näpistely

Mariam

Auttakaa! Millä saa näpistelyn ja valehtelun loppumaan? 11v. poika on jäänyt useamman kerran kiinni näpistettyään kotoaan rahaa pieniä summia.
Summat eivät tosiaan ole kuin euro tai pari, mutta periaate se, että ei varastella.
Kiinni jäätyään ei tunnusta, vaikka asia olisi päivänselvä, itkee ja huutaa ja katsoo silmiin ja vannoo ettei ole ottanut, mutta kun todisteet on selvät. Myöhemmin saattaa pakon edessä joskus tunnustaa ja vannoo ettei koskaan enää.

Onko lapseni täysin kelvoton? Itselläni myös kamala syyllisyys ja epäonnistumisen tunne ja vihantunteita/raivoa lasta kohtaan. Mitä teen, tuntuu etten kerta kaikkiaan jaksa tuntuu niin pahalle, kun ei voi luottaa lapseen.
On yritetty hyvällä ja pahalla, raivottu huudettu ja haukuttu. Ei auta kuin hetken. Esim. kaikki videot pois, tietokonekielto, säännöllistä viikkorahaa ei ole enää ollut juuri näpistelyn takia. Kaikilla varastamillaan rahoilla ostaa karkkia tai sipsejä, näiden syöntihimo on pakonomainen.
Onko tälläinen kuinka yleistä? Voiko tämä loppua kun lapsi vanhenee ja viisastuu vai onko hän paatumaton varas murrosikään mennessä, pelottaa niin.

15

4572

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jane

      Olin itse tuo kuvailemasi lapsi. Varastelin vähän rahaa vanhemmilta, vähän tavaraa kaupasta ja kerran paljon rahaa kaverin lompakosta. Olin samoja ikiä kuin lapsesi. En tehnyt näitä asioita koska olin ilkeä tai pahantahtoinen. Himo karkkeihin ja sipseihin ja muihin oli todella kova, omaa rahaa hyvin vähän. En voinut itselleni mitään. Sinunkaan lapsesi tuskin tekee tätä ärsyttääkseen ja kiusatakseen.

      Vanhemmat usein syyttivät (ja ihan aiheesta) minua varkaudesta. Harvoin myönsin.
      Sitten kävi niin, että kauppias huomasi pienen varkaan ja pääsin takahuoneeseen puhutteluun. Ei tehnyt enää mieli käydä kaupassa varastelemassa. Hävetti yleensäkin käydä koko liikkeessä enää, vaikka ihan rahalla maksoinkin.

      Kaveri huomasi puuttuvat rahat ja äitinsä kanssa totesivat ettei kukaan minun lisäkseni ollut käynyt kylässä. Syyllistä varkauteen ei ollut vaikeaa keksiä. Luultavasti kyseessä on jonkinlainen torjuntareaktio, kun en tuosta tapahtumasta muista juuri mitään. Kaverin äiti soitti minulle, sanoi puhuvansa vanhempieni kanssa kun nämä tulevat töistä. Minä poistuin äkkiä kotoa, kun en kehdannut olla kotona. Rahat maksettiin takaisin ja ystävyys säilyi (onneksi).

      Vanhemmat uhkasivat viedä minut kasvatusneuvolaan, jos ei hommaan saada jotain tolkkua. Säikähdin niin noita kiinni jäämisiä, häpeän tunteita ja sitä "isoa pahaa kasvatusneuvolaa", josta en mitään tietänyt, että lopetin varastelun siihen paikkaan.

      Nykyisellään olen ihan kunnon kansalainen.

      Toivottavasti tästä omakohtaisesta kokemuksesta on jotain lohtua. Peli ei todellakaan ole vielä menetetty.

      Neuvoja en varsinaisesti osaa antaa. Ehkä rauhallinen ja selkeä keskustelu lapsen kanssa, ilman syytöksiä. Sellaisena aikana, kun lapsi "ei ole tehnyt mitään", eikä koe tarvetta puolustautua. Jos asiasta yrittää jutella samalla kun selvittää onko lapsi varastanut, luultavasti käy niin, että lapsi keskittyy vaan puolustautumaan eikä kuuntele aikuista.

      Makeaan ja suolaiseen herkkuun voi myös aivan oikeasti tulla riippuvuus ja siitä voi jutella vaikkapa lääkärin kanssa. Ja se kasvatusneuvola voi myös auttaa.

      Ehkä tietty päivä viikosta kun lapsella on lupa syödä karkkia ja/tai sipsiä voi auttaa myös.

      Tällaisia asioita tuli mieleen. Jaksamista teille!

    • Vastaan että

      Ensinnäkin miksi kysyt onko lapsi kelvoton? Aika kova kommentti. Lapsi ei ole kelvoton, ei vaikka näpistelisikin kotona. Aika kovaa ylireagointia myös itseäsi kohtaan osoitat. Asia on erittäin vähäinen, ei sen vuoksi kannata itseään tai lastaan vihata tai rangaista.

      Miksi lapsi näpistelee? Ilmeisesti pääasiassa saadakseen karkkia? Silloin ei ole apua viikkorahan poistamisesta, päinvastoin. Säännöllinen viikkoraha tai karkkipäivä voisi auttaakin poikaa lopettamaan näpistely.

      Tuo näpistely ei tee lapsesta epäluotettavaa, eikä sekään että lapsi ei tunnusta. Minusta tuntuu että suurin seikka tässä on nyt se että lapsen ei edes anneta tunnustaa. Lapseen kohdistetaan vain rangaistuksia, vaatimuksia ja jopa vihaa. Paremmin tehoaa, sekä näpistelyyn että kasvuun, se että lapsi palkitaan sopivaksi katsotulla tavalla (lähinnä henkisesti) tunnustuksesta. Tunnustusta ei tivata väkisin, eikä siihen liitetä voimakkaita negatiivisia tunteita. Tärkeintä on siis se että lapsi saa tunnustaa ja lapsen kannattaa tunnustaa, ei teon moitittavuus ja rangaistus.

      Tuo on kyllä huolestuttavaa kuinka ymmärtämätön tekstisi perusteella olet. Kovin negatiivinen suhtautuminen poikaan. Ymmärrän että näpistely stä koituu monenlaisia tuntemuksia, mutta aikuisen pitää asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

      Tärkeintä on rakastaa ja hyväksyä ja tukea hyvissä asioissa. Virheettömyyden odottaminen ja virheistä rankaiseminen ja oman hämmennyksen pettymyksen kohdistaminen lapseen voimakkaina negatiivisina purkauksina aiheuttaa lapselle vain vahinkoa.

      Määrätietoinen pitää olla ja kyllä lapselta saa paljon vaatiakin, mutta kaikessa on oltava oikeudenmukainen ja rakastava.

      Raivoaminen ja huutaminen ja haukkuminen on ehdottomasti vanhempien puolelta loputtava. Kun poika käyttäytyy epätoivotusti niin sanotte sen mitä poika tekee väärin ja kiellätte poikaa enää tekemästä niin, mutta älkää milloinkaan haukkuko poikaa. Se haukkuminen ei mitään auta, päinvastoin.

      Teet siis selväksi että et hyväksy näpistelyä, mutta teet sen niin että et samalla anna ymmärtää että et hyväksy ja rakasta poikaa.


      Ja kyllä se näpistely aika yleistä on ja menee kyllä ohikin. Kasvun myötä poika kyllä ymmärtää että varastaminen on väärin. Näpistely ei välttämättä lopu mikäli vähäisen näpistelyn vuoksi teette pojalle selväksi että hän on vain ja ainoastaan varas.


      No nämä nyt olivat minun mietteitäni. Toivottavasti et kritiikistäni loukkaannu, se ei ole tarkoitus.

      Entinen näpistelijä minäkin. Äitini suhtautui tismalleen samoin näpistelyyn kuin sinä tekstissäsi. Minä varastin varmaan osin eri syystä kuin poikasi, mutta siltikin voin vakuuttaa että ei kannata vihata lasta tekojensa vuoksi vaan kannustaa avoimuuteen (siis että vanhemmille voi kertoa mitä vain, rangaistuksetta) ja kasvattaa rakastaen ja opastaen tuntemaan hyvät arvot omikseen.


      Kaikkea hyvää perheellenne!

      • TuNeKoK

        Itse olen nuorempana saanut sakot näpistelystä ja tietenkin huudot vanhemmilta :s näpistys jonka tein, ei ollut todellakaan tarkoitus. Olin ottanut alelootasta meikkipussin käteeni ja Jäin sitten katselemaan muita tavaroita ja unohdin kokonaan meikkipussin. Sitten ovella hälytys alkoi soimaan ja jouduin paniikkiiin ja muistan vieläkin kuinka en saanut sanottua mitään ja tärisin suunnattomasti.. Jouduin poliisilaitokselle ja sieltä sossuun. Lopulta sain sitten ne sakot ja kun minut vietiin kotiin pelkäsin aivan älyttömästi vanhempien reaktiota. Nyt oma lapseni on jäänyt kerran näpistelystä kiinni ja koska itselläni on omaa kokemusta, yritin välttää hirveätä huutoa. Kuitenkin sanoin että toiste ei tälläistä tule ja jos tulee, niin sakot maksetaan sitten lapsen omasta pussista. Lapsi itsekin sanoi että oli pelottavaa joutua laitokselle ja odottaa minun reaktiotani.


    • äitee +4

      istu alas ja sovi pelisäännöt poikasi kanssa. ne voi vaikka kirjoittaa ylös ja nimet alle!

      sopisin lapselle 1-2 karkki tai herkkupäivää viikossa. ja summan jolla sitä ostetaan!

      tämä edellyttää ettei näpistelyjä ole tapahtunut. jos summa vaikka 2€ niin jos ottaa euron on summa vain euro jne. ja aina rangaistus päälle eli seuraava päivä kotiarestia. nurkkaan käsky aika tehokasta myös.. jos rangaistus menee yli lapsen siedon niin alkaa kapina ja uhma. seuraava rangaistus esim pelikielto ja sitten.. pidä ajat lyhyinä että hommassa olisi edes toivoa pojan kannalta.

      ja sitten kuukausittain isompi rahapäivä jolloin saa isomman summan jolla ei saa ostaa karkkia vaan jotakin muuta esim cd tms.. rahavarojesi mukaan. tämä edellyttää sitten osallistumista johonkin kotihommiinkin tai ainakin huoneen kunnossapitoa ja ilman muuta ei voi olla kovin montaa rikettä..

      homman juju on siinä että tulee keppiä mutta ei kohtuuttomasti huonosta käytöksestä ja palkkio hyvästä, mutta sitä joutuu odottamaan. varovainen pitää olla siinä että ei sorru kiristykseen ja uhkailuun. syy ja seuraus pitää olla kirkkaana molemmilla. voisi olla tietysti ajan kanssa sellaisia asioita joilla voi tienata taskurahaa ja sillä saa tehdä mitä vaan vaikka ostaa karkkia..

      vaarana siinä että otat kaiken pois on se että lapsella ei ole enää mitään menetettävää eikä mitään odotettavissa omasta näkökulmastaan. ja jos makeanhimo on suuri on lähes automaattisesti seuraava vaihe näpistely varojen puuttuessa...

      niin ja se että tunnustaa tehneensä väärin; ei kai kukaan myönnä vapaaehtoisesti joten valehtelusta pitäisi olla myös sovittuna selvä rangaistus esim juuri peli tai tv kielto päiväksi.. jo ison rangaistuksen pelko saa tuon ikäisen epätoivoiseksi väistämättömän edessä.

    • nautit varmaan kun

      saat huutaa ja raivota pojallesi,ja tuntea vihaa lastaan kohtaan on tosi sairasta.

      • Mariam

        mitä väitit. Kirjoitukseni oli hieman kärjistetty.
        Miltei jokainen vanhempi tuntee jossain vaiheessa vihantunteita lastaan kohtaan, harvempi vain myöntää.
        Minä ihan oikeasti rakastan poikaani ja siksi kyselen neuvoja. Juuri tuollaisiakin viestejä tiesin jonkun kirjoittavan.
        Sairasta on väittää, mitä itse kirjoitit ja varmaan itse nautit siitä.


      • Anonyymi

        Näpistelyä ja piäreskelyä ei tarvitse sietää.


    • Mariam

      jotka antoivat asiallisia neuvoja.
      Todella paljon kiitoksia ja hyvää kesää!

      • Annnnsku

        Luin vasta nyt keskustelunne. Ja omamielipiteeni on asiasta se, että ei lapsesi ole kelvoton. Eikä sinun kannata itseäsi siitä syyttää, mitä lapsesi tekee. Se ei ole kiinni pakolla siintä miten lapsesi olet kasvattanut. Jokainen nuori kokeilee aina kaikenlaista. Itse omasta kokemuksesta, voin sanoa sen että olen myös 10 vuotiaana näpistellyt rahaa äitiltäni. Mutta sekään ei ole ollut kiinni kasvatuksesta. Nuoren on aina kokeiltava kaikkea, joka saattaa myös johtua kaveri porukasta. KYllä se näpistely loppuu, uskon niin. Kyllä on tullut yksi asiaton kommentti, ja olen täysin erimieltä. Ei pysty syyttämään äitiä siitä että lapsi näpistelee. Ja väärin on väittää että tuntee vihaa lastaan kohtaan!! Äidit rakastavat lapsiaan, ja haluavat niiden parasta, jolloin he myös yrittävät lopettaa näpistelyn. Tekisikö niin sellainen äiti joka ei rakasta omaa lastaan vaan vihaa häntä.! Mietippä hieman! Tuollainen syyttely nostaa todellakin pientä vihaa. Anteeksi vaan. Ja en usko että monet voi väittää ettei heille koskaan olisi huudettu. Ei sekään ole oikein että lapsi tekee mitä huvittaa ja silti äiti jatkaa samalla tavalla "kyllä kulta" "ei se haittaa" Silloin se vaan jatkuu ! Miettikää nyt vähän itekkin, varsinkin muutkin nuoret! Itse olen 16-vuotias, ja minulla on erittäin vahva mielipide asiasta!!


      • Järki hoi!
        Annnnsku kirjoitti:

        Luin vasta nyt keskustelunne. Ja omamielipiteeni on asiasta se, että ei lapsesi ole kelvoton. Eikä sinun kannata itseäsi siitä syyttää, mitä lapsesi tekee. Se ei ole kiinni pakolla siintä miten lapsesi olet kasvattanut. Jokainen nuori kokeilee aina kaikenlaista. Itse omasta kokemuksesta, voin sanoa sen että olen myös 10 vuotiaana näpistellyt rahaa äitiltäni. Mutta sekään ei ole ollut kiinni kasvatuksesta. Nuoren on aina kokeiltava kaikkea, joka saattaa myös johtua kaveri porukasta. KYllä se näpistely loppuu, uskon niin. Kyllä on tullut yksi asiaton kommentti, ja olen täysin erimieltä. Ei pysty syyttämään äitiä siitä että lapsi näpistelee. Ja väärin on väittää että tuntee vihaa lastaan kohtaan!! Äidit rakastavat lapsiaan, ja haluavat niiden parasta, jolloin he myös yrittävät lopettaa näpistelyn. Tekisikö niin sellainen äiti joka ei rakasta omaa lastaan vaan vihaa häntä.! Mietippä hieman! Tuollainen syyttely nostaa todellakin pientä vihaa. Anteeksi vaan. Ja en usko että monet voi väittää ettei heille koskaan olisi huudettu. Ei sekään ole oikein että lapsi tekee mitä huvittaa ja silti äiti jatkaa samalla tavalla "kyllä kulta" "ei se haittaa" Silloin se vaan jatkuu ! Miettikää nyt vähän itekkin, varsinkin muutkin nuoret! Itse olen 16-vuotias, ja minulla on erittäin vahva mielipide asiasta!!

        Vanhemman viha vaan raivostuttaa enemmän... Toi "kyllä kulta" meininki ei lopeta varastelua millään... Vaikka enhän mä tosta tiedä, koskaan en kiinni oo jäänny =)

        T: 14v poika.


    • vierailija123

      Hei. olen 13 vuotias ja itsekkin valehtelen vaikka minulla on todella mukava ja rakastava perhe ja hyvä koti ja paljon kavereita. mutta siltikkin minä valehtelen paljon, ja se johtuu siitä että minä en uskalla kertoa vanhemmilleni totuutta koska he suuttuvat ja huutavat tai antavat kotiarestia, joten helpoin keino on valehtelu.. jos vanhemat voisivat kuunnella lasta ilman että heti torutaan ja huudetaan minäkään en välttämättä valehtelisi.! joten.. kysy lapseltasi että miksi hän varasta ja kuuntele häntä äläkä huuda ja anna tietokona kieltoa.. se ei auta yhtään mitää!

      • qwetw

        niin, en ihmettele jos lapsi valehtelee, koska pelkää vanhempien reaktiota. jos olet ystävällinen niin ehkä hän uskaltaa kertoa.


      • UUUUUUUUUUUUU
        qwetw kirjoitti:

        niin, en ihmettele jos lapsi valehtelee, koska pelkää vanhempien reaktiota. jos olet ystävällinen niin ehkä hän uskaltaa kertoa.

        Avaus on tehty 2005. Eiköhän akuutein ongelma ole ehkä jo ratkottu!

        Mistä näitä vanhojen avausten kaivajia oikein tulee?????????????????


      • koulunjengin henki
        UUUUUUUUUUUUU kirjoitti:

        Avaus on tehty 2005. Eiköhän akuutein ongelma ole ehkä jo ratkottu!

        Mistä näitä vanhojen avausten kaivajia oikein tulee?????????????????

        No kyllä on hyvä tietää miksi lapsi näpisttä. Se johtuu kodin rakkaudettomasta ilmapiiristä Ehkä koulussa on jokin muotivillitys etenkin tyttöjen joukossa, siihen suuntaan rahat hankitaan ostotarpeeseen. Joka ei muotiin tule mukaan muistan sen omasta kouluajasta, sitä ei porukassa pidetty. Näin syrjäytyy jo lapsena.Toisena voisin juuri mainita koulun jengin hengen. Siihen myös opettajat tulee hyvin mukaan. Ikävä kyllä!


      • Brb.
        koulunjengin henki kirjoitti:

        No kyllä on hyvä tietää miksi lapsi näpisttä. Se johtuu kodin rakkaudettomasta ilmapiiristä Ehkä koulussa on jokin muotivillitys etenkin tyttöjen joukossa, siihen suuntaan rahat hankitaan ostotarpeeseen. Joka ei muotiin tule mukaan muistan sen omasta kouluajasta, sitä ei porukassa pidetty. Näin syrjäytyy jo lapsena.Toisena voisin juuri mainita koulun jengin hengen. Siihen myös opettajat tulee hyvin mukaan. Ikävä kyllä!

        Jep, niin just, kaikki ongelmat johtuu joko kotioloista tai kavereista... Et oo tainnu paljoo perehtyä asiaan? Haloo??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      305
      3559
    2. 204
      2981
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2544
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      238
      2020
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1445
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1337
    8. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1324
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe