Kielitaitoisia uusia ja vanhoja suomalaisia

Aamun hesarissa (maksumuurin takana) ajatuksia herättävä mielipideartikkeli kantasuomalaisten ja maahnamuuttajien kielitaidoista,

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010769220.html

"Minulla on unelma toisenlaisesta Suomesta. Se on hyvin kansainvälinen, mutta suomenkielinen. Se on sellainen, jossa suomen kieltä voi puhua arabialaisittain ja venäläisittäin. Maa, jossa suomen kieli kelpaa myös korkeakouluun ja huippuosaajan suuhun. Suomi, joka on avoin, mutta uskaltaa vaatia suomen kieltä myös yläluokalta eikä sälytä itsetunto-ongelmaansa lähiölasten päälle, vaan näkee heissä tulevaisuuden."

87

478

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä ajatuksia se sinusta herätti?

      • Anonyymi

        korjaan: sinussa herätti


      • Anonyymi kirjoitti:

        korjaan: sinussa herätti

        Mieleeni juolahti vain se ajatus, että me pidämme monesti maahanmuuttajia (etenkin pakolaisia ja muita jotka ovat asuneet maissamme vain vähän aikaa "kielitaidottamina", vaikka ihan oikeesti he voivat osata moniakin kieliä. Ei kuitenkaan maan valtakieltä. "Lukutaidottomina", jos he eivät osaa lukea suomea tai ruotsia. On joukossa myös varmasti jonkinverran lukutaidottomia omalla kielelläänkin.

        Elikkä, joku somali, syyrialainen tai afgaani voi olla todella kielitaitoinen, mutta kielet jotka hän osaa ovat "väärät", koska niistä on vähön hyötyä meidän kulttuurissamme.

        Katselin eilen illalla Ruotsin tvn ohjelmaa nimeltä invandrare för svenskar, tietoviihdettä, jossa kolme ruotsalaista kilpailee keskenään siitä kuka on eniten jyvällä maahanmuuttajien kielestä, tavoista, kulttureista: paneeli koostuu kahdeksasta ulkomaalaistaustaisesta ruotsalaisesta.

        Valitettavasti olen jo niin vanha että en tule näkemään mihin kielellinen kehitys Suomessa johtaa: miten viidenkymmenen vuoden päästä Suomessakin on mahdollisesti uusi sukupolvi jonka kieli on saanut vaikutteita muista maailmankielistä, jotka puhuvat kaunista, hyvää suomea jossa on koko joukko uusiosanoja ja joista ei ulkonäöstä pysty arvaamaan ovatko heidän esi-isänsä Savosta vai Somaliasta.


    • Anonyymi

      Se on just niin kuin pitääkin.

      • Siis miten?


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Siis miten?

        Kieli suomenkieli kaikilla, murteella tai ilman.


    • Lainataanpa vähän lisää, siteeraan tutkijan ja kirjailijan ajatuksia asiasta:

      "Kysymys on siitä, että lähiöiden maahanmuuttajista halutaan keskiluokkaisten suomalaisten palvelijoita. Heidän on määrä täyttää työvoimapula hoiva-aloilla ja bussikuskeina, tehdä sitä työtä, johon ei löydy enää suomalaisia. Sitä monikielistä osaamista ja maailmankuvien rikkautta, jota heillä on, me emme tunnista emmekä arvosta. Emme osaa itse arabiaa tai kurdia, emmekä siksi ymmärrä, mitä näiden kielten osaaminen antaa.

      Ja huippuasiantuntijat, heidän palvelijoitansa taas olemme me, suomalainen keskiluokka. He ovat vähän kuin me itse, vain parempia. Tasoitamme heille kynnykset ja matonreunukset, että heidän olisi mukava asettua Suomeen. Meillä ei ole oikeutta vaatia heiltä mitään. Tehtävämme on kiitollisena ihailla, jos joku heistä suvaitsee Suomessa viihtyä."

    • Anonyymi

      Eniten harmittaa koulun pilaaminen matuilla

      Emme halua/ tarvitse matuja palvelijoiksi parempi, että muuttavat Saudeihin Emiraatteihin Qatariin ... jos eivät USAhan pääse

      Suomalaisiin kohdistuva suurin sortokeino on, että pienen kielialueen ihmisille ei tarjota suomeksi palveluja missään edes Euroopassa

      Toisaalta palstajuntit täällä eivät osaa edes englantia kunnolla, kun koulu on mennytpreseelleen lorvintaan wokeen matuiluun ja vaikka pakkoruotsiin, turhaan pikkukieleen

      Matuja ei Suomessa tarvita, ensinnäkin sairaat rassukat suuret ikäluokat ovat ohi pian ja työpaikat kadonneet koska tekoäly ja sen laitteet poistavat hanttityöt ja matuhommat lopullisesti

      Matuiksi Suomelle riittävät virolaiset niin kauan kuin ne viitsivät täällä töitä tehdä, kehitysmaalaisia tänne ei haluta

      Jotkut palstajuntit täällä sahaavat omaa oksaa vaatimalla matua, vaikka eivät millään pärjää ulkomaalaisten kanssa junteillen ja parku niille loppumetreillä tulee kun kaikki on viety matuiluun

      https://www.suomenuutiset.fi/suomen-paras-pisa-koulu-tyrnavalla-antaa-aihetta-optimismiin-koulussa-vieraillut-purra-peruskoulun-ja-osaamisen-luisu-voidaan-kaantaa/

      • Anonyymi

        Turhaan laitat tänne rasistipuolueen "media"-linkkiä. Ei niitä lue kuin persut itse,


      • Anonyymi

        ''Toisaalta palstajuntit täällä eivät osaa edes englantia kunnolla, kun koulu on mennytpreseelleen lorvintaan''

        Puhu vaan itsestäsi tenava.
        Me aikuiset ainakin yritimme oppia ruotsia sekä engalantia.
        Joku oppi paremmin, joku huonommin.....


    • Anonyymi

      Toinen vaihtoehto, se realistisempi on se että otat järjen käteesi ja toteat miten asia oikeasti on. Kaikkialla maailmassa vieraaseen maahan tulleet maahanmuuttajat muodostavat ensimmäisenä oman yhteisönsä ja gettonsa ja elävät niissä omana yhteisönään. Näissä getoissa he vaalivat omaa kieltään ja kulttuuriaan ja jopa niin että lapsia ei edes laiteta kouluun vaan jengiytyvät.

      • Anonyymi

        Aivan. Mussolini poisti mafian 100% Italiasta, linnaan tai hengiltä
        Hengissä päässeet muuttivat USAhan kumisetä Caponen hoiviin.

        Sen sijaan että Roosevelt olisi alkanut tukea Mussolinin modernistista populistikansanvaltaa, hän aloitti Usassa fasismin vihaamisen vaikka olisi pitänyt taistella kom janatseja vastaan (vasemmisto vapautti mafiosot linnasta sodanjälkeen ja kaaos alkoi taas)

        Kyllähän kehitysmaat mielellään lähettävät rikollisperheitä Suomeen


      • Anonyymi

        Rasistit itse ovat ghettoutuneet henkisesti pahasti.


    • Suomessa tällä hetkellä maahanmuutto on perussuomalaisten vastuulla, kotoutus onnistuneelle maahanmuutolle perusedellytys siinä opetus, suomen kieleen.
      Nyky taloudellinen kurja tila ja työttömyyden kasvu ei vaadi hirveesti työperäistä maahanmuuttoa. Tilanne voi muuttua äkisti, jos ei ole kykyä varautua ennakkoon vahvaan nousukauteen työvoiman saatavuuteen jota Suomella ei ole. Jos tulisi todella vahva nousukausi mistä saisimme 200 000 työperäistä maahanmuuttajaa, sen verran tarvittaisi taloutemme tasapainottamiseen. Marin kautena parhaimmillaan oli parisataa avointa työpaikkaa, ei saatu työvoimaa ulkoa tarpeeksi, tästä olisi paljonkin kirjoitettavaa.
      Perussuomalaiset haluaa minimoida kotoutuksen vähentämällä rahoitusta siihen, opetus saapuvien ja toisen polven maahanmuuttajataustaisten kohdalla sen ongelmien poistamisesta saatu hyöty näkyy varmasti myönteisenä.
      Ilman maahanmuuttoa Suomi vaipuu takapajulaksi köyhtyy, haittamaahanmuutosta saakin puhua, maahanmuuttoa tarvitsee yritykset kaikki hyvinvointi palvelu, Suomen kieli kuuluu kotoutukseen ja siihen panostamiseen.

