Parasiitti DNA

đđšđ«đšđŹđąđąđ­đ­đą-𝐃𝐍𝐀: đ•đąđ«đźđŹđ©đžđ«đšÌˆđąđŹđ­đšÌˆ đ«đšđŹđ€đšđš 𝐠𝐞𝐧𝐹𝐩𝐱𝐬𝐬𝐚𝐩𝐩𝐞? 𝐎𝐬𝐚 𝟏
Vain noin 1,5 % ihmisen DNA:sta koodaa proteiineja. Loppu on luokiteltu roskaksi (tilke-DNA!), passiiviseksi fossiiliseksi jÀÀnteeksi, jota luonnonvalinta ei ole kyennyt poistamaan. TĂ€llainen ”jÀÀnneselitys” on kuulunut evoluutioteoreetikkojen selitysapparaattiin Darwinin ajoista lĂ€htien: Kun jonkin elimen, rakenteen tms. funktiota ei tiedetty, siihen lyötiin leima ”toimimaton kehitysopillinen jÀÀnne”. HyödyttömĂ€t jÀÀnteet ovat siis evoluutioteorian (ja biologian!) sisÀÀn rakentuneita totuuksia ja siksi niitĂ€ ei tutkittu; synti tuhlata rahaa tunkion penkomiseen. Uuden lukion biologia 2 (WSOY 1986, s.74-75) kertoo, ettĂ€ ”Vastaavia surkastumia havaitaan myös aikuisyksilöissĂ€, ihmisessĂ€kin parisataa” (kursiivi alkuperĂ€inen).
Molecular Biology of the Cell (Alberts ym.) on erÀs arvostetuimmista biologian oppikirjoista. Vuoden 2008 painos toteaa: "Suurin osa meidÀn (proteiineja) koodaamattomasta DNA:sta on lÀhes varmasti hyödytöntÀ roskaa, joka on sÀilynyt kuin kasa vanhoja sanomalehtiÀ."
Roska-DNA:n olemassaoloa on toki kyseenalaistettu jo vuosia, erityisesti kreationististen tutkijoiden taholta. Suomenkielinen Wikipedia (5/2023) kuitenkin toteaa, ettÀ tilke-DNA:n olemassaolo todistettiin kokeellisesti vuonna 2004, kun U.S. Department of Energy Joint Genome Institute (JGI) poisti hiiren alkion perimÀstÀ miljoonia emÀspareja ilman ettÀ mitÀÀn vaikutuksia ilmeni. Kokeita, joissa alkion kantasolujen geenejÀ mykistetÀÀn, kutsutaan poistokokeiksi (knockout): Jos jonkin geenin funktiota ei tunneta, se (+vastaava alleeli) mykistetÀÀn liittÀmÀllÀ siihen markkeri. Sitten katsotaan, minkÀlainen hiiri alkiosta syntyy. Yksi biologian suurista yllÀtyksistÀ on ollut se, ettÀ useimmiten knockout -alkiosta syntyy aivan tavallisia hiiriÀ. Ja vain pari prosenttia lituruohon (A. thaliana) 200 knockoutista ilmensi kehityshÀiriötÀ. LeipÀhiivan geeneistÀ voitiin poistaa 60 % ilman ettÀ sillÀ oli mitÀÀn vaikutusta ilmiasuun!
TÀmÀ ei sovi teoriaan, sillÀ sen mukaan kaikilla geeneillÀ tÀytyy olla valintaetu; jos sitÀ ei ole, valinta poistaa niitÀ kantavat yksilöt. TÀmÀ siis tarkoittaa ettÀ: Kun elÀmÀ jatkoi kehitystÀÀn alun yksisoluisista eliöistÀ vÀhÀisine geeneineen kohti monisoluisuutta ja monimutkaisuutta, piti syntyÀ uusia geenejÀ, jotka johtivat tÀysin uusiin piirteisiin. Teorian mukaan niiden piti

