Subwooferkotelon rakentaminen

Skarpa

Olen ajatellut rakentaa subwooferkotelon itse. Kaiutin olisi aktiivimallia ja tulee musiikki/elokuvakäyttöön pienehköön (3 * 4 m)olohuoneeseen. Tulevaisuudessa todennäköisesti jonkin verran suurempaan. Vahvistimeni on Yamaha RXV630RDS.
Suunnittelin tekeväni kotelosta myös sisustusesineen, enkä halua elementtiä tai mahdollista refleksiputkea näkösälle, eli kaiutin olisi mallia, jossa elementti on suunnattu lattiaa kohti. Kotelon materiaali olisi paksua (n. 30 mm) liimalevyä ja puulaji varmaankin koivu, ellei sitten jokin raskaampi.
Ajattelin, että kotelo voisi toimia sohvan vieressä pienenä pöytätasona. Pintakäsittelyä ja ulkonäköä en ole vielä päättänyt, mutta joku hauska juju kotelon ulkonäössä tulee olemaan.
Tässä vaiheessa tarinaa pääsen asiaan, eli kysymyksiin:
Minkä verran kannattaa käyttää rahaa kaiuttimen tekniikkaan, eli pääasiassa elementtiin ja vahvistimeen, kun tavoitteena on hyvä äänenlaatu. En ole high end -hifisti, vaan ihan normaali kaveri, joka kuitenkin kuuntelee sitä, kuinka kaiuttimet soivat ja huomaa merkittävät erot. Maksimiksi voisi ainakin asettaa n. 500€. Joka asiasta tietää voisi suositella sopivia rakennuspalikoita.
Onko suunnitelmassani jotakin perusteellisesti vialla tähän mennessä? Onko jotakin, jota minun vielä olisi syytä ottaa huomioon? Muutenkin projektia saa kommentoida ja esittää näkemyksensä.

4

3982

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja vahvistin.

      Hifitalolla ainakin on hyviä elementtejä ja vahvistimia. Esimerkiksi Peerless XLS-12 = 165e ja Hypex DS-2.0 (175W) = 295e. Lisäksi tarvitset refleksiputken ja vaimennusvillat, joten yhteishinnaksi koko paketille ilman koteloa tulee n. 500e. Sointi on varmasti oikeanlaisella kotelolla jopa high-end tasoinen ja painettakin lähtee riittävästi. Jos haluat tehokkaamman vahvistimen niin osta Hypexin DS 4.0 (395e), jossa on tehoa 210W. Ei kannata ostaa simexin vahvistinta, koska niissä on todella huonot jakosuotimet (päästävät lauluäänet läpi). Näkyy muuten olevan rakennussarjana hifitalolla tuo ehdottamani paketti. Eli Audiokit X3 (http://www.hifitalo.fi/shop/sivut/aw-x3-175w.htm) . Sivulla on myös kotelon teko-ohjeet.

    • Urpo

      on puoli kokonaisuutta. Ei kannata jättää huomioimatta kotelon merkitystä kokonaissoundiin.
      Tarkoitushan on tehdä tiivis ja jämäkkä kotelo.

      Suositeltava rakennusmateriaali on MDF, syystä että se on akustisesti lähes kuollutta eikä elä.
      Vaikka kasaisit MDF-levyt koteloksi, ei tämä siltikään riitä. Tarvitset koteloon tuentaa; vaikkapa ristituentaa useilla kakskakkosella palkilla ja etulevyn voisit laittaa tuplapaksuudella.
      Kaiken tämän lisäksi ei olisi haitaksi jos vielä olisi mahdollista vuorata seinät hiekka-hartsisekoituksella (8-16mm). Hiekka-hartsiseos tekee kotelosta viimeistäänkin akustisesti kuolleen ja myös tärkeähkönä elementtinä, lisää kotelon massaa.
      Koteloon laitat piikit pohjaan mikä pitää boksia jämäkästi lattiassa.

      Mitä isomman kotelon teet, sitä paremmat tuennat tarvitset koteloosi.
      Jos näitä ohjeita noudatat, niin kotelo ei ainakaan jää resonoivaksi möykyksi.

    • subwoofer setä

      hei ! itselläni kokemusta samaisesta peerless xls 12 elementistä. Paras kotelo kyseiselle elementeille ei ole mikään refleksi tai passiivilla toteutettu ratkaisu.

      Ehdottomasti parasta ääntä musiikille sekä elokuville haluavalle on rakentaa dipolina tai pelkästään sellaisenaan asennettuna ilman koteloita. Itse olen päätynyt hyvään ja helppoon ratkaisuun rakentamalla subille lattialle neliön mallisen kehikon joka on väljempi kuin itse elementti, kehikon koolla ei ole merkitystä. Sen jälkeen kehikon voi joko pultata lattiaan kiinni tai laittaa 50 kg painoja kehikon päälle. Tämän jälkeen elementti tiputetaan kehikon sisälle vapaasti makaamaan kartio lattiaan päin, siis kartio lattiassa kiinni ja johdot tietysti liitettynä valmiiksi elementtiin. Nyt elementti makaa lattialla kehikon sisällä väljästi kolisten musiikin tahdissa tai elokuvien temmellyksessä kuitenkaan karkaamatta vaeltelemaan pitkin huonetta. Sen takia kehikko rakennetaan kyseiselle elementille hieman väljäksi, jotta elementillä on hieman tilaa vaellella kehikon sisällä ja myös tuuletus pelaa paremmin.

      Tälläisellä asennuksella on myös muita etuja, joista tärkein on ettei elementtiä tarvitse ruuvata kiinni mitenkään ja toisekseen elementti pääsee jäähtymään isommassakin luukutuksessa avonaisen kotelorakenteensa ansiosta. Myös matalan kotelon toteutus on yksi etu koska kehikosta ei tarvitse tehdä kuin n. 250 mm korkea. Ratkaisuna myös tälläinen kotelorakenne on luova ja ei aivan jokaisella tule vastaan samanlaista koteloratkaisua. Myös elementillä on tilaa liikkua.

      Joten ehdottomasti kannattaa harkita kyseisen kehikkorakenteella olevan subbarin käyttöa musiikille sekä elokuville. Sointia ei voi paremmin kuvailla kuin sanoilla ilmava ja eksoottinen.

    • Prööt

      Onnittelut topicin nostosta !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      333
      2889
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2184
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1630
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1032
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      842
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      754
    Aihe