Asioita ei pidä olettaa, vaan tietää

Anonyymi-ap

Itse olen asioiden ennalta ajattelija ja päällisin puolin suunnittelija, etenkin jos asia on itselleni vieras. Esim. läheisten kuolema ja mahd. hautajaisten järjestely. Ettei käy näin:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010710146.html :

>>Helsingin Sanomat kertoo epäonnistuneista hautajaisista Pohjois-Savossa.

Hautajaisväki oli saapunut paikalle sovittuna päivänä. Arkunkantajat olivat valmiina, mutta seurakunnan henkilöstöstä ei ollutkaan ketään paikalla. Kirkon ovi oli kiinni. Edes hautaa ei ollut kaivettu.<< ...

Itse aloin hyvissä ajoin miettiä vanhempieni tulevaa kuolemaa ja kirjasin itselleni nettitiedostoihini kysymyksiä, laitoin mahdollisia linkkejä.

Kuolemahan kuitenkin tulee usein yhtäkkisesti ja se saattaa hämmentää.

- Jos omainen kuolee sairaalassa: sairaalasta saa tietoa, mahd. esitteitä, joissa kerrotaan kuinka omaisen tulee nyt toimia. Ja aina kannattaa KYSYÄ.

- Jos omainen kuolee kotona, soitetaan hätänumeroon (112): he lähettävät ambulanssin paikalle. Samalla voi kysyä kutsutaanko poliisi ja kuka kutsuu. Ehkä hätäkeskus ilmoittaa suoraan poliisille. Näin sanoo Suomen laki: poliisi vain tarkistaa kuoleman olosuhteet, ei siinä mitään sen dramaattisempaa (ellei sitten paljastu rikokseksi). Ambulanssihenkilöstö toteaa kuoleman, myös heiltä voi kysyä, onko poliisi kutsuttu.

- Poliisi kertoo sitten jatkosta ja siltä kannattaa kysyä, kirjoittaa asioita muistiin. Ruumis mahd. lähtee sairaalan kylmiön kautta ruumiinavaukseen (tässä voi kulua mahd. viikko tai pari).

- Lähimmälle sukulaiselle, kuten sisaruksille, kannattaa myös itse soittaa tapahtuneesta, joskin poliisi saattaa myös tehdä sen. Kannattaa kysyä, ettei tule yllätys, etteivät he saaneet edes tietoa!

Hautajaisasiat hoidetaan yhteistuumin, mahd. riitelemättä. Jokaiselle kuuluu samat oikeudet sekö velvollisuudet.

- Heti seuraavaksi: hautaustoimisto. Hautaustoimisto järjestää KAIKEN virallisen puolen. Itse on vain käytävä paikalla ja tehtävä ratkaisuja, allekirjoitettava lupia, esim: mahd. seurakunta, toivottu hautausmaa? Arkku? Polttohautaus, uurna ostettava? Kukkalaite tai irtokukkia (kuvia). Mahd. virret ilmoitetaan hautaustoimistolle joka painattaa ne ja ilmoittaa kanttorille.

Kaiken kohdalla kannattaa aina kysyä, kumpi hoitaa asian: omainen itse vai hautaustoimisto!!! Muistivihko kannattaa aina olla mukana.

Hautajaisten suunnittelu, mahd. kahvi- tai ruokatarjoilu: hautaustoimisto mahd. tarjoaa jonkun firman nimen, jolla esitteessään jo valmiit, erilaiset ruoka- tai kahvituslistat. Niistä voi sitten valita, ellei halua itse suunnitella jotain ja kahvittaa omaisia esim. kotonaan. Omaisten lukumäärää voi rauhassa heiltä kysellä ja suunnitella.

- Kun kauniisti puettu vainaja on siirretty h.toimiston säilytykseen, häntä voivat omaiset käydä katsomassa.

- Myös hautausmaan hautapaikan voi mahd. omaiset valita muutaman hautavaihtoehdon kohdalla. Sukulaiseni kierteli srk:n työntekijän kanssa isoa hautausmaata ja sai meille valittavaksi todella kauniin hautapaikan.

- Muistotilaisuus-paikan järjestää hautaustoimisto. Näissä kaikissa kohdin vaikuttaa se, onko hautajaisten (esim. kirkon) ja muistopaikkojen kohdalla nk. ruuhkaa.

Hautaustoimisto on se, joka askartelee kaikki nämä viralliset asiat, itselle jää se vastuu, että on yhteydessä heihin. Kohteliasta olisi omaisten myös kertoa tulevatko he vai eivät, sillä ruokatilaukset, erilaisine erityisruokavalioineen tehdään henkilömäärän mukaan. Ei ole kivaa, jos omaiset eivät kerro tarkkaan kuinka monta heitä tulee tai, että ylimääräisiä tuttavia ilmestyy yllättäen, eikä heille ole varattu paikkoja ja tehty ruokatilauksia. Tällaiset asiat ahdistavat.

