Kuksan tekeminen pahkasta, nyppiminen

Haluaisin validoida tapaani tehdä pahkasta kuksa.

Näkevätkö interwebsiä selvaavat käsityöosaajat tässä metodissa riskejä lopputuloksen laadun ja/tai sen kestävyyden suhteen?

1. Etsi sopiva koivun pahka ja sahaa siitä hyvä aihio. Kiinnitä huomioita erityisesti riittävään tilavuuteen ja kahvaan, jos sellaisen haluat kuksaan tehdä. Kaarna voi olla yllättävän paksua ja puumateriaalin vahvuus kaarnan alla odotettua pienenpi. Puu saattaa sisältää myös reikiä, mutta se ei ole onneksi kuksan teolle este, sillä ne voidaan paikata.

2. Aloita muotoilemalla "suuret linjat", esimerkiksi sahan tai puukon avulla. Tämän jälkeen aloita materiaalin poisto halutun kuppiosan reunoilta, mieluiten kourutaltalla. Kun reunat ovat hahmottuneet, on nyppimisen vuoro.

3. Kasta kuksa vuorokaudeksi veteen ennen nyppimistä. Tämä pehmentää puuta ja syyt irotavat nätisti. Kuivan kuksan nyppiminen on mahdotonta. Kuksa kannattaa ottaa pois vedestä 30 minuuttia ennen nyppimisen aloittamista, nyppiminen käy helpommin, kun pinta on hiukan kuivunut.

4. Aloita nyppiminen aiemmin työstetyiltä reunoilta kuksa keskelle päin. Syyn alkuun saattaminen niin, että siitä saa pihdeillä kiinni sen heti pian katkeamatta voi aluksi tuntua hankalalta. Tämä johtuu siitä, että syyt eivät ole ehjiä sahauksen jäljiltä. Muutaman katkenneen syyn jälkeen saat ensimmäisen koko kuksan mitalta irtoavan syyn ja materiaalia alkaa irtoamaan vauhdilla! Varo menemästä reunojen yli. Tässä vaiheessa tärkeimmät työkalut ovat siirtoleukapihdit ja tasapäinen ruuvimeisseli. Meisselillä voit avittaa syita irtoamaan samalla kun vedät niitä pihdeillä. Kuksan tulee olla tiukasti kiinni jossain.

5. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kuksan voi upottaa työstökertojen välillä uudelleen veteen ja jatkaa myöhemmin siitä mihin jäi.

6. Kun kuksa alkaa olemaan valmis kuivatukseen, eli olet tyytyväinen sisäosan muotoiluun ja tilavuuteen ja työtä voi alkaa hiomaan, tulee se keittää suolavedessä. Sekoita lämpimään veteen niin paljon suolaa kuin suinkin saat liukenemaan ja keitä kuksaa tässä suolavedessä n. 2 tuntia. Veteen voi lisätä ruokalusikallisen kahvia ja kuksa saa kivan ruskean sävyn, joka korostaa syitä.

7. Suolakeiton jälkeen saa kuksa kuivua eikä halkeilulle pitäisi olla enään pelkoa. Kuivatuksen jälkeen alkaa kuksan saattaminen juhlakuntoon, eli viimeinen muotoilu ja hiominen. Tähän viimeiseen työvaiheeseen saa monesti kulumaan aikaa enemmän kuin uskoisi, projektin tunnit saattaavat jopa tuplaantua.

8. Kun kuksa on kaunisa ja valmis käyttöön, tulee se llästä valmis ku

1

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...kyllästää kahvirasvalla. Voin kirjoittaa kyllästysohjeen loppuun ja lisätietoja eri vaiheista, jos joku sattuu kiinnostumaan. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!

      Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.
      Tunteet
      85
      4598
    2. Kivoimmat asiat elämässäsi?

      Ihastuminen? Rakastuminen? Voittaminen? Joku muu?
      Sinkut
      164
      3552
    3. Miksi sinua kiinnostaa mitä täällä lukee?

      Käyt täällä ja tiedän sen.
      Ikävä
      53
      3149
    4. Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?

      Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä
      Maailman menoa
      198
      1967
    5. Mistä tiedät, että hän on kiinnostunut?

      Kiinnostunut sinusta.
      Ikävä
      32
      1799
    6. Etkö usko teidän

      Koskaan päätyvän yhteen?
      Ikävä
      46
      1783
    7. Et edes ole vanha ja läski

      Kunhan halusin loukata.
      Ikävä
      24
      1763
    8. Voisiko näistä

      Painaa kirjan. Montakohan sataa sivua tulisi 🤭 ja mikä sen nimi olisi?
      Ikävä
      57
      1704
    9. Tykkään niin paljon

      Ja olen tosi surkeana kun mokasin kerta toisensa jälkeen. 😢
      Ikävä
      18
      1611
    10. Mukavaa perjantaita

      Rakkaalle H naiselle...❤️
      Ikävä
      19
      1607
    Aihe