Tuhooja koira!

Anonyymi-ap

Nyt vinkkejä kehiin.
Tilanne se, että meille muutti kodinvaihtaja koira. Tiedettiin, että on eroahdistusta, koska oli menettänyt koiraystävänsä. Tämän jälkeen oli entisessä kodissa alkanut eroahdistus. Muutti meille, jossa toinen koira kaverina. Alkuun oli voimakasta eroahdistusta, joka tosiaan tiedettiin ja osattiin varautua siihen. Koirat ei alkuun olleet pikaista kauppareissua pidempään yksin. Siksi tämä koira meille muuttikin, että oli mahdollista olla koirien kanssa lähes 24/7. No yksinolo ei olekkaan minkäänlainen haaste. Pienistä hetkistä pidempiin pidennettiin sitä! Ja nyt välillä (harvoin)ovat jopa työpäivän ajan yksin. Ei mitään ongelmia! Ei tuhoamista, ei haukkumista , ei ulisemista(kameralla seurailen) Nukkuvat kokopäivän. Välillä käyvät yhdessä ikkunasta katsomassa, mutta kun mitään ei näy niin takasin nukkumaan. Mutta ongelma on se, että aina illalla alkaa tuhoamis-vimma. Ulkoilun ja ruokailun jälkeen. Ollaan oltu sitten kokopäivä kotona tarjottu hurjasti aktiviteettia, tai ollaan oltu poissa ja muu aktiviteetti ollut vähäisempää. Lopputulos sama. Ennen tuhosi pelkät sohvatyynyt, koska sohvassamme oli kiinteät istuinosat. Nyt on uusi sohva, jonka istuinosat ovat irralliset. On saanut ne jo retuutettua pilalle, niin että täytteet tullut ulos. Leluja on kokoajan tarjolla, ja yritetään aktivoida niillä. Ei , sohva on se minkä haluaa retuuttaa pilalle. Olen yrittänyt herkuilla ja suin muilla positiivisella kokemuksilla hänet pois siitä tavasta. Olen jopa korottanut kunnolla ääntäni. Ottanut pään käsieni väliin ja kieltänyt. Ei auta! Tiedän, että tuo äänen korotus ei auta mitään, eikä ole oikea koulutus tapa.
Saa järsittävää(erilaisia luita) Mutta nekään ei tarpeeksi motivoi tuota ilta villiä!
Entisessä kodissa oli samaan taipumusta, mutta juuri noilla järsittävillä oli saatu se pahin pois! Ja uskon heitä, koska heidän kotonaan olen vieraillut, eikä siellä ollut mitään merkkiä siitä, että olisi tuhonnut paikkoja! Ylipäätään illat on erittäin levoton! Ei osaa keskittyä mihinkään, vaan vaeltelee kokoajan. Kyse ei siis ole enää nuoresta vaan keski- ikäisestä koirasta. Itse olen omistanut tätä samaa rotua edustavia koiria jo 5 kappaletta. Siis tämä tulokas on se viides. Ja ei ole ollenkaan rodunomaista olla levoton, ja ja tuhoava kaveri. Kukaan aikaisemmasta neljästä ei ikinä ole tuhonnut mitään, paitsi nyt jotain pientä pentu aikana. En oikein osaa pistää edes sen piikkiin, että on kodinvaihtaja, koska sellainenkin aikaisemmin on ollut, ja lopulta kyllä talon tavoille oppi.
Googlettamalla ei oikein löydy tuohon "stressaavaan" käytökseen muuta kuin eroahdistus. Mutta siitä tässä ei ole kyse. Ja en välttämättä usko, onko edes stressaavaa käytöstä? On tavallaan se iltavilli! Tai siksi minä sitä sanon, koska kaikki aiemmat koirani ovat kanssa saaneet villikohtauksen ruokailun ja ulkoilun jälkeen, mutta se on kanavoitunut ihan muutoin....ravina, sohvalla piehtarointiin jne...Jos kaikki perheenjäsenet, eli minä ja mieheni ollaan kotona, niin kyllä nukkuu yöt hyvin. Mutta jos toinen puuttuu, niin on hetken aikaan levoton, ja haukahtelee. Sen ymmärtää, koska on tuo eroahdistustausta! Mutta itselläni alkaa olemaan aika "tyhjä" fiilis, että miten jatketaan? Rakastan tuota koiraa ihan valtavasti, eikä se ole kirtoon todellakaan lähdössä! Vaikka heikkona hetkenä sen sille sanon...että kiertoon joutaisit! Mutta en tietenkään laittaisi! Mutta joku ratkaisu pitäisi saada aikaan, Millä saisi tuon epätoivotun käytöksen pois? Oma pers ei kestä ostella uusia sohvia, tai edes verhoilla niitä! Siisteyttä ja järjestystä rakastavana, en pysty kuin kauhulla katsoa tuota meidän "uutta" sohvaa (käytettynä ostettu, niin ei vakuutuksestakaan ole apua)

2

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kauan koira on ollut teillä ja onko laumautunut sen toisen kanssa hyvin, ja leikkivätkö keskenään tai ovatko samanhenkisiä? Anna koiralle tarpeeksi aikaa sopeutua ja rauhoittua, ja rotu antaa kyllä aina osviittaa, mutta yksilöerot saman rodun sisälläkin voivat olla todella suuria, ja usein myös syy kodinvaihtajan kodinvaihtoonkin. Ja saako koira tarpeeksi myös fyysistä liikuntaa, ettei vaikka ennen nukkumaanmenoa yritä purkaa pois liikaa energiaa tai sitten olette aktivoineet toisen mielen juuri illalla, milloin alkaa siksikin ylivireiseen tilaan siirtyminen. Ehkä muutos päivärytmiinne jos mahdollista? Ja joskus vanhat huonot ja osin opitut tavat vanhemmilla koirilla, joilta on ne jo saatu edellisessä kodissa pois, aktivoituvat uudelleen, jos koira stressaa, ahdistuu tai tylsistyy liikaa. Ja kun koira kerran tekee jotain, mikä sitä palkitsee, tapahtuu se uudelleen taas herkästi pitkänkin ajan jälkeen. Koira oppii huonot tavat hetkessä, hyviä saa taas hinkata paikoilleen satoja kertoja oikein. Ja jo kerran opitun tietyssä tilanteessa tapahtuvan toimintatavan pois saaminen, jos vielä liittyy ahdistukseen ja stressiin aikuisella koiralla, kestää myös kauemmin saada taas hallintaan, vaikka itse tapa olisikin ollut jo tauolla.

      Jos tuhoaa vaikka sohvaa aina tiettyyn aikaan tai riehuu ja riekkuu tietyllä opitulla tavalla aina rutiinimaisesti, kun silmäsi välttävät tai hepulin saadessaan, estä pääsy tuhottaville alueille, eli ennakoi. Esimerkiksi meillä oli kompostikehikosta tehtyä siirrettävää aitaa kotona vaikka kuinka, osa sohvan, osa nojatuolien ympärillä juuri tuollaisen kodinvaihtajatuhoajan kanssa, joka ei liikunnallakaan lopettanut, se hajottaminen, retuuttaminen ja kaivaminen palkitsi koiraa liikaa, jotta olisi luopunut hommasta mihinkään leluun vaihtamalla. Hyvin auttoi sitten tuo aita ja koiran inhokit eli mm. imuri sohvalla. Toki samalla meni muidenkin koirien lepopaikat, mutta näin meillä yksi tuhoaja laitettiin kuriin, aitoja oli ainakin seitsemän eri huonekalun ympärillä. Yksi tuhoaja taas piti yllättää itse teosta kymmeniä kertoja, mutta teillä ollaan aina kotona ja koira silti aikanannekin yrittää hajottaa? Ja jos tosiaan jo tuon ikäinen, enemmän liikuntaa ulkona tai aikaa yhdessä ilman muita koiria, ja paljon rauhoittumisharjoituksia (mutta vasta reilun määrän liikuntaa jälkeen). Enkä liikaa aktivoisi sisällä enää ollenkaan nyt alkuun helpolla ahdistuvaa, ylivireistä tai stressaavaa koiraa, eli tee kodista vain lepopaikka, ulkona tehdään kaikki kiva. Siellä sitten aktivoi ja liiku, kotiin mennään vain rauhoittumaan, syömään ja nukkumaan. Vasta kun tuo onnistuu, sitten kotona taas riehumisen salliminen.

      Tsemppiä sinne. Itse kaikista menetetyistä huonekaluista ja tavaroista huolimatta (yksi söi itsensä väliovesta läpi tuulikaappiin ja tuhosi myös auton takapenkit kymmenessä minuutissa) aion ottaa vielä kodinvaihtajia lisää, kunhan "lemmikkipaikkoja" taas meillä vapautuu.

    • Anonyymi

      Teetkö ihan perus istu, maahan, sivulle, seuraa juttuja sen kanssa?
      Niitä vois myös iltasella tehdä.

      Lisäksi voisi jättää istumaan, ja käydä ripottelemassa piiloon herkkuja, joita voisi etsiä luvan saatuaan ympäri asuntoa.
      Tätä voi tehdä myös ulkona, kylvät pikkusia herkkupaloja vaikka nurmikolle, josta niitä voi sitten pitkässä liinassa etsiä.

      Voit kokeilla myös vessa/ talousrulliin/ maitopurkkeihin piilotella herkun. Ja annat niitä koiralle . Maitopurkit on hiukan haastavampia, ja vaativat enemmän voimaa. Kannattaa hyödyntää niitä myös yksinjäännin ajaksi, jos teillä koirat ei riitaannu niistä.

      Ulos voi myös vetää vaikka nakki tai vastaava naruun, jälkeä ja nakinpala jäljen loppuun " Kaadoksi".

      Yksinolo ongelman olitkin ilmeisesti selättänyt, mikä hienoa. Siihen monesti auttaa myös, että rajataan tila mihin koira jää. Ettei pääse koko asuntoon rikkomaan, ja juoksemaan hermostuneena.
      Joillekkin on hyvä että ovat tilassa josta ei nää edes ulos ikkunoista. Pysyvät rauhallisempina.
      Jos ulkoa/ portaikosta äänet hermostuttaa/ häiritsee siihen auttaa kun jättää radion päälle ,niin se häivyttää ulkoa tulevia ääniä.

      Toivottavasti jokin vinkki auttaisi, tai olisi jollekkin muulle vaikka avuksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      83
      4507
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      121
      3886
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2451
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      193
      1454
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1276
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1168
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1157
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1133
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1035
    Aihe