Laboratorio Suomi

Anonyymi-ap

Venäläisillä oli tapana kutsua Suomea laboratorioksi YYA-aikana. Suurin piirtein kaikki se, mitä nyt näemme tapahtuvan maailmanpolitiikassa ja erityisesti USA:ssa, on Venäjän vaikuttamista keinoilla, jotka ovat meille suomalaisille erittäin tuttuja.

Jo 1945 Stalin ymmärsi, että vallankumous ei ole mahdollinen Suomessa, ja sopivasti paljastunut asekätkentä vahvisti tuon aivan oikean käsityksen. Miten siis varmistaa, että Suomestakin tulee puskuri eikä vihollinen?

Vaikuttamalla Suomea hallitsevaan poliittiseen voimaan, suoraan sen ylätasolla. Keksivätkö he sen itse, vai möikö Kekkonen sen ajatuksen heille, ei ehkä selviä koskaan. Mutta niin kauan kuin Kekkonen oli vallassa, venäläiset eivät saavuttaneet tavoitteitaan, vaikka luulivat niin. Sen jälkeen kun hän joutui sivuun, pelistä tuli todella vaarallista. Ja KGB:n tavaramerkki, jota se nyt käyttää suurella menestyksellä kaikkialla. Kekkonen itse oli piinkova Machiavellinsä lukenut poliittinen peluri, joka oli valmis koittamaan voimiaan vaikka itsensä paholaisen kanssa, ja tiesi voittavansa. Mutta samalla hän loi pelin, jossa juuri kukaan muu ei voi voittaa, sillä vain erittäin harva ihminen koskaan on riittävän älykäs ja hermoiltaan rautaa pystyäkseen vastustamaan henkilökohtaisia houkutuksia ja ammattilaisten tekemää johdattelua. Ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä pystyy tuohon vain ideologian avulla, ja silloin heidän ideologiansa on se heikko kohta, jota vaikuttaja pystyy käyttämään hyväksi.

1. Vaikuttamisen painopiste on aina poliittista kenttää dominoivassa ryhmässä. Demokratiassa se tarkoittaa puoluetta, jolla on laajin kannattajakunta (ja riittävästi taloudellisia resursseja kerätä äänensä)

2. Painopiste muuttuu sitä mukaa kuin yhteiskunta kehittyy.

Juuri täsmälleen noin on koko toisen maailmansodan jälkeinen poliittinen historiamme mennyt:

Sodan päättyttyä ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista asui maaseudulla ja työskenteli maataloudessa. Maaseudun omistava luokka, suurelta osin pienviljelijöitä, muodosti maanpuolustuksen selkärangan ja suojeluskuntien jäsenistön, joka oli perustettukin estämään sosialistinen vallankumous. Maalaisliitto oli kyllä valmis tekemään vasemmiston haluamia sosiaalisia uudistuksia tiettyyn määrään asti, sillä laupeus ja yhteisöllisyys kuului heidän ideologiaansa ja oli tarpeen jokapäiväisessä maalaiselämässä, kuten on edelleenkin, ainakin muualla kuin ökypohjanmaalla.

Tuohon ryhmään siis kannatti vaikuttaa, niin paljon kuin pystyi. Se onnistuikin aika hyvin, lopulta jopa itse Kekkonen kääntyi ajamaan sellaisia aika kummallisia asioita kuin "ydinaseeton Pohjola" (jota hän ei välttämättä ajanut mitenkään tosissaan) ja uskomaan, että neuvostotyylinen sosialismi tosiaan voittaisi (tai sitten hän uskoi vain sosiaalidemokratian voittavan, ja kuten muutamien intellektuaalien käsitys oli, neuvostosysteemi laimenisi sosiaalidemokratiaksi, itsekin uskoin silloin tuohon, ymmärtämättä, että bolsevismi oli tappamalla ja vainoamalla tuhonnut kaiken sen demokratian pohjan, jolle sosiaalidemokratia voisi syntyä, oikea toimiva sosiaalidemokratia voi syntyä vain pitkän demokraattisen kehityksen tuloksena kuten Pohjoismaissa on tapahtunut, ei "laimentumalla" tappavasta diktatuurista)

Teollistuminen ja sitä mukaa kaupungistuminen lähti voimalla eteenpäin 1950-luvulla, ensimmäisenä merkkinä siitä puutteen ja nälän muuttuminen voi- ja kananmunavuoriksi muutamissa vuosissa, ja 1960-luvun lopulla oli selvää, että teollisuustyöväestö oli suurin ryhmä yhteiskunnassa. Demarien uusi sukupolvi (sotilaspassinpolttaja Ilkka Taipale, Tarja Halonen, Erkki Tuomioja etc) oli valmis hautaamaan tannerilaiset asevelisosialistit historiaan ja viemään puolueensa kommunisteja ja sosiaalidemokraatteja liikkeen alusta saakka jakaneen jakolinjan yli. Puolueen sisäinen valtataistelu ratkesi vasemman radikaalisiiven hyväksi, ja se johti kitkerään kamppailuun vallasta paitsi suomalaisessa yhteiskunnassa, todennäköisesti myös Neuvostoliiton vaikutuselimissä. Samaan aikaan kun Keskustaksi muuttunut maalaisliitto ja demarit rakensivat yhdessä hyvinvointivaltiota ja hoitivat maantaloutta paremmin kuin sitä ehkä koskaan sitä ennen tai sen jälkeen on hoidettu, ne kävivät ankaraa taistelua toisiaan vastaan poliittisesta vallasta maassa. Se teki politiikasta joskus aika vaikeasti ymmärrettävää, mutta uskomattoman mielenkiintoista.

Demarit voittivat, koska itäinen naapuri siirsi painopisteensä heihin. Osin syynä saattoi olla se, että demarien nuori siipi oli voimakkaasti ideologista ja esim aseistariisuntakysymyksissä siten paljon helpommin hyväksikäytettävissä kuin Kekkoselta aika voimakkaan poliittisen pelurin asenteen omaksunut Väyrynen. Oli selvää, että itänaapurin poliittisen vaikuttamisen sapluunaan sopivat paremmin ideologiset hölmöt kuin Kekkosen kaltaiset älykkäät pelurit, jotka kuitenkin lopulta ajattelivat vähintäänkin omaa etuaan. Demarienkin johtoon kuitenkin valikoituivat asevelisosialisti Koivisto ja sitten peluriluontoinen Lipponen.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      1970-luvulla Suomi muuttui teollisuusyhteiskunnasta palveluyhteiskunnaksi ja 1980.luvulla alettiin puhua tulossa olevasta tietoyhteiskunnasta, joka vielä tuolloin orasti televisoiden ääressä piipittävinä Commodore 64:na, joilla perheen nörtit pelasivat mitä idioottimaisimpia kökköisen gragiikan pelejä. Maailma oli muuttumassa ohi sosiaalidemokraattien, mutta se tapahtui sen verran hitaasti, että KGB:n onneksi Neuvostoliitto ehti romahtaa sitä ennen ja teollisuuden rasvanhkaboomerit nostaa valtaan Lipposen SDP:n, ennen kuin heidän pankkineiti tyttärensä ja vakuutusasiamies poikansa ehtivät nostaa Kokoomuksen muuksi kuin demarien apupuolueeksi. Kokoomusperheen kasvatti Lipponen kuunteli Kokoomusidealisteja ja päätti tuhota oman puolueensa äänestäjäpohjan viemällä maamme globalismin ytimeen. Hän onnistui erinomaisesti. Seuraavan lähes kahden vuosikymmenen aikana sosiaalidemokraattien kannatus laski vaaleista toisiin, maa velkaantui ensin napaansa, sitten korviaan myöten ja suurtyöttömyydestä tuli pysyvän olotila. Meistä oli tullut tyypillinen jälkikolonialistinen stagnaatiotalous. Asennemaailmankin muuttui niin, ettei tarvinnut enää hävetä samoissa pöydissä kolonialistien kanssa: vauraammat palkansaajat ovat edelleen sitä mieltä, että siirtolaisköyhälistön ja savimajaintialaisten kuuluukin tehdä halpatyönä heidän jälkikasvunsa tulevien miljoonia tienaavien urheilutähtien hikiset lenkkarit, kuten myös heidän itsensä pornon Only Fansin selaamiseen tarvisemat kännykkänsä. Ei aivan perinteistä sosiaalidemokratiaa siis, ikään kuin hieman erilainen arvopohjakin. Tosin se nyt ei koskaan ole haitannut Halosta tai Tuomiojaa, ainakaan niin kauan kuin ääniä tuli kuitenkin riittävästi. Tärkeintä heille oli, että suojeluskuntalaisten maalaisjunttikakaroilla meni vielä huonommin. Kosto se kivammalle tuntuu kuin joku maailman parantaminen, ja sehän oli eniten yhdistävä ideologinen piirre Venäjän bolseviikkienkin kanssa, aina Sarasvuon lähikaveria Suvi Auvista myöten.

      Siinä välissä kaikille, mutta varsinkin KGB:lle onneksi Neuvostoliitto loppui, alkoi kapitalismi, jonkaa Paavo Lipposen kaveri Jeffrey Sachs kävi romahduttamassa rosvo(kopla)kapitalismiksi, joka taas nosti valtaan Vladimir Putinin, eli siis wanhan kunnon KGB:n. Joka taas päätti tehdä koko Venäjästä wanhan kunnon. Samalla poistuivat sekä ideologiset että taloudelliset rajoitteet, joika olivat estäneet Neuvostoliittoa voittamasta kylmää sotaa.

      Vihdoinkin vaikuttamisen painopiste voitiin siirtää Kokoomukseen, jossa siihen ei tarvittu tylsää politiikkaa, ei ällöttävää muka tekopyhää maailmanparantamisideologian saarnaamista. Vain rahaa. Ainoastaan rahaa. Pelkkää rahaa. Ja sitähän tuli, öljystä, kaasusta ja aseista, siis kaikesta siitä, mitä ihminen voi koskaan kuvitella tarvitsevansa rakentaakseen hyvän yhteiskunnan. Kokoomussijoittajan ja oligarkin oli erittäin helppo ymmärtää tosiaan, heillähän on yhteinen elämänsisältö: ahneus pelkän ahneuden vuoksi.

      • Anonyymi

        Vaikuttaminen jääkiekkoilevan presidentin kanssa onnistui paljon paremmin kuin se oli koskaan onnistunut hiihtävän presidentin kanssa. Hän kun hiihti aina edellä ja muut perässä, kun taas kiekkoileva presidentti antoi pelikaverinsa voittaa, ettei se suuttuisi. Vaikuttamisella saavutettiin jotain, mitä Neuvostoliitto ei koskaan saavuttanut edes pitkällä ja verisellä sodalla eikä Pariisin rauhalla: Suomelta saatiin pois maamiinat ja ensimmäisen kerran sitten sodanjälkeisen demilitarisoinnin Puolustusvoimien rahoitusta leikattiin oikein tuntuvasti.

        Ripaska-Kokoomuksen pölötyksellä "työvoimapulasta" on saatu sitä "paikkaamaan" tuotua maahan melkoinen joukko silkkoja rikollsia ja siten nostettua vaikuttamisen esirippupuoleen "isänmaallisten", ahneitakin enemmän viettiensä vietävissä (aina fyysisiin addiktioihin juoppouteen ja ylipainoon saakka) olevien persujen kannatusta niin, että noiden Venäjän vaikuttamisen ykköspuolueiden austeritypolitiikalla Suomi on vihdoinkin saatu lähemmäs joko vallankumoulsta tai romahtamista totaaliseen epätoivoon kuin mihin kommunistinen propaganda koskaan pystyi sitten vuoden 1918.

        Tuota kun katsoo, voi vain todeta: maljanne, toverit. Vodkaa. Aitoa ja raakaa vodkaa. laimentamattomana. Te osaatte hommanne. Poliittisesti olette pyörittäneet finskipoikia ja -tyttöjä kuin pelkkiä p-reikiä ja niin se tullee myös jatkumaan. Kokoomusta äänestetään aina, siihen ei tarvita kuin se jokaisissa vaaleissa kuultu lupaus verojen alentamisesta ja uudesta jäkishallista seutukunnan rikkaille pölvästeille, juopoille ehkä myös viinit ruokakauppoihin. Ääniä tulee ja Ben kyllä puhuu kaiken parhain päin, ei ole asiaa, jota hän ei pysty selittämään niin, että tyypillinen kokoomuksen äänestäjä sen kyllä uskoo, tai ainakin uskoo uskovansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oulaisten vaalit, hyvä alku mutta lisää toimenpiteitä tarvitaan.

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      6
      4165
    2. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      95
      2293
    3. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      61
      989
    4. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      861
    5. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      854
    6. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      186
      850
    7. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      34
      821
    8. 36
      776
    9. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      119
      775
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      35
      772
    Aihe