Hovioikeus tuomitsi kaksi miestä vankilaan avomersuilla tehdystä pyramidihuijauksesta Jyväskylässä

Anonyymi-ap

Vaasan hovioikeus on tuominnut kaksi miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin Jyväskylässä viisi vuotta sitten paljastuneessa arvoautopetoksiin liittyvässä laajassa talousrikosjutussa. Lisäksi ehdollista vankeutta tuomittiin kahdelle törkeästä rahanpesusta.

Vuosi sitten elokuussa Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi päänosan kahdeksalle henkilölle luetusta 33:sta syytteestä siten, että ehdollista vankeutta tuomittiin vain yhdelle syytetyistä kahdeksasta rikoksesta ja hänenkin syytteistään 16 hylättiin.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen kahden päätekijänä pitämänsä miehen sekä rahanpesijöiksi katsomansa miehen ja naisen osalta. Tuomittu mies puolestaan vaati valituksessaan kahden syytteensä hylkäämistä, niihin liittyvistä korvauksista vapauttamisesta sekä rangaistuksensa alentamista.

Hovioikeus päätyi arvioimaan näyttöä pääosin syyttäjän näkemysten mukaisesti, eikä varteenotettavaa epäilystä jäänyt siitä, etteikö kaksikko olisi syyllistynyt tekijäkumppaneina törkeisiin petoksiin. Hovioikeus toteaa kyseessä olleen syyttäjän kuvaama suunnitelmallinen pyramidihuijaus, jossa rikollisen toiminnan jatkaminen onnistui hyödyntämällä eri yhtiöitä ja rahoitusyhtiöitä.

Pääosassa rikoksista kyse oli ulkomailta Suomeen tuotujen arvoautojen, yhtä Volvoa lukuunottamatta, avomersujen osamaksukauppoihin ja rahoitukseen liittyvästä kokonaisuudesta. Lisäksi kauppoja tehtiin matkailuautosta ja kolmesta moottoripyörästä.

Yhdeksän auton osamaksukaupat tehtiin neljän eri välitysliikkeenä toimineen autokaupan kautta, kaupoissa käytettiin neljää eri rahoitusyhtiötä ja autojen ostajina oli kolme eri yhtiötä. Mersuista maksettiin ylihintaa noin 20 000 euroa ja Volvosta noin 10 000 euroa. Varat päätyivät miesten hallinnoimien yhtiöiden tileille. Yhdelläkään yhtiöllä ei osoitettu olleen todellista liiketoimintaa.

Mainos - sisältö jatkuu alla

Mainos päättyy

Toinen päätekijä vetosi autoja tuodun maahan vuokraustoimintaa varten. Hovioikeus ei pitänyt väitettä osaksikaan uskottavana. Autojen osamaksusopimusten kuukausierien määrä nousi yli 8 000 euroon. Hovioikeus huomioi, ettei autoista voisi saada edes osamaksujen suuruista vuokratuloa ottaen huomioon avoautojen käyttökauden rajoittuvan neljään kuukauteen ja päälle tulevan maksut autojen huollosta, vakuutuksista ja muista liikekuluista.

Maksetuilla osamaksuerillä hovioikeus katsoi halutun ainoastaan estää rahoitusyhtiöitä huomaamasta, etteivät autokaupat olleet todellisia ja salata ostajan todellinen maksukyky.

Hovioikeus käsitteli asiaa kuusi päivää, joiden aikana vastaanotettiin toistasataa kirjallista todistetta ja kuultiin kahdeksaatoista henkilöä. Keskeisiksi nousivat syyttäjän uusina todisteina esittämät äänitallenteet, joilla hän osoitti toisen pääsyytetyn syyllisyyden ja hänen olevan sama henkilö, joka oli äänessä ja esiintyi toisena henkilönä muilla todisteina kuulluilla tallenteilla kauppoja tehden.

Poliisi oli saanut ääninauhat Kansaneläkelaitokselta mieheen kohdistuneen muun rikosasian tutkinnassa. Miehen mukaan nauhoja ei olisi saanut hyödyntää todisteina tässä asiassa. Hän vetosi yksityisyyden suojaan, koska keskusteluja käytiin hänen sairauslomistaan ja sairauseläkkeelle jäämisen mahdollisuudesta.

Hovioikeus salli tallenteiden hyödyntämisen ja totesi, ettei oikeuden arvioitavana ole puhelujen sisältö, vaan niiltä kuultava miehen ääni ja sen vertaaminen muihin äänitallenteisiin. Äänten todettiin muistuttavan hyvin paljon toisiaan puhetavaltaan ja intonaatioltaan.

Jukka Olavi Lagerstedt, 60, tuomittiin 16 törkeästä petoksesta, petoksen yrityksestä, törkeän petoksen yrityksestä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja väärennyksestä 2,5 vuoden vankeuteen. Rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä hänet velvoitettiin menettämään valtiolle yli 130 000 euroa.

Johan Tapio Bredvikin, 58, tuomio yhdeksästä törkeästä petoksesta, petoksen yrityksestä ja törkeästä rahanpesusta olisi ollut kaksi vuotta ja neljä kuukautta vankeutta, mutta sitä kohtuullistettiin kahden aiemman tuomion vuoksi, jolloin nyt tuomioksi tuli vuosi ja kaksi kuukautta vankeutta. Rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä hänet velvoitettiin menettämään valtiolle runsaat 132 000 euroa.

Molemmat määrättiin neljän vuoden liiketoimintakieltoon.

1

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mistä haluat keskustella?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe