Lastensuojelun rakenteelliset ongelmat on korjattava

Huostaanotto on mahdoton tehtävä

[https://www.lskl.fi/blog/lastensuojelun-rakenteelliset-ongelmat-on-korjattava/]

@Onni Westlund, Pesäpuu Ry, sosiaalityöntekijä

Tämäkään ei pysty kyseenalaistamaan sosiaalityöntekijän valtaa. "Lastensuojelussa kohdataan" vihjaa, että sosiaalityöntekijät kohtaavat asiakkaan, joka on kokenut haavoittuvia ja kielteisiä kokemuksia jossain muualla. "Anna lapselle ääni" vihjaa, että vanhemmat ovat tehneet jotain pahaa lapselle, eikä meidän äänemme kuuleminen paljastaisi mitään väärää sosiaalityöntekijöiden valehtelusta ja eristämisestä.

Mitään muuta ei tarvita lasten huostaanottoon kuin ilmoitus ja kieltäytyminen. Sosiaalityöntekijät pakottavat kontrolliin, jossa meidän väitetään olevan kyvyttömiä erottamaan aikuisen ja lapsen roolia. Sosiaalityöntekijät eivät kerro mikä käytöksessä on sellaista eikä sitä, mikä on seuraava askel.

Kaikki lastensuojelun ongelmat ratkeavat , kun lasten ja vanhempien erottaminen kielletään ja perhelaitoslähetteeseen vaaditaan todisteet lapsen häiriökäyttäytymisestä.

Uudessa perhelaitoksessa olisi dialogista ammattilaisterapiaa ja pedagoginen suhde, valvonta ja avoin asumistyyli. Nythän lastensuojeluilmoitukset ja huostaanotot tehdään tapaamatta lasta ja vanhempia yhdessä koskaan. Ne ovat ennakkoluuloja, asenteita ja mielipiteitä. "Kaikki vanhemmat eivät vain sovellu vanhemmuuteen" on syynä huostaanottoihin. Sosiaalityöntekijä käyttää varhaiskasvatusalan ammattilaisten tunnetiloja todisteena siitä, että "lapsi on tavattu". Koska sosiaalityöntekijää kyseenalaistava sairas vanhempi on riskin kieltäjä, sosiaalityöntekijä ottaa huostaan. Riski on olettamus. Sosiaalityöntekijän valta korostuu tosiasioiden yli. Varhaisen puuttumisen malli on rasistinen ilmiantojärjestelmä ja valtion yhteiskuntapoliittinen syrjintämalli vanhempia vastaan, joka ei perustu lapsen vointiin vaan suljetun sisäryhmän tuntemuksiin. Tuki ei perustu ongelmien ratkaisuun vaan rankaisemiseen.

Rakenteelliset syyt eivät aiheuta sosiaalityöntekijän valehtelua virkavallan tehostamiseksi, lapsen tapaamattomuutta, valheita vanhempien terveydestä tai valvonnan olemattomuutta. Valvovat viranomaisetkin väittävät, että "mitään rikosta ei ole tapahtunut, sosiaalityöntekijällä on oikeus tehdä arvio". Se väheksyy vanhempien ja lasten näkökulmaa.

Jos sosiaalityöntekijät vaihtuvat liikaa, se viittaa organisaation valta-asemaan. Kenties liian korkea vaihtuvuus aiheuttaa ennakkoluuloiset asenteet sosiaalityöntekijöillä vanhempia vastaan, mutta se ei ratkea parantamalla työsuhteiden pysyvyyttä vaan kieltämällä valehtelu ja vaatimalla todisteet lapsen pahoinvoinnista.

Valehtelu ja eristäminen ovat sosiaalilautakunnan ominaisuus ja sosiaalityöntekijät ottavat ne annettuina, jos he haluavat työtä. Lastensuojelulla on satavuotiset perinteet suojelussa, joka ei ole hoitotyötä vaan voimakeino. Oikeistohallitus on palkannut heidät päättämään vanhempien yhteiskuntapoliittiset oikeudet, koska oikeisto uskoo vanhempien uhkaan ja ylentää virkamiehet muiden yläpuolelle. Lapsen etu on veruke vallan saamiseen, jota ei todenneta lapsen olosuhteilla. "Luottamuksellisia suhteita" ei tarvita, kun lapsi ei voi huonosti vanhemmillaan. Apu ei ole tervetullut. Auktoriteetin pitää olla vanhemman oikeus niin kauan kuin lapsi voi hyvin.

Kehitysvarojen puute lastensuojelusta ei estä sosiaalityöntekijää valehtelemasta tahallaan vanhempia vastaan. Koko käsite on ylimalkainen ja byrokraattinen. Se laajentaa kysymystä ja kieltää tarkastelemasta sosiaalityöntekijän toimintaa.

Lainsäädännön puute ei estä valehtelua ja sitä paitsi laki on suuripiirteinen tarkoituksella lastensuojeluorganisaation vallan tehostamiseksi. Lastensuojelun halutaan päättävän perheiden yhteiskuntapoliittiset asiat ja sitä varten organisaatio on palkattu. Tarkkoja lakeja ei tarvita lastensuojelun autonomiaa rajoittamaan. Sosiaalityöntekijän oletetaan suojelevan aina heikompaa osapuolta pahaa vastaan ja on uskottava virkamies. Ennakkoluulojen takia poliitikot ovat jo palkanneet heidät väärään tukitehtävään, joka rikkoo lastensuojelulakia.

"Palkka, työskentelyolosuhteet ja johtaminen" olettaa lapsen todella voivan huonosti ja vanhempien tarvitsevan työskentelyä. Sosiaalityöntekijän valehtelua vanhempaa vastaan ei korjaa mikään muu kuin rajoittaminen perhelaitoslähetteen tekemiseen ja perheen hoitaminen yhdessä. Huostaanoton kieltäminen riisuu sosiaalityöntekijöiltä turhat luulot.

"Verkon saalistajat" on ihmisryhmän leimaamista. Nuori ei hakeudu harhaanjohdetuksi vaan haluaa vapauden lastensuojelusta. Aikuiset eivät ole saalistajia vain siksi, että me toimimme netissä. Ihmiset eivät ole yleensäkään saalistajia vaan meillä on tarpeita, tavoitteita ja selviytymiskeinoja, joita sosiaalityöntekijä kieltäytyy ymmärtämästä ja turvautuu virkamiesasemaansa voidakseen leimata muita uhaksi. Tämä ei ole pedagogiseen kasvatusajatteluun sopiva asenne.

9

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kieltävä sosiaalityöntekijä herättää nuoressa hatkahaluja. Kun nuorta kohdellaan virkamiehille alamaisena, leimataan ongelmaiseksi juuri niin kuin vanhempia ja rajoitetaan, lastensuojelun hierarkinen luonne aiheuttaa hatkat. Ei nuoren täydy luottaa lastensuojelun työntekijään. Työntekijän tarkoitus ei ole pysyä nuoren elämässä vaan toteuttaa tilapäinen suojelu ja sen päättymisen tähtäävä tuki. Virka-asemassa oleva työntekijä ei voi vedota kaksinaismoralistisesti luottamukseen samalla kun hän varmistaa valtion puuttumisen yksityiselämään.

      "Kuolemat, ihmiskauppa, raiskaukset ja muu hyväksikäyttö eivät riitä herättämään päättäjien kiinnostusta" ovat myöskin nimikkeitä lastensuojelun kohderyhmää vastaan. Sosiaalityöntekijäthän eristävät meidät silloin, kun heillä on huoliemootio eikä silloin kun jotain pahaa tapahtuu. Mitä enemmän emootiosta ollaan kiinnostuneita lainsäädännössä, sitä enemmän valtaa sosiaalityöntekijöille annetaan. Se on kierre, joka estää todentamasta väitteitä lapsen voinnilla.

      Vastine sosiaalityöntekijän kirjoitelmaan "Lastensuojelun rakenteelliset ongelmat on korjattava" @Onni Westlund, Pesäpuu
      Ry

    • Ei ole mikään ihme, että autonomian kieltävä lastensuojelun sijaishuoltopaikka ja kyseenalaistamisen...

      • Anonyymi

        Ole jo hiljaa!


    • Anonyymi

      Teemun käyttäytymisen rakenteelliset ongelmat on korjattava.

      • Anonyymi

        Teemuilulle on tehtävä jotain.


      • Anonyymi

        Epäilen, että Teemuilun muuttaminen on mahdotonta! Siksi on parempi pitää lapsi teemuilun ulottumattomissa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Epäilen, että Teemuilun muuttaminen on mahdotonta! Siksi on parempi pitää lapsi teemuilun ulottumattomissa!

        Kun Toivo menee kouluun, sille nauretaan. "Ootko sä se jonka isä tekee niitä hulluja videoita nettiin? :D"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun Toivo menee kouluun, sille nauretaan. "Ootko sä se jonka isä tekee niitä hulluja videoita nettiin? :D"

        Tätä olen itsekin miettinyt. Teemu levittelee poikansa nimeä, kuvaa ja kaikkia muitakin asioita joka puolelle nettiä välittämättä lainkaan tämän yksityisyyden suojasta. Sekin on yksi todiste lisää sen puolesta, ettei hän sovi vanhemmaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tätä olen itsekin miettinyt. Teemu levittelee poikansa nimeä, kuvaa ja kaikkia muitakin asioita joka puolelle nettiä välittämättä lainkaan tämän yksityisyyden suojasta. Sekin on yksi todiste lisää sen puolesta, ettei hän sovi vanhemmaksi.

        Anonymiteetti kiellettävä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      262
      2457
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      86
      1951
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1586
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      155
      1408
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      65
      1244
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1185
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe