Tämä on hyvä tietää Syyriasta.

Anonyymi-ap

Palestiinan ohella Syyria on niitä alueita maailmassa, jossa kristillisyys on maailman vanhinta. Syyriasta voidaan Apostolien tekojenkin perusteella puhua vakiintuneen kristinuskon syntysijana.

On paikallaan tuomita se, mitä Venäjä on tehnyt Ukrainassa. On paikallaan tuomita Venäjän raaka sodankäynti tapa Syyriassa.

Mutta on tekopyhää soittaa kirkonkelloja vain Aleppolle, mutta ei Gazalle. Ja on harhaanjohtavaa olla kertomatta historiaa, kuten se on sitä myös Israelin ja Palestiinan kohdalla.

Merkittävä syy siihen, miksi turkkilainen Ottomaanien suurvalta hajosi ensimmäisen maailmansodan myllerryksessä oli se, että se oli myös hyvin väkivaltainan ja pyrki säilyttämään valtansa kovin ottein. On itselleni vieläkin jotenkin epäselvää, miksi Britannia ja muistaakseni myös Ranska asettuivat Ottomaani-imperiumin puolelle Krimin sodassa (jolloin brittilaivasto kävi myös meidän rannoillamme pommittamassa kaupunkeja, josta kertoo laulu Oolannin sota) Se taas, miksi Venäjä ajautui kerta toisensa jälkeen uusiin ja uusin sotiin Ottomaanien kanssa ei ollut vain "vuosisataista Venäjän imperialismia". Venäjän tarina siitä, että he taistelevat kristinuskon puolesta, ei ole täysin tyhjästä temmattu, ei edes nykypäivänä, vaikka uskonnon tila Venäjällä tänä päivänä onkin välillä vähän arveluttava. Kun esim Kirillin ranteessa ollut kallis kultakello häivytettiin lehtikuvista ja virallisista videotallenteista... ja kyllähän hänen kasvonsa joskus punoittavat aika tavalla. Sellainen väri voi olla peräisin liiasta ehtoollisen nauttimisesta.

Mutta takaisin Balkanille ja Syyriaan. Balkanilla serbit vastustivat Ottomaanien valtaa ja Venäjä oli enemmän kuin halukas auttamaan heitä sotilaallisesti. Suomalaisiakin oli mukana, josta kertoo Suomen Kaartin lähtölaulu. Tuo sama side on säilynyt lujana, kuten tiedämme. Mutta myös Syyriaan on side. Nykyään jo kaikki tietävät ottomaanien suorittaman armenialaisten kansanmurhan. Heitä marssitettiin omaa "kyynelten tietään" eteläisille aavikoille juuri siksi, että Venäjä ei saisi heistä syytä hyökätä Turkin rajamaakuntiin ja vapauttaa niitä ottomaanien vallasta. Marsseilla kuoli suuret määrät ihmisiä, väkivaltaan ja muuten vain huonoon kohteluun ja rasitukseen.

Monikaan ei sen sijaan tiedä, mitä tapahtui Syyriassa. Sielläkin kristityt halusivat päästä irti ottomaanien otteesta, saada ainakin jonkinlaisen autonomian, jos ei muuta. Turkkilaiset kukistivat ne pyrkimykset todella kovin ottein. Turkkihan oli ensimmäisen maailmansodan aikana jo muutoinkin Venäjän vihollinen siksi, että se oli Venäjää vastaan sotineen Saksan liittolainen. Niinpä Venäjä lähetti sotilaallista apua syyrialaisille, ja oli pitkään ainoa valtio, joka teki niin. Ja syynä oli nimenomaan se, että kristityt olivat anoneet heiltä apua, ja venäläiset tunsivat velvollisuudekseen suojella kristinuskon syntysijoja Syyriassa, kuten olivat tunteneet velvollisuudekseen auttaa serbialaisia ortodeksejakin.

Venäjälle kävi ensimmäisessä maailmansodassa kuten kävi. Mutta side jäi olemaan, kuten Serbiankin kohdalla. Vanhoissa siteissä oli yksi syy siihen, että Tito sai toimia niin vapaasti omalla tavallaan kuin toimi. Toinen oli se, että venäläiset toki tiesivät historiasta, että on turha yrittää alistaa serbejä, jotka taistelevat kuin sudet antamatta periksi. Ensimmäisen maailmansodan seurauksena Syyria oli ajautunut Ranskan mandaatille, kun läntiset voittajavallat jakoivat alueet keskenään. Toisen maailmansodan jälkeen alueen valtiot, kuten muutkin siirtomaat, alkoivat karistaa kolonialismin kahleita harteiltaan. Lähi-idässä nousivat valtaan nationalistiset arabisosialistit, kuten Saddam Hussein. He olivat hyvin maallistuneita ja monilla oli kristillinen tausta. Vanha side Syyriaan toimi myös ateistisen Neuvostoliiton aikana ja itänaapurimme tuki noita antikolonialistisia liikkeitä. Niinhän sen myös ideologiansa mukaan pitikin tehdä.

18

239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ja sitten nykyhetkeen. Miksi Venäjä lähetti joukkojaan Syyriaan tukemaan Assadia? Ihanko vain halustaan kuulua pahan akseliin tukemalla Neuvostoliiton valtaan auttamaa kovaotteista hallitsijaa. Ei pelkästään. Kuten Tsetseniasta tiedämme, Venäjä taas ajautunut konflikteihin muslimien kanssa, tällä kertaa siksi, että se haluaa estää öljyrikkaita muslimialueita irtautumasta federaatiosta. Ja jälleen kerran myös siksi, että syyrialaiset kristityt pyysivät siltä apua. Syyrian kristityt muistavat edelleen, mitä ottomaanit heille tekivät, ennen kuin katosivat itse kartalta. Ja he ovat nähneet, miten voimakkaan aseman Islam on saanut maissa, joissa arabikevät kaatoi vanhat hallitukset. Egyptissä kansa äänesti ensimmäisissä vapaissa vaaleissa valtaan muslimiveljeskunnan, jonka länsivallat syrjäyttivät ja nostivat valtaan nykyisen hallinnon. Demokratia on siis aika venyvä käsite myös länsimaiden käyttämänä... sekulaari Assad on taannut Syyrian kristityille rauhaisen elon ja nähtyään, miten Isis riehui monilla alueilla, he halusivat Assadin pysyvän vallassa. Ja pyysivät siis apua siihen Venäjältä, joka taas kerran tuli avuksi. Omalla karhumaisen kömpelöllä ja brutaalilla tavallaan.

      On hyvä myös muistaa se, että PLO:n perusti kristityn taustan omannut sekulaari. Israelilla on siis syynsä inhota arabinationalisteja ja sillä oli varmasti osuutensa arabikevään tapahtumiin. Israelille muslimit ovat helpompi vastus kuin kristityt, sillä vaikka muslimit ovat sotaisampia, joka muuten itse asiassa auttaa Israelia saavuttamaan tavoittelemiaan alueita, koska se saa hyvä perusteet sotatoimiinsa, muslimit ovat myös helpommin "ohjailtavissa". Israel oikeastaan tarvitsee Venäjää, mutta toisaalta Venäjän vanha side alueen joihinkin kristittyihin ärsyttää sitä. Israel välttää suoraa yhteenottoa ja tekee Venäjän kanssa myös yhteistyötä, mutta toisaalta ISIS:n synnyn voi ymmärtää myös sitä taustaa vasten, ettei Israel halua Venäjän ja kristittyjen olevan liian vahvoja. Paras on tilanne, jossa islamistit ja kristityt/Venäjä tasapainottavat toisiaan, estäen kumpikin toisiaan saamasta ratkaisevaa valta-asemaa ja Israel voi pelata näiden välillä ajaakseen omia etujaan. Joista yksi on epäilemättä sen pyrkimys taata olemassa olonsa. Maansa menettäneissä palestiinalaisissa oli myös melkoinen määrä kristittyjä ja niinpä myöskään Syyrian kristityt eivät välttämättä suhtaudu kovinkaan lämpimästi Israeliin.

      Venäjä on imperialistinen. Se on imperiumi, joka taistelee olemassa olostaan imperiumina. Mutta Venäjänkään imperialismia ei pidä liioitella, kuten nykyään tehdään. Venäjällä on myös muita syitä toimilleen. Syitä, joilla on todella pitkät juuret historiassa. Eikä niitä niin vain juurita pois.

      On ollut sangen kummallista seurata lännen toimintaa Lähi-idässä. Se on tukenut avoimesti Israelia ja antanut paikallisen kristillisyyden kadota kartalta. USA ja Britannian voimakkaiden Israel-lobbyjen johdolla länsi on hylännyt oman uskonnollishistoriallisen perustansa ja kääntänyt poskensa sijasta selkänsä maailman vanhimmille seurakunnille.

      On uskomatonta, mitä on tapahtunut. Mutta tälläkin on paralleelinsa historiassa, ja siitä kertoo Raamattu. Egyptin orjuudessa juutalaisia kohosi faaraoiksi saakka ja lopulta Egypti romahti ja juutalaiset pääsivät vapaiksi. Joku lupasi heille uuden, hedelmmäisen alueen kauppateiden risteyskohdasta ja sen he valtasivat. He joutuivat uudelleen orjuuteen, mutta vapautuivat siitäkin. Tällä kertaa heidät vapautti Persia, jonka hovissa juutalaisilla oli paljon vaikutusta. Maassa oli jo aikoja ollut suuri juutalaisyhteisö ja se ehkä vahvistui Babylonin orjuutta paenneista. Siitä muistona on se, että Iranissa asuu edelleen Lähi-idän suurin Israelin ulkopuolella elävä juutalaisyhteisö ja heillä on siellä käytännössä oma kaupunki, Isfahan. Persian ja juutalaisten suhde on hämmästyttävän samanlainen kuin nyt on siionistien ja USA:n (ja myös Britannian) suhde. Kuten tiedämme, Persia romahti jonkin aikaa myöhemmin ja alueen valtasivat kreikkalaiset, joita kohtaan juutalaisten tuntemaa vihaa myös Uuden Testamentin evankeliumit hyvin kuvaavat.

      Historiasta löytyisi kaikenlaista mielenkiintoista, mutta palatkaamme nykyhetkeen. Mitä on tapahtumassa nyt lännelle, USA:n ja Britannian johtamalle, moninapaistuvassa maailmassa? Aivan niin. Jotain samaa kuin tapahtui Persialle. Tai Roomalle. Ehkä sama tapahtui myös Egyptille silloin kun juutalaiset pakenivat sieltä. On myös hyvä muistaa, mitä tapahtui kerran niin loistokkaalle kasaarien valtakunnalle. Koko sen juutalaisen yläluokanhan väitetään sulautuneen muihin kansoihin mitään jälkeä jättämättä. Toiset taas väittävät, että niin ei tapahtunut. Mutta sitten meillä on myös kolmesti jaettu Puola. Ja jaettu ja juuri äsken taas yhdistynyt Saksa. Kaikissa niissä tapahtumissa on jotain samaa ja eräs tekijä, joka niitä yhdistää.

      Tulevaisuus voi olla lännen, mutta... voi myös olla, että ei olekaan.

      • Anonyymi

        😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍

        🔞 ­­N­­­y­m­­f­o­­m­a­a­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      Ei siis herätä mitään keskustelua?

      • Anonyymi

        Liian älypohjaista suomalaisille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Liian älypohjaista suomalaisille.

        Ihmetyttää kun maata johdetaan kuin moottoripyöräkerhoa. Mahtaako tuosta kovin hyvää seurata.


    • Anonyymi

      Maailmanloppuhan tulee joka tapauksessa kun kirkko alkaa vihkimään homoja.

    • Anonyymi

      ”Palestiina” eli Juudea.

      Alueen kutsuminen palestiinaksi on jokseenkin tökeröä, koska alueella ei enää asu filistelaisia.

      • Anonyymi

        Asuu. Israelilaiset eivät tuhonneet kaikkia vallatessaan alueen, siellä on edelleen sukuja, jotka asuivat alueella ennen israelilaisten saapumista.


      • Anonyymi

        Historiallisessa valossa kyllä. Palestiina on vanhentunut nimi. Palestiinalaisuus on myös pitkälti hatusta vedetty käsite koska ei ole olemassa Palestiinan kansaa vaan lähi idän alueella asuneita heimoja jotka yhdistettiin 'Palestiinalaisuuden alle'. Sekavaa porukkaa, kaikki enemmän tai vähemmän eri puolilta lähi itää kotoisin ja kaikkien inhoamia. Moni pitää Jordaniaa 'Palestiinalaisten' perusalueena koska täältä on peräisin moni heimoista ja Jordania myös suojelee, myös vastoin tahtoaan mutta rahan kiilto silmissä, Palestiinalaisia. Palestiinalaisten suojeleminen on tuottavaa maailman silmissä. Jordania on sanonut moneen otteeseen että he eivät halua yhtään Palestiinalaista pakolaista lisää maahansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Historiallisessa valossa kyllä. Palestiina on vanhentunut nimi. Palestiinalaisuus on myös pitkälti hatusta vedetty käsite koska ei ole olemassa Palestiinan kansaa vaan lähi idän alueella asuneita heimoja jotka yhdistettiin 'Palestiinalaisuuden alle'. Sekavaa porukkaa, kaikki enemmän tai vähemmän eri puolilta lähi itää kotoisin ja kaikkien inhoamia. Moni pitää Jordaniaa 'Palestiinalaisten' perusalueena koska täältä on peräisin moni heimoista ja Jordania myös suojelee, myös vastoin tahtoaan mutta rahan kiilto silmissä, Palestiinalaisia. Palestiinalaisten suojeleminen on tuottavaa maailman silmissä. Jordania on sanonut moneen otteeseen että he eivät halua yhtään Palestiinalaista pakolaista lisää maahansa.

        Tuo selittää sen, miksi nuo niinsanotut palestiinalaiset ovat niin riitaista ja sotaista porukkaa. Nuo sotaisat heimot tappelevat vieläkin keskenään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Historiallisessa valossa kyllä. Palestiina on vanhentunut nimi. Palestiinalaisuus on myös pitkälti hatusta vedetty käsite koska ei ole olemassa Palestiinan kansaa vaan lähi idän alueella asuneita heimoja jotka yhdistettiin 'Palestiinalaisuuden alle'. Sekavaa porukkaa, kaikki enemmän tai vähemmän eri puolilta lähi itää kotoisin ja kaikkien inhoamia. Moni pitää Jordaniaa 'Palestiinalaisten' perusalueena koska täältä on peräisin moni heimoista ja Jordania myös suojelee, myös vastoin tahtoaan mutta rahan kiilto silmissä, Palestiinalaisia. Palestiinalaisten suojeleminen on tuottavaa maailman silmissä. Jordania on sanonut moneen otteeseen että he eivät halua yhtään Palestiinalaista pakolaista lisää maahansa.

        Siionisti siinä taas projisoi.

        Onko Israelin Jumala kieltänyt olemasta rehellinen tuossa sionismi-nimisessä maailman vaarallisimmassa uskonnossa?


    • Anonyymi

      Nostetaanpa luettavaksi.

    • Luin aika pitkän kirjoituksesi. Ehkä se oli vähän hajanainen, ettei kokonaiskuvaa kunnolla oikein saanut.

      ”Mutta on tekopyhää soittaa kirkonkelloja vain Aleppolle, mutta ei Gazalle. Ja on harhaanjohtavaa olla kertomatta historiaa, kuten se on sitä myös Israelin ja Palestiinan kohdalla.”

      Yritätkö tässä jotenkin kytkeä Gazan ja Syyrian tilanteet toisiinsa?

      ”Miksi Venäjä lähetti joukkojaan Syyriaan tukemaan Assadia?”

      Aluksi Venäjä tuki Assadia, mutta sittemmin tuki heikentyi. Kyse oli siis siitä terrorismin vastaisesta operaatiosta, johon Venäjäkin osallistui. Syyria kuuluu niihin Venäjän ”alusmaihin”, joissa pitää olla Venäjämieleinen hallinto. Siellä on myös Venäjän tukikohtia.

      Syyriassa on 10% kristittyjä, ja suurimmat kirkot ovat ortodoksit, uniaattikirkko sekä nestoriolainen kirkko.

      ”On ollut sangen kummallista seurata lännen toimintaa Lähi-idässä. Se on tukenut avoimesti Israelia ja antanut paikallisen kristillisyyden kadota kartalta.”

      Tarkoitat varmaan palestiinalaisia kristittyjä? He ovat tainneet kadota vain joidenkin pienten kristittyjen ryhmien kartalta.

      ”Mitä on tapahtumassa nyt lännelle, USA:n ja Britannian johtamalle, moninapaistuvassa maailmassa?” ja ”Tulevaisuus voi olla lännen, mutta... voi myös olla, että ei olekaan.”

      Niin, tämä on sellaista arvelua, josta voidaan olla montaa mieltä.

      Kiina ja Intia ovat nousevia talousmahteja. Se, mikä vaikutus näillä tulee olemaan, onkin vaikeaa.
      Jos länsimainen demokratia sortuu, se ei tiedä hyvää. Pontevasti sitä on äärioikeisto hajottamassa ja kai toiveena on saada jonkinlainen totalitarismi aikaan. Epäilen sen onnistumista, sillä länsimaissa on opittu elämään vapaasti, mutta sekasortoa aivan varmaan tulee esiintymään.

      • Anonyymi

        Aika oudosti poimit rivin sieltä, toisen täältä, jättäen välit kokonaan lukematta ja sitten väität kirjoitusta hajanaiseksi.

        En tiedä, kuka olet, mutta en ole koskaan uskonut tarinoihin, joita kerrot itsestäsi. Ne vaikuttavat kaikki keksityiltä, enkä ymmärrä, miksi ne on sepitetty.

        Siviilit kuolevat ihan samalla tavoin Gazassa pommi-iskuihin kuin kuolivat Aleppossakin. Gazassa uhreissa on luultavasti enemmän kristittyjä. Sekö sitten on syy soittaa kirkonkelloja vain Aleppon uhreille, mutta ei Gazan. Ilmeisesti, mutta miksi niin on, se kiinnostaisi tietää.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Aika oudosti poimit rivin sieltä, toisen täältä, jättäen välit kokonaan lukematta ja sitten väität kirjoitusta hajanaiseksi.

        En tiedä, kuka olet, mutta en ole koskaan uskonut tarinoihin, joita kerrot itsestäsi. Ne vaikuttavat kaikki keksityiltä, enkä ymmärrä, miksi ne on sepitetty.

        Siviilit kuolevat ihan samalla tavoin Gazassa pommi-iskuihin kuin kuolivat Aleppossakin. Gazassa uhreissa on luultavasti enemmän kristittyjä. Sekö sitten on syy soittaa kirkonkelloja vain Aleppon uhreille, mutta ei Gazan. Ilmeisesti, mutta miksi niin on, se kiinnostaisi tietää.

        ”Aika oudosti poimit rivin sieltä, toisen täältä, jättäen välit kokonaan lukematta ja sitten väität kirjoitusta hajanaiseksi.”

        Totta kai luin kaiken, eikä ole mitään mieltä jokaiseen lauseeseen vastata. Jäi aika hämäräksi se, mitä tarkalleen ottaen yritit tuossa sanoa. Ymmärrän, että historia kiinnostaa, tosin se osa oli hajanaista.

        Niin ja rivienvälistä lukeminen aina hankalaa.

        ”En tiedä, kuka olet, mutta en ole koskaan uskonut tarinoihin, joita kerrot itsestäsi. Ne vaikuttavat kaikki keksityiltä, enkä ymmärrä, miksi ne on sepitetty.”

        Ehkä tuollainen ilkeämielinen arvostelu kertoo sinusta enemmän kuin minusta?

        ”Gazassa uhreissa on luultavasti enemmän kristittyjä. Sekö sitten on syy soittaa kirkonkelloja vain Aleppon uhreille, mutta ei Gazan. Ilmeisesti, mutta miksi niin on, se kiinnostaisi tietää.”

        Syyriassa 2016 pommitti Syyrian hallitus ja Venäjän armeija rankasti siviilikohdetta.
        Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, oli tilanne vieläkin pahempi, sillä Venäjä pommittaa edelleen pääsääntöisesti siviilikohteita.

        Gazan tilanne on vähän samaa lajia, nyt Israel pommittaa siviilikohteita ja heitä kuolee.

        Tilanne on vain nyt siinä mielessä erikoinen, että Gazan sodasta on tehty poliittinen sota. Eli Israelia tukevia tahoja on paljon, joten selkeästi jommankumman (Israel-Hamas) puolelle asettuminen luo poliittisen jännitteen.

        Eikä kirkot soittaneet kelloja siksi, että joukossa oli kristittyjä vaan aivan kaikille niille, jotka joutuivat sodan uhreiksi. Eikä Ukrainan tilanteenkaan johdosta ole näin tehty.

        Ehkä tätä pahuutta on nyt siinä määrin, ettei enää jakseta soittaa kirkonkelloja? Niitä saisi olla kai jatkuvasti soittamassa.


    • Anonyymi

      "Palestiinan ohella Syyria on niitä alueita maailmassa, jossa kristillisyys on maailman vanhinta. Syyriasta voidaan Apostolien tekojenkin perusteella puhua vakiintuneen kristinuskon syntysijana."


      Myös Patmos toimii Syyriassa lähes ainoana kristillisenä organisaationa tukemassa siellä olevia kristittyjä.

      Tuo on totta, että ISISksellä ja muilla on valtavasti kalavelkoja maksettavanaan Venäjälle kun Venäjä on tukenut Iran-mallista (shia) islamia.

      • ”Myös Patmos toimii Syyriassa lähes ainoana kristillisenä organisaationa tukemassa siellä olevia kristittyjä.”

        :D Kyllä siellä toimii lukuisia kristillisiä organisaatiota, suomesta mm. Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura ja Open Doors.

        Syyriassa on kirkkokuntia ja yhteisöjä lukuisia. Katollisia kirkkoja (melkiitti, armenialainen, syyrialainen, maroniitti, latinalainen ja kaldealainen) sekä ortodoksikirkkoja (Kreikan ja Syyrian patriarkaatit) lisäksi nestorialaisia, eri protestantteja kuten Syyrian ja Libanonin kansallinen evankelinen synodi ja Armenian evankelisten kirkkojen liitto. Myös pieniä kuten anglikaaninen kirkko, metodisti- ja baptistikirkko sekä helluntaisia.


      • Anonyymi
        Mummomuori2 kirjoitti:

        ”Myös Patmos toimii Syyriassa lähes ainoana kristillisenä organisaationa tukemassa siellä olevia kristittyjä.”

        :D Kyllä siellä toimii lukuisia kristillisiä organisaatiota, suomesta mm. Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura ja Open Doors.

        Syyriassa on kirkkokuntia ja yhteisöjä lukuisia. Katollisia kirkkoja (melkiitti, armenialainen, syyrialainen, maroniitti, latinalainen ja kaldealainen) sekä ortodoksikirkkoja (Kreikan ja Syyrian patriarkaatit) lisäksi nestorialaisia, eri protestantteja kuten Syyrian ja Libanonin kansallinen evankelinen synodi ja Armenian evankelisten kirkkojen liitto. Myös pieniä kuten anglikaaninen kirkko, metodisti- ja baptistikirkko sekä helluntaisia.

        Höpöhöpö!


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      98
      1970
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      119
      1568
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      117
      1080
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      32
      1019
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      47
      939
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      162
      829
    7. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      36
      764
    8. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      751
    9. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      731
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      653
    Aihe