Opinnäytetyön kypsyysnäyte etänä?

Anonyymi-ap

Hei,

Kysyn ihan mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta: onko todella mahdollista, että opettajilla olisi erilaisia käytäntöjä ja arviointitapoja opinnäytetyön kypsyysnäytteen suorittamiseen?

Kypsyysnäyte, eli esseemuotoinen teksti, kirjoitetaan normaalisti valvotusti koulun tiloissa eikä siitä anneta erillistä arvosanaa. Jos essee ei mene ensimmäisellä kerralla läpi, sen voi toki uusia. Valmistautuminen kuitenkin vaatii harjoittelua, muistamista ja koko opinnäytetyön sisällön sisäistämistä – erityisesti kun ”Kypsyysnäytteen aiheet annetaan opiskelijalle vasta tenttitilaisuudessa ja näistä opiskelija valitsee yhden.”

Asiaan:
Voiko todella olla niin, että opettaja ehdottaa opiskelijalle mahdollisuutta suorittaa kypsyysnäyte etänä, valvotusti Teamsin välityksellä? Tuttavalleni kävi näin hyvä ”tuuri”, että opettaja tällaista ehdotti hänelle ja pyytää opiskelijaa näyttämään tilan, jossa esseen kirjoitettaa, mutta sanoo myös, ettei aio olla Teams-valvonnassa koko ajan, sillä käy välillä muuallakin.

Jos tämä pitää paikkansa, se herättää useita kysymyksiä:
• Millä perusteella tällainen järjestely olisi mahdollinen, kun ohjeistuksen mukaan ”Kypsyysnäyte on verrattavissa tenttiin ja se kirjoitetaan valvotussa tilaisuudessa itsenäisesti Examissa. Esimerkiksi essee on vähintään 400 sanaa pitkä teksti, sisäinen tiedote puolestaan on noin 200–300 sanaa.”
• Miksei tällaista vaihtoehtoa ole tarjottu tai edes mainittu muille opiskelijoille?
• Onko kyseessä yksittäisen opettajan oma käytäntö vai sallittu poikkeus?

• Perusteet ja oikeudet tällaiseen etuoikeutettuun toimintaan?

Jos etäkirjoittaminen olisi yleisesti hyväksytty ja virallinen tapa, tuskin kovin moni opiskelija vaivautuisi kirjoittamaan esseetä Exam-tilassa koululla. Ja jos yksittäinen opettaja tarjoaa tällaista vaihtoehtoa ilman koulun virallista linjaa, voidaanko puhua etuoikeudesta tai jopa epätasa-arvosta?

Tuntuu epäreilulta, että osa opiskelijoista joutuu valmistautumaan huomattavasti perusteellisemmin – opettelemaan +30-sivuisen työnsä sisällön ulkoa – kun taas joku toinen saa suorittaa esseen etänä ja kevyemmällä valvonnalla.

Kysymys kuuluu siis:
Onko tällainen etä-kypsyysnäyte sallittu virallisten käytäntöjen mukaan? Onko muilla opiskelijoilla kokemusta vastaavasta? Entä opettajilla – onko tällaisia tilanteita oikeasti ollut ja mihin ne perustuvat?

Olisi tärkeää saada tähän selkeä vastausja yleinen käytäntö, jotta kaikilla opiskelijoilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeus tietää, mitä vaihtoehtoja heillä on.

Epätasa-arvoinen kohtelu ei kuulu korkeakoulumaailmaan. Samojen sääntöjen, oikeuksien ja velvollisuuksien tulisi koskea jokaista oppilasta ja opettajaa.

Koulutus: liiketalouden ala, AMK, monimuoto-opiskelu.

Kiitos kaikille asiallisista vastauksista! Terveisin, opiskelija.

4

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En ota kantaa tasa-arvoakysymyksiin. Mutta hämmästyin, voiko tervepäinen ammattikorkeakoululainen olla niin huonomuistinen, ettei muista juuri tekemänsä opinnäytetyön sisältöä varsin hyvin. Nimittäin jos on sen itse tehnyt! Mihin tehtäviin tuollainen muistinsa menettänyt sopii työelämässä?

      • Anonyymi

        Samaa jäin ihmettelemään. Miten kypsyyskokeeseen valmistaudutaan? Kypsyyskoehan kirjoitetaan kutakuinkin heti opinnäytetyön valmistuttua. Ei ole voinut unohtua, mitä on juuri tutkinut ja kirjoittanut!

        Ainakin yliopistossa kypsyyskokeen tarkoitus on varmistaa, että opinnäyte on itse tehty ja sen sisältö siis opiskelijalle hyvin tuttu. Toisaalta kypsyyskoe on myös kielitaitokoe eli että opiskelija hallitsee suomen kielen kirjoittamisen korkeakoulututkinnon suorittaneen tasoisesti.


      • Anonyymi

        itse tein insinöörityöni yli 30 vuotta sitten. Jumppasin sen ahkeruudella liiankin ponnekkaasti, Olen koettanut karistaa muistikuvat päästäni pois. Muistan sisällön todella hyvin. Aivan liian hyvin. Poisoppiminen se vasta on homma.


    • Anonyymi

      Onko nykyään korkeakouluissa, siis ammattikorkeakouluissa, apukoulutasoisia opiskelijoita?

      Kypsyyskokeeseen valmistautumiseksi riittää normaalilta opiskelijalta, että nukkuu edellisen yön hyvin. Sillä valmistautumisella selviytyy erittäin hyvin. Jaksaa vaikka matkata kauemmaksikin kokeeseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      182
      11326
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      57
      5392
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      46
      2627
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      39
      2313
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1811
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      44
      1745
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      38
      1403
    8. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      37
      1319
    9. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      1246
    10. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      26
      1219
    Aihe