Toissijainen syyteoikeus, pikkulapselle velat?

Anonyymi-ap

https://yle.fi/a/74-20080519

1. eli vanhemmat päätti tehdä oikeusjutun lapsen loukkauksesta

2. he hävisivät / "lapsi hävisi"

3. velat tulee lapsen maksettavaksi, vaikka hän itse ei mitään oikeusjuttuja tehnyt?

Käsitinkö oikein?

8

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä.
      Idiootit vanhemmat voivat lapsen "etua" ajaessaan tehdä tälle melkoisia karhunpalveluksia. Toivottavasti näillä vanhemmilla on pätäkkää ja järkeä hoitaa nuo kulut lapsensa puolesta. Ei 35000 euroa nyt aivan mahdoton summa ole. Mutta pahaa pelkään.

      Pientä lohtua onneksi tuo se, että onneksi nuo velat vanhenevat jo ennen, kuin tämä lapsi rupeaa oikeasti elantoaan tienaamaan.

      Sääliksi käy kuitenkin päiväkodin väkeä, joka joutuu maksamaan vähintään oikeusturvavakuutuksiensa omavastuuosat, yleensä suuruusluokkaa 10-20 % kuluista. Hyvällä säkällä loppu sentään jää kaikkien vakuutusasiakkaiden kollektiiviseksi vahingoksi.

    • Anonyymi

      Käsitit ihan oikein.

      "Vanhemmat päätti tehdä oikeusjutun lapsen loukkauksesta."

      Kyllä, täysin itsenäisesti. Poliisi ja syyttäjä eivät löytäneet asiassa rikosta, josta vanhemmat hermostuivat ja ajoivat asiaansa itse. Vanhemmat käyttivät toissijaista syyteoikeuttaan.

      Lapsihan itse oli mm. väkivaltainen, ilmeisesti muiden joukossa oleva ns. erityislapsi. Vanhemmat syyttivät koko päiväkodin henkilökuntaa yksissä tuumin tehdystä ja yhdessä sovitusta rikoksesta - kaikki kuusi päiväkodin työntekijää olivat siis lasta ja vanhempia vastaan. Vanhempien mukaan työntekijät pahoinpitelivät ja riistivät lapsen vapauden.

      "2. he hävisivät / "lapsi hävisi""

      Niin hävisi.

      "3. velat tulee lapsen maksettavaksi, vaikka hän itse ei mitään oikeusjuttuja tehnyt?"

      Kyllä. Vanhemmat viisaudessaan ja lapsen huoltajina ja lapsen parasta etua valvovina päättivät että on lapsen etu käydä oikeutta. Siis siitä huolimatta että poliisi ja syyttäjä eivät esitutkinnassa löytäneet rikosta. Joko tällä lapsella on erinomaiset vanhemmat tai erinomaisen huonot vanhemmat.

      Velka on lapsen velkaa. Vanhemmalla on lapsensa huoltajana eli edunvalvojana oikeus tehdä lapsen nimissä oikeustoimia, kuten nyt kävi. Näistä kuluista vastaa kuitenkin todellisuudessa huoltaja, joten alaikäinen ei koskaan vastaa vanhempansa tekemästä sitoumuksesta.

      --

      On selvää, että lasten hoitavan henkilökunnan osalta saa olla valppaana, mitä mediaa voi lukea, sillä oikeita rikoksiakin tapahtuu. On mahdollista, että lasten kanssa tekemisissä oleva henkilö syyllistyy laittomuuksiin, mutta erittäin harvoin kaksi ja vielä harvemmin jopa kolme henkilöä on lapseen kohdistuvan rikoksen taustalla. Nyt vanhemmat viisaudessaan päättivät, että koko kuuden henkilön henkilökunta syyllistyi rikokseen. Sehän olisi kokonainen rikollinen jengi.

      Aika kaukaa haettua.

      • Anonyymi

        MItä höpiset? Vanhemmat eivät vastaa lapsensa oikeudenkäyntikuluista, ellei niistä erikseen sitten uudessa oikeudenkäynnissä vanhempia vastaan niin päätetä.

        Ulosotto perii lapselta hänelle määrättyjä oikeudenkäyntikuluja ja jos hänet todetaan varattomaksi ulosotto keskeytyy.


    • Anonyymi

      Tässä on jokin salaliitto,
      viranomaiset suojelee
      oikeuslaitoksen avulla
      toisiaan.

      • Anonyymi

        Jep. Occamilaisittain tosiaan kaikkein vähiten taustaolettamaa vaatii moniviranomaisyhteistyössä toteutettu suuri salaliitto yhtä perhettä kohtaan.

        Vähiten taustaolettamuksia ei suinkaan vaadi se, että kyseessä on ongelmalapsi, johon oli päiväkodissa käytetty ikäviä, mutta välttämättömiä, perusteltavia ja lainmukaisia keinoja lapsen oman ja muiden turvallisuuden varmistamiseksi.


    • Anonyymi

      Väite: "Velka on lapsen velkaa. Vanhemmalla on lapsensa huoltajana eli edunvalvojana oikeus tehdä lapsen nimissä oikeustoimia, kuten nyt kävi. Näistä kuluista vastaa kuitenkin todellisuudessa huoltaja, joten alaikäinen ei koskaan vastaa vanhempansa tekemästä sitoumuksesta."

      Äkäinen mies esittää vastaväitteen: "Vanhemmat eivät vastaa lapsensa oikeudenkäyntikuluista, ellei niistä erikseen sitten uudessa oikeudenkäynnissä vanhempia vastaan niin päätetä...... Ulosotto perii lapselta hänelle määrättyjä oikeudenkäyntikuluja ja jos hänet todetaan varattomaksi ulosotto keskeytyy."

      ***

      On selvää, että asianomistajan syyteoikeuden käyttämistä lapsen edun kannalta parempi vaihtoehto olisi ollut muutosharkintapyynnön sisältävä kantelu syyttäjän ratkaisusta olla syyttämättä. Vanhemmat ovat toimineet kokonaisuudessaan sekä periaatteellisesti että taloudellisesti typerästi.

      Edunvalvoja eli nyt vanhemmat käyttävät tietenkin yksin päämiehen puhevaltaa asiassa, josta päämiehellä ei ole oikeutta päättää. Lapsen oikeustoimikelpoisuus, eli kelpoisuus tehdä itseään sitovia oikeustoimia eli sopimuksia, on rajoitettu. Kuka saattoi asiassa lapsen oikeuteen häneltä asiassa kysymättä, jonka merkitys on kaikkea muuta kuin vähäinen, asiassa jonka mahdollisuudet menestyä olivat vähäiset ja asiassa, jonka merkitystä lapsella ei edes ollut mahdollisuuksia ymmärtää? - vanhemmat.

      Esitutkintalain sanamuodon mukaisesti huoltajan sijaan on määrättävä puolueeton edunvalvojan sijainen, jos huoltaja ei kykene puolueettomasti valvomaan lapsen etua rikosprosessissa. Lienee selvää, että vanhemmat eivät ole nähneet metsää puilta. Huoltaja ei myöskään saa edustaa lastaan, jos lapsen edut saattavat muusta syystä joutua ristiriitaan keskenään (LHL 5b §), ja huoltaja on esteellinen edustamaan päämiestään kaikissa niissä tilanteissa, joissa edunvalvojan ja hänen päämiehensä edut saattavat joutua ristiriitaan keskenään (HolhTL 32.4 §). Kyseessä voi siis olla merkittävä taloudellinen ristiriita, kuten nyt oikeudenkäyntikulut: tosiallista ja todettua ristiriitaa ei edellytetä.

      Lastensuojelulain nojalla lapselle tulee lastensuojeluasiassa määrätä edunvalvoja, jos huoltaja ei puolueettomasti voi valvoa lapsen etua asiassa, ja jos edunvalvojan määrääminen on tarpeen asian selvittämiseksi tai muutoin lapsen edun turvaamiseksi (LSL 22 §). Prosessiedunvalvonnalla tarkoitetaan erityisesti edunvalvontaa tiettyä oikeudenkäyntiä varten OK 12:4a:n nojalla annettavaa määräystä. Prosessiedunvalvojalle maksettavat kulut ja palkkio voidaan suorittaa avustajan- tai puolustajanmääräyksen perusteella valtion varoista.

      Edunvalvoja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän on tehtäväänsä hoitaessaan tahallisesti tai huolimattomuudesta aiheuttanut päämiehelleen. Kaiken edellä mainitun perusteella lapsen vanhemmat ovat saattaneet ymmärtämättömyyttään ja periaatteellisuuttaan lapsensa velkavankeuteen.

      ***

      Äkäinen mies on omalta kannaltaan oikeassa. Ilman erillistä oikeudenpäätöstä 5-vuotias lapsi vastaa vanhempiensa tekemästä oikeustoimesta ja huonosta sitoumuksesta. Koska äkäinen mies ei hyväksy väitteessä käytettyä sanaa "TODELLISUUDESSA", lapsen olisi lähdettävä uuteen oikeudenkäyntiin vanhempiaan vastaan, jossa oikeudenkäynnissä sovittaisiin todellinen kulujen aiheuttaja. Tässä tapauksessa lapsi ja vanhemmat taas olisivat vastapuolia, joten lapselle tulisi määrätä edunvalvojan sijainen.

      Lapselta peritään ulosmitattava summa varallisuudesta kuten aikuiseltakin. Mutta jos velallinen on alle 18-vuotias, ulosottomiehen pitää tehdä ulosottoasian vireille tulosta ilmoitus lapsen kotikunnan holhousviranomaiselle ja DVV :lle, joka puolestaan selvittää lapsen edunvalvonnan tarpeen.

      ***

      Velan lopullinen vanhentumisaika on 15, 20 tai 25 vuotta. Ellei lapsella ole varallisuutta, 5-vuotias lapsi on ulosotossa aikuisikäänsä saakka, joten vanhemmat ovat saattaneet lapsensa velkavankeuteen. Jos lapsella ei ole varoja, ja lapsi joutuu ulosottoon, holhousviranomaisen on tarkastettava ulkopuolisen edunvalvojan tarve, joten huonoimmillaan vanhemmat saavat rinnalleen ammattiedunvalvojan. Samalla tulee tarkasteluun, ovatko vanhemmat toimineet asiassa lapsen edun mukaisesti.

      Lapsi ja vanhemmat välttyvät TODELLISUUDESSA kaikelta edellä mainitulta, jos kulut tulevat vapaaehtoisesti maksetuiksi. Ellei lapsella ole varallisuutta, vanhemmat voivat maksaa lapsensa puolesta.

      • Anonyymi

        Lainaus: "Tilanteissa poika oli työntekijöiden mukaan muun muassa yrittänyt lyödä, potkia tai sylkeä heitä päin. Työntekijät olivat puolestaan pitäneet lasta kiinni muun muassa niin sanotulla holding-otteella. Käräjäoikeus arvioi, että henkilökunnan toimet olivat asianmukaiset eivätkä ne kenenkään osalta täyttäneet pahoinpitelyn tai vapaudenriiston tunnusmerkistöä...... Myöhemmin lapsella on todettu autismin kirjon häiriöitä."

        Poliisi ja syyttäjät eivät havainneet rikosta. Vanhemmat - ilmeisesti vain äiti - ajoivat itse oikeudessa lapsensa nimissä rikossyytteitä henkilökuntaa vastaan.

        Herää oikeusturvan kannalta tietenkin kysymys siitä, että Suomessa jää paljon rikosasioita tutkimatta, koska asia katsotaan liian pieneksi. Lapsen ja vanhempien oikeusturvaa lisätään toissijaisella syyteoikeudella, ja käräjäoikeudella on asiassa ratkaisupakko.

        >>> On selvää, että asianomistajan syyteoikeuden käyttämistä lapsen edun kannalta parempi vaihtoehto olisi ollut muutosharkintapyynnön sisältävä kantelu syyttäjän ratkaisusta olla syyttämättä......Prosessiedunvalvonnalla tarkoitetaan erityisesti edunvalvontaa tiettyä oikeudenkäyntiä varten OK 12:4a:n nojalla annettavaa määräystä. Prosessiedunvalvojalle maksettavat kulut ja palkkio voidaan suorittaa avustajan- tai puolustajanmääräyksen perusteella valtion varoista.