      Aiheesta kirjoitettu pidetty esillä hallituksessa tiedetään juurisyyt, on valtioita jossa onnistuttu hyödyntämään hyvin maahanmuutto, joka johtuu liian alhaisen syntyvyyteen tuomaan vajeeseen.
      Tulevaisuudessa jos selviämme ilmastonmuutoksesta, riittää vähempi työvoima joka korjataan teknologialla, niin hyvä teknologia että kansalaiset osa heistä elää kansalaispalkalla tekemättä mitään.

      • Anonyymi

        Kyse ei.nyt ollut perussuomalaisista vaan kielitaidosta.

        Sinulta puuttuu täysin lukutaito.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyse ei.nyt ollut perussuomalaisista vaan kielitaidosta.

        Sinulta puuttuu täysin lukutaito.

        Kyse kenen vastuulla maahanmuuton kotoutus, persut vahtii hallituksessa maahanmuuttoa ja sen onnistumista.
        Kyllä maahanmuuttaja joka tulee työhön Suomeen on otettava vastaan tasavertaisena ihmisenä, eikä yritetä hankaloittaa heidän elämää rasismilla.


      • Anonyymi
        Pertikki kirjoitti:

        Kyse kenen vastuulla maahanmuuton kotoutus, persut vahtii hallituksessa maahanmuuttoa ja sen onnistumista.
        Kyllä maahanmuuttaja joka tulee työhön Suomeen on otettava vastaan tasavertaisena ihmisenä, eikä yritetä hankaloittaa heidän elämää rasismilla.

        Missä kohtaan aloituksessa kysyttiin vastuuta ja persujen vahtimisesta?

        Viitsitkö kopioida sen kohdan tähän, koska se ei näy minun koneellani.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Missä kohtaan aloituksessa kysyttiin vastuuta ja persujen vahtimisesta?

        Viitsitkö kopioida sen kohdan tähän, koska se ei näy minun koneellani.

        En tarkoita kenenkään vahtimista, Suomen kieli ja kotoutus siitä kyse, no kenenkäs muun kuin hallituksen vastuulla ja kenen siellä, kun seuraa hallituksen politiikka keskusteluja että kirjoituksia mediassa tajuaa missä mennään.


      • Anonyymi

        Avoimet työpaikat elokuu 2022=54300

        Avoimet työpaikat elokuu 2024=45784


      • Vaihdoit aihetta, kävit haukkumaan henkilöä, kun kyse yhteiskunnallisesta asiasta aloituksessa.
        Haukkujan tavoite, huomaatteko kuinka onnistuin haukkumisessa..huomasitteko.


      • Jatkat henkilön haukkumista, milloin olen sinua haukkunut.

        Enkä ole aloituksessa haukkunut persuja, jos kirjoittaa totuuksia se ei ole haukkumista, puuttuko sinulta ymmärrys.
        Pyrin visusti varomaan hyökkätä kenenkään palstalla olijan silmille.


      • Anonyymi
        Pertikki kirjoitti:

        Vaihdoit aihetta, kävit haukkumaan henkilöä, kun kyse yhteiskunnallisesta asiasta aloituksessa.
        Haukkujan tavoite, huomaatteko kuinka onnistuin haukkumisessa..huomasitteko.

        "Katsokaa! Osaan istua ja antaa tassua! Huomasitteko? Huomasitteko?"


      • Anonyymi
        Pertikki kirjoitti:

        Jatkat henkilön haukkumista, milloin olen sinua haukkunut.

