Forssanlehti yllyttää ennakkoluuloihin lastensuojelussa

"Jokainen lapsen murha on liikaa - Lapsille pitäisi taata turvallinen kasvuympäristö"

Jokaiselle ihmiselle pitäisi taata mahdollisuus parantua ja kasvaa. Vanhempien jättäminen turvallisen kasvuympäristön ulkopuolelle on kyseenalaista.

"Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa tuomionsa epäiltyyn lapsimurhaan maaliskuussa." @Minna Raitavuo, Forssanlehti
18.2.2024 4:00

"Joensuun epäilty lapsimurha on karmaiseva.

Riippuvatko vanhemman oikeus tukeen ja hoitotapa hänen tekojensa karmaisevuudesta? Onko se merkki siitä, että tukea ei voi antaa?

"Siinä syyttäjä syyttää lapsen isäpuolta murhasta ja äitiä taposta. Syyttäjän mukaan isän epäillään kiduttaneen lasta muun muassa höyrymopilla.
Lapsi kuolikin laajoihin palovammoihin, joita hänellä oli koko ylävartalossa kasvoista rintakehään asti.
4-vuotiaaseen lapseen kohdistunut väkivalta ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta. Hänellä oli huomattu väkivallan merkkejä aikaisemminkin, mutta äidin selitykset on kuitenkin kerta toisensa jälkeen uskottu muun muassa päivähoidossa.
Läheisetkään eivät ole huomanneet mitään poikkeavaa, vaikka poika on pelännyt isäpuoltaan ja kertonut ”isin kiusaavan”.

Sekoitat keskenään palovammoihin kuolemisen ja kiusaamisen. Kiusaaminen voidaan ratkaista. Ihan kuin Iihmiset eivät huomanneet kuolemista etukäteen". Lause sisältää ennakkoluulon isää vastaan.

"Oikeus kuitenkin vapautti epäillystä lapsimurhasta syytetyn äidin ja isäpuolen odottamaan tuomiotaan, jonka Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa maaliskuussa.
Yleensä huostaanotto on viimeinen keino."

Polttava ja murhaava isä on sairas. Hän oli siis sairas jo ennen kuin hän sai lapsen. Se ei tarkoita sitä, että on estettävä sairaita hankkimasta ja kasvattamasta lasta vaan sitä, että sairautta pitää hoitaa ennen kuin se kärjistyy. Tässä hänen teoistaan puhutaan moraaliseen sävyyn, joka tuottaa tunteita ja myyttejä pahuudesta. Psykologiassa myyteistä sairaita kohtaan on pyritty eroon 1800-luvulta alkaen.

Huostaanotto ei ole viimeinen keino vaan väliaikainen turva, jonka aikana pitää pyrkiä ratkaisemaan asioita. Viimesijaisuus tarkoittaa virallisesti äärimmäistä pakkokeinoa, jota pyritään välttämään. Minna Raitavuo Forssan sanomista käyttää viimeistä keinoa "oikeutena" ja sen ajallisesta ulottuvuudesta ei puhuta. Sen pysyvyys oletetaan.

"4-vuotiaan lapsen kuolema kertoo pahuudesta, joka yksinkertaisesti on liikaa."

Ei kerro. Se kertoo kuolemasta. Sen syyt ovat objektiivisia ja niitä on pyrittävä korjaamaan. Pahuus uskonnollisena käsitteenä vihjaa, että kuolema tapahtui ilman syytä ja isä oli voinut tehdä sen milloin tahansa. Sairauden historiassa on kuitenkin asioita, jotka eivät aina johda kuolemaan ja isä on kokenut jonkin muun asian haastavaksi. Lapsen kuolema on sairauden seuraus eikä todiste pahuudesta.

"Meillä oli kansaa syvästi järkyttänyt tapaus Eerika, jonka jälkeen kovaan ääneen vedottiin, ettei samankaltainen tilanne saa toistua. Tuolloin vaadittiin resursseja lastensuojeluun ja varhaiseen puuttumiseen."

Sisäryhmään kuuluu kansa, ulkoryhmään vanhemmat. Koska kansa kuuluu samaan sosiaalityöntekijöiden kanssa, ovat heidän huolensa tosiasioilla perusteltuja. Enemmistöön vetoaminen.

Samalla asetat kaikki lastensuojeluvanhemmat stereotyyppiseksi ulkoryhmäläiseksi, joka on vaarallinen ja paha. Et erittele vanhempien elämäntilanteen ja yksilön eroja vaan muodostat myytin siitä, että tyypillinen lastensuojeluvanhempi on murhaaja. Sisäryhmästä puhuessasi kaunistelet ja oletat sosiaalityöntekijöiden olevan järkeviä, keskenään erilaisia ja keskittyvän tosiasioihin.

Resurssien jakaminen lastensuojeluun mielenterveystyön tai perhetyön sijaan on sama asia kuin jengiväkivallan ratkaiseminen aseilla. Se ei johda nuorten polun muutokseen jengeistä yhteiskuntaan. Lastensuojelu ei ole hoitotaho vaan se vähentää vanhempien poliittisia oikeuksia lapsen pelastamiseksi.

Varhainen puuttuminen tarkoittaa virallisesti ongelmien korjaamista eikä vanhemman estämistä.

"Joensuun tapaus osoittaa, että meillä on vielä pitkä matka siihen, että lasten kaltoinkohteluun ja pahoinpitelyyn pystyttäisiin puuttumaan ajoissa."

Varhainen puuttuminen ei tarkoita pahoinpitelyyn puuttumista, murhien estämistä, kyvyttömien vanhempien tunnistamista ja sijaishuollon varhaista aloittamista.

"Joensuun nelivuotiaastakin on ilmeisesti tehty useita lastensuojeluilmoituksia, mutta ne eivät ehtineet pelastaa lasta."

Joensuun nelivuotiaan isästä ei oltu tehty yhtään hoitoilmoitusta, koska hänen oikeuksiaan pyrittiin poistamaan, ja niitä ei saatu tuhottua nopeammin kuin sairaus eteni. Tämä ei ole oikea hallintotapa.

6

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Tapaus on herättänyt paljon keskustelua ja huolta."

      Miten lapsen kuolema on huoli? Huoli on intuitiivinen ennakointi tulevaisuudessa tapahtuvista ongelmista. Kuolema on tragedia. Huoli on mantra, jota käytetään tunteita herättävänä rituaalina. Lastensuojelulla on tapana käyttää mantroja kuten yhteistyö, lapsen etu, huoli ja tuki. Kuolemantapaus osoittaa, että tukea ei ole annettu. Jos tukea annetaan, se on kiertoilmaus pakottamiselle.

      Vanhempi on alistettu kontrolliin, jossa häntä valvoo sosiaalityöntekijä ja hän ei saa mitään terapiaa. Perhetyö ja kuntoutus ovat kontrollia, jossa raportoidaan sosiaalityöntekijän ohjauksessa pelkästään tottelun taso. Sosiaalityöntekijällä on itsevalta päättää, että mihin asiaan hän puuttuu. Sairauden ratkaisu on korvattu tällä.

      "Keskustelua on käyty muun muassa siitä, milloin lastensuojeluilmoituksen voi tehdä. Ohje on varsin yksinkertainen. Ilmoitus pitää tehdä aina, kun herää huoli lapsen huolenpidosta tai lapsi on heitteillä."

      Huoli ei ole konkreettinen tapahtuma vaan emootio, joka ei todista pahoinpitelyä tai heittelle jättöä. Huoli voi johtua ennakkoluuloista tai muiden paineista. Lastensuojeluilmoitus kannustaa vainoamaan ennakkoluulojen, mielipiteiden ja asenteiden nojalla. Koko suojelun käsite olettaa uhan, ja sairautta ei voi korjata suojelulla.

      "Mieluummin ilmoitus kannattaa tehdä matalalla kynnyksellä kuin odottaa, että jotakin järkyttävää tapahtuu."

      Ilmoitusten lisääminen vaatii myös tehokkaan kontrollin, jotta vanhempien oikeudet saataisiin poistettua. Sen sijaan lastensuojelu pitäisi rajoittaa perhetyölähetteen tekemiseen, jolloin toiminta keskittyisi ongelman ratkaisemiseen ja sosiaalityöntekijää estettäisi valehtelemasta vanhempaa vastaan.

      "Lastensuojeluilmoituksen tekeminen ei tarkoita sitä, että lapsi otetaan huostaan. Lastensuojeluilmoituksen jälkeen viranomaiset alkavat selvittää lapsen tilannetta."

      Ei, ilmoituksen jälkeen viranomaiset alkavat komentaa vanhempaa, pakottaa yksipuoliseen seurantaan, jossa ei ole hoitoalan ammattilaisia eikä vuoropuhelua. "Ei yhteistä palaveria kenenkään läheisen kanssa vaan sossu säheltää omiaan". Kysymyksiin vastataan "katsotaan sitä nyt tällä erää" ja kieltäytymiseen vastataan "huolen" vaatimilla pakkotoimilla.

      Huostaanotto tehdään siksi, että pakottaminen ei onnistu. Vanhempi ei muutu, tottele eikä hakeudu hoitoon. Tuki on sen todistamista, että hakeutuu hoitoon ja saa myönteistä palautetta eikä keskustelua sen tarpeesta.

      "Jos tilanne todetaan vakavaksi viranomaiset puuttuvat tilanteeseen. Yleensä huostaanotto on viimeinen keino."

      Lastensuojeluilmoitukseen yllyttäminen ja sosiaalityöntekijän kutsuminen "viranomaiseksi", eli oikeutetuksi komentamaan, tukevat ennakkoluuloja vanhempia vastaan.

      Väite, että "viranomaiset "selvittävät, katsovat vakavaksi ja puuttuvat" perustuu myyttiin viranomaisen hyvyydestä.

      Sosiaalityöntekijät voivat itse sanoa sen olevan vakavaa ilman näyttöä pahoinvoinnista ja selitystä sille. Huostaanottojen kutsuminen "yleensä viimeiseksi keinoksi" on myös oletus, koska et esitä esimerkkejä huostaanoton syistä. Sinä vain oletat vanhemman olevan paha ja viranomaisen hyvä. Lapsi on välikappaleena, jonka verukkeella pyhitetään lastensuojelun ylemmyys.

      "Meillä on edelleen varsin korkea kynnys puuttua toisten asioihin tai kysyä aidosti, mitä kuuluu."

      "Mitä kuuluu ja aito kysyminen" ei ole sama asia kuin kontrolli, pakottaminen ja syrjiminen. Sillä sinä kaunistelet vanhempien stigmatisoimista. Ilmoituksen tekeminen ei ole sama kuin lapsen ja vanhemman voinnin kysyminen.

      "Erityisesti meidän pitäisi kuitenkin pystyä huolehtimaan lapsista ja taata heille turvallinen kasvuympäristö."

      Tässä todistat asettavasi vanhemmat eriarvoiseen asemaan, jossa vanhemmista ei täydy huolehtia eikä heidän turvallista kasvuympäristöään ei tarvita.

      "Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää avata tapauksia ja ottaa niistä opiksi."

      Tapausten avaaminen edellyttää ongelmien syiden selvittämistä eikä väärintekojen "löytämistä".

      • Anonyymi

        Olet väärässä. Aiomme taistella ikuisesti että Toivo saataisiin takaisin Teemulle.


    • Anonyymi

      Kun neljä lapsista perhettä,yritettiin syväjäähdyttää vanhaan junanvaunupuolikkaakseen, 4 ,5 vuoden aikana ja ilman pesumahdollisuuttakin ja vain poliittisen epäluulon ja yhtälaisen rakennusoikeuden leokein,viranoimaistenkin avulla !?

    • Anonyymi

      Kun tarvitaan todella lastensuojelua, sitä ei saada, kuten esim. tässä 4-vuotiaan M:n tapauksessa. Kun ei ole järkiperäistä syytä huostaanottoon, perhe saadaan elämään helvettiä! Uskooko joku tosissaan että systeemi jotenkin paranee??? Ei parane. Päinvastoin.

      • Anonyymi

        Oudolta mutta harmittomalta isältä otetaan lapsi pois tekosyillä, vaaralliselle jätetään lapsi.


      • Anonyymi

        Toivo on saatava kotiin!


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1666
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1379
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1222
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1086
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      68
      842
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      186
      732
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      717
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe