1v 8 kk - ei puhu lainkaan

Huolestunut äiti

Hei!
Tyttäreni oppi kävelemään 10 kk ikäisenä. Puhetta ei ole vielä tullut - muuta kuin lapsen "omaa kieltä" - vaikka lapseni on kasvanut ynpäristössä, jossa kuulee paljon puhetta, hänelle puhutaan paljon ja hän tuntuu ymmärtävän yllättävän paljon asioita, on utelias ja muuten täysin normaali lapsi - myös neuvolan mukaan. Olemme puhuneet ja laulaneet - laulaa tyttäremme osaa muutaman lastenlaulun aivan nuotilleen "lallattaen" (suvussa musikaalisuutta ja absoluuttisen sävelkorvan omaavia henkilöitä useita).

18

19514

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meillä saman ikäinen tyttö. puhuu omaa slangia ja muutamia sanoja: äiti auto kissa tuti puuro ja matkimalla jotain. mutta en ole edes ajatellut missä PUHE viipyis. eikä kukaan ole ihmetellyt kun ei puhu. en usko että sitä hirveesti kannattaa murehtia.
      mutta voithan kysyä neuvolasta? kylllähän ne kuuntelee ja miettii meidän huolia.

      • Meillä tyttö ohjattiin 2-v neuvolasta puheterapeutille, kun ei puhunut. Terapeutti seuraili lasta hetken aikaa, ja kysyi sitten, että miksi me olemme siellä! Hämmästyneenä selvitin, että kun neuvolasta käskettiin varaamaan aika....


    • äippä3

      että lapsi ikäänkuin tallaa puheen päälle tai jotain sellaista taitaa pitää paikkansa teidän pikkuneidissä. Se puhe tulee, kun lapsi on kypsä puhumaan. Odottele rauhassa.
      Minä olin itse kuulemma samanlainen. 2v aloin puhumaan ja iskä sanoi, että oli kuin olisi otettu tulppa suun edestä ja pölötystä riitti ja on riittänyt näihin päiviin asti. Keskimmäinen poika ja hänen setänsä ovat oppineet kunnolla puhumaan vasta 4v. Odottele.

    • anya

      Minä olen varmaan jokaiseen aihetta sivuavaan keskusteluun osallistunut, koska meidän nuorin neitimme oli juuri tuollainen: ymmärsi puheen hyvin, mutta ei itse tuottanut sitä yhtään. Puolitoistavuotisneuvolassa terveydenhoitaja sanoi, että 2-vuotiaaksi asti voi hyvin odottaa ja jos silloinkaan ei vielä ole yhtään sanaa, mietitään puheterapeutilla käyntiä. Muutamaa viikkoa ennen 2-vuotissynttäreitä tytölle tuli ensimmäinen sana ja himpun verran päälle 2-vuotiaana puhetta alkoi pulputa. Heti, kun alkoi tulla lisää sanoja, tuli myös lauseita, jotka nopeasti kasvoivat 7 - 8 sanan lauseiksi. Tyttö täyttää pian 3 vuotta eikä ikinä uskoisi, ettei hän vuosi sitten puhunut mitään. Hänellä on mielestäni loistava sanavarasto ja hienot lauserakenteet. Minä en sinuna huolestuisi, koska tyttönne selvästi ymmärtää puheen. Voit vielä hämmästyä, miten nopeaa puheen kehitys on, kun se pääsee vauhtiin.

    • oma kokemus

      Meillä on ollut hidasta puheenkehittymistä esikoisella. 2-vuotiaana n.20 sanaa, eikä puhe lähtenyt kehittymään vauhdilla eteenpäin. Saattoi mennä kuukausiakin yhden sanan oppimiseen. Tällä hetkellä ikää reilu 3v. ja puheterapeutilla käydään. Puhe osittain epäselvää ja suppeat lauserakenteet. Kuopus n.1v6kk omaa jo laajan sanavaraston ja pystyy jo puheellaan kertomaan esim. mitä ruokaa haluaa tai mitä näkyy ikkunasta.

      Molemmille lapsille on puhuttu samalla tapaa, mutta lapset luonteiltaan aivan erilaisia, Toinen erittäin vilkas ja tempperamenttinen ja toinen rauhallinen ja harkitsevainen.

      Luultavasti teillä ei ole mitään hätää vielä puheen kehittymisessä, mutta puhumattomuus saattaa enteillä myös puheenkehityksen häiriöitä. Onneksi ne otetaan neuvolassa vakavasti ja puheen oppimiseen saadaan nykyaikana apua.

    • äiti

      Siskoni molemmat lapset joutuivat puhumattomuuden vuoksi tarkkailuun neuvolassa. En muista tarkkaan minkä ikäisiä olivat, mutta siinä 2 vuoden paikkeilla. Syynä oli etteivät vanhemmat "vaatineet" heitä puhumaan. Vanhemmat kyllä ymmärsivät lastensa "kieltä" kun osoittivat jotain ja sanoivat öh öh, mutta muilta se ei onnistunut.