        Enkä ole aloituksessa haukkunut persuja, jos kirjoittaa totuuksia se ei ole haukkumista, puuttuko sinulta ymmärrys.
        Pyrin visusti varomaan hyökkätä kenenkään palstalla olijan silmille.

        Jos kirjoittaa Marinin työaikana juhlimisesta ja muista rikkomuksista, niin se ei ole myöskään haukkumista.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Avoimet työpaikat elokuu 2022=54300

        Avoimet työpaikat elokuu 2024=45784

        En muista lukuja, puhuttiin avoimia työpaikkoja satoja tuhansia, ekonomit puhuivat olisi Marinin aikana syntynyt 153 000 enemmän työllistettyjä, niiden 100 000 lisäksi mitä syntyi.
        En lähde etsimään linkkejä sinulle.


      • Anonyymi
        Pertikki kirjoitti:

        Vaihdoit aihetta, kävit haukkumaan henkilöä, kun kyse yhteiskunnallisesta asiasta aloituksessa.
        Haukkujan tavoite, huomaatteko kuinka onnistuin haukkumisessa..huomasitteko.

        Niinhän ne aina tekee


      • Anonyymi
        Pertikki kirjoitti:

        En muista lukuja, puhuttiin avoimia työpaikkoja satoja tuhansia, ekonomit puhuivat olisi Marinin aikana syntynyt 153 000 enemmän työllistettyjä, niiden 100 000 lisäksi mitä syntyi.
        En lähde etsimään linkkejä sinulle.

        ???

        Avoimia työpaikkoja satoja tuhansia?
        Miten sitten on voinut olla työttömyyttä, jos niin paljon työpaikkoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse ei.nyt ollut perussuomalaisista vaan kielitaidosta.

        Sinulta puuttuu täysin lukutaito.

        Persut liittyvät hyvinkin aiheeseen.


      • Pertikki
        Anonyymi kirjoitti:

        ???

        Avoimia työpaikkoja satoja tuhansia?
        Miten sitten on voinut olla työttömyyttä, jos niin paljon työpaikkoja.

        Muista järjen käyttö.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos kirjoittaa Marinin työaikana juhlimisesta ja muista rikkomuksista, niin se ei ole myöskään haukkumista.

        Ei tietenkään. Se on vain totuus.


    • Anonyymi

      Suomen kieli on pieni kieli, ja siksi sitä on suojeltava, on väärin et esim. ruokapaikoissa ei saa palvelua kuin englanniksi.

      • Anonyymi

        Tuo oli minulle yllätys, kun pari viikkoa sitten kävin.
        Äänestin jaloillani ja poistuin tilaamatta mitään.


      • Anonyymi

        Niin mutta kyse ei ole ravintolasta

        Pakkoruotsi on Rkp- läisten keino saada työpaikkoja itselleen, ei ne mitään tönkköruotsipalveluista välitä. Laskelmoitua etujen ajamista. Esim. Åbo Akademiin ei pääse töihin ällätason pakkoruotsiopinnoilla jne

        Samanlainen menetelmä voi tulla vähitellen matujen kanssa, koska tönkköenglantia puhuva suomalainen ei pärjää kenialsiselle apukoululaiselle virahaussa ja opiskelussa puuttuvan kielitaidon takia jag talar english tack tack


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo oli minulle yllätys, kun pari viikkoa sitten kävin.
        Äänestin jaloillani ja poistuin tilaamatta mitään.

        Minäkin äänestin jaloillani!
        Mutta hiukan oli hankalaa, kun ei meinannut pysyä kynä varpaiden välissä...


    • Anonyymi

      Suomen väestö muuttuu ennätyksellisen nopeasti, samoin kieliolot. Ei nyt kutsuta sitä väestönvaihdoksi, koska se on natsien retoriikkaa, mutta todetaan: väestössä on paljon vaihtuvuutta. Suomen äidinkielisiä puhujia kuolee vuodessa noin 20 000 enemmän kuin syntyy. Se on saman verran kuin Kemissä tai Forssassa on asukkaita. Ja maahan muuttaa vuodessa Kotkan tai Rovaniemen asukasluvun verran uusia ihmisiä, joilla on lukemattomia äidinkieliä. Meillä on paljon opeteltavaa

      • Laitathan sitaatteihin kun lainaat toisen tekstiä


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Laitathan sitaatteihin kun lainaat toisen tekstiä

        Etkö saanut selvää ilman sitaatteja?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etkö saanut selvää ilman sitaatteja?

