Emolehmien kannattavuudesta

Anonyymi-ap

Meillä on vähän vajaa 70ha peltoa ja olisi tilat valmiina noin 60 emolle vasikoiden kanssa. Asiasta on keskusteltu useammankin talousasiantuntijan kanssa, mutta heidän mielestään se ei ole taloudellisesti kannattavaa. Kun olen yrittänyt heiltä kysyä perusteluita kannattamattomuuteen, niin mitään tarkkaa perustetta siihen en ole saanut. Itse en oikein ymmärrä miten se kannattaa huonommin kuin viljanviljely, varsinkin kun meillä on iso osa pelloista sellaisia että ne sopivat nurmen viljelyyn paremmin.
Peltotuet meillä tekee vuodessa kaikkineen vajaa 40000€ vuodessa ja viljasta saatavat tulot on reilut 30000€ vuodessa. Viljan viljelystä kuivauksineen kulut kaikkineen vajaa 30000€.
Jos olisi emoja, niin niiden tuet olisi vuodessa vajaa 40000€ ja 50 välitysvasikasta saisi keskimäärin 850€ päältä, eli yhteensä reilu 40000€. Lisäksi koko alan luomutuet olisi reilu 20000€. Paaleja menisi noin 700 vuodessa, joka urakoitsijan tekemänä maksaa muoveineen ja säilöntäaineineen 17€/kpl + alvi, elikä vajaa 12000€ vuodessa alvi nolla. lisäksi noin neljästaa kuivikepaalia vuodessa, joka urakoitsijan tekemänä maksaa 11€/kpl + alvi, elikä vajaa 4500€ vuodessa alvi nolla. Lisäksi kivennäiset tuolle määrälle noin 2000€ vuodessa alvi nolla ja viljat noin 20t vuodessa noin 4000€ vuodessa alvi nolla. Emojen kulut olisi reilu 22000€ vuodessa. Tulot reilu 82000€ vuodessa + peltotuet + luomutuet reilu 60000€ vuodessa, eli yhteensä reilu 140000€ vuodessa. Siitä pois kulut jää reilu 120000€ vuodessa miinus muut kulut ehkä noin 15000€ vuodessa tekee noin 105000€ vuodessa. Viljan viljelyyn kun vertaa, niin emolehmien kanssa jäisi noin 65000€ enemmän vuodessa. Varmaankin löytyy kulueriä joita en tässä osaa ottaa huomioon, mutta ei niitä kuitenkaan varmastikaan paljoa ole.
Kyseessä siis velaton tila, eikä emolehmiä varten tarvitse rakentaa mitään ja kaikki koneet löytyy itseltä. Elikä rehunteko kulut todellisuudessa paljon pienemmät, kun urakoitsijan kulutkin jäisi pois.

Itsellä ei siis mitenkään mene järkeen että emolehmätuotanto ei meillä kannattaisi vaikka niin neuvojat vakuuttelevat.


Eli löytyisikö tämän palstan lukijoista joku, joka osaa selittää tyhjentävästi miksi emolehmätuotanto ei kannata ja on neuvojien mukaan muutoinkin huonoiten kannattava tuotanto suunta.

10

293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mahtaisko johtua siitä että ei haluta lisää emolehmätiloja.

    • Anonyymi

      En yhtään ihmettele jos puhutaan näistä prorahastuksen ja muiden vastaavien "neuvottelijoista".

    • Anonyymi

      Tältä saitilta tuskin asiallista vastausta saat. Kyseleppä agronetistä.

    • Anonyymi

      Kolme vuotta sitten lähti lehmät ja tilalle tuli viisikymmentä lypsävää. Ainakin meillä emot on huomattavasti kannattavanpia kuin lypsikit, eikä tämän hetken kulutasolla jäisi mitään maitotilistä. Meillä emojen kulut koostuu rehunteosta ja kivennäisistä. Peltojen viljelyhän ei lisä kuluja aiheuta vaan päin vastoin. Nehän olisi kuitenkin pakko viljellä tai metsittää.

    • Anonyymi

      Emojen pääomakustannus korkea, hidas tuottoarvo odoteltava emon poikimista 2v.jonka jälkeen muutama kuukausi vasikan myyntiä välitykseen josta saa rahan jos vasu on sonnipoika. Mielestäni tässä on emolehmä tuotannon ongel a, hidas rahan saanti. Muita ongelmia, saada emot tiineeksi, siis on oltava sonni omassa karjassa, valvottava poikimiset, ne on onnistuttava elävän vasun aikaansaamiseksi, jos vasu kuolee odota taas vuosi kun seuraava syntyy, syntynee. Emoille tarvitaan hyvälaatuinen heinä, vähän viljaa, kivennäiset, vitaminiit sekä hivenaineet . E.olehmä on n.700 kiloinen , joten sen ruokinnan on oltava kunnossa korkea elopainon vuoksi. Jos elinympäristö on viileä tai kylmä eläin syö enemmän. Poikimisen aikaan on oltava hyvä kivennäinen , vitamiinit, hivenaineet maidontuotantoon ja seuraavaan tiineyteen. Ei ihan olankohautuksena toimi emojen pitäminen ellei siihen paneudu oikealla asenteella. Itse en alkaisi koska rahan kierto on enemmän kuin hidas...

      • Anonyymi

        Ketkä myy vasikat nuin nuorina? Meillä menee välitykseen 4 - 6 kk ikäisinä.

        Nimen omaan aloitus on kallista ja aikaa vievää. Rahan kierto myöskin tosiaan hidasta, mutta kun homman saanut pyörimään niin menee omalla painollaan ja kohtuusti pärjää jos ei ala tuhlailla. Tärkeää että peltoa on oikeassa suhteessa eläin määrää.


    • Anonyymi

      Taitaa tuota kulupuolta löytyä aika paljon enemmän. Tulo puolellakin aika optimistista.

    • Anonyymi

      Kannattaa varmasti ja on erittäin kannattavaa kun katsot Skandinaaviasta mallia. Suomi on kehityksestä jäljessä ja paljon.

    • Anonyymi

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒

      🍒 K­­­u­­­u­­m­­­a­­­t­ ­t­y­­­t­ö­t­ ­­­o­­d­­o­­­t­­t­a­v­­­­­­a­t­­­ ­s­­i­­n­­u­a­­ -> https://us4.fun/kissgirl?18278208

      🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      2190
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      59
      1851
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1685
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1612
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1584
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1504
    7. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      135
      1483
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1347
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1208
    Aihe