Haluaisin validoida tapaani tehdä pahkasta kuksa.
Näkevätkö interwebsiä selvaavat käsityöosaajat tässä metodissa riskejä lopputuloksen laadun ja/tai sen kestävyyden suhteen?
1. Etsi sopiva koivun pahka ja sahaa siitä hyvä aihio. Kiinnitä huomioita erityisesti riittävään tilavuuteen ja kahvaan, jos sellaisen haluat kuksaan tehdä. Kaarna voi olla yllättävän paksua ja puumateriaalin vahvuus kaarnan alla odotettua pienenpi. Puu saattaa sisältää myös reikiä, mutta se ei ole onneksi kuksan teolle este, sillä ne voidaan paikata.
2. Aloita muotoilemalla "suuret linjat", esimerkiksi sahan tai puukon avulla. Tämän jälkeen aloita materiaalin poisto halutun kuppiosan reunoilta, mieluiten kourutaltalla. Kun reunat ovat hahmottuneet, on nyppimisen vuoro.
3. Kasta kuksa vuorokaudeksi veteen ennen nyppimistä. Tämä pehmentää puuta ja syyt irotavat nätisti. Kuivan kuksan nyppiminen on mahdotonta. Kuksa kannattaa ottaa pois vedestä 30 minuuttia ennen nyppimisen aloittamista, nyppiminen käy helpommin, kun pinta on hiukan kuivunut.
4. Aloita nyppiminen aiemmin työstetyiltä reunoilta kuksa keskelle päin. Syyn alkuun saattaminen niin, että siitä saa pihdeillä kiinni sen heti pian katkeamatta voi aluksi tuntua hankalalta. Tämä johtuu siitä, että syyt eivät ole ehjiä sahauksen jäljiltä. Muutaman katkenneen syyn jälkeen saat ensimmäisen koko kuksan mitalta irtoavan syyn ja materiaalia alkaa irtoamaan vauhdilla! Varo menemästä reunojen yli. Tässä vaiheessa tärkeimmät työkalut ovat siirtoleukapihdit ja tasapäinen ruuvimeisseli. Meisselillä voit avittaa syita irtoamaan samalla kun vedät niitä pihdeillä. Kuksan tulee olla tiukasti kiinni jossain.
5. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kuksan voi upottaa työstökertojen välillä uudelleen veteen ja jatkaa myöhemmin siitä mihin jäi.
6. Kun kuksa alkaa olemaan valmis kuivatukseen, eli olet tyytyväinen sisäosan muotoiluun ja tilavuuteen ja työtä voi alkaa hiomaan, tulee se keittää suolavedessä. Sekoita lämpimään veteen niin paljon suolaa kuin suinkin saat liukenemaan ja keitä kuksaa tässä suolavedessä n. 2 tuntia. Veteen voi lisätä ruokalusikallisen kahvia ja kuksa saa kivan ruskean sävyn, joka korostaa syitä.
7. Suolakeiton jälkeen saa kuksa kuivua eikä halkeilulle pitäisi olla enään pelkoa. Kuivatuksen jälkeen alkaa kuksan saattaminen juhlakuntoon, eli viimeinen muotoilu ja hiominen. Tähän viimeiseen työvaiheeseen saa monesti kulumaan aikaa enemmän kuin uskoisi, projektin tunnit saattaavat jopa tuplaantua.
8. Kun kuksa on kaunisa ja valmis käyttöön, tulee se llästä valmis ku
Kuksan tekeminen pahkasta, nyppiminen
1
143
Vastaukset
...kyllästää kahvirasvalla. Voin kirjoittaa kyllästysohjeen loppuun ja lisätietoja eri vaiheista, jos joku sattuu kiinnostumaan. :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht2103879Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii632465Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava3912306- 472233
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua321531Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.
Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul5151295Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em931271- 561257
- 721186
Jumala puhui minulle
Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles1251136