        Jos se oli vain metafora vai mikä se nyt oli?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Etkö saanut selvää ilman sitaatteja?

        Normaaliin nettietikettiin kuuluu laittaa sitaatit, koska teksti ei ollut omaasi.
        Näin se vain on.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Laitathan sitaatteihin kun lainaat toisen tekstiä

        Mistä tuo on lainattu?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mistä tuo on lainattu?

        Hesarin artikkelista, johon laitoin linkin.


      • Paloma.se01 kirjoitti:

        Hesarin artikkelista, johon laitoin linkin.

        Olisi myös fiksua mainita, että ne siteerauksesi ovat Janne Saarikiven mielipiteitä.
        Yleensäkin siteeratessa kuuluu kertoa ketä siinä siteeraa, etenkin kun aloituksessa kerroit sen linkin olevan maksumuurin takana (jota se tosin ei ainakaan minun koneellani ole).


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Hesarin artikkelista, johon laitoin linkin.

        Ai hesarikin jauhaa natseista.


    • Anonyymi

      Somalista ei tule savolaista, vaikka opettelisi savoa Puijon kielistudiossa useamman vuoden.

    • Anonyymi

      Mitenkä on oma kielitaitosi, kun puhut "maahnamuuttajista"?

    • Anonyymi

      Aloitus on asiallinen ja mielenkiintoinen, mutta rasistit tekevät kaikkensa
      pilatakseen hyvät aloitukset. Rasistit eivät ole ollut paikalla, kun järkeä
      jaettiin.

    • Anonyymi

      On annettava aloittajalle tunnustus, kun ei sekoita joka asiaan persuja, vaikka onkin vastaan heitä. Yksi pakkomielteinen ei muuta tee kuin mollaa persuja joka päivä. Aivan holtiton ja naurettava asenne.

    • Aloitus on aina aiheellinen.

      Perussuomalaisten mieliaihe on maahanmuutto, siitä puhuisivat aina, puoluetta olisi muuten olemassa.
      Perussuomalaiset voisivat saada kannatusta onnistuneesta maahanmuutosta ja Suomikin hyötyisi kun joukossamme olisi hyvän tuulisia ulkomaalaisia, hyvän tuulinen työssään parantaa tuottavuutta.
      Se olisi iso askel persuille ja iso muutos Suomen kansan tulevaisuudelle, Suomi olisi edelleen onnellinen kansakunta kansakuntien joukossa, persu älä nuku onnesi ohi.

      • Anonyymi

        Elätkö kenties siinä luulossa, et persut vastustaa työperäistä maahanmuuttoa?


      • Anonyymi

        Olisin mielelläni halunnut keskustella tästä kielitaidosta maahanmuuttajien keskuudessa.
        Syystä, että tunnen heitä niin paljon ja olen paljon heidän kanssaan tekemisissä.

        Valitettavasti ketju meni TAAS persuihin.

        Mietin, että jos joku tekee aloituksen fillarin renkaan sisäkumista, niin meneekö sekin keskustelu persuihin.

        (en ole persu)


      • Anonyymi kirjoitti:

        Elätkö kenties siinä luulossa, et persut vastustaa työperäistä maahanmuuttoa?

        Tiedän mitä tarkoittavat kun hyväksyvät työperäisen maahanmuuton hyvin rajoitteena.


    • Anonyymi

      Kielitieteilijä Janne Saarikivi on kirjoittanut mukavia kirjojakin.

      Joissakin suomalaisessa asuu negatiivisuus kaikkea kohtaan,
      rasisteilla erikoisesti muunmaalaisia kohtaan.
      Se pilaa ilmapiiriä koko Suomessa, myös työelämässä.

      Suomalainen tykkää käydä "etelässä" lomilla ja voi ostaa esimerkiksi
      eläkkeellä asunnon "etelästä", kun siellä on lämmintä ja niin mukavia ja
      rentoja ihmisiä.

      Suomessakin voisi olla mukavaa ja rentoa, mutta eräät ihmiset itse
      pilaavat ilmapiirin edes tajuamatta, että vika on heissä itsessään.

      • Anonyymi

        Jos ei halua muualta ihmisiä sosiaalituella elämään Suomeen, onko se rasismia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos ei halua muualta ihmisiä sosiaalituella elämään Suomeen, onko se rasismia?

        On.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On.

        Siinä tapauksessa googlaa rasismi, ehkä opit.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos ei halua muualta ihmisiä sosiaalituella elämään Suomeen, onko se rasismia?

        Miksi et vainoa omiasi, sosiaalituella eläviä eli kela-persuja 16:38 ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi et vainoa omiasi, sosiaalituella eläviä eli kela-persuja 16:38 ?

        En vainoa ketään, paitsi valheita.


    • Anonyymi

      Matut ovat pilanneet suomalaisen maiseman.
      Ennen oli paremmin, koulussa oli kuri ja järjestys, kun pellavapäiset oppilaat kuuntelivat opettajaa, ilman haistattelua vulvasta.
      Kylän raitilla ei mustalaisia tummempia näkynyt, heitäkin harvakseltaan.

      Punamulta oli hallituksen väri, UKK'n hallitessa.

      • Anonyymi

        Miten olisi paremmin, olisi jos pärjääsimme ilman maahanmuuttoa.


    • Anonyymi

      Suomi ilman Somaleja, Irakilaisia, kurdeja ja Afgaaneja olisi aivan sairas ajatus.

      • Anonyymi

        Kirjoitit neljästä väestöryhmästä vain yhden oikein.


    • Ilman negatiivisia mielikuvia voisiko puolue toimia Soinin tapaan, kuusisataa tuhatta maahanmuuttajaa poistuisi maastamme, hyväksyttäisiin pieni osa yhteiskuntaan, ei se näin tule menemään jatkossakaan.
      Toimisi edellyttäen hyväksyisimme nykyistä paljon huonomman elintason.

    • Anonyymi

      Kun tulee tällaisia asiapitoisia aloituksia kuin Plomalta, kannattaa vastata suoraan hänelle kommenttina

      Kun apukouluhöirikkä alkaapörtikkö posottaa sekojaanmistä milloinkin juttu alkaa muistuttaa senoksennusta

      • Aloitukseen voi kirjoittaa yleisellä tasolla ja omalla mielipiteellä, mikäli se ei ole puoluetta kohtaan mieleinen niin saa herjaavia vastauksia.


    • Anonyymi

      Kun apukouluhöirikkä alkaapörtikkö posottaa sekojaanmistä milloinkin juttu alkaa muistuttaa senoksennusta. Narsistipönttö sotkee siihen vieläpskansa puheet

      • Anonyymi

        Sinun puheesta ei saa mitään selvää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinun puheesta ei saa mitään selvää.

        Ahaa jaotellaan
        Kun apukoulu/höirikkä alkaa/pörtikkö/ posottaa sekojaan/mistä milloinkin/ juttu alkaa muistuttaa sen/oksennusta. Narsisti/pönttö sotkee siihen vielä/pskansa puheet


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ahaa jaotellaan
        Kun apukoulu/höirikkä alkaa/pörtikkö/ posottaa sekojaan/mistä milloinkin/ juttu alkaa muistuttaa sen/oksennusta. Narsisti/pönttö sotkee siihen vielä/pskansa puheet

        Voisitko kääntää kirjoituksesi selko Suomeksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voisitko kääntää kirjoituksesi selko Suomeksi.

        En voi suosittelen pertökkiä apu koulun Suomen asian tuntia fagtoissa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En voi suosittelen pertökkiä apu koulun Suomen asian tuntia fagtoissa

        Apukoulussa osaavat paremmin kirjoittaa, ei taida olla sulla päästötodistusta apukoulusta.


