Haluaisin validoida tapaani tehdä pahkasta kuksa.
Näkevätkö interwebsiä selvaavat käsityöosaajat tässä metodissa riskejä lopputuloksen laadun ja/tai sen kestävyyden suhteen?
1. Etsi sopiva koivun pahka ja sahaa siitä hyvä aihio. Kiinnitä huomioita erityisesti riittävään tilavuuteen ja kahvaan, jos sellaisen haluat kuksaan tehdä. Kaarna voi olla yllättävän paksua ja puumateriaalin vahvuus kaarnan alla odotettua pienenpi. Puu saattaa sisältää myös reikiä, mutta se ei ole onneksi kuksan teolle este, sillä ne voidaan paikata.
2. Aloita muotoilemalla "suuret linjat", esimerkiksi sahan tai puukon avulla. Tämän jälkeen aloita materiaalin poisto halutun kuppiosan reunoilta, mieluiten kourutaltalla. Kun reunat ovat hahmottuneet, on nyppimisen vuoro.
3. Kasta kuksa vuorokaudeksi veteen ennen nyppimistä. Tämä pehmentää puuta ja syyt irotavat nätisti. Kuivan kuksan nyppiminen on mahdotonta. Kuksa kannattaa ottaa pois vedestä 30 minuuttia ennen nyppimisen aloittamista, nyppiminen käy helpommin, kun pinta on hiukan kuivunut.
4. Aloita nyppiminen aiemmin työstetyiltä reunoilta kuksa keskelle päin. Syyn alkuun saattaminen niin, että siitä saa pihdeillä kiinni sen heti pian katkeamatta voi aluksi tuntua hankalalta. Tämä johtuu siitä, että syyt eivät ole ehjiä sahauksen jäljiltä. Muutaman katkenneen syyn jälkeen saat ensimmäisen koko kuksan mitalta irtoavan syyn ja materiaalia alkaa irtoamaan vauhdilla! Varo menemästä reunojen yli. Tässä vaiheessa tärkeimmät työkalut ovat siirtoleukapihdit ja tasapäinen ruuvimeisseli. Meisselillä voit avittaa syita irtoamaan samalla kun vedät niitä pihdeillä. Kuksan tulee olla tiukasti kiinni jossain.
5. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kuksan voi upottaa työstökertojen välillä uudelleen veteen ja jatkaa myöhemmin siitä mihin jäi.
6. Kun kuksa alkaa olemaan valmis kuivatukseen, eli olet tyytyväinen sisäosan muotoiluun ja tilavuuteen ja työtä voi alkaa hiomaan, tulee se keittää suolavedessä. Sekoita lämpimään veteen niin paljon suolaa kuin suinkin saat liukenemaan ja keitä kuksaa tässä suolavedessä n. 2 tuntia. Veteen voi lisätä ruokalusikallisen kahvia ja kuksa saa kivan ruskean sävyn, joka korostaa syitä.
7. Suolakeiton jälkeen saa kuksa kuivua eikä halkeilulle pitäisi olla enään pelkoa. Kuivatuksen jälkeen alkaa kuksan saattaminen juhlakuntoon, eli viimeinen muotoilu ja hiominen. Tähän viimeiseen työvaiheeseen saa monesti kulumaan aikaa enemmän kuin uskoisi, projektin tunnit saattaavat jopa tuplaantua.
8. Kun kuksa on kaunisa ja valmis käyttöön, tulee se llästä valmis ku
Kuksan tekeminen pahkasta, nyppiminen
1
84
Vastaukset
...kyllästää kahvirasvalla. Voin kirjoittaa kyllästysohjeen loppuun ja lisätietoja eri vaiheista, jos joku sattuu kiinnostumaan. :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1281478- 371391
- 671205
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa541139- 69984
Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi254944Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei193924- 73911
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää15823Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106808