Laiminlyönti

Anonyymi-ap

ninahaddadin
Jan 5, 2021

Keho muistaa sen, minkä mieli on unohtanut
Updated: Feb 10, 2022

"Ihmislapsen kehityksen näkökulmasta emotionaalinen laiminlyönti on mahdollisesti kaikkein yleisin trauman muoto ja lisäksi myöhemmälle elämälle varsin traumaattista." R. Salokangas


Childhood Emotional Neglect (CEN) eli lapsuudenaikainen emotionaalinen laiminlyönti on luultua yleisempi henkinen trauma. Aiheesta on Suomessa väitellyt psykiatrian professori Raimo Salokangas, joka on työskennellyt muun muassa Turun yliopistossa ja psykiatrian klinikan ylilääkärinä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Väitöskirja aiheesta on julkaistu 11/2020 ja on luettavissa englanniksi täältä: https://www.utupub.fi/handle/10024/150636

Tässä kirjoituksessa haluan avata erityisesti emotionaalista laiminlyöntiä lapsuudessa ja siitä johtuvia haittoja myöhemmin elämässä.


Lapsuuden traumaattiset kokemukset erotellaan viiteen ryhmään: emotionaaliseen laiminlyöntiin, fyysiseen laiminlyöntiin, emotionaaliseen kaltoinkohteluun, fyysiseen kaltoinkohteluun ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Yleisväestössä emotionaalista laiminlyöntiä oli kokenut yli puolet aikuisista, kun taas esimerkiksi seksuaalista hyväksikäyttöä oli kokenut 5–6 %. Fyysinen hyväksikäyttö voi jättää fyysisiä arpia, ja emotionaalinen kaltoinkohtelu jättää psyykkiset arvet, mutta entä emotionaalinen laiminlyönti? Henkisen tuen puuttuminen lapsuudessa voi olla yhtä vahingollista ja pitkäaikaista kuin muut traumat. Ilman syvää tunneyhteyttä kasvaneista lapsista kasvaa aikuisia, joilla ei ole yhteyttä itseensä.


Emotionaalisella laiminlyönnillä tarkoitetaan tahatonta lapsen unohtamista ja sivuuttamista, lapsen tunteiden ja kokemusten vähättelyä ja/tai mitätöintiä. Lapsi jää perheessä vaille kuulluksi ja nähdyksi tulemista, arvostusta ja kannustusta ja kokee, ettei hänestä olla kiinnostuneita eikä häntä tai hänen tunteitaan pidetä tärkeänä. Emotionaalinen laiminlyönti on passiivisempaa, jos sitä verrataan esimerkiksi emotionaaliseen kaltoinkohteluun, jolla tarkoitetaan tahallista lapsen nöyryyttämistä, arvostelua ja lannistamista. Passiivisen luonteensa vuoksi on vaikea tietää, mitä on jäänyt ilman, jos ei ole kokemusta mistään muusta. On tavallista, että lapsuus nähdään hyvänä, vaikka se olisi ollut tunneköyhä.


Haluan herättää aiheesta keskustelua, koska pidän tärkeänä trauman tunnistamista ja sen hoitamattomuudesta johtuvien haittojen ja ongelmien merkitystä yksilön subjektiivisessa kokemuksessa koskien elämänhallintaa, onnellisuutta ja vuorovaikutussuhteita. Lapsuuden aikaiset traumaattiset kokemukset vaikuttavat laaja-alaisesti yksilön itsetuntemukseen, tunteidensäätelyyn ja kykyyn muodostaa tasapainoisia ja vastavuoroisia ihmissuhteita.


Emotionaalista laiminlyöntiä ei tule sekoittaa kaltoinkohteluun tai hyväksikäyttöön, sillä laiminlyönti on useimmiten tahatonta. Vaikka jotkut vanhemmat saattavatkin joskus tahallaan jättää lapsensa tunteet huomiotta, toiset eivät välttämättä huomaa lapsen emotionaalisia tarpeita tai eivät vastaa niihin. Vanhempasi ovat voineet yrittäneet tehdä parhaansa ja ovat voineet rakastaa sinua kovasti, mutta he ovat silti saattaneet toistuvasti unohtaa tai jättää huomiotta emotionaaliset tarpeesi. Koska et voi osoittaa tai muistaa tarkalleen missä ja milloin emotionaalinen laiminlyönti on tapahtunut, voi olla vaikea tunnistaa traumaa. Vanhempien omista kokemuksista ja lähtökohdista johtuen heidän on voinut olla mahdotonta tunnistaa oman lapsensa emotionaalisia tarpeita ja vastata niihin asianmukaisesti.


Ei voi antaa enempää, kuin on itse saanut

Traumatisoituneet vanhemmat traumatisoivat omia lapsiaan, mikäli eivät itse ole käsitelleet ja hoitaneet omia emotionaalisia haavojaan ennen vanhemmiksi tuloaan.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      UUSI

      Back to top

      Navigation
      Lapsen kaltoinkohtelu – sen tunnistaminen ja siihen puuttuminen
      Lapsen kaltoinkohtelu on aikuisen toimesta tapahtuvaa lapsen hyvän kasvun ja kehityksen kannalta vahingollista tekemistä, tai tekemättä jättämistä.