    • Anonyymi

      Monissa ammateissa suomenkielen osaaminen on jo työturvallisuuskysymys, eli työssä vaadittava ammatillinen sanavarasto.
      Baabelin sekotuksella , saadaan vain sekoitettua lisää.

      • Anonyymi

        Tarkoitat turvapaikan hakijoita, työperäiset yritysten palkkaamia ja Migrin hyväksymiä.


    • Anonyymi

      panen kaikki alotukset pipar kakuksi
      ette saa pois vaikka hakutte
      olen aatu mielinen fagtojen tuntia
      pe

      • Kenen aatun asialla olet, yksi puhuu apukoulusta, kirjoitus ei vastaa apukoulun tasoa.


      • Anonyymi

        lisään vielä
        voitte haukua minua mutta minä puhun totta
        fagtat pysyvät fagtoina enään ei niitä voi muuttaa suuri tuloiset
        turha yrittää
        pe


      • Anonyymi kirjoitti:

        lisään vielä
        voitte haukua minua mutta minä puhun totta
        fagtat pysyvät fagtoina enään ei niitä voi muuttaa suuri tuloiset
        turha yrittää
        pe

        Itsehän vastaa itsestäsi, kenelle siinä valitat.


    • Kyllä se suomen kielen taso vaihtelee suuresti ihan kantasuomalaistenkin keskuudessa, saati sitten ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajissa. Kirjallinen ilmaisu tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeaa, vaikka olisi asunut sukupolvien ajat ihan Suomenniemellä.
      Luen juuri kirjaa, jossa on runsas määrä vienakarjalan kielisiä sanoja ja saan melkein arvailla mistä on kysymys milloinkin.
      Onko kenelläkään linkkiä aunuksenkarjalaiseen sanakirjaan?

      • Anonyymi

        pörtikiltä löytyy linkit jos ne on olleet hesarissa
        yleensä jotain pskaa mitä se ei ole lukenut otsikkoa pidempää

        pörtikki tietää fagtat aunuksesta jne tai mistä vain


    • Anonyymi

      Aloittelija.
      Aiheesi ovat EVVK.
      Olet täpinöisssäsu ulkomaan elävistä.

      • Anonyymi

        Yhy yhy persu. Et itse pysty oppimaan yhtä ruotsin sanaa, joka on toinen
        kotimainen kieli.


      • Anonyymi

        Aiheesi on hyvä, älä välitä persumölyapinoista.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Aiheesi on hyvä, älä välitä persumölyapinoista.

        En minä muuten välittäisi, mutta kun niiden meuhkaaminen tukahduttaa kaikki muut äänet,
        mutta nostetaan tätä nyt, jospa jollainolisi jotain rakentavaa sanottavaa aiheesta


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        En minä muuten välittäisi, mutta kun niiden meuhkaaminen tukahduttaa kaikki muut äänet,
        mutta nostetaan tätä nyt, jospa jollainolisi jotain rakentavaa sanottavaa aiheesta

        olen anus-kajalan kielen tuntia

        pe


    • Anonyymi

      Ala pagista meil pogosta pravda.

    • Anonyymi

      Mitään kieliongelmaa ei olisi olemassakaan, ellei olisi kielitaidottomia
      rasistipersuja, jotka eivät opi toisella kotimaisella,
      ruotsiksikaan, edes yhtä sanaa.
      Niitten on pakko pitää mölymongerrustaan yllä.

      • Hyvinhän nuo nykyhallituksen persuministerit ainakin puhuvat ruotsia.
        Edellinen pääministeri ei tainnut osata Suomen toista kotimaista lainkaan vaikka kai hänelläkin koulussa oli sitä pakkoruotsia ollut sen ikäisellä ihmisellä.


    • Anonyymi

      olen anus-kajalan kielen tuntia ja olisin kyllä osannut auttaa mutta
      laskin juuri pres kavojani ja mietin niitä

      pe

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      911
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe