Jokainen saa kuntoa ja sitä kautta hiihtovauhtia paremmaksi treenaamalla, mutta olen ymmärtänyt että

Anonyymi-ap

...pärjätäkseen edes kansallisilla kilpakentillä pitää saada vapaan tyylin hiihtotekniikka taloudelliseksi, missä hyvin hyvin harva hiihtäjä lopulta onnistuu.

Eli vaikka aktiivista hiihtoharrastusta olisi takana vuosikausia ja kunto terästä ja vauhti hyvä, vapaan tyylin tekniikka on erittäin todennäköisesti aktiivikuntoilijan tasolla eli erittäin hyvää kuntoilijan tekniikaksi, mutta kaukana siitä mitä tekniikan pitää olla kisaladuilla.

Kilpahiihtäjän pitää pystyä pitämään kevyesti 10 m/s:n nopeutta.

Miksi jotkut harvat saavat vapaan tyylin hiihtotekniikan taloudelliseksi ja toiset eivät koskaan? Minkälainen on se "taloudellinen" tekniikka mistä hiihtoasiantuntijat höpöttävät.

32

514

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      YouTubella on Klaebun hiihtotekniikkaa videoklipein ja selostuksin. Mutta miten sen siirtäisi omaan tekemiseen? Pitäisi olla asiantunteva valmentaja, joka kertoo missä vika ja mitä tehdä. Sitä valmentajaa odotellessa ei auta muu kuin vemmeltää entisellä tyylillä.

    • Anonyymi

      Hapenottokyky pitää olla kohdillaan ja reidet ja nilkan alue dynamiittia. Sitten voi taloudellisuuttakin miettiä, kun on reserviä.

      Taloudellisuus tulee tekniikan symmetrisyydestä, ei voi potkia maaleja vain vasurilla. Jotkut vannoo pitkän liu-un nimeen, toiset taas sekuntien niistämiseen siellä, missä muut jättää maaston ja kalorit lukematta. Pitää ymmärtää välineistä ja taktiikasta.

      Kryykerin menoa kun katsoo edestäpäin, niin näyttää monesti siltä, että herran alla on koko ajan yksi suksi, tukijalka suorana joka kropan kanssa menee pelkästään eteenpäin, eikä huido sinne tänne sivulle tai ties minne. Kummelia lainaten - purista perseellä.

      15000 km kun hiihdät vuodessa 10 vuoden ajan ja syöt reenien välissä kuin kolme normi ihmistä, niin alkaa vauhtikin ja rentous olla jo vähän sinnepäin.

      Kello, syke ja GPS pitää olla kaverina. Ja tolkku korvien välissä.

      • Anonyymi

        Muutoin olen samaa mieltä, mutta tietääkseni kukaan ei ole hiihtänyt 15.000 km yhdessä talvessa. Ehkä joku naparetkiporukka, mutta niilläkin partioreissut jää yleensä jonnekin 6 000 km paikkeille maksimissaan.

        Posion Esa Mursu taitaa hiihtää vuosittain sen 10 000 km, mutta hänkin lopettaa ajoissa, koska on kuitenkin kilpahiihtäjä, ei pelkkä km-dinosaurus. Muuttolinnutkaan eivät muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta lennä vuodessa 15.000 kilometriä. Joutsen eli Svan jää Tanskan salmiin huilimaan.


    • Anonyymi

      Saako kuntoilija edes sekunttia nopeudeksi36 eli 10 ms tasamaalla tyynellä

    • Anonyymi

      Paljo lie parhaat vetää rullilla kesällä, vähintään samat kuin suksilla, ellei enemmän.

      Tasaisella asfaltilla kuulemma on symmetriaa helpompi reenata, kuin loskapaskassa.

    • Anonyymi

      Talvi määritellään joulu-, tammi ja helmikuuksi. Jos hiihtää joka päivä 100 km, on kasassa vasta 9.000 km ja lasaretin vuodepaikka. DTTH eli suomeksi Älä koita tätä kotona.

      • Anonyymi

        Kyllähän maaliskuu vielä hiihtokuukausi on vai onko ilmastonmuutos eteläsuomessa edennyt jo niin pitkälle.


    • Anonyymi

      Täällä Lapissa vasta otetaan sukset tallista. Kovimmat niilot aloitti jo lokakuusta ja jatkava toukokuun lophun. Hulluimmat vielä kesäkuunkin, käyhvät skandijäilläkin torskalassa. Hihtotalavi on eri asia ko kalenteritalavi.

      Kahdeksan kuukautta 1500-3000 km/kk, asuntoautossa alku ja loppu asuen, hihtelevät kevyesti tuon 15.000 km.

      Hihnalla siinä ei ennää seisomassa käyvä, Nokiamiljonäärejä, tontinmyyjiä, poroisäntiä jne, eihvä viihy Fuengirolassa ko eihvä ossaa maata, pitää tehä jottain. Kelloon hiihtävä.

      • Anonyymi

        Mitä täällä Lompolon asuntovaunuparkissa eilen illasta palaveria tästä aiheesta pidettiin, niin totesimme, että se 5 tkm löytyy Polareista, mutta eipä paljoa sen päälle.

        Hiihtokaudet aloitettu Leviltä ja päätetty Riksgränseniin tai Stryniin. Yhdellekkään ei ole tullut minään kuukautena 2 tkm täyteen. Se edellyttää 70 km per päivä ilman palautuspäivää. Ei realistista ei.


    • Anonyymi

      Aloittajan viestiin sanoisin...

      Taloudellisuus tulee toistoista treeneissä. Miksi kaikista ei tule nopeita on yleensä sitä, että toistot eivät ole hyviä. Toistojen hyvyydellä tarkoitan sitä, että toistoissa on oikea tekniikka ja intensiteetti. Toiset onnistuvat tässä luonnostaan ja toiset valmentajan avulla. Junnuista näkee jo kenellä homma on paketissa ja treenimäärillä vauhti kasvaisi vuosien myötä tarvittavalle tasolle.

    • Anonyymi

      15000km vuodessa, eli kesä+talvi. Ei tee ees tiukkaa.

      • Anonyymi

        Meillä Karkkilassa on ainakin kolme miestä ja kaksi naista, jotka ovat "kellottaneet" 2023 yli tuon 15.000. Siinä on rullahiihdot mukana. Rullan osuus on yli puolet.


    • Anonyymi

      Kyllä saan hiihtää noilla omilla vehkeillä vaikka 20 tuhatta, niin ei ne mee sen kovempaa.

      • Anonyymi

        80 luvulla pojat kyllä kokeili, paljonko ihminen voi hiihtää ja mitä roppa kestää. Tuloksena oli että roppa ei määräänsä enempää kestä. En muista enää paljonko eräät hullut hiihti. Sillon kun ei tiedetty, että onko enemmän kilometrejä parempi vauhti, niin piti assii ensin selvittää. Joillain meni niin överiks että hiihto jäi siihen.

        Maailman huiput hiihtää vuodessa n.15tkm tavalla tai toisella, joten ilmeisesti sen enempää ei tarvi hiihtää vuodessa? Voi joutoajat reenata sitten jottain muuta… siinä muutama pari monojakin puhki hurahtaa.


    • Anonyymi

      Itsestäänselvyys, mut kalustollakin on merkitystä rentouteen. Varsinkin kovemmilla alustoilla pitää olla suksi, joka ei lähde luistelussa lipsahtelemaan. Muutoin luotto suksen menee ja roppa rupeaa jäykistelemään.

    • Anonyymi

      Karjalaisessa oli juuri juttu Joensuulaismiehestä, joka on todistetusti hiihtänyt lokakuusta-toukokuulle yli 12.500 km. Jokainen hiihto löytyy Polarin järjestelmästä.

      Tuo on Suomen Ennätys.

      • Anonyymi

        Niin, nuo on vain Jalkasen lumella hiihtämät. Rullalta tulee varmaankin toinen mokoma.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ovatkohan nuo toistohöpöttäjät niitä samoja ukkoja, jotka uskovat juoksuvauhdin paranevan, kunhan vain jaksaa hölkätä niitä samoja lenkkejä mahdollisimman monta tuhatta kilometriä vuodessa. Kilometrejä on toki helppo laskea ja vertailla.

      Fakta vain on se, että juoksuvauhdin kasvattamiseen vaaditaan paljon monipuolisempia harjoituksia. Niin se lienee hiihdossakin.

      Ehkä hiihdossa asia on niin, että 99% aktiiviharrastajista ei saa hiihtotekniikkaansa taloudelliseksi ja siksi kilpailumenestys jää saavuttamatta.

      • Anonyymi

        Remi Lindholm reenaa 50 h viikossa harkkakaudella. Kyllä se jossain tuntuu ja näkyy.


    • Anonyymi

      Ryykeristä vapaan tekniikkaan mallia, unohtakaa bolshoit ja muut. Klippon ylämäkijuoksun ja robotin kaikki onkin jo kopioineet.

      Klippon sauvoittahiihto ja laskutekniikka + taktikointi onkin sitten jääneet vähemmälle huomiolle.

      • Anonyymi

        Kryger on lopettanut maajoukkuepaikan tavoittelun. On silti hiihtoammattilainen ja hieno tekniikka tallella.


    • Anonyymi

      Kenenkäs plakaatti on Törmäslompolon päällä. Näyttävät kläpit sitä potkineen, puuttuu nykyisin se seliteosa.

      Sitä en saa selevää, onko hiihtänyt 1000.000 km ja tuossa tuli täyteen vai tuohonko kupsahti ?

      • Anonyymi

        Harri Holkerin kilometrimäärät, puusuksella pääministerinä, aikana, kun Suomessa vielä voitiin hyvin. Ja Maaninka voitti juoksemalla olympiamitaleja.


    • Anonyymi

      KUKAAN, siis korrostan, EI KUKAAN, hiihdä miljooonaa kilometriä.

    • Anonyymi

      Melkoisen suuri merkitys vaparissa on tasapainolla. Oma tekniikkani ei oikein kehittynyt niin kauan, kun yritin liian kovalla vauhdilla. Eli: Voitele suksi hyvin. Hiihdä paljon ja hitaasti (niin hitaasti, kuin vaparissa pystyy) optimaalisessa tasapainossa jännittämättä keskivartaloa ja rentona. Hiihdä mahdollisimman paljon näin ja hanki myös rullasukset kesäharjoitteluun. Opettele (jos et vielä osaa) myös vassu. Eka hidas kahden tunnin lenkki ilman hikeä kertoo, että tekniikkasi löytyy. Malttia!!!

    • Anonyymi

      Kuulostaa ihan hiihtoliiton johtajan p.m. Petäjältä, pilven reunalta eli Kor Katista

      • Anonyymi

        Enpä tiennytkään. Mutta minun kropalleni em. rauhallinen tasapainoharjoittelu on sopinut hyvin. Onko löydettävissä mainizemasi Petäjän opeista jotakin linkkiä. Lukisin mielelläni. Ja varmaan moni muukin. Löytäisitkö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enpä tiennytkään. Mutta minun kropalleni em. rauhallinen tasapainoharjoittelu on sopinut hyvin. Onko löydettävissä mainizemasi Petäjän opeista jotakin linkkiä. Lukisin mielelläni. Ja varmaan moni muukin. Löytäisitkö?

        Liiton uusi pj on Korkatti ja hänen "Hiihtoliiton hyväksymät aineet" ovat tuntemattomat.


    • Anonyymi

      Taloudellisuuteen auttaa paljon kun harjoittelee monipuolisesti tekniiikkaa sopivien maastokohtien mukaan. Kuntoilijat painaa kuokkaa paikassa kuin paikassa. Mielummin wassua niin paljon kuin mahollista ja maltti on valttia ;)

      • Anonyymi

        Kuinka Ylläksen umpisissa lavuissa wassutat, häh, tule näythämään !


    • Anonyymi

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍

      🍒 K­u­­u­m­a­­t­ ­­t­­y­­­t­­ö­t­­­ ­­­o­­d­­o­t­­t­­a­­v­­­­­a­t­­­ ­s­­i­n­­u­­­a­ -> https://us4.fun/kissgirl?18287525

      🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️💋❤️💋❤️🔞

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4116
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2179
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1674
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1487
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1448
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1370
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1248
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1164
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1099
    10. 22
      1066
    Aihe