- Hautajaisten jälkeen: hautaustoimistolle on heti alussa annettu vainajan ja lähiomaisten henkilötiedot ja toimisto järjestää perunkirjoituksen.

Sitten tulee kutsu perunkirjoitukseen h.toimistolle. Kiinteä omaisuus ja irtain jaetaan tasan, lain mukaisesti. Joku perikunnasta saa luonnollisesti sitä ehkä enemmän rahana ja joku toinen kiinteänä omaisuutena, yhteisen sopimuksen mukaan, mutta taloudellisesti tasan. Sekä sitten vielä irtaimisto. Ennen perunkirjoitusta ei aleta jakamaan yhtään mitään kippoja ja kuppeja. Vain hyvin arvokas irtaimisto mainitaan erikseen, esim. onko seinällä ollut Remprantti. Tavalliset kulta- ja hopeaesineet eivät tiettäv. ole erikseen mainittavia.

- Perintövero-asian hoito tulee sitten jossain vaiheessa Verotoimistolta. Sen saa maksaa osissa.

- Hautajaisten hinta: edellisen mukaisesti, kun hautajaisiin liittyi hautaustoimiston kaikki työ, liittyi ruokatilaus n. 35 vieraalle, arkkuineen / uurnineen päivineen. Tämä maksoi meillä muutama vuosi sitten (muist.) n. 7000 euroa (x 2). Päätimme antaa kummallekin omaisellemme kunnon lähtiäiset, heidän omilla rahoillaan, siksi pistimme reippaasti törsäten.

Hautaustoimisto tekee rutiinityöt, mutta omien voimiensa mukaan voi myös itse osallistua hautajaisten suunnitteluun. Tähän on monesti muutamia viikkoja aikaa.

Tässä joitain, omiin kokemuksiini perustuvia asioita.

10

224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tällä iällä hautajaisten järjestäminen on useimmille jo tuttua,
      mutta ohjeesi ovat kaiketi hyvät niille, joilla ei ole kokemusta.

    • Anonyymi

      Tuo aloitud on asiallisimpia, mitä tällä palstalla on koskaan ollut..
      Kannattaa tallettaa sen teksti.

    • Anonyymi

      No ei kai silloin ambulanssia soiteta jos joku on kuollut . Ambulanssit eivät ole kuolleita varten ainoastaan sairaille ihmisille jotka tarvitsevat äkkinäistä apua .
      Kuolleita haetaan ihan eri autoilla kun että tilataan ambulanssi joka ehkä tarvitaan pelastamaan saman aikaisesti jonkun elämän .

      • Anonyymi

        Kyllä soitetaan hätäkeskukseen, jos henkilö kotona kuolee, niin että siinä on joku paikalla.
        Voihan olla, että hänet voidaan vielä pelastaa.

        Ambulanssin henkilökunta soittaa sitten poliisit, jos toteavat henkilön kuolleeksi ja poliisit on niin kauan paikalla, kun tulee ruumisauto.


      • Anonyymi

        Olettaisin, että on soitettava ammatti-ihmiset paikalle, sillä kuolemahan on virallisesti todettava. Nopein tapa on ambulanssi. Soittaisin 112 ja noudattaisin saamiani ohjeita.


      • Anonyymi

        Mistä tiedät että potilas on kuollut? Jospa hänet voisi elvyttää, mutta sinä et kutsu lanssia, vaan ihan eri auton, siis millaisen?."Monosen ruumisrkkuliikkeen"?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olettaisin, että on soitettava ammatti-ihmiset paikalle, sillä kuolemahan on virallisesti todettava. Nopein tapa on ambulanssi. Soittaisin 112 ja noudattaisin saamiani ohjeita.

        Laki määrää, että 112:een on soitettava.
        Tämä ei ole kenenkään oma valintakysymys.


    • Anonyymi

      Kuolema yllättää valtaosan omaisista. Harvalla on kokemuksia tarvittavista toimista.
      Minä aikoinani hoidin asian soittamalla hautaustoimistoon Apu tuli sieltä. Mutta kokemusta kotona tapahtuvasta kuolemasta minulla ei ole.

    • Anonyymi

      Tietäisivätpä lähiomaiset nuo asiat,.

      • Anonyymi

        Aloitus on erittäin hyvä, siinä on kaikki tarpeellinen mitä omaisten on hyvä tietää.
        Itse olen kahden aviomieheni hautajaiset järjestänyt ja olisin silloin tarvinnut enemmän apua.
        Olen laittanut jälkisäädökseeni osviittoja hautaukseeni liittyen, oletan lasteni hoitavan järjestelyt sitten aikanaan.
        tepa


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3879
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2759
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2144
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2091
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe