Kuis käy asumisoikeusasuntojen tulevaisuudessa?

Anonyymi-ap

20

378

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Toivoisin Hasolta samanlaista selvitystä tulevaisuudesta.

      • Anonyymi

        HASO on Hgin kaupungin yhtiö ja TA-Asumisoikeus on TA-Yhtymän, kaupungin asuntotuotantostrategian päivitys vaatii oman aikansa kunnes linjaavat.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Kuten TA kirjoittaa, heidän talonsa ovat verrattain uusia.

    • Anonyymi

      no TA heittää jo nyt kaksioihin vähintään 50e/kk vuosittaisia korotuksia eli joo siitä ei varmaan ylemmäs mennä :D kohtuullisuudesta en tässä yhteydessä ehkä kuitenkaan puhuisi. Mut joo oli kiva saada spostiin tämä "rauhoittelukirje" ettei nykyisille asoille käy mitään. Liekö aiheutti kysymysvyöryn vai kerkesikö osa jo lähteä irtisanomaan kämppänsä. Toisaalta tällä nykytrendillä vastikekorotusten suhteen moni saattaa päätyä siihen että vuokralla on edullisempaa. Siellä on toki omat lieveilmiönsä, mutta liian kalliit asot eivät houkuttele uusia asukkaita, niin näitäkin aletaan pian vuokraamaan.

    • Ks: https://haso.fi/2024/05/07/valtion-linjausten-vaikutus-asumisoikeusasumiseen/ - "...Haso suunnittelee toteuttavansa Helsinkiin vielä kymmenkunta uudiskohdetta, joille on jo haettu korkotukea hallituksen edellyttämässä aikataulussa..."

      (Tosin niistäkin Hason aiotuista uudishankkeista, joille oli jo tonttivaraukset ja joille hakivat ARA:lta ajoissa korkotukeakin, Hason hallitus on aikeissa peruuttaa viisi:

      https://haso.fi/app/uploads/2024/05/06-2024-Haso-hallituksen-kokous-paatostiedote.pdf - 3. Uudistuotantokohteiden jatko ARAn ilmoittamassa uudessa tilanteessa - "Päätettiin, ettei jatketa seuraavien uudiskohteiden suunnittelua: Paletinkierto 5, Maunulantie 25, Honkasuontie 6, Perhosenkierto 22 ja Aarteenetsijäntie 8. Päätökseen tarvitaan vielä Helsingin kaupungin kanta, joten asia viedään seuraavaksi Helsingin kaupungin käsittelyyn."

      - Eli kaupunginhallituksen konsernijaoston pitäisi vielä vahvistaa tuo ratkaisu - jonka taustalla lienee arvio, että näköpiirissä olevilla Hason yleisillä kustannustasoilla yhdistettynä Hason vastikkeiden tasausjärjestelmään ko. kohteiden alkuvastikkeet uhkaisivat kohota korkeammiksi, kuin mitä Hasolla nyt arvioivat että ko. sijaintien Hason kämpistä jengi olisi valmis pulittamaan. Varoittava tuohon mahdollisuuteen viittaava esimerkki on ollut Haso Saariseläntie 11:n hyvin huonosti sujunut myynti - siellä kun nyt runsas kuukausi alkuhaun päättymisen jälkeen kohteen 62 asunnosta on myyty vasta viisi - ja varattuinakin on enää vain viisi asuntoa, eli ehkä enää vain yhden hakijan hakemat kämpät. Yli 50 asuntoa on siis jäänyt/jäämässä vapaiksi - ja tiedä sitten kuinka hitaasti ko. Hason uudiskohteen jälkimyynti tulee matelemaan.)

    • Anonyymi

      Mutta mielenkiinnolla odotan mitä tapahtuu, kun uusia asuntoja ei voida enää rakentaa vanhojen asukkaiden rahoilla.
      Pyramidi on pysynyt pystyssä kun on koko ajan otettu uutta velkaa, mutta mitä tapahtuu kun vanhat talot ovatkin joidenkin vuosien kuluttua velattomia ja peruskorjausrahastokin pursuaa rahaa...

      • Anonyymi

        Ei ole olemassa mitään peruskorjausrahastoja, jotka pursuaisivat rahaa ja jos olisikin niin inflaatio olisi syönyt ne olemattomiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole olemassa mitään peruskorjausrahastoja, jotka pursuaisivat rahaa ja jos olisikin niin inflaatio olisi syönyt ne olemattomiin.

        Peruskorjauskeräys tällainen kohta on Hason vastikelaskussa. Tiedä sitten mitä tuokin tarkoittaa, kyseessä siis uudehkon Hason vastike laskusta.


    • Anonyymi

      Eihän tuo TA:n tiedote vastannut mihinkään oleellisiin kysymyksiin. Julkisuudessa on esitetty, että asumiskustannukset nousevat. Ovat nyt jo korkeat. Asunnothan on tarkoitettu vähävaraisille, vaikka kaikki eivät olekaan sellaisia. Sitäpaitsi korjauksia tehdään laiskasti.
      Kannattaa seurata tarkasti miten asiat kehittyvät.

      • Anonyymi

        Tähän vois kommentoida jotta kaikki kustannukset nousee samoin myös palkat. Jos ajatellaan tilannetta ennen vuotta 2022 niin silloin kustannusten nousu oli maltillisempaa mutta sitten hra Putler päätti muuttaa kaiken ja kustannukset karkas taivaisiin. Toivottavasti joku päivä tullaan normaali tilanteeseen ja kustannukset eivät kohoa ennätys vauhtia.


      • Anonyymi

        En tiedä montaakaan vähävaraista asumisoikeusasunnossa asuvaa. Suurin osa on keskituloista sakkia, jotka asuvat mieluummin asossa väljemmin kuin omassa ahtaasti ja tämä PK-seudulla. Eläkeläisistä taas ei ota selvää, kuka on varakkaampi ja haluaa helppoa asumista ja kuka vähävaraisempi. Kaikkein vähävaraisimpia näissä tuskin näkyy, kun kynnysmaksut ovat niin korkeat. Uusissa kolmioissakin saattaa olla 50 000 euron asomaksu ja vastikkeet 1000 tai jopa 1200. Ei todellakaan vähävaraisille. Kohdallani juna on mennyt jo.


      • Anonyymi

        juu, ei ole vähävaraisille tämä. Asomaksut on korkeita ja nykyään pankit vaativat myös omarahoitusosuuden aso-lainoihin eli useampi tonni pitää olla omaa rahaa vaikka asomaksu olisi vain 25t..uusimmista puhumattakaan. Osa myöntää lainaa vain alkuperäisen asomaksun verran. Joku 10v sitten sai vielä lainan pelkkää aso-sopimusta vastaan, jolloin asoon pääsi kiinni kunhan oli luottotiedot kunnossa ja kyky hoitaa ne menot. t. keskituloinen aso-asukas, jolla ei olisi pk-seudulla varaa omaan asuntoon.


    • Anonyymi

      Yhtä asiaa kyllä ihmettelen: tämä ryhmä, joka myy omakotitalonsa ja muuttaa asoon. Heillä kyllä olisi varaa omistusasunnon ostoon.

      • Anonyymi

        Aika usein ovat joko ikääntyvää porukkaa, jotka varautuvat eläkepäiviin tai jo niin iäkästä porukkaa, että eivät voi enää tehdä niitä kaikkia huolto- ja pihatöitä, joita omakotiasuminen vaatii.


    • Anonyymi

      Asuntolainaa aso-asuntoon pankeista tuskin saa enää tuon hallituksen linjauksen jälkeen. Pankit parhaillaan pohtivat lisävakuuksien vaatimista sillä kokevat että asosopimus Ei enää ole vakuuskelpoinen!

      • Anonyymi

        eli systeemi tulee kaatamaan itse itsensä. aika harvalla se asomaksu makaa tilillä valmiina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        eli systeemi tulee kaatamaan itse itsensä. aika harvalla se asomaksu makaa tilillä valmiina.

        Tällaisissa vaittämissä pitäisi olla faktatietoa mukana jotta ei vääritäisi todellisuutta, vaikuttaa venänäjän trollitehtaan tuotokselta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tällaisissa vaittämissä pitäisi olla faktatietoa mukana jotta ei vääritäisi todellisuutta, vaikuttaa venänäjän trollitehtaan tuotokselta.

        Tässä on faktaa
        Asumisoikeusyhteisön on huolehdittava siitä, että asumisoikeuksien lunastamiseen on käytettävissä varoja, joiden käyttäminen ei loukkaa velkojien oikeutta.

        Arvioitaessa sitä, onko 1 momentissa tarkoitettu velvollisuus riittävästi täytetty, voidaan ottaa huomioon kulloinkin vallitseva asuntojen kysyntä- ja tarjontatilanne. Varautuminen on riittävää, jos se kattaa kuluvalla ja seuraavalla tilikaudella tiedossa olevista ja todennäköisistä lunastuksista johtuvan maksuvelvollisuuden eikä erityisistä syistä muuta johdu.

        Asumisoikeusmaksut merkitään asumisoikeusyhteisön taseeseen erilliseksi eräksi omaan pääomaan. Jos yhteisö on osakeyhtiö, asumisoikeusmaksut merkitään erilliseksi eräksi vapaaseen omaan pääomaan.


    • Anonyymi

      Tässä on ollutkin pientä paniikinlietsontaa, että ruokitaan ihan itse systeemin romahtamista. Vertaa vaan, miten käynyt Suomen taloudelle, kun maalattu viimeinen vuosi pir...ja seinille hallituksen toimesta. Asoissa on kummiskin vielä mahdollisuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1285
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1060
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      672
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      40
      657
    9. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    10. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      351
      633
    Aihe