      Kaltoinkohtelun eri muotoja ovat esimerkiksi:

      Fyysinen väkivalta: lyöminen, repiminen, potkiminen, tukistaminen, kuristaminen, polttaminen.
      Lapsen fyysisten tarpeiden laiminlyönti: lapsen hoidon ja suojelun, vaatetuksen, ravinnon, hygienian, terveydenhuollon laiminlyönti.
      Henkinen väkivalta näkyy erityisesti lapsen ja vanhemman välisissä tilanteissa: väkivallalla uhkaaminen, pelottelu, nöyryyttäminen, eristäminen ja yksin jättäminen, sanallinen loukkaaminen, uskonnollinen fanaattisuus.
      Lapsen henkisten tarpeiden laiminlyönti näkyy lapsen ja vanhemman välisessä suhteessa ja päivittäisessä vuorovaikutuksessa:

      vanhempi ei ole tunnetasolla lapsen saatavilla; vanhemmalla on kielteinen asenne ja suhtautuminen lapseen; lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ei ole lapsen iän ja kehityksen suhteen sopivaa; vanhempi antaa lapsen ymmärtää, että tämä on kelvoton ja arvoton ihminen, jota ei voi rakastaa.

      Seksuaalinen hyväksikäyttö:
      lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ovat kaikki ne teot, jotka loukkaavat lapsen seksuaalista koskemattomuutta.

      Lapselle sepitetty tai aiheutettu sairaus:
      vanhempi selittää tai aiheuttaa itse lapselle sairauden, vamman tai niiden oireita.

      Kasvatuksellista väkivaltaa on mikä tahansa kaltoinkohtelun muoto, jonka avulla kasvattaja säätelee lapsen käyttäytymistä, rankaisee lasta ja/tai ylläpitää omaa auktoriteettiasemaansa. Siitä käytetään myös nimityksiä kuritusväkivalta tai ruumiillinen kuritus. Luunapit, tukkapöllyt ja esimerkiksi lasta pelottava huutaminen on helppo havaita ja tunnistaa, mutta esimerkiksi lapsen eristäminen, yksin jättäminen ja ns. jäähypenkki–käytäntö ovat myös kasvatuksellista väkivaltaa ja vaikeamminen havaittavissa. Psykologinen kontrolli on erityinen lapsen käyttäytymisen säätelyn muoto. Tällöin aikuinen pyrkii ohjaamaan ja kontrolloimaan lapsen käytöstä hänen ajatustensa ja tunteiden manipuloinnin kautta esimerkiksi syyllistämällä, aiheuttamalla ahdistusta tai pidättämällä rakkautta (”äiti ei rakasta sinua jos käyttäydyt noin tyhmästi”).

      Vanhemmille:
      Lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen hoivaa, huolenpitoa ja kokemuksen siitä, että on rakastettu ja arvostettu omana itsenään. Lapselle on erityisen haitallista, jos sama ihminen, jonka pitäisi hoivata ja rakastaa, onkin pelottava ja satuttaa fyysisesti tai henkisesti. Kun huolestut omasta käytöksestäsi lastasi kohtaan, älä jää huolesi kanssa yksin. Vaikeita ja haastavia tunteita on kaikilla vanhemmilla ja niistä on lupa puhua. Ota yhteyttä omaan neuvolan terveydenhoitajaasi tai juttele päiväkodin työntekijöiden tai koulun opettajan kanssa.

      Lue lisää: https://www.turvakoti.net/site/?lan=1&page_id=210 tai www.tunteasaa.fi

      Ammattilaisille:
      Kun työssäsi herää epäily lapsen kaltoinkohtelusta, älä ohita huolen tunnettasi, vaan tartu asiaan.

      Lisätietoa nettiturvakodista, jossa on oma osionsa ammattilaisille:
      https://www.turvakoti.net/site/?lan=1&page_id=138.

      Epäiltäessä lapseen kohdistuvaa vakavaa pahoinpitelyä tai seksuaalirikosta on aina tehtävä ilmoitus poliisille ja lastensuojeluviranomaiselle:

      https://www.sosiaaliportti.fi/fi-FI/lastensuojelunkasikirja/tyoprosessi/pahoinpitelyjahyvaksikaytto/

      Perhelisä Ja Raha
      Yksi elämän suurimmista päätöksistä on epäilemättä perheen perustaminen. Monille se on pitkän harkinnan muokkaama päätös, toisille perhe kasvaa yllättäen. Riippumatta siitä oliko muutos perhetilanteessa suunniteltu vai suunnittelematon, vaikuttaa se aina merkittävästi myös perheen taloudelliseen tilanteeseen. Lue artikkeli
      Ehkäisyvälineet
      Ehkäisystä puhuttaessa voidaan tehdä jako kahteen eri osa-alueeseen; raskauden ehkäisyyn ja erilaisten seksitautien ehkäisyyn. Olet sitten parisuhteessa tai et, on sopiva ehkäisykeino hyvä miettiä valmiiksi ennen ehkäisyn tarvetta. Lue artikkeli
      Sosiaalihuolto
      Sosiaalihuoltoon kannattaa ottaa yhteyttä kun saa tietää henkilöstä, joka tarvitsee apua ja tukea eri elämän ongelmatilanteissa; lapsen kasvatus, taloudelliset ongelmat, kriisit, koettu väkivalta, päihdeongelmat, mielenterveysongelmat tai jokapäiväiseen elämästä selviytymiseen liittyvät vaikeudet. Lue artikkeli
      © Copyright 2022 Neuvolainfo.fi | info[at]neuvolainfo.fi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4568
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3988
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2541
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      198
      1571
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1253
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1208
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1163
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1075
    Aihe