10

131

    Vastaukset

    5000
    • varmistetaan hĂ€iriön sattuessa. Eliöt soluineen ovat kuitenkin paljon monimutkaisempia kuin humaaniteknologia, eikĂ€ niiden hĂ€iriötön toiminta voi olla vain yhden tai muutaman varajĂ€rjestelmĂ€n kontolla – kaikki on tĂ€ytynyt ennakoida. IhmisellĂ€ on ainakin 250 erilaista perussolutyyppiĂ€ ja aineenvaihduntamme arvioidaan koostuvan vĂ€hintÀÀn 10 000 erilaisesta, toisiinsa linkittyneistĂ€ reaktiosarjoista, kymmenistĂ€ tuhansista signaalireiteistĂ€ ja hyvĂ€ terveys edellyttÀÀ nĂ€iden kaikkien hĂ€iriötöntĂ€ toimintaa. Ihminen kehittyy, kasvaa, lisÀÀntyy ja vanhenee ihmisenĂ€; matka hedelmöityksestĂ€ hautaan on pitkĂ€ ja monivaiheinen: monet vaatimukset ja vaarat odottavat elĂ€mĂ€n polulle lĂ€htijÀÀ.
      Ateismin apostoli Richard Dawkins tarinoi ikuisista geeneistÀ: Vain geenit ovat ikuisia, itsekkÀitÀ klooneja, jotka kÀyttÀvÀt eliöitÀ hyvÀkseen matkalla utopiaan. Kun eliö kuolee, ne pysÀhtyvÀt aina samannimisellÀ asemalla (Seuraava Sukupolvi), vaihtavat junaa ja jatkavat ikuista matkaansa taivaanrantaan. Voitaisiin sanoa, ettÀ Dawkins ei ollut edes vÀÀrÀssÀ (not even wrong): Seuraavan Sukupolven asema, junan vaihto on riskialtis tehtÀvÀ, jossa vanhan sukupolven tÀytyy luovuttaa uudelle polvelle mahdollisimman tarkat kopiot tiedostoistaan ja niiden kÀyttöohjeista (metadata). Tiedostoja (joiden tÀytyy pelata yhteen) on mielikuvituksellinen mÀÀrÀ. Jos kutakin tiedostoa olisi vain yksi, yksikin virheellisesti kopioitu lenkki saattaisi katkaista koko ketjun. TÀstÀ syystÀ biologiset tietojÀrjestelmÀt ja signaalien vÀlitysreitit ovat moneen kertaan varmistettuja, skaalattomia ja epÀlineaarisia, erÀÀnlaisia hÀmÀhÀkin verkkoja kuten internet: jos yksi- tai useampiakin ohjelmia kaatuu tai reittejÀ katkeaa, redundanssi saattaa varmistaa systeemin toiminnan.
      Joku voisi kuvitella, ettÀ redundanssi perustuu varageeneihin, duplikaatioihin. TuplageenejÀ tosin on, mutta ne eivÀt ole jÀrjestelmÀn perusta; perusta on paljon monimutkaisempi, vielÀ osittain tuntematon. Se on kuitenkin opittu, ettÀ monet geenit ovat monitoiminnallisia; niillÀ on pÀÀllekkÀisiÀ funktiota eli ne voivat korvata toisiaan. Siksi yhden tai muutaman geenin poistolla ei usein ole mitÀÀn vaikutusta eliön ilmiasuun. Esimerkiksi eurooppalaisilla on geenejÀ, joita aasialaisilla ei ole, mutta silti he saattavat olla meitÀ fiksumpia.

      • VielĂ€ silloin kun Dawkins kirjoitti bestseller-kirjaansa Geenien itsekkyys (1976), geeni kuviteltiin yksittĂ€iseksi DNA-jaksoksi, joka koodaa vain jotain tiettyĂ€ proteiinia. Myöhemmin kĂ€vi kuitenkin ilmi, ettĂ€ geenien rajat ovat kuin veteen piirrettyjĂ€ viivoja ja ettĂ€ koko geenin kĂ€site on ”sumea”. Sama geenialue voi koodata jopa tuhansia erilaisia proteiineja (vaihtoehtoinen silmukointi) ja geeni voidaan koota osina, jotka sijaitsevat toisistaan tuhansien nukleotidien pÀÀssĂ€, jopa eri kromosomeissa. Tuman sisĂ€llĂ€ sijaitseva kromosomisto on tarkoin jĂ€rjestĂ€ytynyt dynaaminen kokonaisuus – ei kolmi- vaan neliulotteinen, jossa aika on neljĂ€s ulottuvuus: Saman yksilön erityyppisissĂ€ soluissa DNA:n ja kromosomien rakenteet muuntuvat ajan funktiona, kun transposonit ja niihin liittyvĂ€t epigeneettiset mekanismit muokkaavat genomeja kulloistenkin tarpeiden mukaan.
        TĂ€mĂ€ muokkaus alkaa jo hedelmöittyneessĂ€ munasolussa ja jatkuu hautaan saakka. Ajoittain sitĂ€ tapahtuu myös ituradan soluissa, jolloin populaatiot voivat jakaantua alalajeiksi. Transposonit ja epigeneettiset jĂ€rjestelmĂ€t lienevĂ€t selitys luotujen lajityyppien ”evoluutiolle” vedenpaisumuksen jĂ€lkeen: Esimerkiksi laajan ja monipuolisen perimĂ€n omanneet ”peruskissa” ja ”kantasusi” muuntuivat ja jakautuivat nykyisiksi kissa- ja koiraelĂ€imiksi, joista monet vielĂ€kin risteytyvĂ€t keskenÀÀn ilmentĂ€en joskus ”uusia” piirteitĂ€. TĂ€stĂ€ jo Darwinin havaitsemasta kyyhkysjalostukseen liittyvĂ€stĂ€ ilmiöstĂ€ kĂ€ytetÀÀn nimitystĂ€ reversio eli palautuminen alkuperĂ€iseen tilaan (ollen ristiriidassa hĂ€nen teoriansa kanssa!).
        Ja mitĂ€ tulee vĂ€itteeseen, ettĂ€ evoluutiomme, olemassaolomme on virusten ansiota, asia on pĂ€invastoin: Virukset ovat eliöiden soluista karkuun pÀÀsseitĂ€ geneettistĂ€ materiaalia sisĂ€ltĂ€viĂ€ partikkeleita. PÀÀstyÀÀn uusiin isĂ€ntiin, ne muuntuivat ja myöhemmin osa niistĂ€ (erityisesti RNA-viruksista) palautui alkuperĂ€isiin isĂ€ntiin (elĂ€imiin), joissa ne nyt voivat aiheuttaa sairauksia. MerkittĂ€vĂ€nĂ€ ”siirtomekanismina” RNA-viruksille lienee toiminut lihansyönti ja verta imevĂ€t hyönteiset. RNA-viruksissa on siis elĂ€inperĂ€isiĂ€ geenejĂ€ eikĂ€ pĂ€invastoin! TĂ€mĂ€ ilmeisesti selittÀÀ sitĂ€, ettĂ€ retrotransposonit, ERVt vaikuttaisivat olevan tĂ€rkeĂ€ osa elimistön immuunijĂ€rjestelmÀÀ niiden sÀÀdellessĂ€ antiviraalisten geenien ilmentymistĂ€: Koska RNA-virukset ovat soluista irti pÀÀsseitĂ€, hieman muuntuneita karkulaisia, solut (jos ovat riittĂ€vĂ€n terveitĂ€) tunnistavat ja torjuvat tĂ€llaiset ”kotiinpaluuta yrittĂ€vĂ€t tuhlaajapojat”.


      • Arto777 kirjoitti:

        VielĂ€ silloin kun Dawkins kirjoitti bestseller-kirjaansa Geenien itsekkyys (1976), geeni kuviteltiin yksittĂ€iseksi DNA-jaksoksi, joka koodaa vain jotain tiettyĂ€ proteiinia. Myöhemmin kĂ€vi kuitenkin ilmi, ettĂ€ geenien rajat ovat kuin veteen piirrettyjĂ€ viivoja ja ettĂ€ koko geenin kĂ€site on ”sumea”. Sama geenialue voi koodata jopa tuhansia erilaisia proteiineja (vaihtoehtoinen silmukointi) ja geeni voidaan koota osina, jotka sijaitsevat toisistaan tuhansien nukleotidien pÀÀssĂ€, jopa eri kromosomeissa. Tuman sisĂ€llĂ€ sijaitseva kromosomisto on tarkoin jĂ€rjestĂ€ytynyt dynaaminen kokonaisuus – ei kolmi- vaan neliulotteinen, jossa aika on neljĂ€s ulottuvuus: Saman yksilön erityyppisissĂ€ soluissa DNA:n ja kromosomien rakenteet muuntuvat ajan funktiona, kun transposonit ja niihin liittyvĂ€t epigeneettiset mekanismit muokkaavat genomeja kulloistenkin tarpeiden mukaan.
        TĂ€mĂ€ muokkaus alkaa jo hedelmöittyneessĂ€ munasolussa ja jatkuu hautaan saakka. Ajoittain sitĂ€ tapahtuu myös ituradan soluissa, jolloin populaatiot voivat jakaantua alalajeiksi. Transposonit ja epigeneettiset jĂ€rjestelmĂ€t lienevĂ€t selitys luotujen lajityyppien ”evoluutiolle” vedenpaisumuksen jĂ€lkeen: Esimerkiksi laajan ja monipuolisen perimĂ€n omanneet ”peruskissa” ja ”kantasusi” muuntuivat ja jakautuivat nykyisiksi kissa- ja koiraelĂ€imiksi, joista monet vielĂ€kin risteytyvĂ€t keskenÀÀn ilmentĂ€en joskus ”uusia” piirteitĂ€. TĂ€stĂ€ jo Darwinin havaitsemasta kyyhkysjalostukseen liittyvĂ€stĂ€ ilmiöstĂ€ kĂ€ytetÀÀn nimitystĂ€ reversio eli palautuminen alkuperĂ€iseen tilaan (ollen ristiriidassa hĂ€nen teoriansa kanssa!).
        Ja mitĂ€ tulee vĂ€itteeseen, ettĂ€ evoluutiomme, olemassaolomme on virusten ansiota, asia on pĂ€invastoin: Virukset ovat eliöiden soluista karkuun pÀÀsseitĂ€ geneettistĂ€ materiaalia sisĂ€ltĂ€viĂ€ partikkeleita. PÀÀstyÀÀn uusiin isĂ€ntiin, ne muuntuivat ja myöhemmin osa niistĂ€ (erityisesti RNA-viruksista) palautui alkuperĂ€isiin isĂ€ntiin (elĂ€imiin), joissa ne nyt voivat aiheuttaa sairauksia. MerkittĂ€vĂ€nĂ€ ”siirtomekanismina” RNA-viruksille lienee toiminut lihansyönti ja verta imevĂ€t hyönteiset. RNA-viruksissa on siis elĂ€inperĂ€isiĂ€ geenejĂ€ eikĂ€ pĂ€invastoin! TĂ€mĂ€ ilmeisesti selittÀÀ sitĂ€, ettĂ€ retrotransposonit, ERVt vaikuttaisivat olevan tĂ€rkeĂ€ osa elimistön immuunijĂ€rjestelmÀÀ niiden sÀÀdellessĂ€ antiviraalisten geenien ilmentymistĂ€: Koska RNA-virukset ovat soluista irti pÀÀsseitĂ€, hieman muuntuneita karkulaisia, solut (jos ovat riittĂ€vĂ€n terveitĂ€) tunnistavat ja torjuvat tĂ€llaiset ”kotiinpaluuta yrittĂ€vĂ€t tuhlaajapojat”.

        Turhaa on kirjoittaa tyhmille eivÀt he nÀistÀ mitÀÀn ymmÀrrÀ. Mutta evoluutio uskontoon he sitten uskovat, vaikka se ei voi pitÀÀ paikkaansa. TyhmiÀ kun ovat.


      • Anonyymi
        Arto777 kirjoitti:

        Turhaa on kirjoittaa tyhmille eivÀt he nÀistÀ mitÀÀn ymmÀrrÀ. Mutta evoluutio uskontoon he sitten uskovat, vaikka se ei voi pitÀÀ paikkaansa. TyhmiÀ kun ovat.

        No ethÀn sinÀ kirjoitakaan mitÀÀn, vaan varastat muiden tekstejÀ.

        Ja ei olemassa mitÀÀn "evoluutio uskontoa", se on vain yksi vale lisÀÀ mitÀ levitÀt.

        Koska sinusta tuli tuollainen varas ja valehtelija? Sinulla ei ole mitÀÀn asiaa paratiisiin.


      • Anonyymi
        Arto777 kirjoitti:

        Turhaa on kirjoittaa tyhmille eivÀt he nÀistÀ mitÀÀn ymmÀrrÀ. Mutta evoluutio uskontoon he sitten uskovat, vaikka se ei voi pitÀÀ paikkaansa. TyhmiÀ kun ovat.

        EhkÀ ihmisen joka jÀÀnyt Àlyllisesti lapsen tasolla ei kannattaisi nimitellÀ muita.
        Et edes ymmÀrrÀ mitÀ termi uskonto tarkoittaa, etkÀ ymmÀrrÀ ettÀ evoluutio on todistettu luonnonilmiö jota evoluutioteoria selittÀÀ.


      • Anonyymi

        😋😍😋😍😋😍😋😍😋

        🔞 ­N­y­­­m­f­­­o­m­­­a­a­­­n­i -> https://ye.pe/finngirl21

        đŸ”žâ€ïžđŸ’‹â€ïžđŸ’‹â€ïžđŸ”žđŸ’‹â€ïžđŸ’‹â€ïžđŸ’‹đŸ”ž


    • Anonyymi

      TiedÀn ettÀ et uskalla vastata, mutta kysytÀÀn silti; Miten tÀmÀ todistaa sen ettÀ maailma on syntynyt Sotkan munista?

    • Anonyymi

      Raamatun Jumala sanoo, ettÀ "Katso, tyhjÀksi MinÀ teen viisasten viisauden.".
      SiinÀ on evoluution ylistÀjillÀ nuppi lenkona.
      Jumala sanoi myös, ettÀ " Lopun pÀivinÀ tulee vÀkevÀ eksytys, joka eksyttÀÀ myös valitutkin, jos mahdollista".
      SehÀn tarkoittaa evoluutioteoriaa, kun piispatkin ovat menneet siihen ateistien hömpötykseen , joka on ilmanmuuta rustattu yksinomaan Raamatun luomiskertomuksen vastustamiseksi.

      • Anonyymi

        "Raamatun luomiskertomuksen vastustamiseksi."

        Miksi sitÀ pitÀisi vastustaa? EihÀn yhdestÀkÀÀn luojasta ja luomisesta ole mitÀÀn todisteita, niin miksi turhaan kÀyttÀÀ voimia ja aikaa sen vastustamiseen?


      • Anonyymi

        " Lopun pÀivinÀ tulee vÀkevÀ eksytys,"

        VÀkevÀ Eksytys sulla hihhulilla on housussas...


    Ketjusta on poistettu 4 sÀÀntöjenvastaista viestiÀ.

    Luetuimmat keskustelut

    1. MillÀ voin

      HyvittÀÀ kaiken?
      IkÀvÀ
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua nÀe. Et ehkÀ arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiÀ vailla, talven jÀljiltÀ, kun ajattelen sinu
      IkÀvÀ
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinÀ vielÀ mut?
      IkÀvÀ
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      ÄlytöntĂ€ on tĂ€mĂ€ maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1894
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtÀkkiÀ ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? MitÀhÀn kaikkea Facebook tietÀÀ mitÀ minÀ en
      IkÀvÀ
      45
      1747
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1746
    7. 121
      1712
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tÀstÀ mitÀÀn tule koskaan.
      IkÀvÀ
      78
      1706
    9. SynnittömÀnÀ syntyminen

      HelluntailaisperÀisillÀ lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko ettÀ ihminen syntyy synnittömÀnÀ.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. MitÀ tÀmÀ tarkoittaa,

      ettÀ nÀkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se hÀipynyt avaruuteen?
      IkÀvÀ
      41
      1294
    Aihe