Miten vegaanit suhtautuvat "solumaatalouteen"?

Anonyymi-ap

Suomessa Solar Foods tekee proteiinia "ilmasta" (sisältää luontaisesti B12-vitamiinia) ja se tuote on kaiketi "virallisesti" todettu vegaaniseksi, koska tuotanto perustuu "luomu" bakteereihin.

Mutta entä kun otetaan eläimen geeni, jolla tuotetaan "eläinproteiinia" ilman eläintä? Remilk -niminen firma on saanut Kanadassa myyntiluvan maitoproteiinille, joka tuotetaan hiivaviljelmässä. Hiivaan on siirretty lehmältä maidon proteiinia tuottava geeni ja tuloksena on tasan samaa maitoproteiinia, mitä lehmänmaidossa on, mutta ilman lehmää.

https://www.remilk.com/newsroom/remilk-makes-history-as-first-animal-free-milk-protein-greenlit-for-use-in-canada

Kävisikö vegaanille vaikkapa raejuusto, jonka tuottamisessa ei ole käytetty hyväksi lainkaan eläimiä, mutta joka vastaisi täysin lehmän tuottamasta maidosta tehtyä raejuustoa?

18

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuo onkin hyvä keksintö, femakkojen sijaan keinokohtu kasvattaa lapset ja maitokin valmistuu ihan itsestään.

    • Anonyymi

      Saakohan tuo Remilkin maitoproteiini ikinä myyntilupaa EU:ssa? EU:n politiikkaa geenimuuntelun suhteen on vainoharhaista ja hysteeristä.

      • Anonyymi

        GMO:ta pitääkin vastustaa, mutta tuossa ei ole kyse siitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        GMO:ta pitääkin vastustaa, mutta tuossa ei ole kyse siitä.

        Tuossa Remilkissä on kyse juuri siitä, että geenimuunneltu hiiva tekeee maitoproteiinia. Miksi sitä pitäisi "vastustaa"? Remilkin kaltaiset yritykset yrittävät pelastaa maailman ja EU:ssa nillittään, että "väärin pelastettu". EU:n kanta geenitekniikoihin ei perustu tieteeseen vaan taikauskoon.

        Mutta sama "uuselintarviketarkkastus", joka on tehty geenitekniikoiden torjumiseksi toki hidastaa myös Solar Foodsin lupien saantia. Siksipä ensimmäinen paikka jossa sitä käytetään elintarvikkeiden raaka-aineena on Singapore. Ja todennäköisesti myyntilupa USA:han ja Kanadaan on helpompi rasti kuin EU.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuossa Remilkissä on kyse juuri siitä, että geenimuunneltu hiiva tekeee maitoproteiinia. Miksi sitä pitäisi "vastustaa"? Remilkin kaltaiset yritykset yrittävät pelastaa maailman ja EU:ssa nillittään, että "väärin pelastettu". EU:n kanta geenitekniikoihin ei perustu tieteeseen vaan taikauskoon.

        Mutta sama "uuselintarviketarkkastus", joka on tehty geenitekniikoiden torjumiseksi toki hidastaa myös Solar Foodsin lupien saantia. Siksipä ensimmäinen paikka jossa sitä käytetään elintarvikkeiden raaka-aineena on Singapore. Ja todennäköisesti myyntilupa USA:han ja Kanadaan on helpompi rasti kuin EU.

        "Yksinkertaisesti sanottuna kopioimme geenin, joka vastaa lehmien maitoproteiinin tuotannosta, ja lisäämme sen hiivaan (kyllä, hiiva - samasta perheestä kuin panimo- ja leipomohiivat, jonka tunnemme niin hyvin). Seuraava on hämmästyttävää! Geeni toimii kuin käsikirja, joka opastaa hiivaa tuottamaan proteiinimme erittäin tehokkaalla tavalla.

        Laitamme sitten hiivan fermentoreihin jossa se lisääntyy nopeasti ja tuottaa todellisia maitoproteiineja, jotka ovat identtisiä lehmien tuottamien kanssa, jotka ovat tuntemamme ja rakastamamme perinteisen meijerin tärkeimpiä rakennuspalikoita. Nämä arvokkaat proteiinit yhdistetään sitten hyvien vitamiinien, kivennäisaineiden ja ei-eläinrasvojen ja sokerin (siis ei kolesterolia tai laktoosia) kanssa muodostaen täyteläisiä, kermaisia, aitoja maitotuotteita!"
        https://www.remilk.com/science

        Yrityksen omalla sivulla kerrotaan tarkemmin. Parempi tietysti ettei olisi GMO:ta ollenkaan, mutta ei tuolla ole mitään tekemistä kasvien muuntelun kanssa, ei tuo hiiva hyppää lehmiin tai ala missään muuallakaan luonnossa maitoa tuottaa. Jos tuo hiiva pystyy elämään fermentorin ulkopuolella niin on tietysti aina jotain riskejä olemassa.

        Ei tuo kyllä houkuttelekaan, mieluummin oikeaa maitoa. Valmistustapa kuulostaa samalta kuin soleiinissa, mutta en ole lukenut että siinä olisi kyse GMO:sta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Yksinkertaisesti sanottuna kopioimme geenin, joka vastaa lehmien maitoproteiinin tuotannosta, ja lisäämme sen hiivaan (kyllä, hiiva - samasta perheestä kuin panimo- ja leipomohiivat, jonka tunnemme niin hyvin). Seuraava on hämmästyttävää! Geeni toimii kuin käsikirja, joka opastaa hiivaa tuottamaan proteiinimme erittäin tehokkaalla tavalla.

        Laitamme sitten hiivan fermentoreihin jossa se lisääntyy nopeasti ja tuottaa todellisia maitoproteiineja, jotka ovat identtisiä lehmien tuottamien kanssa, jotka ovat tuntemamme ja rakastamamme perinteisen meijerin tärkeimpiä rakennuspalikoita. Nämä arvokkaat proteiinit yhdistetään sitten hyvien vitamiinien, kivennäisaineiden ja ei-eläinrasvojen ja sokerin (siis ei kolesterolia tai laktoosia) kanssa muodostaen täyteläisiä, kermaisia, aitoja maitotuotteita!"
        https://www.remilk.com/science

        Yrityksen omalla sivulla kerrotaan tarkemmin. Parempi tietysti ettei olisi GMO:ta ollenkaan, mutta ei tuolla ole mitään tekemistä kasvien muuntelun kanssa, ei tuo hiiva hyppää lehmiin tai ala missään muuallakaan luonnossa maitoa tuottaa. Jos tuo hiiva pystyy elämään fermentorin ulkopuolella niin on tietysti aina jotain riskejä olemassa.

        Ei tuo kyllä houkuttelekaan, mieluummin oikeaa maitoa. Valmistustapa kuulostaa samalta kuin soleiinissa, mutta en ole lukenut että siinä olisi kyse GMO:sta.

        Ei tuo tietenkään ole kasvien geenimuuntelua, kun se on hiivasienen geenimuuntelusta. Se on kuitenkin GMO:n "raskasta sarjaa" eli kokonaan toiseen eliöryhmään kuuluva geeni siirretään toiseen eliöön (eläin > sieni). Geenisakset ovat paljon kevyempi tapa ja niihinkin EU suhtautuu hysteerisen pelokkaasti.

        "Teollinen soluviljelu" perustuu hyvin samanlaiseen tekniikkaan, riippumatta mitä soluja viljellään. Soleiini perustuu jalostamattomaan "luomu"-bakteeriin. Mikään syömämme viljelykasvi ei ole yhtä "luonnonmukainen" kuin soleiini (jos se on joku arvo).

        Näitä uusia teknologioita tarvitaan, jos haluamme ssyödä esimerkiksi maitoproteiinia tuhoamatta maapallon luontoa ihan kokonaan. "Perinteinen" maidontuotanto vaatii satoja kertoja enemmän maapinta-alaa ja sen hiilijalanjälki on valtavasti suurempi kuin näillä soluviljelyillä. On surullista, jos syy karsastaa näitä uusia "maailmaa pelastavia" teknologioita on pääasiassa taikauskoinen pelko GMO:ta kohtaan. On parempi aiheuttaa ilmastomuutos ja biodiversiteetin romahdus "perinteisin menetelmin" kuin turvautua uuteen ja tarjolla olevaan teknologiaan ja yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tuo tietenkään ole kasvien geenimuuntelua, kun se on hiivasienen geenimuuntelusta. Se on kuitenkin GMO:n "raskasta sarjaa" eli kokonaan toiseen eliöryhmään kuuluva geeni siirretään toiseen eliöön (eläin > sieni). Geenisakset ovat paljon kevyempi tapa ja niihinkin EU suhtautuu hysteerisen pelokkaasti.

        "Teollinen soluviljelu" perustuu hyvin samanlaiseen tekniikkaan, riippumatta mitä soluja viljellään. Soleiini perustuu jalostamattomaan "luomu"-bakteeriin. Mikään syömämme viljelykasvi ei ole yhtä "luonnonmukainen" kuin soleiini (jos se on joku arvo).

        Näitä uusia teknologioita tarvitaan, jos haluamme ssyödä esimerkiksi maitoproteiinia tuhoamatta maapallon luontoa ihan kokonaan. "Perinteinen" maidontuotanto vaatii satoja kertoja enemmän maapinta-alaa ja sen hiilijalanjälki on valtavasti suurempi kuin näillä soluviljelyillä. On surullista, jos syy karsastaa näitä uusia "maailmaa pelastavia" teknologioita on pääasiassa taikauskoinen pelko GMO:ta kohtaan. On parempi aiheuttaa ilmastomuutos ja biodiversiteetin romahdus "perinteisin menetelmin" kuin turvautua uuteen ja tarjolla olevaan teknologiaan ja yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on?

        P.S.

        Ja tuohon "luontoon" leviämiseen. Tietenkin sienet ovat äärimmäisen hyviä leviämään, kuten vaikka herkästi homehtuvista elintarvvikkeista huomaamme. Mutta miten maitoproteiiniin energiaansa "tuhlaava" hiivasieni pärjäisi missään kasvatustankin ulkopuolella?

        Sama koskee kaikkia viljelykasveja. Ne on jalostettu "tuhlaamaan" energiaa suuriin siemeniin, juurimukulaan tai muuhun ihmiselle hyödylliseen ja siksi ne ei käytä tarpeeksi resursseja luonnonvaraiselle kasville tärkeisiin ominaisuuksiin ja ovat luonnonvaraisen luonnon keskellä elinkelvottomia.

        Tämä ei muutu jos jalostuksessa siementen sätelytys radioaktiivisilla aineilla korvataan geenisaksilla ja perimän täsmämuuntelulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tuo tietenkään ole kasvien geenimuuntelua, kun se on hiivasienen geenimuuntelusta. Se on kuitenkin GMO:n "raskasta sarjaa" eli kokonaan toiseen eliöryhmään kuuluva geeni siirretään toiseen eliöön (eläin > sieni). Geenisakset ovat paljon kevyempi tapa ja niihinkin EU suhtautuu hysteerisen pelokkaasti.

        "Teollinen soluviljelu" perustuu hyvin samanlaiseen tekniikkaan, riippumatta mitä soluja viljellään. Soleiini perustuu jalostamattomaan "luomu"-bakteeriin. Mikään syömämme viljelykasvi ei ole yhtä "luonnonmukainen" kuin soleiini (jos se on joku arvo).

        Näitä uusia teknologioita tarvitaan, jos haluamme ssyödä esimerkiksi maitoproteiinia tuhoamatta maapallon luontoa ihan kokonaan. "Perinteinen" maidontuotanto vaatii satoja kertoja enemmän maapinta-alaa ja sen hiilijalanjälki on valtavasti suurempi kuin näillä soluviljelyillä. On surullista, jos syy karsastaa näitä uusia "maailmaa pelastavia" teknologioita on pääasiassa taikauskoinen pelko GMO:ta kohtaan. On parempi aiheuttaa ilmastomuutos ja biodiversiteetin romahdus "perinteisin menetelmin" kuin turvautua uuteen ja tarjolla olevaan teknologiaan ja yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on?

        Nykyinen rakkien määrä vaatii paljon enemmän maapinta-alaa lihantuotantoon kuin maito ihmisille, ne samat lehmäthän käytetään myös lihaksi ja ihmiset syö paljon vähemmän lihaa kuin rakit.

        Kuten gmo-fanille on lukuisia kertoja kerrottu, EU viisaudessaan kieltää gmo-kasvit koska ne voivat levitä luonnossa ja sekoittua luonnonvaraisiin kasveihin. Tuo keinomaito on varmasti paljon turvallisempi koska valmistetaan tehtaissa, gmo-hiivassakin on tietysti omat riskinsä mikä pitää ottaa huomioon.

        Gmo-pelko on täysin aiheellista, mutta miksi ihmeessä erittäin vaarallisten rakkien annettu lisääntyä täysin holtittomasti vaikka jatkuvasti käyvät ihmisten ja eläinten kimppuun, aiheuttavat ilmaston muutosta ja saastuttavat joka paikan. Ilmaston muutoksen vastustaminen pitää aloittaa rakkien hävittämisellä eikä gmo:lla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        P.S.

        Ja tuohon "luontoon" leviämiseen. Tietenkin sienet ovat äärimmäisen hyviä leviämään, kuten vaikka herkästi homehtuvista elintarvvikkeista huomaamme. Mutta miten maitoproteiiniin energiaansa "tuhlaava" hiivasieni pärjäisi missään kasvatustankin ulkopuolella?

        Sama koskee kaikkia viljelykasveja. Ne on jalostettu "tuhlaamaan" energiaa suuriin siemeniin, juurimukulaan tai muuhun ihmiselle hyödylliseen ja siksi ne ei käytä tarpeeksi resursseja luonnonvaraiselle kasville tärkeisiin ominaisuuksiin ja ovat luonnonvaraisen luonnon keskellä elinkelvottomia.

        Tämä ei muutu jos jalostuksessa siementen sätelytys radioaktiivisilla aineilla korvataan geenisaksilla ja perimän täsmämuuntelulla.

        Miksi jauhat samaa vaikka on moneen kertaan todistetu että niin tavalliset viljelykasvit kuin gmo-kasvit voi levitä luontoon ja risteytyä luonnonvaraisten kasvien kanssa. Suomessa leviämistä rajoittaa lähinnä talvi, mutta lämpimissä maissa ei sekään.

        Noiden gmo-sienten leviämisestä ei tiedetä yhtään mitään, joten siitä on turha väitelläkään. Voit toki yksiksesi jauhaa gmo:sta niin paljon kuin huvittaa ja näköjään huvittaa, mutta et onneksi päätä asioista :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi jauhat samaa vaikka on moneen kertaan todistetu että niin tavalliset viljelykasvit kuin gmo-kasvit voi levitä luontoon ja risteytyä luonnonvaraisten kasvien kanssa. Suomessa leviämistä rajoittaa lähinnä talvi, mutta lämpimissä maissa ei sekään.

        Noiden gmo-sienten leviämisestä ei tiedetä yhtään mitään, joten siitä on turha väitelläkään. Voit toki yksiksesi jauhaa gmo:sta niin paljon kuin huvittaa ja näköjään huvittaa, mutta et onneksi päätä asioista :D

        Miten gmo-kasvien leviäminen luontoon ja sätelyttämällä jalostettujen kasvien leviäminen luontoon olisi eri asia? Viljelty vehnä sisältää geenejä joita ei ole missään luonnonvaraisessa kasvissa. Ei ole mitään väliä mikä on ollut jalostusmenetelmä millä lajike on saatu aikaan. Minne ne ovat levinneet? Ja miten jalostusmenetelmä, jolla lajike on saatu aikaan, vaikuttaa leviämiseen?

        Esimerkki: ohrassa (sekä villiohrassa, että useimmissa jalostetuissa) on ns. MLO-geenin muoto, joka tekee sen immuuniksi härmäsieni-nimiiselle kasvitaudille. Vehnässä kyseinen geeni on erilainen ja märkinä kesinä vehnään voi iskeä härmäsieni. Geenisaksilla olisi helppoa muuttaa vehnän MLO-geeni samanlaiseksi kuin se jo on ohrassa ja siitä tulisi härmäsientä luonnollisesti ilman myrkkyjä torjuva. Mitä riskejä tähä muka liittyy? Jos härmäsientä torjuva geeni on "vaarallinen", niin miksi se ei ole vaarallinen ohrassa, jota on viljelty 10.000 vuotta. Ja eikö se ole levinnyt jo ohrasta kaikkialle, minne se voi levitä? Miksi vehnän geenieditointi härmäsienelle kestäväksi on käytännössä EU:ssa kielletty?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten gmo-kasvien leviäminen luontoon ja sätelyttämällä jalostettujen kasvien leviäminen luontoon olisi eri asia? Viljelty vehnä sisältää geenejä joita ei ole missään luonnonvaraisessa kasvissa. Ei ole mitään väliä mikä on ollut jalostusmenetelmä millä lajike on saatu aikaan. Minne ne ovat levinneet? Ja miten jalostusmenetelmä, jolla lajike on saatu aikaan, vaikuttaa leviämiseen?

        Esimerkki: ohrassa (sekä villiohrassa, että useimmissa jalostetuissa) on ns. MLO-geenin muoto, joka tekee sen immuuniksi härmäsieni-nimiiselle kasvitaudille. Vehnässä kyseinen geeni on erilainen ja märkinä kesinä vehnään voi iskeä härmäsieni. Geenisaksilla olisi helppoa muuttaa vehnän MLO-geeni samanlaiseksi kuin se jo on ohrassa ja siitä tulisi härmäsientä luonnollisesti ilman myrkkyjä torjuva. Mitä riskejä tähä muka liittyy? Jos härmäsientä torjuva geeni on "vaarallinen", niin miksi se ei ole vaarallinen ohrassa, jota on viljelty 10.000 vuotta. Ja eikö se ole levinnyt jo ohrasta kaikkialle, minne se voi levitä? Miksi vehnän geenieditointi härmäsienelle kestäväksi on käytännössä EU:ssa kielletty?

        Sinun on sitten pakko muuttaa USA:han tai jankuttaa gmo:sta kuolemaasi asti, koska jankuttamalla ei EU-lait muutu mihinkään ja hyvä niin :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinun on sitten pakko muuttaa USA:han tai jankuttaa gmo:sta kuolemaasi asti, koska jankuttamalla ei EU-lait muutu mihinkään ja hyvä niin :)

        Hyvä huomio. USA, Kanada, Kiina, muu Aasia jne tulee keräämään hyödyn geeniteknolgoioista, kun EU tekee maataloudestaan ulkomuseon ja varmistaa, että EU.n maataloustuotanto ei ikinä tule kilpailukykyiseksi ja tarvitsee massiivista maataloustukea täältä ikuisuuteen. Kornia on, että EU:hun ja Suomeenkin tuodaan rehuksi gmo-soijaa (vaikka mikään muniva kana tai taurastettu sika ole sitä mainoksen mukaan edes maistanut), joten EU:n linja on, että GMO on ihan turvallista kunhan sen kasvattamista ei valvo EU-virkamies.

        Ei ole kysymys siitä onko gmo ja geenisakset tärkein tulevaisuuden jalostusmenetelmä vai ei. Se ehdottomasti on. Kysymys on vain siitä kauanko EU museoi omaa maatalouttaan.


    • Anonyymi

      Vegaanien (ääneen sanottu) syy valintaansa on usein sekä eläinten hyväksikäytön (rääkkäämisen) vastustaminen että myös vastuu ympäristöstä. Nämä ovat kunnioitettavia periaatteita ja veganismi on looginen tapa niitä edistää.

      Veganismissa on kuitenkin myös irrationaalisia / "uskonnollisia" elementtejä. Tällainen on haikailu "luonnollisuuden" perään. Luomutuotanto on toki hyvä myrkyttömyytensä takia, mutta toisaalta se vie helposti enemmän maapinta-alaa per tuotettu sato. Kun "luonnollisuudella" perustellaan vastustusta (kasvien) geenieditointiin tai solumaatalouteen, niin hylätään logiikka. Ihanne "luonnollisuudesta" ei enää palvele sen enempää eläinten hyvinvointia kuin luonnonsuojeluakaan.

      Vegaaninen sen enempää kuin muidenkaan dieetti ei ole "luonnollinen". Biologisessti ihminen on kaikkiruokainen. Jo pelkästään B12-vitamiinin saanti on edellyttänyt, että ruuassamme on jotain eläinperäistä (selkärankaisia tai hyönteisiä, nilviäisiä äyriäisiä). Toisaalta ne jotka syövät lihaa syövät eläimiä jotka ovat pitkälle jalostettu ja kasvatettu tavalla jolla mikään eläin ei kasvanut edes 100 vuotta sitten - saati 1000 tai 10.000 vuotta sitten.

      JOS ympäristövastuu on keskeinen peruste valita (terveellisyyden asettamissa rajoissa) oma dieettinsä niin loogisesti kannattaa myös geenieditointia ja toivoo solumaatalouden menestystä (vaatii se GMO:ta tai ei). Solumaatalous on vielä enemmän lupaus kuin varma voittaja, mutta sen menestys olisi merkittävä askel luontokadon pysäyttämisessä.

    • Anonyymi

      Eläinten kannalta ikävää kun eläimiä ei tarvita enää mihinkään vaan saavat kuolla sukupuuttoon.

      • Anonyymi

        Oliko tuo sairasta huumoria vai oletko oikeassti noin pihalla.

        Maapallon nisäkkäistä (painon mukaan mitattuna):
        Ihmisen karjaa (lehmät, siat, lampaa jne): 60% kaikista nisäkkäistä.
        Ihmiset: 36% kaikista nisäkkäistä
        Luonnonvarasiset nisäkkäät: 4% (NELJÄ PROSENTTIA)

        Lintujen biomassasta 70% on ihmisen kasvattamia kanoja ja kalkkunoita ja luonnonvaraisia lintuja on 30%.

        Maapallolla on menossa kuudes sukupuuttoaalto JUURI SEN TAKIA että ihminen ja ennen kaikkea ihmisen tuotantoeläimet vievät elintilan luonnonvaraiselta luonnolta. Suurin osa maatalousmaasta tuottaa ruokaa tuotantoeläimille ja vain vähemmistö maatalousmaasta tuottaa suoraan ruokaa ihmiselle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliko tuo sairasta huumoria vai oletko oikeassti noin pihalla.

        Maapallon nisäkkäistä (painon mukaan mitattuna):
        Ihmisen karjaa (lehmät, siat, lampaa jne): 60% kaikista nisäkkäistä.
        Ihmiset: 36% kaikista nisäkkäistä
        Luonnonvarasiset nisäkkäät: 4% (NELJÄ PROSENTTIA)

        Lintujen biomassasta 70% on ihmisen kasvattamia kanoja ja kalkkunoita ja luonnonvaraisia lintuja on 30%.

        Maapallolla on menossa kuudes sukupuuttoaalto JUURI SEN TAKIA että ihminen ja ennen kaikkea ihmisen tuotantoeläimet vievät elintilan luonnonvaraiselta luonnolta. Suurin osa maatalousmaasta tuottaa ruokaa tuotantoeläimille ja vain vähemmistö maatalousmaasta tuottaa suoraan ruokaa ihmiselle.

        Tilanne pahenisi jos kaikki alkaisi vegaaneiksi, koska silloin ruokaa riittäisi isommalle ihmispopulaatiolle ja yksi ihminen kuormittaa aina paljon enemmän tätä palloa kuin yksikään eläin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tilanne pahenisi jos kaikki alkaisi vegaaneiksi, koska silloin ruokaa riittäisi isommalle ihmispopulaatiolle ja yksi ihminen kuormittaa aina paljon enemmän tätä palloa kuin yksikään eläin.

        Lihaa ja eläintuotteita runsaasti syövä ihminen (kuten keskiverto suomalainen) on biologisesti suupeto, joka vastaa ravinnonkulutuksen aiheuttaman kuormituksen suhteen useita vain kasviksia syötäviä ihmisiä. Teoriassa kaksi kertaa nykyistä suurempi ihmiskunta joka söisi vain kasviksia vaatisi vähemmän maatalousmaata itsensä ruokkimiseen kuin nykyinen ihmiskunta tarvitsee. Avauksessa mainittu soluviljely voisi muuttaa tuota suhdetta vieä radikaalisti paremmaksi.

        Eikä väestönkasvua nytkään rajoita puute ruuasta, vaan puute terveydenhoidosta, ehkäisystä ja puute naisten itsemääräämisoikeudesta. Onko ravitsemustilanne parempi Tsadissa vai Suomessa? Tsadissa nainen synnyttää keskimäärin 6 lasta, Suomessa keskimäärin 1,4.

        Tuotantoeläimille kasvatetaan kaloreissa mitattuna enemmän rehua kuin tarvittaisiin koko iumiskuunan ruokkimiseen. Tästä kalorimäärästä 85%-90% eläimet käyttävät omiin elintoimintoihinsa ja ehkä 15% siirtyy siihen eläinperäiseen ravintoon (liha, maito, munat...) joita tällä rehulla tuotetaan. Lihansyönti on suurta luonnonvarojen haaskuuta.


    • Anonyymi

      En tiedä paljonko tuossa Remilkin väitteesssä "First Animal-Free Milk Protein Greenlit for Use in Canada" on start-upeille tyypillistä "lapinlisää", koska nimen omaan maitoproteiinien tuottaminen soluviljelyllä tai "täsmäfermentoinnilla" on ollut sangen suosittu tutkimuksen ja investointien kohde jo useita vuosia. Mutta ehkä kukaan ei ole aiemmin halunnut hakea myyntilupaa juuri Kanadaan. Kaliforniassa on useita firmoja, jotka ovat vähintään kaupallistamisen alkuvaiheessa tekemässä juustoja, jäätelöitä tai ihan maitoa tällä menetelmälä

      Analyytikot povaavat, että juuri maito ja maitojalosteet (erilaiset juustot. juustolevitteet jne) ovat ensimmäisiä joissa pääsään suurteolliseen mittakaavaan "vegaanisella lehmänmaidolla". Ensimmäisiä markkinoita ovat tyypillisesti USA ja Singapore jos uuselintarvikkeiden sääntely on vapainta.

      EU todennäköisesti hysteerisine gmo-kammoineen pistää pään pensaaseen ja yrittää estää ettei tämä "hullutus" vaan pääse EU-markkinoille. Ensin peruste on se, että "uusmaidot" eivät ole hinnaltaan kilpailukykyisiä ja tyypilliset uuselintarvike-pelottelut. Sitten kun läpimurto maailmalla tapahtuu ja EU:ssa ei ole alan yrityksiä ollenkaan kuvaan astuu protektionismi ja omien markkinoiden suojelu. Ja tietenkin poliitikot pelkäävät vihaisia maidontuottajia. Ilmastosta ollaan huolisaan, mutta samalla yritetään varmistaa että EU:ssa ei vain missään tapauksessa kuluteta maitoa, joka on tehty ilmastoystävällisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      85
      2227
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      17
      2224
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      11
      1519
    4. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      102
      1432
    5. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      91
      1344
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      148
      1223
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      255
      1020
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      934
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      899
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      173
      884
    Aihe