Sairaspäivän palkka

Anonyymi-ap

Sairaspäivän palkka ja julkisen sektorin lomat

Suomi tuhotaan lakkoilulla ylenmääräisten työsuhde-etujen säilyttämiseksi. Yksi lakkoilun syistä on ensimmäisen sairaspäivän palkallisuus. Pohditaanpa tätä palkallisuutta julkisen sektorin ja mikroyrityksen näkökulmasta.

Kirjoitin 2016 Kaksi kelaa: "Yrityksistä on tullut toinen Kela, jonka sosiaalimenot ylittävät virallisen Kelan maksamat etuudet. Yritykset ovat sosiaalitoimistoja, joissa yhtiöjärjestyksessä kerrottu toimiala on vasta kolmanneksi tärkein asia. Jokaisen työllistävän yrityksen kaksi tärkeintä toimialaa ovat verojen maksu ja Kelana toimiminen. Varsinaisen Kelan toiminta rahoitetaan vero­rahoilla kaiken muun tärkeän ohella."

Mikroyrityksen työntekijän sairastuminen

Yhden sairastyöpäivän palkan merkitys julkisella sektorilla tai suuressa pörssiyhtiössä on vähäinen. Jossain virastossa voidaan työt jättää tekemättä ja se tarkoittaa vain kuntalaisen asian käsittelyn siirtymistä eteenpäin. Käsittelyajat ovat muutoinkin kohtuuttoman pitkiä, eikä viikko siihen lisää veronmaksajan elämää tuhoa.

Mikroyritys toimii tappiollisena sairaspäivän aikana
YLEn kolumnissa esimerkkinä otettiin Puuilo Oyj, jossa sairastuneen soitto esimiehelle riitti palkallisen sairasloman pitämiseen. Yhtiön kertoman mukaan sairaspäivien määrät vähenivät luottamukseen perustuvan ilmoittamiseen siirtymisen jälkeen. Puuilossa työntekijöitä on 600.

Käyn usein lounaalla kahvila-ravintolassa, joka pyörii 5 päivää viikossa yrittäjän ja yhden keittiöapulaisen voimin. Seurannan perusteella laskin, että yrittäjän ansiotulo ravintolasta on pienempi kuin keittiöapulaisen. Jos apulainen sairastuu, hänen tilalleen on nopeasti löydettävä sijainen, jonka kiirepalkkaaminen on aina kalliimpaa kuin vakituisen henkilön. Ravintola ei voi toimia pelkästään yrittäjän voimin.

Sairaspäivänä yrittäjä jää ilman palkkaa ja hän joutuu säästöistään maksamaan puolet tuuraajan palkkakuluista.

16

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos esimiehet ja työsuojelupäällikkö olisivat hoitaneet työnsä tällaisia lakeja ei tarvittaisi. Ja entä lain jälkeen?? Persut saikuttaa silti palkallisena jollain ilveellä ja sen päälle tulevat töihin tekemään ei yhtään mitään täydellä palkalla. Nähty jo.

    • Anonyymi

      Ei, ne ovat sdp:stä, ja vihreistä.

      • Anonyymi

        Joo no jos oot kuntapolitiikkopersun kanssa ollut töissä ja nähnyt miten miehet hoitaa miestä niin kyllä kyse on vain persuista. Toki joku rkpläinen on mukana kun isillä on samaa vaivaa omassa virassaan.


      • Anonyymi

        ((PETOSJYTKY))


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ((PETOSJYTKY))

        Juuri niin


    • Anonyymi

      Hyvä että lakot jatkuvat, olen valmis maksamaan ylimääräisen jäsenmaksun kun itse en ole lakossa. Jatketaan nyt kesälomaan saakka lakkoilua, vuorotellen eri alojen kesken.

      • Anonyymi

        Mikset sano irti itseäsi samalla että yrittäjä saa hommata työvoimaa ulkomailta. Siellä niitä on miljoonia odottamassa. Sinua kun kukaan ei loppujen lopuksi tarvi. Yrittäjät tarvitsee luotettavan ihmisen joka tulee töihin jokainen päivä että työt ja vienti pelaa, ja vastapuoli joka tätä tavaraa haluaa ostaa voi luottaa että se myös saadaan. Jos olet sairas niin mene lomalle, mutta maksa itse sairastamiset. Ei se kuulu työnantajalle sen enempää kuin itsellesi. En ymmärrä että se kuuluisi sille joka ei sairasta. Ketään ei ole kielletty mennnä sairauslomalle, ei ketään mutta kustannukset sinä saat hoitaa itse. Ei yritys, joka muutenkin on selvitystilassa. Suomi vajoaa jatkossakin. Ei tätä velkataakkaa kukaan enää korjaa. Sen verran on vuosia menty mäkeen. Se että saatais aikaan se että luotto EUn keskuspankkiin paranisi jota pahoin pelkään. Luottoluokituksemme tulee painumaan entistä huonopmpaan suuntaan joka tarkoittaa hanojen sulkemista. Nyt on jo puolet hanoista jo kiinni. Pitää vahän niin kuin kertoa tämä järkevästi että pikkasen alkaisi ihmisten ajatus kohtaamaan että tämä kun ei näin nyt käy. Suomi tulee vajoamaan ja valoa ei kyllä tunnelissa näy. Toivottavasti sota tulisi ja opettaisi meitä ja ravistaisi että tässä on hiukan erinlaisia uhkakuvia kuin yksi h.......n sairauspäiväraha .


    • Anonyymi

      Kuitenkin meillä on varaa elättää täällä työttömiä venäläisiä.

    • Anonyymi

      Aloittaja yksipuolistaa asiaa melkoisen karkeasti. Vientivetoinen työmarkkinamalli on asiassa se peikko numero 1. Se mahdollistaisi paremmin esimerkiksi naisvaltaisten jo muutenkin kehnosti palkattujen alojen palkanalennukset.

    • Anonyymi

      Yritykset lähtee pois Suomesta

      • Anonyymi

        Se on vaan hallituksen lopetettava se typerä EK:n palveleminen.


    • Anonyymi

      Sulzer Pumps lomauttaa osan Karhulan pumpputehtaan työntekijöistä  .

      • Anonyymi

        Laiha tilauskanta globaalista taloussuhdanteesta johtuen lafkalla, mikä luonnollisesti johtaa lomautuksiin.


    • Anonyymi

      Työntekijät ja veronmaksajat lähtee pois Suomesta. Tilalle tulee 5 euron ulkomaalaisia. Reservi pienenee ja liituraidat saa puolustaa rajaa.

    • Anonyymi

      5 eurolla ei tarvi maksaa veroja.

    • Anonyymi

      Lääkärit ovat kommunisteja eivätkä pysty objektiivisen rationaalisesti toteamaan loppuvaiheen alkoholistin työkyvyttömyyttä, vaikka sen jokainen kaduntallaaja tajuaa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7598
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2832
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      116
      2139
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1414
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1341
    Aihe