    • ***

      Kaksi vanhinta lastani alkoivat puhumaan molemmat n. 2 vuotiaina. Sanoja tuli satunnaisesti jo aiemmin, mutta sitten kun he alkoivat kunnolla puhua, niin he puhuivat tosi nopeasti kokonaisia lauseilla. Nuorimmat eivät vielä muuta kuin jokella (3 kk kaksoset), saa nähdä alkavatko hekin puhua myös n. 2 vuotiaina kuten isot sisarukset.
      Jos menee paljon yli 2:n vuoden niin sitten olisi syytä alkaa tutkia asiaa. Lapset ovat niin yksilöllisiä.

      • Steven

        Olin 3,5 vuotta vanha, kun minulle annetettiin sanat suuhun. Siihen asti juoksin ympäri härmää ja huutelin äitini mukaan vain "akka mummo, akka mummo". Ilmeisesti olin sen verran täydellisyyden hakuinen miehenalku, ettei keskeneräinen puheentuotanto tuon enempi kiinnostanut, sillä äitini kertoman mukaan, puhumisen aloitettuani puhuin lähes täydellisesti. Kun pääsin alkuun, niin en viitsinyt heti lopettaa ja vielä tänä päivänä tuo puhuminen on niin älyttömän mukavaa. Ei siis huolta huomisesta, kyllä ne jutut tulee sitten, kun sen aika on. Pyyhi siis kyyneleesi ja ole ylpeä lapsestasi, sillä sitä saat todellakin olla.


    • 1,5V

      Meil sama homma kävelemään oppimisessa ja sitten puheessa esiintyy muutama yksittäinen sana,mutta muuten puhua pälpättää omaa kieltään.Itse en vielä ole huolissani,mutta itseäni ärsyttää muiden ihmisten kommentit.Minusta on hauska kuunnella puheen polotusta ja usein heitän että lapsemme puhuu paljon ja asiaa,kunhan saisi vielä selvää ja heitän iloiset naurut päälle.Niin eikös sieltä tule joiltain kommenttia,että kyllä hän oppii puhumaan,älkää olko huolissanne ja kyllä se siitä ja meillä oppi puhumaan silloin ja silloin.jne......
      Onhan se hyvä että lähiympäristö kannustaa ja tukee,mutta kyllä joskus kannattaisi näiden ihmisten harkita mitä suustansa päästävät.Sitä kun kuulee tarpeeksi tätä ei oo huolta,niin jossain vaiheessa itse aloin miettimään että pitäiskö tässä ihan oikeasti huolestua itsekkin.
      Ja mitä sitten vaikka olisikin puheenkehityksessä jotakin.Meillä on niin hyviä puheterapeutteja ja muita tukitoimia,että kyllä lapsi varmaan jotenkin oppii kommunikoimaan.Ja minulle tärkeintä on kumminkin se että on ei ole mitään vakavia kuolemantauteja ym.Että kyllä me äidit hermoillaan muutenkin ja ihan ilman et muut meitä huolestuttaa.Tsemppiä.

    • Rita

      Kannattaa kuitenkin tsekata tarkkaan. Oma lapsen i puhui jo 1- 1.5 vuoden iässä sanoja joista ei saanut selvää ja jotka olivat sinne päin.... Neuvolassa kehoitettiin odottamaan, kunnes sitten itse miltei " nyrkkiä puiden " vaadin päästä foniatrille lapsen kanssa. Dg oli aika tyly, vaikea-asteinen dysfasia ( kielellinen ymmärtämis- ja puheen tuottamisen vaikeus ). Päästiin heti puhterapiaan yms. hoitoihin.mm viittomakieli opeteltiin yhdessä, tosin sitä ei enää tarvita. Joka paikassa meille kuitenkin alan asiantuntijan ovat sanoneet että vanhemmat sen lapsen tuntevat parhaiten ja myös huomaavat kun jotain on pielessä. Ne neuvolatädit eivät sitä lasta niin usein kuitenkaan näe...ja monta kertaa heille on tietyt käyrät tärkeämpiä kuin itse lapsi joka kuitenkin aina on oma yksilönsä.

      Nyt kun lapseni täyttää kohta 18. vuotta kukaan ei uskoisi häntä dysfaatikoksi ellei tiedä... eli mitä aiemmin virhe huomataan ja korjataan sen parempi lapselle... Jos asia kovasti mietityttää pyydä neuvolasta lähete lähimmälle foniatrille niin siitä se selviää.....

      • ACHD

        Heh, medikalisaatiota parhaimmillaan! Leimataan dysfaatikoksi ensin, mutta sitten ei dysfaatikoksi uskokaan, kun on aikuiseksi kasvanut.


    • mami

      meidän poika oppi kävelemään ennen 10kk ikää. 1,8v. ei puhunut vielä juuri mitään. nyt 3v. ja puhuu edelleen heikosti, paljon omaa kieltä, jota vain vanhemmat ymmärtävät. puheterapia aloitettiin 2,5v. jos 2vuoteen mennessä ei ole edistystä tapahtunut juttele neuvolassa. sano, että puolen vuoden sisällä pitää päästä puheterapiaan. kyllä ne sieltä äkkiä laittavat, jos vanhemmat vielä niin vaativat. muita tutkimuksia ei kannata hätiköidä. puheterapeutti tietää sitten miten edetään, jos tarvetta on. tsemppiä!

    • mama84

      meidän nuorimmainen on 1v.9kk ja sam homma.Puhetta ei tuota, paitsi omaa kieltä sekä perus kakka, kukka ja sitä rataa.Paljon ymmärtää saoja ja puhetta ja joka päivä opetellaankin jonkun uuden sanan merkitys!neiti on innoissaan kun osaa näyttää äidille ja isille missä on esim. pyykkikone!Suutaan hän yrittää aukoo sanan tuottamiseen mutta ei vielä millään kieli käänny oikeeseen asentoon..Itse en ole huolestunut,lapsosella on niin paljon muutakin ihmeteltävää ja puhee tuottaminen kyllä varmasti kehittyy jos ymmärtää jo muiden puhettakin!

    • Iskä savosta

      Meillä nuorin, tyttö kohta 2 v ei paljoa puhu. Nyt aloitti hoidossa ja siellä lauletaan paljon, tällä hetkellä vaikuttaa että tyttö oppii puhumaan musiikin kautta, että laulelkaa vaan lapselle. Minäkin laulelen nykyään aika paljon, vaikka ei ole musikaalisuutta saati laulu ääntä. JK. meillä 5 lasta ja kyllä ne on kaikki oppineet ajastaan puhumaan. Jaksamisia vaan teille.

      • mailma on muuttunut

        "5 lasta kaikki oppineet aikanaan puhumaan Iskä savosta"

        jos sinulle riittää että oppii puhumaan ja kävelemään,
        meille ei riittänyt, kiiruhdimme puhumista, mitään ylösnousemisjuttuja ei ollut joten me ajattelimme että kaikki on oppineet riittävästi kävelemään,
        eikä kävelyä koskaan kysytä kun työpaikkoja hakee.

        voin kertoa että maailma on muuttunut, hyvä puheentuottaminen on useiden vuosien työ, eikä siihen opita nopeasti, puheentuottaminen usealla kielellä on kysytympiä asioita nykyaikaan,
        koska puhumalla asiat selkiävät ja osaa myös kauniisti vastaan sanoa ongelmatilanteissa.

        mutapas äijä mielipidettäsi, jotta lapsesi osaavat puhua hyvin, sinäkin heitä tarvita kun alkaa vaivoja tulemaan, lipeväkieliset lapseesi osaavat vaatia sinulle hyvää ja miellyttävää hoitoa kun olet hoidon tarpeessa, silloin ei enää itse jaksa kuin olla ja kärsiä.
        .
        maailma on muuttunut, ei ole montaa paperitehdasta eikä siellä "siistijöillä" niin hyviä palkkoja markka-ajan loppuun, minäkin saa eläkettä (62-v nyt) melkein 2000 €/kk kun olin vain siivooja.
        .


    • ...

      Paljon olet vastauksia saanutkin jo, paljon hyviä ja kannustavia kommentteja tullut. Itselläni poika 1v 3kk. Ollut todella nopea motoorisen kehityksen osalta. Kävellyt ja kontannut aikaisin. Sorminäppäryys jo todella taitavaa ikäisekseen. Puhetta ei juurikaan tule, muutama perus sana. Itse olen ammatiltani terveydenhoitaja. Sen myötä vähän jännittää miten meidän pojan puheenkehitys lähtee sujumaan. itse olen ollut nopea puhumaan sekä liikkumaan pienestä pitäen. Pojan isä taas kummassakin hitaampi. Automaattisesti tulee vertailtua muiden lapsia, miten he puhuvat, kuinka selkeästi ja milloin. Tiedän ettei hätää missään tapauksessa vielä ole. Varsinkin fyysisesti kehittyneiden lasten/vilkkaiden lasten puhe voi tulla myöhemmin. On niin paljon asioita joita tutkailla, kokeilla, painella. Fyysisesti rauhallisemmalla lapsella on enemmän aikaa miettiä, jutella, tavailla sanoja. Kannattaa huomioida lapsi yksilöllisesti, vaikka monesti tahtomatta tulee vertailtua muihin. Omat kokekumkseni neuvolasta on kyllä semmoiset että tärkeää huomioida ite jos lapsella esiintyy ongelmia. Tottakai neuvolasta saa tukea, mutta kyllä heillä monet asiat voi jäädä huomaamatta. Lapsikin kun viedään tunetamttomaan ympäristöön tuntemattoman tädin luo, ei silloin puhetta tuu samalla lailla kuin kotona, tai ollaan paljon rauhallisempia/ujompia. Äidin/isän kertomastahan neuvolassa paljolti vedetään johtopäätöksiä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      2
      1173
    Aihe