        Ilmeisen varattomilla vanhemmilla oli kunnallinen oikeusavustaja. Liekö avustaja ollut lainkaan tietoinen tuollaisista mahdollisuuksista vai tulivatko ne reitit jo käytetyiksi? Ns. ilmaisen oikeusavustajan tiedot ja taidot eivät tietenkään aina voi vastata kalleimman asianajajan tietoja ja taitoja.

        Oikeuden mielestä pojan vanhempien olisi pitänyt ottaa huomioon myös se mahdollisuus, että heidän alaikäisen poikansa tekemät vaatimukset eivät menesty käräjäoikeudessa, jolloin saattaa syntyä velvollisuus korvata vastapuolen kulut. Ilmeisesti avustaja on pyrkinut viran puolesta opastamaan päämiestään (= päämiehiään eli vanhempia + pikkulasta), mutta asiasisältö ei ole tavoittanut vanhempia. Vanhemmilla on pitänyt olla tiedossa kuluriski korvata myös vastapuolen kulut, mutta se ei ole päätä saanut käännettyä jutussa.

        >>> Edunvalvoja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän on tehtäväänsä hoitaessaan tahallisesti tai huolimattomuudesta aiheuttanut päämiehelleen. Kaiken edellä mainitun perusteella lapsen vanhemmat ovat saattaneet ymmärtämättömyyttään ja periaatteellisuuttaan lapsensa velkavankeuteen.

        Lapselle koituva kustannus oli noin 35 000€, joten kyseeseen olisi voinut tulla oikeudenkäyntikulujen kohtuullistaminen. Oikeus on saattanut käyttää kuluja rangaistusmekanismina sille, että vanhemmat ovat haaskanneet oikeuden kallista aikaa eli nyt 10-vuotias lapsi pannaan maksamaan omien vanhempiensa periaatteellinen töppäily. Herää kysymys siitä, miten tuomari viranomaisena on huomioinut lapsen edun tuomiossaan.

        Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 8b § mukaan ”tuomioistuimen tulee viran puolesta alentaa asianosaisen maksettavaksi tuomittavien oikeudenkäyntikulujen määrää, jos asianosaisen velvoittaminen korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut olisi oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asianosaisten asema ja asian merkitys huomioon ottaen kokonaisuutena arvioiden kohtuutonta.”

        Vanhemmat - ilmeisesti siis äiti - ovat kuitenkin lapsensa puolesta toimineet kokonaisuudessaan sekä periaatteellisesti että taloudellisesti typerästi. Mitkä olivatkaan siis oikeudenkäyntiin johtaneet seikat: (1) lapsen itsensä harjoittama lyöminen, potkiminen ja sylkeminen, josta seurasi hoitavien aikuisten vastareaktio ja mm. lapsen rauhoittelu ja pitäminen holding-otteessa tai siirtäminen sänkyyn; (2) viranomaisten ratkaisu siitä että ei ole syytä epäillä rikosta ja; (3) vanhempien jääräpäinen asian saattaminen oikeuden ratkaistavaksi kuluriskistä huolimatta.

        Olisi ymmärrettävää, että kukaan yksityinen hoitava henkilö ei joutuisi maksamaan mitään omasta pussistaan, jolloin kohtuullistaminen olisi huono ajatus. Sen sijaan, jos hoitajilla on ollut yhteinen avustaja kapungin puolesta, jolloin henkilökohtaista kuluriskiä ei ole, kohtuullistaminen voisi tulla hyvinkin kysymykseen.

        Pitää asettaa vertailtaviksi lapsen ja ja hoitajien oikeudet ja velvollisuudet. Hoitava henkilökunta oli syytön, joten miksi heidän pitäisi maksaa? Varaton tai ilmeisen vähävarainen äiti tuskin kykenee korvaamaan mitään lapsensa puolesta, vaikka se olisi moraalisesti oikein: osittain autistinen lapsi joutunee siis itse velkavankeuteen oman äitinsä ajamana. Käytännössä kulut jäävät joko hoitajien tai yhteiskunnan maksettavaksi.

        Asia käsiteltäneen, jos lupa annetaan, uudestaan hovioikeudessa. Autistisen (autismin kirjon) lapsen kustannuksella, taas, vaiko yhteiskunnan?


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2468
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2230
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2059
    5. 173
      1876
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      43
      1865
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1548
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe