Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mitä tapahtuu kuurojen yhteisölle?

Niina_n

Tulin miettineeksi asiaa, mitä tapahtuu kuurojen yhteisölle, kun kuuroja lapsia implantoidaan yhä enemmän ja tiede kehittyy. Luin jostain, että 9 10:stä kuurosta syntyy kuulevaan perheeseen, jotka haluavat (ehkä) lapselleen kuulon. Kuurojen yhteisö kai jatkuu lähinnä kuurojen vanhempien kuurojen lasten kautta. Mutta käykö kuurojen yhteisön ja kielen köpelösti, kun kuuroja lapsia ei ole enää samassa määrin kuin ennen?

Tietenkin kuuroja aina riittää maailmassa, mutta miten mahtaa käydä länsimaissa? En ole itse kuuro, mutta aihe kiinnostaa sosiologiselta kannalta. Olen yrittänyt perehtyä lehtiinne ja nettikirjoitteluun, joka koskee kuuroutta.

(Olen nimim. Lukija III)

2

798

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruusu

      Tuo on jo tuttua, kun tuosta on myös keskusteltu meidän kuurojen keskuudessa aiemmin,miten kuurojen yhteisön käy tulevaisuudessa.

      Se pitää paikkaansa,että moni kuuroista syntyy kuulevaan perheeseen, kuten minä mukaanlukien, ja on aina ollut niin. Muistaakseni noin 80% kuuroista syntyy kuulevaan perheeseen ja taas noin 10 % kuuroista syntyy kuuroon perheeseen. Näin huomaa jo,miten iso ero näiden välillä on.

      On erittäin harvinaista,että kuuron perheessä olisi monta kuuroa sukupolvea takanapäin, muttei myöskään mikään mahdottomuus. Tunnen erään suomalaisen kuuron nuoren miehen, jolla on jopa 3 -4 kuuroa sukupolvea hänen perheessään!! Lisäksi tiedän myös erään perheen,jossa on paljon kuuroja sukulaisia. Ja on muitakin, mutta en muista tarkkaan,paljonko sellaisia perheitä on,kuitenkaan kovin paljoa.

      Kyllä asia on niin,että täällä Suomessa kuurojen yhteisö säilyy tulevaisuudessakin kuurojen vanhempien kuurojen lasten kautta, mutta myös kuulevien lasten, vaikka he käyvätkin koulua kuulevien koulussa luonnollisesti.Silti he kuuluvat myös kuurojen yhteisöön kuulevan maailman rinnalla.

      Meitä kuuroja on aina ollut vähän, nykyään syntyy vielä vähemmän/harvemmin kuuroja,jotain vain 20 vuodessa. Nimenomaan kehittyneen terveystiedon ja sairauksien lääkitysten myötä, kun esimerkiksi aikaisemmin oli usein kuuroutuneita tulirokon,aivonkalvontulehduksen, rajun keuhkokuumeen tms. takia. Jopa -60-70-luvuilla syntyi useita kuuroja, joiden kuurous johtui nimittäin heidän äitiensä odotusajan sairastamasta vihurirokosta. Sillä tuolloin ei ollut vielä mitään vihurirokkoon rokotetta.

      Kuurot olivat selvinneet sortokaudesta, joka oli muistaakseni joskus 1800-1900-luvun vaihteesta 1950-luvulle asti.(Viisaammat korjatkaa, jos olen muistanut väärin) Kuuroja kiellettiin viittomasta koulussa, koulusta valmistumisen jälkeen heidän elämäänsä jopa kontrolloitiin kuurojenkoulun kuulevien opettajien toimesta tai joidenkin ihmisten toimesta, joitakin kuuroja tyttöjä/naisia oli steriloitu heidän perheensä tietämättään....

      Että tuollaisista kuurot olivat kuitenkin selvinneet, onneksi parempaan suuntaan alkoi mennä jo 1960-luvulla aina tähän päivään asti. Vasta 1970-luvulla tuli uusi säännös,että on opetusten tapahduttava viittomakielellä kuurojenkouluissa, ja tulkkipalvelu astui voimaan 1979. Vuonna 1995 eli kymmenen vuotta sitten asetettiin perustuslaki 17§ (vai oliskohan se 16 §,mutta kuitenkin jompikumpi 17 § tai 16 §) ,että kuuroilla/huonokuuloisilla on oikeus viittomakieleen ja viittomakielisiin palveluihin.Siinä pykälässä mainitaan myös,ettei saa syrjiä viittomakieltä.

      Olen kuullut viime aikoina,että Kuurojen Liitossa on joitain projekteja ja yhteistöitä vireillä joidenkin viranomaistahojen kanssa,että voi parantaa vielä paremmin viittomakielisten liittyviä palveluja tai vastaavia.

      Joten juuri yllämainittujen takia uskon kuurojen yhteisön ja viittomakielen pysyvän tulevaisuudessa, vaikka yhteisö on niin pieni. Sama pätee muihinkin länsimaihin.

      Lisäksi haluan uskoa,että tulevaisuudessa jotkut syntymäkuurot implantoidut lapset kiinnostuvat viittomakielestä,muuten kuuroudesta ja kuurojen maailmasta,kun he huomaavat kuitenkin olevansa kuuroja ottaessaan implantin pois nukkumassa,saunassa tms. Olen myös kuullut,että joissakin maissa,joissa implantointi on mennyt edellä meitä suomalaisia, on tapahtunut jo,että ne kuurot implantoidut kiinnostuivat viittomakielestä ja jopa tutustuneet viittomakielisten maailmaan.
      Joten siksi uskon,että tuollaista voi tapahtua täälläkin Suomessa tulevaisuudessa.

      No huh, onpa tästä tullut pitkä kirjoitus,mutta halusin yrittää kertoa vähän perusteellisesti sinulle,Lukija III. Hei,sinä,Lukija III, jos sinua kiinnostaa muutama kirjallisuus,joissa kerrotaan kuuroudesta, ja sen sellaisista, niin voin antaa sinulle muutaman kirjan nimet seuraavalla kerralla.

      • Ruusu

        Niin tulikin mieleen, kun kirjoitin tuossa edellisessä kirjoituksessani,että haluan uskoa kun jotkut syntymäkuurot implantoidut lapset kiinnostuvat viittomakielestä tms. tulevaisuudessa..
        Niin tarkoitin tässä kohdassa siis niitä syntymäkuuroja jotka ovat implantoitu nyt tai viime aikoina, ja he myöhemmin isompina kiinnostuvat viittomakielestä, kuuroudesta tms. tulevaisuudessa.

        Kirjoitin tuosta edellisessä kirjoituksessani hieman epäselvästi, eli nyt oikaisen,että tarkoitan nimenomaan niitä syntymäkuuroja, jotka ovat saaneet implantin jokin aikaa sitten.

        Tosiaan on joissakin maissa käynyt niin,että ne kuurot,jotka ovat implantoitu lapsina, ovat kiinnostuneet ja oppineetkin viittomaan vasta myöhemmin. Joten tällaista voi tapahtua kanssa täällä Suomessa joskus tulevina aikoina.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2268
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1964
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      83
      1743
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1608
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1532
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1413
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1372
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      37
      1347
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1331
    Aihe