ja niihin kaikkiin korkeapalkkaiset johtajat ja päälliköt. Rahaa tuhlattiin hullun lailla. SOTE-menoihin on tälle vuodelle budjetoitu 24,6 miljardia eli 5,5 mrd lisää. Se ei tule riittämään.

Vuonna 2022 valtion talousarviossa oli budjetoitu 10,2 miljardia euroa työllisyyden ja elinkeinoelämän tukemiseen. Nämä rahat varattiin lainoihin ja takauksiin sähkön johdannaismarkkinoilla toimiville yhtiöille (lähinnä Fortumille). 2023 tukiin varattiin 0,8 mrd eli valtion menoihin syntyi 9,3 mrd euron ”säästö”.

Valtion ”säästyneet” rahat käytettiin alueiden sote-menojen rahoittamiseen sekä Ukrainan sodan takia puolustusmenoihin ja korkojen nousun takia valtionvelan korkoihin. Ne tulevat tänä vuonna yli kaksinkertaistumaan 3,2 miljardiin euroon.

Mitä pitäisi tehdä? Aloittaisin lopettamalla kehitysavun kokonaan sekä lopettamalla humanitaarisen maahanmuuton ja sen aiheuttamat perheiden yhdistämiset myös kokonaan. Työperäisen maahanmuuton keplottelun lopettaisin hallituksen kaavailemalla 3 kk säännöllä, jolla huijarit saataisiin nopeasti pois maasta. Kieltäytyisin maksamasta Sanna Marinin neuvottelemia elvytysmiljardeja ja niiden korkoja selittämällä EU:lle, että ”meillä oli väärä tieto” (Haaviston Caruna-selitys) ja että olemme EU:n köyhälistöä.

Verotusta en kiristäisi, koska se vain lisäisi tuhoa. Sen sijaan keventäisin etenkin yksinyrittäjien ja PK-yritysten byrokratiaa kovalla kädellä. Ja aloittaisin julkisen sektorin suuren saneerauksen, mikä ei tarkoita poliisin, opettajien eikä sairaanhoitajien määrän vähentämistä.

Ja kieltäisin poliittiset lakot. Koska ne vain lisäävät Suomen syöksykierrettä.

0

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

        Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
        Maailman menoa
        451
        2229
      2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        225
        1991
      3. Miksi koulut pakottavat

        Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
        Maailman menoa
        189
        1562
      4. Minua itkettää tämä tilanne

        Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
        Ikävä
        109
        1531
      5. Mitkä oli suurimmat

        Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
        Ikävä
        52
        1303
      6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

        Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
        Suomi24 Blogi ★
        3
        1301
      7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

        Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
        Ikävä
        148
        1267
      8. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        49
        1170
      9. Minulla oli tunteita

        Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
        Ikävä
        65
        1060
      10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

        Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
        Maailman menoa
        99
        1044
      Aihe