Lastensuojelun rakenteelliset ongelmat on korjattava

Huostaanotto on mahdoton tehtävä

[https://www.lskl.fi/blog/lastensuojelun-rakenteelliset-ongelmat-on-korjattava/]

@Onni Westlund, Pesäpuu Ry, sosiaalityöntekijä

Tämäkään ei pysty kyseenalaistamaan sosiaalityöntekijän valtaa. "Lastensuojelussa kohdataan" vihjaa, että sosiaalityöntekijät kohtaavat asiakkaan, joka on kokenut haavoittuvia ja kielteisiä kokemuksia jossain muualla. "Anna lapselle ääni" vihjaa, että vanhemmat ovat tehneet jotain pahaa lapselle, eikä meidän äänemme kuuleminen paljastaisi mitään väärää sosiaalityöntekijöiden valehtelusta ja eristämisestä.

Mitään muuta ei tarvita lasten huostaanottoon kuin ilmoitus ja kieltäytyminen. Sosiaalityöntekijät pakottavat kontrolliin, jossa meidän väitetään olevan kyvyttömiä erottamaan aikuisen ja lapsen roolia. Sosiaalityöntekijät eivät kerro mikä käytöksessä on sellaista eikä sitä, mikä on seuraava askel.

Kaikki lastensuojelun ongelmat ratkeavat , kun lasten ja vanhempien erottaminen kielletään ja perhelaitoslähetteeseen vaaditaan todisteet lapsen häiriökäyttäytymisestä.

Uudessa perhelaitoksessa olisi dialogista ammattilaisterapiaa ja pedagoginen suhde, valvonta ja avoin asumistyyli. Nythän lastensuojeluilmoitukset ja huostaanotot tehdään tapaamatta lasta ja vanhempia yhdessä koskaan. Ne ovat ennakkoluuloja, asenteita ja mielipiteitä. "Kaikki vanhemmat eivät vain sovellu vanhemmuuteen" on syynä huostaanottoihin. Sosiaalityöntekijä käyttää varhaiskasvatusalan ammattilaisten tunnetiloja todisteena siitä, että "lapsi on tavattu". Koska sosiaalityöntekijää kyseenalaistava sairas vanhempi on riskin kieltäjä, sosiaalityöntekijä ottaa huostaan. Riski on olettamus. Sosiaalityöntekijän valta korostuu tosiasioiden yli. Varhaisen puuttumisen malli on rasistinen ilmiantojärjestelmä ja valtion yhteiskuntapoliittinen syrjintämalli vanhempia vastaan, joka ei perustu lapsen vointiin vaan suljetun sisäryhmän tuntemuksiin. Tuki ei perustu ongelmien ratkaisuun vaan rankaisemiseen.

Rakenteelliset syyt eivät aiheuta sosiaalityöntekijän valehtelua virkavallan tehostamiseksi, lapsen tapaamattomuutta, valheita vanhempien terveydestä tai valvonnan olemattomuutta. Valvovat viranomaisetkin väittävät, että "mitään rikosta ei ole tapahtunut, sosiaalityöntekijällä on oikeus tehdä arvio". Se väheksyy vanhempien ja lasten näkökulmaa.

Jos sosiaalityöntekijät vaihtuvat liikaa, se viittaa organisaation valta-asemaan. Kenties liian korkea vaihtuvuus aiheuttaa ennakkoluuloiset asenteet sosiaalityöntekijöillä vanhempia vastaan, mutta se ei ratkea parantamalla työsuhteiden pysyvyyttä vaan kieltämällä valehtelu ja vaatimalla todisteet lapsen pahoinvoinnista.

Valehtelu ja eristäminen ovat sosiaalilautakunnan ominaisuus ja sosiaalityöntekijät ottavat ne annettuina, jos he haluavat työtä. Lastensuojelulla on satavuotiset perinteet suojelussa, joka ei ole hoitotyötä vaan voimakeino. Oikeistohallitus on palkannut heidät päättämään vanhempien yhteiskuntapoliittiset oikeudet, koska oikeisto uskoo vanhempien uhkaan ja ylentää virkamiehet muiden yläpuolelle. Lapsen etu on veruke vallan saamiseen, jota ei todenneta lapsen olosuhteilla. "Luottamuksellisia suhteita" ei tarvita, kun lapsi ei voi huonosti vanhemmillaan. Apu ei ole tervetullut. Auktoriteetin pitää olla vanhemman oikeus niin kauan kuin lapsi voi hyvin.

Kehitysvarojen puute lastensuojelusta ei estä sosiaalityöntekijää valehtelemasta tahallaan vanhempia vastaan. Koko käsite on ylimalkainen ja byrokraattinen. Se laajentaa kysymystä ja kieltää tarkastelemasta sosiaalityöntekijän toimintaa.

Lainsäädännön puute ei estä valehtelua ja sitä paitsi laki on suuripiirteinen tarkoituksella lastensuojeluorganisaation vallan tehostamiseksi. Lastensuojelun halutaan päättävän perheiden yhteiskuntapoliittiset asiat ja sitä varten organisaatio on palkattu. Tarkkoja lakeja ei tarvita lastensuojelun autonomiaa rajoittamaan. Sosiaalityöntekijän oletetaan suojelevan aina heikompaa osapuolta pahaa vastaan ja on uskottava virkamies. Ennakkoluulojen takia poliitikot ovat jo palkanneet heidät väärään tukitehtävään, joka rikkoo lastensuojelulakia.

"Palkka, työskentelyolosuhteet ja johtaminen" olettaa lapsen todella voivan huonosti ja vanhempien tarvitsevan työskentelyä. Sosiaalityöntekijän valehtelua vanhempaa vastaan ei korjaa mikään muu kuin rajoittaminen perhelaitoslähetteen tekemiseen ja perheen hoitaminen yhdessä. Huostaanoton kieltäminen riisuu sosiaalityöntekijöiltä turhat luulot.

"Verkon saalistajat" on ihmisryhmän leimaamista. Nuori ei hakeudu harhaanjohdetuksi vaan haluaa vapauden lastensuojelusta. Aikuiset eivät ole saalistajia vain siksi, että me toimimme netissä. Ihmiset eivät ole yleensäkään saalistajia vaan meillä on tarpeita, tavoitteita ja selviytymiskeinoja, joita sosiaalityöntekijä kieltäytyy ymmärtämästä ja turvautuu virkamiesasemaansa voidakseen leimata muita uhaksi. Tämä ei ole pedagogiseen kasvatusajatteluun sopiva asenne.

9

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kieltävä sosiaalityöntekijä herättää nuoressa hatkahaluja. Kun nuorta kohdellaan virkamiehille alamaisena, leimataan ongelmaiseksi juuri niin kuin vanhempia ja rajoitetaan, lastensuojelun hierarkinen luonne aiheuttaa hatkat. Ei nuoren täydy luottaa lastensuojelun työntekijään. Työntekijän tarkoitus ei ole pysyä nuoren elämässä vaan toteuttaa tilapäinen suojelu ja sen päättymisen tähtäävä tuki. Virka-asemassa oleva työntekijä ei voi vedota kaksinaismoralistisesti luottamukseen samalla kun hän varmistaa valtion puuttumisen yksityiselämään.

      "Kuolemat, ihmiskauppa, raiskaukset ja muu hyväksikäyttö eivät riitä herättämään päättäjien kiinnostusta" ovat myöskin nimikkeitä lastensuojelun kohderyhmää vastaan. Sosiaalityöntekijäthän eristävät meidät silloin, kun heillä on huoliemootio eikä silloin kun jotain pahaa tapahtuu. Mitä enemmän emootiosta ollaan kiinnostuneita lainsäädännössä, sitä enemmän valtaa sosiaalityöntekijöille annetaan. Se on kierre, joka estää todentamasta väitteitä lapsen voinnilla.

      Vastine sosiaalityöntekijän kirjoitelmaan "Lastensuojelun rakenteelliset ongelmat on korjattava" @Onni Westlund, Pesäpuu
      Ry

    • Ei ole mikään ihme, että autonomian kieltävä lastensuojelun sijaishuoltopaikka ja kyseenalaistamisen...

      • Anonyymi

        Ole jo hiljaa!


    • Anonyymi

      Teemun käyttäytymisen rakenteelliset ongelmat on korjattava.

      • Anonyymi

        Teemuilulle on tehtävä jotain.


      • Anonyymi

        Epäilen, että Teemuilun muuttaminen on mahdotonta! Siksi on parempi pitää lapsi teemuilun ulottumattomissa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Epäilen, että Teemuilun muuttaminen on mahdotonta! Siksi on parempi pitää lapsi teemuilun ulottumattomissa!

        Kun Toivo menee kouluun, sille nauretaan. "Ootko sä se jonka isä tekee niitä hulluja videoita nettiin? :D"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun Toivo menee kouluun, sille nauretaan. "Ootko sä se jonka isä tekee niitä hulluja videoita nettiin? :D"

        Tätä olen itsekin miettinyt. Teemu levittelee poikansa nimeä, kuvaa ja kaikkia muitakin asioita joka puolelle nettiä välittämättä lainkaan tämän yksityisyyden suojasta. Sekin on yksi todiste lisää sen puolesta, ettei hän sovi vanhemmaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tätä olen itsekin miettinyt. Teemu levittelee poikansa nimeä, kuvaa ja kaikkia muitakin asioita joka puolelle nettiä välittämättä lainkaan tämän yksityisyyden suojasta. Sekin on yksi todiste lisää sen puolesta, ettei hän sovi vanhemmaksi.

        Anonymiteetti kiellettävä.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe