Haluaisin validoida tapaani tehdä pahkasta kuksa.
Näkevätkö interwebsiä selvaavat käsityöosaajat tässä metodissa riskejä lopputuloksen laadun ja/tai sen kestävyyden suhteen?
1. Etsi sopiva koivun pahka ja sahaa siitä hyvä aihio. Kiinnitä huomioita erityisesti riittävään tilavuuteen ja kahvaan, jos sellaisen haluat kuksaan tehdä. Kaarna voi olla yllättävän paksua ja puumateriaalin vahvuus kaarnan alla odotettua pienenpi. Puu saattaa sisältää myös reikiä, mutta se ei ole onneksi kuksan teolle este, sillä ne voidaan paikata.
2. Aloita muotoilemalla "suuret linjat", esimerkiksi sahan tai puukon avulla. Tämän jälkeen aloita materiaalin poisto halutun kuppiosan reunoilta, mieluiten kourutaltalla. Kun reunat ovat hahmottuneet, on nyppimisen vuoro.
3. Kasta kuksa vuorokaudeksi veteen ennen nyppimistä. Tämä pehmentää puuta ja syyt irotavat nätisti. Kuivan kuksan nyppiminen on mahdotonta. Kuksa kannattaa ottaa pois vedestä 30 minuuttia ennen nyppimisen aloittamista, nyppiminen käy helpommin, kun pinta on hiukan kuivunut.
4. Aloita nyppiminen aiemmin työstetyiltä reunoilta kuksa keskelle päin. Syyn alkuun saattaminen niin, että siitä saa pihdeillä kiinni sen heti pian katkeamatta voi aluksi tuntua hankalalta. Tämä johtuu siitä, että syyt eivät ole ehjiä sahauksen jäljiltä. Muutaman katkenneen syyn jälkeen saat ensimmäisen koko kuksan mitalta irtoavan syyn ja materiaalia alkaa irtoamaan vauhdilla! Varo menemästä reunojen yli. Tässä vaiheessa tärkeimmät työkalut ovat siirtoleukapihdit ja tasapäinen ruuvimeisseli. Meisselillä voit avittaa syita irtoamaan samalla kun vedät niitä pihdeillä. Kuksan tulee olla tiukasti kiinni jossain.
5. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kuksan voi upottaa työstökertojen välillä uudelleen veteen ja jatkaa myöhemmin siitä mihin jäi.
6. Kun kuksa alkaa olemaan valmis kuivatukseen, eli olet tyytyväinen sisäosan muotoiluun ja tilavuuteen ja työtä voi alkaa hiomaan, tulee se keittää suolavedessä. Sekoita lämpimään veteen niin paljon suolaa kuin suinkin saat liukenemaan ja keitä kuksaa tässä suolavedessä n. 2 tuntia. Veteen voi lisätä ruokalusikallisen kahvia ja kuksa saa kivan ruskean sävyn, joka korostaa syitä.
7. Suolakeiton jälkeen saa kuksa kuivua eikä halkeilulle pitäisi olla enään pelkoa. Kuivatuksen jälkeen alkaa kuksan saattaminen juhlakuntoon, eli viimeinen muotoilu ja hiominen. Tähän viimeiseen työvaiheeseen saa monesti kulumaan aikaa enemmän kuin uskoisi, projektin tunnit saattaavat jopa tuplaantua.
8. Kun kuksa on kaunisa ja valmis käyttöön, tulee se llästä valmis ku
Kuksan tekeminen pahkasta, nyppiminen
1
107
Vastaukset
...kyllästää kahvirasvalla. Voin kirjoittaa kyllästysohjeen loppuun ja lisätietoja eri vaiheista, jos joku sattuu kiinnostumaan. :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va1323013- 71467
Mies pyysi rahaa
Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?2201326Jos tapaisimme uudelleen?
niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J701191- 441151
- 371021
Mites nyt suu pannaan
Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va381012Taas Lieksassa tyritty
Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke133957- 47954
Nähdäänkö ensi viikolla
paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.36877