vapaa lintu?

tipu

voiko linnun opettaa tekemään "tarpeensa" johonkin tiettyyn paikkaan?

Minulla on todella iso asunto ja ikkunoistakaan ei ole huolta, joten häkin sijaan antaisin mieluiten lintujen lennellä vapaasti. Ainoa ongelma onkin sitten se jätösmäärä, eikö sitä saisi jotenkin hallittua?

Olisin todella kiitollinen jos jollakin olisi kokemuksia vapaista lintulemmikeistä!

2

432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • parrot..

      Tuskin mitään lintua pystyy,mutta kun laitat linnuille orsia,ja orsien alle sanomalehtiä,niin on helppo siivota,suurimman osan kakkoista kakkivat juuri oksien alle,tai kiipeilypuun.

      Mutta esim. kyyhkyt ruikkivat sinne tänne,samoin undulaatit.isot pápukaijat,pienemmätkin ehkä harvemmin,ehkä tapahtuu vain pari vahinkoa päivässä,mutta minusta siistimpiä kuin esim. kyyhkyt.Tosin undulaattien,kanarioiden kakat kuivuvat nopeasti ja on helppo siivota,mutta esim. amatzonien uloste löysää, ja tekevät isojakin läjiä,jos sille tuulelle sattuvat.

      Itsellä vapaana undulaatteja,neitokakadu, jätöksiä tulee vain häkin läheisyyteen tai oksiston alle, joten melko siistejä.

    • -M-

      Isoimmat papukaijat voi jossain määrin opettaa sisäsiistiksi, mutta luonnostaan se ei linnuilta suju niin kuin vaikka kissoilta tai koirilta, ja säikähtäessä millä tahansa linnulla ensi reaktio on tehdä se hätäkakka. (Tosin meidän yksi lintu on "sisäsiisti", eli se ei kaki omaan häkkiinsä kuin vasta äärimmäisessä hädässä... ; ) )
      Pienemmiltä linnuilta sitäkään vähää on turha odottaa eli linnunomistajan on vaan asennoiduttava siihen että niitä pikkuyllätyksiä huushollista aina löytyy (jatkuvasti häkissä nököttämässähän mitään lintua ei ikinä pidäkään pitää, jossei ole todella suuri lentohäkki kyseessä).

      Hyvä uutinen sen sijaan on, että vapaasti liikkuessaankin linnuilla on kyllä yleensä ne tietyt lempipaikat missä ne eniten aikaa viettävät ja istuskelevat ja mihin ne enimmät jätöksetkin kasautuvat. Tälläiset paikat voi sitten suojata vaikka sanomalehdillä. Jos rakentaa huoneistoon yhden tai useamman kiipeilypuun (yksinkertaisimmillaan joulukuusen- tai päivänvarjonjalkaan istutettu tai kattoon roikkumaan ripustettu haarainen puunoksa, tai sitten nikkarointitaidosta ja halusta riippuen monimutkaisempia rakennelmia). Lintu viihtyy todennäköisimmin siinä ja alle voi rakentaa sitten laatikon johon voi laittaa puruja tai sanomalehteä kuivikkeeksi.

      Jonkinlainen häkki linnulle on hyvä olla omaksi tukikohdaksi ja turvapaikaksi vaikka sen ovi olisi aina auki ja lintu vapaa liikkumaan miten haluaa. Lintu kuitenkin yleensä haluaa sen ikioman sopen jossa saa nukkua ja syödä rauhassa turvassa "pahalta maailmalta". Tälläisen tukikohtahäkin ei toki tarvitse olla niin kookas kuin silloin kun lintu siellä viettää enemmänkin aikaa. Häkissä linnun päälle voi myös tarvittaessa laittaa pimentävän peiton jos isäntäväki on usein valveilla linnun nukkamaanmenoajan jälkeen (useimmat trooppiset linnuthan tarvitsevat ainakin sen 8-12h yöunta).

      Lisäksi papukaijalintujen kyseessä ollessa huusholli voi muuntua hitaasti mutta varmasti atomeiksi jos ne saavat valvomatta mellastaa ihan vapaasti, eli ne kyllä taatusti löytävät nokalleen monenlaista tekemistä... Sekä linnun oman turvallisuuden (esim sähköjohtojen nakertelu...) että omistajan irtaimiston kannalta linnun on turvallisinta oleilla häkissä silloin kun kukaan ei sen puuhailuja jouda valvomaan eikä ketään ihmistä ole kotona. Myös peipot ja hempot voivat joutua mitä kummallisimpiin onnettomuuksiin ihmisasunnossa (kuten kaapin tai patterin taakse putoaminen ja juuttuminen )vaikka niiden nokalla ei vielä satunnaisia viherkasveja lukuunottamatta tuhoja tehdäkään.

      Muutenkin lintua voi joskus joutua kuljettamaan hoitoon tai lääkärille, jolloin voi olla aikalailla pulassa jos lintu ei ole lainkaan tottunut häkissä olemaan.

      Yksi vaihtoehto on myös pyhittää yksi huone vain ja ainoastaan lintujen käyttöön ja sisustaa sitten sen mukaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      946
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      893
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      840
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      737
    5. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      731
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      697
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      692
    9. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      108
      684
    10. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      35
      620
    Aihe