PER...KELA

Anonyymi-ap

Kelan muuttanut perustoimeentulotuen saanti kriteereitä laskemalla kuukauden kohdalle mille perustoimeentulotukea haetaan, edellisen kuukauden viimeisen päivän aikana olevan tilisaldon talletus nimikkeellä. Kuukauden tuloksi mille perustoimeentulotukea haetaan muodostuessa siten esim. työttömän kohdalla kahden kuukauden työmarkkinatuki sn maksupäivän ollessa kuukauden viimeinen päivä. Itseltä evätty jo kaksi kertaa perustoimeentulotuki Kelan laskiessa kuukauden tuloiksi mille perustoimeentulotukea olen hakenut edellisen kuukauden sairauspäivärahan plus kuukauden sairauspäivärahan mille perustoimeentulotukea olen hakenut? Yhteydenotoille Kelaan asian oikaisemiseksi virkailija lähinnä nauroi kertoen kuinka voit tehdä valituksen mutta millä ei ole merkitystä.

Onko muille käynyt samalla tavalla eli siten, että Kela laskee esimerkkinä perustoimeentulohakemuksen kohdalla (ajankohta kesäkuu 2024) kesäkuun 2024 tuloiksi kesäkuun sairauspäiväerahan (maksupäivä 30 kesäkuuta 2024) lisäksi toukokuun 2024 sairauspäivärahan (maksupäivä 30 toukokuuta 2024)? Lopputuloksella missä kesäkuun 2024 tuloiksi Kela laskee kahden kuukauden sairauspäivärahan eväten perustoimeentulohakemuksen kesäkuulle lisäten kesäkuun kuukausikohtaisiin tuloihin edellisen kuukauden sairauspäivärahan talletus nimikkeellä. Siinä missä aikaisemmin Kela huopioi perustoimeentulohakemuiksien yhteydessä vain ja ainoastaan kuukausikohtaiset tulot välittämättä tilisaldosta edellisen kuukauden viimeisenä päivänä.

Valitukset Kelalle turhia mitä voi tehdä Kelan laskiessa kuukausikohtaisiksi tuloiksi kahden kuukauden tuloja perustoimeentulotuen saamisen eväämisen perustelemiseksi?

5

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asiasta on jo olemassa tuomioistuimenkin ratkaisu, eli noin lyhyesti sanoen, toimeentulotuesta säästynyttä varaa EI saa vähentää toimeentulotuen laskelmissa. Päätös on noin parinkymmenen vuoden takaa.

      Uudempikin päätös on olemassa, jossa tuokin oikeuskäytäntö tarkentui siten että työllisyystoimista saatava 9 euron kulukorvaus on tt-tuen laskelmassa vähennettävää varallisuutta.

      Ei Kela ainakaan tällaisilla päätöksillä mahdollista tt-tuen saajalle laissa tt-tuen saajalle asetettua varautumisvelvollisuutta, varautuminenhan on sitä että pitää osata säästää tt-tuesta jotta voi esim. maksaa tulevia laskuja tai jotakin isompia ostoksia.

      Myös tt-tuen saajan on voitava tehdä isompia ostoksia, ei sitä tt-tukilaissa voida rajata pois etteikö myös kalliimpi tavara voisi olla juuri sitä tavaraa joka on tarkoitus ostaa tt-tuen perusosalla.

    • Anonyymi

      Jos nyt oikein ymmärsin tuon sinun hieman sekavan kirjoituksen, ilmeisesti perustoimeentulotuen päätöksissäsi siis alettu vähentämään sairaspäivärahoja.

      Mikäli asia on näin, silloin Kela ilmeisesti yrittää järjestelmällisesti laskea kaikki muut tuet ja etuudet siten, että ne voidaan vähentää tavalla tai toisella laskelmassa.

      Vaikuttaa todella siltä, että on parasta pitää huolta että mitään muuta tuloa ei tilille tule kuin tt-tukea.

      Vaikuttaa vähän ongelmalliselta systeemiltä kansalaisten oikeusturvankin kannalta, Kela hakemalla hakee siis jotakin tuomioistuimen antamaan päätökseen nähden täysin päinvastaista tilannetta, verukkeena käytettäneen sitä että kun raha ei ole tt-tukea vaan jotakin muuta tukea, sitten sen voisi vähentää.

      Asiassa ratkaisee luullakseni se, miten tuomioistuin näkee sen saatavan tuen tai etuuden viimesijaisuuden, tuosta saattaisi tulla hyvinkin kanteluasia.

    • Anonyymi

      Lopun kysymykseesi, mitä voit tehdä jos Kelalle valitukset ei tehoa, vastaus siihen on että tee asiasta hallintokantelu lainvalvojalle.

      Näistä Kelan päätöksistä tehdään kanteluita harva se päivä, eli et ole suinkaan ainoa tuossa massiivisessa joukossa jonka asioita yritetään järjestelmällisesti murjoa huonompaan suuntaan poliittisesti johdetuilla Kelan päätöksillä.

    • Anonyymi
      UUSI

      KELAN HOROT OIKEAAN VASTUUSEEN VIRHEELLISISTÄ PÄÄTÖKSISTÄ

    • Anonyymi
      UUSI

      Kelan toimeentulotuessa lasketaan myös edellisen/edellisten kuukauden tulot. Jos sinulla on ollut edellisenä kuukautena ylimääräisiä/enemmän tuloja, Ne "vyörytetään" seuraavan kuukauden tuloiksi, koska katsotaan, että niillä tuloilla olisi pitänyt pärjätä. Se, että olet saanut etuuksia juuri viimeinen päivä kyseisinä kuukausina, ei vaikuta tuohon mitenkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe